Contact

Dacă ați trecut p-aici și voiați să ziceți ceva, dar nu legat de un articol anume, puteți să lăsați un comentariu pe această pagină.

52 de gânduri despre “Contact

  1. Buna ziua,
    Am un site dedicat examenului de titularizare. Contine subiecte, programe si alte informatii despre titularizare.
    Site-ul meu este http://examentitularizare.blogspot.com, are o medie de peste 900 de utilizatori unici pe zi si as dori un schimb de link cu site-ul dvs.
    Va rog sa-mi raspundeti daca ati fi de acord cu aceasta colaborare.

    Va multumesc si va doresc o zi buna.

  2. Buna seara!

    In legatura cu recenzia la cartea „Limbajul lui Dumnezeu” de Francis S. Collis:

    Mai exista o carte tradusa deja in romaneste (la Cartea Veche, seria Stiinta si Religie), pe aceeasi tema, a evolutionismului teist: „Creatie sau evolutie. Trebuie sa alegem”. (Titlul original: „Creation or Evolution: Do We Have to Choose?”, a se vedea http://www.amazon.co.uk/Creation-Evolution-Do-Have-Choose/dp/1854247468).

    Dr. Denis Alexander a fost cercetator la Cabridge in domeniul biologiei moleculare. Actualmente este director al „Faraday Institute for Science and Religion”, St. Edmund’s College, Cambridge. A se vedea http://www.st-edmunds.cam.ac.uk/faraday/Biography.php?ID=9.

    Cartea lui Denis Alexander suplineste in multe privinte punctele de vedere exprimate de Francis S. Collins in cartea sa.

    Toate cele bune,
    Dr. Liviu Ciortuz
    Facultatea de Informatica
    Universitatea „Al.I.Cuza”, Iasi

  3. Bună ziua frate Teofil,

    Mă gândeam să facem ceva spre cunoaşterea creştinilor între ei. Dar de la nivelul de jos al enoriaşului. Ortodox, baptist, catolic etc.

    De exemplu mă gândeam că am putea iniţia un proiect de demitizare a „inamicului”. Punct şi contra punct.

    Un exemplu:
    Biserica ortodoxă a pactizat de-a lungul timpului cu putere. Este un punct de vedere protestant şi neoprotestant. Ar trebui expus de către creştinii care sunt protestanţi. Şi de asemenea o secţiune de contrapunct pentru ortodocşi/catolici care să îşi spună părerea.

    De exemplu eu cred că acesta este un mit şi o bârnă. Contrapunctul meu:
    1. În ţările nordice şi protestanţii au implicaţii politice şi economice, deci implicit pactizează cu puterea. Pentru că ce pot spune eu acum de cei din olanda care au un premier homosexual. Sau de cei din Anglia care au episcopi femei şi homosexuali. etc.
    2. În trecut, de exemplu în Transilvania, ortodocşii erau prigoniţi iar protestanţii erau toleraţi (dar aveau şcoli, reprezentanţi etc). Aici nu este tot un pact cu puterea faţă de oprimarea celor care nu au trecut la greco-catolicism?
    3. Când a apărut protestantismu, ortodoxia nu mai avea puterea. Era luată de turci. La ruşi Petrul cel Mare chiar a făcut prăpăd în biserică. Iar la noi eram oricum sub prigoana turcului şi a tătarului ca să zicem că biserica făcea şi dregea. Deşi la 1688 s-a tradus impecabil toată Sfânta Scriptură şi s-a tipărit în Germania.

    Concluziile pe scurt ar fi: puterea corupe. Cei care spun că alţii sunt corupţi trebuie să aibă teamă de Dumnezeu ca nu cumva şi ei să fie într-o situaţie asemănătoare.

    Dacă noi ne asumăm derapajele ortodoxiei vis-a-vis de putere dar şi protestantismul ar face la fel (vezi calvinismul în Africa de Sud) atunci vom descoperi că suntem fraţi. Dar eforul trebuie făcut de jos în sus.

    Ştiţi, constat că toţi suntem vopsiţi în culorile războiului. Şi sub această mască avem tupeul să ne scuipăm unii pe alţii.

    Haideţi să ne ajutăm unii pe alţii să dăm jos mizeriile de pe Chipul lui Dumnezeu. Să ne întoarcem obrajii unii altora fără teamă. Şi să lăudăm pe Hristos că nu diavolul nu va mai avea puterea să ne pună la luptă unii împotriva altora.

    Mihail

    • N-am ignorat mesajul dvs, ci m-am gândit la el. Eu aș fi de acord, dar ar trebui să detaliem puțin chestiunea și să alegem subiecte ușor de acoperit. Eventual, dacă aveți o idee mai clară despre cum să decurgă, scrieți-mi pe email (îl aveți cred eu, de mai demult).

  4. O simplă intrebare: Eşti aceeaşi persoană ce semneaza Theophyle şi are mai multe bloguri-între care Theophyle Istoria-sau e o simplă coincidenţă?

  5. Daca te interesează, tastează Theopyle Books Blog. E acolo un tip ce se ocupă de carti si autori ce au ceva de spus .Merită să încerci şi eu l-am descoperit recent.

  6. Domnule Stanciu, vă apreciez mult pentru tot ceea ce faceți pe blogul dvs. Eu sunt student la Teologie Ortodoxă în București și am de susținut săptămâna viitoare un referat la cursul de Misiologie. Mi-am ales tema „Atitudinea față de iconografie la Cultul Creștin după Evanghelie”. E vorba de iconografie în general și de icoana Ortodoxă în particular. M-ar interesa în primul rând o părere personală, dar nu m-ar deranja dacă ați face apel și la alte păreri. E vorba de un text de circa o pagină și jumătate. Sper să mă puteți ajuta. Evident, o să vă citez numele în referat. M-aș bucura să mă puteți ajuta, fiindcă sunt contra cronometru și păreți cel mai potrivit interlocutor pentru aceasta. Rog un răspuns pe mail.
    Cu mulțumiri,
    V.A.

    • Eu nu fac parte din cultul Creștin după Evanghelie (când folosesc termenul „evanghelic”, mă refer la mai multe culte: baptist, penticostal, creștin după evanghelie). Dar, dacă vă ajută și altă poziție, pot să vă scriu. Dacă înțeleg eu bine, domnul Isac Filip s-a oferit să vă răspundă. Probabil că dumnealui aparține tocmai de cultul care vă interesează.

  7. Buna ziua.
    As dorii sa imi dati niste detalii despre subiectul acesta , daca binenteles detineti :
    Voltaire a spus ca intr-un secol Crestinismul va disparea si casa lui a ajuns depozit de Biblii
    Va multumesc

    • Nu cunosc detalii. Dar știu că există și reciproca: în Anglia, Belgia, Germania, sunt biserici care se transformă în piețe, hoteluri, mall-uri etc. Nu știu care dintre aceste exemple cântăresc mai greu.

      • Oricum, au trecut mai mult de doua secole de la moartea lui Voltaire si totusi crestinismul inca exista.

        • Eu cred că va supraviețui atâta vreme cât va mai exista măcar un om care crede. Deși mereu m-a neliniștit întrebarea lui Cristos „oare va mai găsi credință pe pământ?”

      • Întâmplător am mai ajuns pe aici acum și am constatat un lucru. Nu s-a răspuns la întrebarea cu creștinismul într-un mod biblic. Biblia spune clar că, din cauza creștinătății, creștinismul va dispărea în secolul XXI (evident un secol este lung și mai este vreme pentru ca acest fenomen să poată avea loc), însă trebuiesc îndeplinite niște condiții. În special condiția anunțată în Apocalisa 17:16-18 Evident, curva aceea nu este creștinismul ci creștinătatea. Părerea mea actuală, mai ales bazată și pe evenimentele istorice actuale, gen terorism, care are la bază motivații și justificări religioase, este că religia va fi scoasă în afara legii. Dar nu va dispărea complet. Ceea ce se va interzice va fi practicarea religiei de grup. Cred că ți se va spune ceva de genul: Poți să crezi absolut ce vrei să crezi și cum vrei să crezi, însă, la modul individual. Creștinătatea a dus în eroare după cum spune Biblia toate popoarele. Cum spunea un scriitor religios, nu-mi mai amintesc numele: CEA MAI MARE PIEDICĂ ÎN CALEA CREȘTINISMULUI ESTE CREȘTINĂTATEA.
        Detectarea Babilonului Cel Mare se poate face într-un mod foarte ușor și simplu, prin eliminare.
        1. Ea a curvit cu împărații pământului, deci nu poate fi o putere politică
        2. Toți negustorii pământului îi plâng și deplâng dispariția, deci nu poate fi puterea comercială. Când spun partea comercială nu mă refer la comerțul cu mărfuri și multe alte lucruri necesare ci la comerțul cu oameni (prin înșelare și manipulare).
        3. Deci dacă orice formă de organizare socială, începând de la o țară și terminând cu marile imperii au la bază trei componente: Religia, Comerțul și Politica, dacă putere politică nu este, putere comercială nu este, nu ne mai rămâne să considerăm Babilonul Cel Mare ca fiind puterea religioasă. â
        De fapt dacă ne gândim că în Babilonul inițial au fost încurcate limbile pentru a pedepsi omenirea pentru refuzul de a se răspândi pe toată suprafața pământului, zona Babilonului nemaifiind în stare să hrănească atâta populație pe km pătrat, și dacă ne gândim că în următorul Babilon existau cel puțin 2000 de temple ale diferitor zeități (o adevărată încurcătură), atunci nu este greu deloc a detecta cine este Babilonul Cel Mare. Aveți vre-o sugestie? Știți cumva vre-o altă variantă?

        • Nu-mi plac speculațiile apocaliptice. Dar au farmecul lor, dacă le privesc ca pe un spectacol. Am citit două cărți care, pentru mine, au fost de folos: Codul Apocalipsei, de Hank Hanegraaf și Evanghelia în Apocalipsa, de Graeme Goldsworthy (care urmează să apără). Cine și ce va fi exact… rămâne de descoperit.
          PS: Pentru unii, candidat potrivit pentru „funcția” meționată de dvs ar fi America 🙂

  8. Stimabile Teofil Stanc(i)u,
    Numărul meu de telefon este 0788 166918. Mă numesc Constantin Stancu şi sunt din Alba Iulia. Poate putem cumva intra din când în când într-o legătură directă. M-ar bucura acest lucru ! Dacă v-ar face plăcere desigur.

  9. Teofil, ești un suflet nobil. Îmi face plăcere să-ți citesc blogul. Totuși, nu pot să nu observ (cel puțin la ultimele postări, că doar recent am început să citesc comentariile) că unii dintre cititori îți sunt asaltați de personajul Alin Cristea. Te-aș ruga tare mult, dacă nu-ți este peste puteri, să ai o discuție cu dumnealui și să-l inviți să se rezume la cele 77 de bloguri ale sale când simte nevoia să-și verse frustrarea. Ne-ar plăcea să putem discuta, citi comentarii fără să dăm de autodeclaratul „marele mogul”.

    Și doar un mic exemplu, ca să nu spui că sunt concret:
    (Printre altele, ca răspuns la o replică de-a lui Edi, Alin scrie)
    „N-am nici un fel de curiozitate sa-ti aud teoria…”

    Mulțumesc frumos.

  10. Sunteți cumva același Teofil Stanciu care a tradus „Cămașa lui Cristos” pentru editura Casa Cărții, sau este doar o coincidență?

  11. Bănuiam eu că dumneavoastră sunteți, pentru că ați scris și câteva articole despre traducere. Am făcut însă legătura mai târziu.
    Păi cum să fie de rău? 🙂 „Cămașa lui Cristos” a fost primul roman „serios” (ca număr de pagini) pe care l-am citit – acum vreo patru ani; și a fost un deliciu. Nu știam cum să tărăgăn cititul mai mult, ca să nu-l termin chiar așa de repede. A fost prima oară când am cunoscut forța nu numai a unui narator priceput, ci și a unui traducător priceput. Până nu demult consideram traducătorii doar niște „intermediari” de mâna a doua, însă acum îmi dau seama cât de important este un traducător bun pentru o lectură de calitate.

  12. inteleg foarte bine de ce ati blocat comentariile la articolul despre interpretarea genezei. as fi dorit totusi un raspuns la intrebarea pe care am pus-o privind cursurile de cateheza. cred ca avea destul de multa legatura cu tema articolului, ba chiar o extindea un pic. nu este vorba numai de „ce facem cu cei intorsi la Domnul care ajung sa aiba indoieli”, ci mai ales de „ce facem cu cei care au indoieli”, si problema creatiei le este pricina de poticnire.

    • Răspunsul foarte scurt e: nu știu. N-am participat la ele (am fost „scutit” pe motive de supracompetență, ca să zicem așa). Nu știu ce teme se discută acolo.

      O să încerc să mă interesez de la pastorii pe care îi cunosc. Dacă aflu ceva, revin cu detalii.

      • multumesc. nu e urgent sau foarte important, doar o intrebare la care cred ca e bine sa cunosc raspunsul.

    • Întrebarea dumneavoastră este legitimă, dar ce întristător îmi pare când trebuie să vă spun că nu știu dacă va mai ieși cartea respectivă, deși a fost foarte, foarte aproape. Încă mai sper, iar dacă iese, o anunț în gura mare!

  13. Bună ziua, Am dori să publicăm în Revista Creștină, atât în formatul tipărit, din numărul noiembrie-decembrie 2015, cât și în formatul electronic, recenzia cărții dvs. despre Visky Ferenc. Vă cerem permisiunea pentru aceasta.

  14. Buna ziua!
    Ma intereseaza trilogia Paul Brand-Philip Yancey.
    Stiu ca ati avut un anticariat.
    Ma puteti ajuta sa o gasesc?
    Multumesc!

Spune-ți părerea