În primăvara acestui an, am petrecut mai bine de o lună lucrând la această carte, afundat în date, nume, evenimente legate de perioada Reformei. A fost însă o plăcută trudă, căci, deși nu-mi place să-mi încarc memoria cu date istorice (decât dacă sunt absolut necesare), istoria mi se pare fascinantă prin ceea ce spune despre oameni, despre credințe, despre idei, despre instituții, despre moșteniri ș.a.m.d., dar și prin multitudinea cauzelor care contribuie la o anumă turnură a lucrurilor.
Istoria modernă a Europei nu poate fi înțeleasă adecvat, la modul serios, dacă este ignorat momentului Reformei. E un punct de răscruce nu numai în istoria Bisericii în general, ci în istoria lumii, fiindcă tot ce s-a întâmplat între Wittengerg, Roma, Wartburg, Zurich și Geneva s-a răsfrânt, foarte repede, asupra întregului mapamond.
Prea multe se datorează protestantismului ca să poată fi trecut cu vederea. Prea multe se reproșează protestantismului ca să poată fi tratat superficial. Iar Atlasul istoric al Reformei se remarcă tocmai printr-o abordare care încearcă să păstreze lumina onestității istorice asupra acelei perioade.
Am remarcat adesea o tendință de idealizare a Reformei și reformatorilor, manifestată mai ales printre urmașii acestei ramuri creștine. Dublată de o diabolizare aproape absolută a Bisericii Catolice din acele vremuri. Tim Dowley (autorul textelor din atlas) reușește să evite ambele capcane.
Evită, de asemenea, și cauzalitățile simpliste, liniare, conturând explicații mai complexe ale evenimentelor importante. Informația, deși densă și uneori detaliată, nu poate și nici nu își propune să lămurească toate aspectele unei teme atât de stufoase și spinoase precum Reforma. Așadar, atlasul este foarte util pentru studiu, dar merge bine în tandem cu o istorie a Bisericii din acea perioadă. Sau chiar mai bine, cu 3-4 puncte de vedere ale istoricilor asupra respectivei perioade.
Dacă spațiul ne-ar fi permis, am fi inclus și o listă a cărților disponibile în românește pe acest subiect, dar formatul standardizat impus de tipar ne-a silit să renunțăm la acest inventar bibliografic. Ca observație, merită consemnat faptul că, deși evanghelicii se mândresc că sunt urmași ai Reformei, literatura pe acest subiect este destul de săracă.
Atlasul se deschide cu o cronologie, pe 8 pagini (părți din ea și mostre din carte pot fi consultate aici), a celor mai importante evenimente din intervalul 1300-1600. Hărțile și imaginile color sunt însă, evident, atuul principal al cărții, oferind cititorului posibilitatea să-și contextualizeze mult mai bine datele istorice. Spicuiesc câteva dintre titlurile celor 60 de hărți: Primele universități din Europa 1160-1600, Marile descoperiri geografice, Martin Luther și începutul Reformei, Conciliul de la Trento, Călătoriile lui Francisc Xavier, Reforma în Scandinavia, Misiunile romano-catolice din Japonia, Puritanii englezi migrează spre America de Nord etc (puteți vedea aici cuprinsul).
Pentru cei care nu au citit nimic sau au doar o vagă idee despre istoria Reformei, atlasul poate fi un bun punct de pornire, deoarece sistematizează un mare volum de date și deschide orizonturi pentru aprofundarea subiectelor de interes. Acordând spații generoase și demersurilor catolice (de reformă și contrareformă), studiul nu este limitat la perimetrul confortabil al prejudecăților confesionale, ci vrea să facă dreptate, cu bune și cu rele, tuturor celor implicați.
Traducerea cărții a fost realizată de către Andreea Izabela Vesa. Corneliu Simuț a parcurs o bună parte din material pentru a verifica denumiri, date, trimiteri bibliografice. Alexandru Nădăban ne-a ajutat cu sugestii la cronologia cu care se deschide volumul.
……………………….
Mai jos, o listă cu scrierile unor reformatori (traduse în românește) și cu cărți despre reformă (lista completă, aici):
Surse primare:
1. Jean Calvin – Învățătura religiei creștine (traducere din engleză, opțiune explicată în introducerea semnată de dr. Iosif Țon), trad. Daniel Tomuleț și Elena Jorj, Oradea, Cartea Creștină, 2003.
2. Jean Calvin – Evanghelia după Ioan. Comentarii, trad. Ștefan Gugura, Cluj, Logos, 2011.
3. John (!?) Calvin – Creștinism biblic, trad. Dinu Moga, Oradea, Făclia, 1997. (Cartea reprezintă, potrivit site-ului editurii: O versiune abreviată şi rescrisă pentru cititorii de azi a lucrării calsice Instituţiile Religiei Creştine.)
4. Martin Luther – Scrieri, vol. 1 (conține: Cele 95 de teze, Despre libertatea creștinului, Despre robia babiloniană a bisericii, Către nobilimea germană), trad. Petru Forna, Cluj, Logos, 2003.
5. Martin Luther – Scrieri, vol. 2 (conține: O predică despre căsătorie, Patimile lui Hristos, Isus S-a născut evreu, Despre faptele bune, Scrisoare către trei călugărițe, Către domnii consilieri, Îndemn la pace și Împotriva hoardelor, Dacă și soldații pot fi mântuiți), trad. Petru Forna, Cluj, Logos, 2006.
6. Martin Luther – Scrieri, vol. 3, (conține: Comentariu la Epistola către Romani, Comentarii la Epistola către Galateni, Catehismul mic, Scurte explicaţii la Catehismul mic), trad. Petru Forna, şi Iancu Moscovici, Cluj, Logos, 2013.
Teologia Reformei:
1. Timothy George – Teologia reformatorilor, trad. Corneliu Simuț, Oradea, Editura Institutului Biblic Emanuel, 1998.
2. Jaroslav Pelikan – Tradiția creștină. O istorie a dezvoltării dogmei IV, Reformarea Bisericii și a dogmei (1300-1700), trad. Silvia Palade și Mihai-Silviu Chirilă, Iași, Polirom, 2006.
3. Michael Reeves – Flacăra nestinsă: Introducere în Reformă, trad. n/a, Oradea, Făclia, 2011.
4. Daniel Benga – Marii reformatori luterani și Biserica Ortodoxă. Contribuții la tipologia relațiilor luterano-ortodoxe din secolul al XVI-lea, București, Sophia, 2003.
5. Mihai Androne – Jean Calvin. Provindeța, predestinarea și estetica simbolului religios, Iași, Institutul European, 2011.
Istoria Reformei:
1. Andrei Oțetea – Renașterea și Reforma, București, Ed. Științifică, 1968.
2. Keith Randell, Luther și Reforma în Germania, 1517-1555, trad. Raluca Mihail, București, All, 1998.
3. Keith Randell, Jean Calvin și Reforma târzie, trad. Simona Ceaușu, București, All, 1998.
4. Keith Randell, Reforma și contrareforma catolică, trad. Raluca Mihail, București, All, 2001.
5. Lucien Febvre – Martin Luther. Un destin, trad. Maria Pavel, București, Corint, 2001.
6. Erik H. Erikson – Psihanaliză și istorie. Tânărul Luther, trad. Dara Maria Străinu, București, Trei, 2001.
7. George Hancock-Ştefan – Impactul Reformei asupra românilor între 1517-1645, trad. Adrian Serecuţ, Oradea, Cartea Creştină, 2003.
8. Jim Cromarty – Cetate tare este Dumnezeul nostru. Povestea vieţii lui Martin Luther, trad. Dorin Pantea, Oradea, Făclia, 2002.
9. Michael Mullet – Luther, trad. Mirella Acsente, București, Artemis, 1994.
10. Michael Mullet – Calvin, trad. Laura Duță, București, Artemis, 2003.
[…] Atlas istoric al Reformei […]
A republicat asta pe RoEvanghelica.
A republicat asta pe Persona și a comentat:
o carte importanta
A republicat asta pe Editura Casa Cărţii și a comentat:
Despre munca la Atlasul istoric al Reformei.
Felicitari, dar nu pot decat sa imi exprim din nou regretul ca totul sau aproape totul este vazut prin ochii anglofoni si ma tem ca asta saraceste perspectiva. Ma gandeam ca este ceva de genul unei serii aparute in Franta sub titul Dictionaire amoureu de….. la Bible, du Vatican, de…. si in sfirsit Dictionaire amoureu de Jesus de Jean Chrsistian Petitfils. La inceput nu le-am dat nici o atentie dar de cand am vazut numele lui Jean Christian Petitfils m-am uitat la ele si de fapt sunt bune in plus atrag prin titul care nu are nimic de a face cu amoureu ci cu cei care l-au incojurat pe Isus, date biblice pentru cel despre Biblia et.
https://polldaddy.com/js/rating/rating.js[…] Atlas istoric al Reformei […]
[…] 2016 – Teodil Stanciu: Atlas istoric al Reformei […]
[…] 2016 – Teodil Stanciu: Atlas istoric al Reformei […]
[…] 2016 – Teodil Stanciu: Atlas istoric al Reformei […]