Văduva săracă și cei 2 bănuți inutili

gardenofpraise.com

E limpede, fârtaților, că fără niște sponsori babani Biserica lui Christos ar intra în faliment, iar creștinismul ar deveni istorie. Tot ce ne mai ține pe picioare sunt fondurile venite de la bogătanii creștinității.

Oricum ai lua-o, bogații sunt fruntea, după cum prea bine spune și Sfânta Carte: ferice de cei bogați, căci a lor este împărăția Cerurilor. Nici nu s-ar putea altfel. Gândiți și voi, că nu sunteți plante. Ce s-ar face misionarii fără sponsori? Vai de mama lor și de vocația lor!

Cine ar mai face biserici mari și încăpătoare cu ventilatoare și coolere care creează condiții optime? Iar dacă n-am avea astea, unde să se mai adune lumea în zilele dogoritoare ori în miezul iernii? Că doar nu suntem acum în Antichitate să stăm sub un sicomor sau în condiții rudimentare… Gradul nostru de civilizație (și de spiritualitate) presupune un anumit confort.

Imediat după tagma bogaților vine cea esențială a fund-reizărilor, cei care le amintesc bogaților că Dumnezeu rămâne olog fără contribuțiile lor generoase.

Să fim serioși. Doar nu mai putem crede în secolul XX, după ce am văzut și Schismă, și Reformă, și Contrareformă că se poate face marea cu sarea cu cei doi bănuți de la văduvă. E buni și ăștia, dar puși obligatoriu lângă niște milioane venite de la frații noștri bisnismeni. Oricum, contribuția lor e incomparabil mai importantă și mai lăudabilă. Drept pentru care se cuvine să îi și pomenim periodic în întrunirile publice.

Dacă stăm mai bine și ne gândim (sau și dacă doar stăm), ne putem da lesne seama că aceste versete despre văduvă s-ar putea să fi fost introduse abuziv în Scriptură, de vreun scrib sărac, numai ca să-i discrediteze pe bogații față de care avea un infinit și irepresibil dispreț.

Spuneți și voi drept, ce-i mai important pe lume decât să avem o catedrală a mântuirii neamului? Cum se va mântui neamul dacă n-are o clădire care să-i încapă pe toții fiii nației? Iar dacă nu există niște contributori generoși, cum se va ridica această construcție esențială pentru ființa religioasă a poporului nostru?

De ce credeți că a vrut Isus să se întâlnească tocmai cu Zacheu? Știa că în felul acesta câștigă un sponsor gras pentru viitoare Lui Biserică. Își făcuse El deja socotelile și își dădea seama cât de important e să ai un suport financiar sigur.

Și ce ar fi fost Pavel fără sponsori? Vă spun, un terchea-berchea, de care n-ar mai fi auzit nimeni. Așa cum vor fi fost mulți alții, plini de râvnă, dar lefteri lipiți pământului. N-ar mai fi scris nicio epistolă…

Revin la văduva cu doi bănuți. Păi, contribuția ei era – dacă e să fim cinstiți – ridicolă, n-ar fi ajuns nici măcar pentru întreținerea pragului de la templu, dacă nu veneau și bogații să dea. E lăudată, normal, ca să fie încurajați și cei săraci să dăruiască pentru cauza creștinătății. Dar e clar că degeaba e inima mare, dacă suma e mică.

Cred că e timpul să lăudăm meritele celor care pot să dea mult, tocmai fiindcă ei sunt motorul vieții religioase. Datorită lor progresează toate lucrurile. Pe ei s-a clădit tradiția creștinătății.

Alea cu urechile acului și iubirea de bani sunt atenționări utile, însă n-ar trebui să ne timoreze și să ne diminueze recunoștința și admirația nedisimulată față de cei care au bani. Contribuțiile lor trebuiesc mereu recunoscute și apreciate, iar gesturile de recunoștință se cuvine să fie pe măsura acestor contribuții.

Biserica și banul au făcut mereu casă bună împreună, orice ar spune scepticii. Bogăția e o binecuvântare în sine, iar bogații trebuie apreciați ca atare. Cred că nu greșim cu nimic dacă le acordăm niște poziții mai de vază în biserici.

E bine să-i invităm chiar să dea învățătură, să le conferim titluri. Fără ei am fi fiii ploii, niște amărăți sparți în fund și vai de noi. N-ar fi rău să învățăm de la instituțiile laice cum trebuie prețuiți sponsorii.

16 gânduri despre “Văduva săracă și cei 2 bănuți inutili

 1. Acum,in Italia,e timpul declaratiilor de venit;ai 7 optiuni in a dona obligatoriu 8/1000 urmatorilor,la alegere: statul, Biserica Catolica,Uniunea Bisericilor Cristiane Adventiste de a 7-a zi, Adunarea de Dumnezeu in Italia, Uniunea Bisericilor Metodiste si Valdesi, Biserica Evanghelica Luterana in Italia si Uniunea Comunitatilor Evreiesti in Italia.
  Sunt 60 de milioane de persoane din care sa presupunem ca lucreaza 1/3 (fara batrani,copii,someri…etc…). Circa 20 de milioane platesc contributii si sunt obligati sa dea celor 7 de mai sus 8/1000 din venitul lor brut!

  Statul ia indecisilor cota de mai sus.

  In Romania,din cate stiu,nu suntem obligati sa donam nimic nimanui cand facem declaratia de venit.

  Asa ca nu va mai minunati de unde are bani Biserica Catolica(marea majoritate doneaza 8/1000 tocmai ei).

  Nu va mai zic de donatii ale batranilor care n-au urmasi.

  In urma cu o luna o femeie a donat 6 milioane preotului dint-un sat care a disparut cu banii spre stupoarea comunitatii.

  Il dadusera pe toate posturile tv ca exemplu negativ,insa testamentul era clar.

  Cine are bani de dat sa dea! Foarte bine!
  Sa fie laudati sus si tare…si mai bine!

  Nu cred ca la Judecata de Apoi mi se va reprosa ca n-am putut dona bani bisericii. Ba mai mult, cred ca aceste donatii n-au nici o valoare in fata lui Dumnezeu. Ele au valoare doar aici pe Pamant,printre oameni.

  Dumnezeu priveste adanc in sufletul meu si crede-ma,acolo banul n-are nici o „parcela” 🙂

  Banul e ceva ce dau pentru a avea un serviciu aici, in viata terestra. N-are niciunfel de valoare spirituala sau afectiva. Sunt foarte multe lucruri de o frumusete uimitoare care ne sunt oferite in fiecare zi – gratis 🙂

  Cine are ochi de vazut sa vada,cine are urechi de auzit sa auda! 🙂

 2. Teofil,

  ai vrea sa faca o lista lunguiata cu toti cei care doneaza 1 euro? 🙂

  le-ar trebui 1 ora sa-i pomeneasca pe toti!

  si poate multi nici n-ar vrea sa-si auda numele 🙂

  cand ii pomeneste pe bogati tu, trebuie sa simti bucurie de esti sau nu bogat caci parca e: iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti si nu se refera doar la bogatii care trebuie sa-i iubeasca pe saraci ci si invers: saracii sa-i iubeasca pe bogati!

  invidia e un sarpe extrem de veninos 🙂

  iar romanii sunt „muscati” de sarpele asta 😦

  • @ Napoca De Ardeal

   Nu m-am luat de oameni. Nu e vorba de invidie. Am semnalat un nărav.

   În altă ordine de idei, orice donație are implicații profund spirituale. Iar despre cei care sunt lăudați în fața lumii, se spune destul de limpede la Scriptură că „și-au primit răsplata”.

   Nu invidiez oamenii bogați, ci mă minunez că învățăturile biblice au început să nu se mai aplice la fel, tocmai pentru a nu-i deranja pe cei cu bani. Ceea ce mi se pare teribil de suspect și nedorit.

  • sam,

   Are bătrânul John Stott (englez de-al tău 😉 ) o idee interesantă. Zice cam așa: diferențele economice din biserică devin o problemă spirituală în momentul în care săracul se rușinează să-și viziteze fratele bogat (fiindcă se jenează să calce în casa impunătoare a acestuia), dar și să-l primească pe bogat în casa lui modestă. E un punct de vedere destul de intersant.

 3. Destept batranu daca gandeste ca mine 🙂

  Poti aplica testul de care zice el si la alte domenii cum ar fi scoala, cei cu versus cei cu…mai putina, cei galagios-tupeisti versus cei timizi si complexati samd.
  E probabil principiul cu cei tari care trebe sa ingaduie (sa creeze calea de acces in lumea lor) pe ai slabi aplicat la diverse felii din viata.

  • sam,

   Cred că ai atins aici o chestie de mare actualitate: cine gândește ca mine e deștept și creștin adevărat! Restul… vai de mântuirea lor.

   Cu principiul cred că ai dreptate.

 4. Foarte tare articolul, dar cum sunt eu mai curios de felul meu, ma intreb ce „succesiune de evenimente” te-a facut sa il scrii :).

  • Măi, Aline, ce curiozități mai ai și tu. Nu poci răspunde așa, aici, fiindcă povestea e prea lungă. Pe scurt însă, „succesiunea de evenimente” a început de câțiva ani. Semnele sunt tot mai vizibile. Se arată zile grele pentru „sărăntoci”, care sunt inutili atât societății, cât și bisericii (neapărat cu minusculă).

   Una dintre reacții a fost textul acesta, care, oarecum surprinzător, n-a stârnit niciun comentariu. Poate că aparența lui șugubeață a indus în eroare, însă ideile de acolo sunt mult mai cuprinzătoare și vizează exact aceleași năravuri, același subiect.
   Tot în relație cu acest subiect e și postarea despre Biblia pe bani.

   • Mersi Teo. Am citit textele respective atunci cand le-ai postat dar asta mi se pare foarte direct, aproape cu dedicatie :). Din pacate e asa cum ai spus si daca nu ne schimbam, va fi si mai rau in viitor.

    Avem nevoie de biserici care sa predice valorile corecte…poate asa o sa se schimbe ceva. Oricum mai nou, „trendul” e sa nu se mai predice subiecte controversate care ar putea deranja. Doar despre iertare, dragoste…lapte si miere :).

    Poate scrii odata si pe tema asta 😛 …. sau poate ne intalnim odata sa mai povestim…

    • Aline, dedicația, dacă există, e pentru mai-marii noștri care încep să folosească ocale duble. Trendul mă tem că e limpede.

     Cât despre întâlnire, alt impediment nu văd decât sincronizarea 😀 , în rest, și mie mi-ar face plăcere.

 5. Explicatia fenomenului este cat se poate de simpla, nu e de azi/de ieri,e de cand Constantin cel Mare a decretat crestinismul religie de stat, e unul dintre efectele negative a stabilizarii bisericii ca institutie! Preotul,pastorul, nu mai sunt ceea ce-ar trebui sa fie,pastori de oameni,pastorii sunt in umbra,cu o mimica serioasa de atotstiutori,dictand pana si ce ar trebui sa spuna preotul la anvon!In mediul neoprotestant fenomenul e mult mai acut,abia acum va familiarizati cu el,preotii ortodocsi au invatat sa-l fenteze, bineinteles in interes personal, sa castige amandoua partile.Si mai e un mare neajuns,preotia universala decretata de miscarea reformata, justifica in mod evident pastoratia celui din umbra, pe cand preotia sacramentala il face sa-si ia unele masuri de precautie si sa nu iasa la inaintare atat de evident! Multe ar fi de spus, cred ca am avut multe discutii pe aceasta tema, tii minte, aproape de fiecare data cand ne intalnim abordam aceasta tema, in fine, in Biserica Ortodoxa inca se mai intampla si asta ma bucura, ca cei bogati sa se supuna unui parlit de popa. De ce? Pentru ca vad ca peste acel om este mana lui Dumnezeu,respectul lor este materializat de aceste donatii! Cel mai fain caz din Istoria asta a noastra amarata, este sanctificarea lui Stefan cel Mare! Grea invatatura, piatra de poticnire chiar. Sa declari sfant un afemeiat( se stia clar ca Petru Rares era copilul sau din flori, de-aia a si ajuns domnitor)? A castigat multe razboaie, au facut-o si altii, basca, i-a mai scurtat si pe unii de cate-un cap(letopisetul aduce niste precizari in acest sens)! Si totusi, omul acesta,intaiul om al Moldovei, implinea voia unui sihastru si-n multe dintre realizarile lui a fost sufletul si gandirea a acelui retras Daniil!Aceasta este sfanta taina a spovedaniei, aceasta e jertfa ascultarii, cu adevarat de-aceea a fost sanctificat Stefan cel Mare, pacatosul care s-a supus vointei unui sfant!

  • M-ai convins cu Ștefan cel Mare (deși mai am anumite rezerve). Nu-i lucru puțin. Cred că te-oi mai fi auzit eu spunând asta, dar e bine să-mi reamintesc.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s