Un „mărțișor” mai bizar – infanticidul

psu.edu

Era de așteptat să se ajungă și aici. Fiindcă, la urma urmei, între copilul avortat și cel născut e diferență doar de… dimensiune. De fapt, singurul impediment serios în calea unor avorturi tardive e, din câte știu, pericolele care o vizează pe mamă. Altminteri, orice gravidă ar avea și posibilitatea unui avort pe la 8,5 luni, de pildă.

Argumentele celor care susțin că și nou-născutul poate fi ucis sunt în deplină coerență cu cele care apără dreptul inalienabil al femeii la avort. Faptul că bebelușul are aspect umanoid este doar un accident fără implicații morale.

Situația de față mi se pare un exemplu grăitor ce infirmă ideea că se poate construi o morală lipsită de transcendent. Distanța dintre aceste raționamente academice – un fel de aflare în treabă stupidă – și experiențele lui Mengele este infimă. Ar fi nevoie doar de un ins cu inițiativă care să colecteze „specimenele” refuzate de familie și să facă ferme experimentale pentru nou-născuți.

Și când te gândești că unii aveau impresia că „somnul rațiunii naște monștri”. Nu, stimabililor, dictatura rațiunii naște monștri.

Iată și câteva dintre argumentele în favoarea infanticidului (sublinierile îmi aparțin):

 • Atat fetusul cat si nou-nascutul sunt fiinte umane si potentiale persoane, dar niciunul nu este o ‘persoana’ in sensul de ‘drept moral la viata'”.
 • „Consideram ca ‘persoana’ inseamna un individ care este capabil sa isi atribuie propriei existente (cel putin) cateva valori de baza, asa incat, lipsa acestei existente sa reprezinte o pierdere pentru ea”.
 • „Ceea ce numim ‘avort post-nastere’ ar trebui sa fie permis in toate cazurile in care este permis avortul, inclusiv in cazul in care nou-nascutul nu are dizabilitati”.

Iată și scuza acestor elucubrații:

 • Scopul revistei nu este sa prezinte Adevarul sau sa promoveze anumite perspective morale. Ci este de a prezenta argumente rationalizate, bazate pe premize acceptate la scara larga.

Dacă justificarea asta e adevărată, am încurcat-o rău de tot.

Articolul îl puteți citi aici.

12 gânduri despre “Un „mărțișor” mai bizar – infanticidul

 1. Ce psihopaţi în toată regula ies de pe băncile universităţilor de prestigiu! E lucru de mare mirare cu aceşti oameni. Multă carte au trebuit să înveţe acei cercetători pentru a ajunge, în cele din urmă, la concluzia că este moral să omori bebeluşi…

 2. Una dintre premizele acceptate pe scara larga este aceea ca avortul este acceptabil.
  Argumentul este ca din moment ce avortul este ok, iar infanticidul nu este diferit de avort, atunci infanticidul este ok.

  Dupa ce se va accepta pe scara larga faptul ca infanticidul este ok putem sa mergem mai departe la urmatoarea categorie de „potentiale persoane”.

  • Dacă nenea Bernard Nathanson are dreptate, atunci această premisă nu e acceptată pe scară largă, ci doar se creează impresia că ar fi. Deci e vorba mai degrabă despre o ideologizare și o manipulare bine orchestrate.

   De altă parte, nu e exclus ca, între timp, să se fi ajuns la o acceptare „pe scară largă” a acestei ipoteze. Oricum, niște cercetători ca ei ar fi trebuit să facă trimitere la referendumul democratic care a validat această premisă.

 3. Articolul original nu poate fi citit (decat cu plata unei sume prea mari pentru valoarea lui), dar raspunsul editorului Julian Savulescu poate fi lecturat aici:

  http://blogs.bmj.com/medical-ethics/2012/02/28/liberals-are-disgusting-in-defence-of-the-publication-of-after-birth-abortion/

  Conform editorului, articolul face referinta la faptul ca infanticidul este practicat la ora actuala in Olanda.

  Co-autoarea articolului si-a facut publica adresa de email, iar pagina de web poate fi accesata aici: http://unimelb.academia.edu/FrancescaMinerva/ . A primit deja amenintari cu moartea, cum era, din pacate, de asteptat.

 4. poate reconsideram botezul nou-născutilor, care le atribuie, e drept din alt punct de vedere, un statut special, cel putin prin ceremonial daca nu prin stadiul biologic. un prunc devenea „cineva” la nastere apoi la botez, atunci cind primea un nume. s-ar putea face botezul inainte de nastere, un fell de inchinare domnului.

  • Poate se aude „sus”. Vă citează careva și vă sancționează pe linie confesională 😉 E interesant faptul că, deși nu din asemenea motive, bisericile protestante și-au cam revizuit învățătura față de botezul copiilor.

 5. Nu exista asa ceva precum „dictatura ratiunii”. A nu se confunda oamenii care gandesc cu cei care spun ca gandesc si de fapt bat campii.

  Nu am vazut pana acum un efect negativ al ratiunii. Intotdeauna exista o latura filozofica, fie ea infinitesimala, in spatele tuturor porcariilor care se intampla. O chestiune de opinie o consider, aici, ca apartinand tot de filozofie, mai precis de filozofia de viata a persoanei respective, a setului de valori si a gandurilor sale.

  Un lucru logic nu este greu de acceptat, ci devine asa daca e in contradictie cu felul in care crezi ca ar trebui sa mearga lucrurile.

  Si in acest caz cu uciderea „umanoizilor” este tot o problema filozofica, de opinie, nu una de exces de rationalitate.

  • E vorba de o deducție exclusiv logică, de o rațiune fără valori, fără transcendent. E o rațiune absolut autonomă de orice reper aprioric. Rațiune nudă care deduce orice dorește din niște premise inumane. E vorba de dictatura rațiunii, fără niciun dubiu, după părerea mea.

   Gândește doar că marii atei contemporani au pretenția că sunt singurii care își folosesc creierul cu adevărat (cel puțin cei militanți!). Adică, ceea ce spun ei implicit, e că nimeni care crede în Dumnezeu sau în orice „forță” supranaturală nu-și folosește cu adevărat creierul. Iarăși o dictatură ridicolă și aberantă a rațiunii. Fiindcă, fundamental, au dreptate oamenii. Rațiunea nu-l poate admite pe Dumnezeu în imanența ei. E nevoită să admită ceva misterios, adică, într-o bună măsură inexplicabil. Există o dictatură a rațiunii. Să nu ne amăgim…

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s