1. Nicolae Corneanu. Dat fiind faptul că nu sunt suficient de în vârstă încât să fi reținut toate detaliile evenimentelor de la Timișoara, din 1989, am aflat despre mitropolitul Nicolae Corneanu abia ulterior, când s-a denunțat pentru colaboraționismul său cu regimul comunist.
N-am cunoștință despre un alt caz similar – deși se pare că ar fi existat niște autodenunțuri similare în alte confesiuni, însă nu de aceeași anvergură. Prin urmare, l-am privit de la început cu ochi buni pe ierarhul ortodox.
Ulterior, am aflat despre Marșul Învierii, eveniment ce reunește creștini de toate confesiunile într-o procesiune care străbate Timișoara în fiecare an, de Înviere. Această întâmplare fericită n-ar fi existat fără bunăvoința mitropolitului.
Pe urmă, am aflat că a participat la întâlnirile organizate de Areopagus. Am fost surprins de această deschidere cu totul neobișnuită și neașteptată între creștinii majoritari și minoritarii dintre care provin.
Gestul mitropolitului de a se împărtăși cu greco-catolicii, care a scandalizat pe multă lume, nu m-a interesat atât de mult sub aspect strict procedural și canonic, ci din punct de vedere al atitudinii față de confrații de altă confesiune. Chiar dacă ierarhul Corneanu o fi greșit, credinciosul Corneanu a făcut ceea ce mulți ortodocși practicau deja.
Acțiunea lui a dinamitat o graniță garnisită, pe alocuri, cu multă tensiune, ba chiar și cu ură. Dar, totodată a și înverșunat taberele beligerante. Riscantă mutare.
Dacă spiritul creștin l-a împins la acest gest, atunci e unul de curaj, având în vedere riscurile care l-au însoțit și scandalul ce era previzibil că va izbucni.
2. Iosif Țon. Cu greu am reușit, atunci când l-am văzut pentru întâia dată, să asociez vocea lui Iosif Țon cu chipul pe care-l aveam în față. Ani de zile, punctul de atracție al fiecărei duminici în familie era predica lui Iosif Țon, de la Europa Liberă, undeva imediat după știrile de la ora 14.00.
Veneau vecini care nu „prindeau” Europa Liberă să asculte. Se luau notițe. Se discuta. Oamenii se minunau de „profeția” că în câțiva ani comunismul avea să cadă. Revoluția ne-a lăsat oarecum nedumeriți și parcă ușor temători că s-ar putea ca vocea lui Țon să nu mai fie auzită pe undele radio.
Dincolo de această prezență radiofonică, Iosif Țon era o adevărată legendă a copilăriei mele. „Trezirea spirituală” de pe Simion Bărnuțiu, „căderea”, „Oxfordul”, reabilitarea, plecare forțată în străinătate cu amănunte de can-can (niciodată verificate). Vă puteți închipui cât de atent am ascultat, în acest context, prima predică live a acestei legende vii.
Era să uit. Prin nu mai știu ce filieră subterană, în vitrina de la dulap, exista un fel de semn de carte cu o poză a familiei Țon (tata, mama și fiica) și nu mai țin minte ce informații despre ei. Dar era o poză mai de tinerețe, peste care nu am putut suprapune imaginea în carne și oase.
De la una dintre primele predici ale pastorului octogenar am reținut un lucru cu totul de mirare: când a împlinit Iosif Țon 16 ani, tatăl său, un țăran din Gârbovița, i-a spus că e liber să aleagă orice dorește: să creadă sau nu în Dumnezeu, să mai meargă sau nu la biserică, fiindcă el, tatăl, îl va trata în continuare ca pe copilul său.
O asemenea libertate mi se părea nebunească, de neconceput. Nicio presiune, nicio imagine părintească de apărat, nicio biserică de mulțumit, niciun program de prestat etc. În plus, tânărul era pus în fața responsabilității de a-și asuma gesturile lui creștinești.
Ulterior am mai aflat și alte lucruri bune de la și despre Iosif Țon. S-a dus aura legendară, dar mi-a rămas în memorie un personaj predominant pozitiv.
Nu sunt în măsură să-i judec pe niciunul dintre cei doi, fiindcă au lăsat o impresie puternică asupra mea la un moment dat. Și atunci există riscul să fiu fie părtinitor, fie pătimaș. De aceea prefer să rețin ceea ce mi-a îndreptat atenția spre lucruri bune, frumoase și de valoare.
[…] https://drezina.wordpress.com/2014/09/30/doi-batrani-controversati […]
[…] https://drezina.wordpress.com/2014/09/30/doi-batrani-controversati […]
Frumos.
Interesant.
Pe faza.
Multumesc.
Reblogged this on Istorie Evanghelica and commented:
Două biografii în paralel: Nicolae Corneanu și Iosif Țon
Nu gasesc nicicum blogul fratelui Ton.
http://toniosif.wordpress.com/
Pardon, nu e blogul „fratelui” Ton.
E blogul „fratelui” Alin Cristea… 🙂
E despre… Iosif Ton.
Deschizatori de drumuri le zic eu unor asemenea oameni ! Altii le zic vizionari , cativa le zic sfinti , cei mai multi le zic apostati … Oameni neintelesi de catre semenii lor ….., pentru ca sunt peste ei cu multi , multi ani ….. undeva in viitor unde vor ajunge doar copiii sau nepoti celor care nu-i inteleg acum …
Preasfintitul Nicolae , mai mult decat ceea ce se stie , a primit o delegatie de preoti greco-catolici (in civil , de acea data si-a luat masuri de precautie) care au adus cu ei moastele Sfintei Rita . A postat frate-meu o fotografie cu evenimentul (cei care au facut fotografia au promis ca doar dupa moartea preasfintitului o vor face publica ).
Stii ce ma necajeste pe mine ( am ma spus-o candva …) ? Prin 1967 -68 , nu stiu exact cand , s-au adunat capii Bisericilor Traditionale si intr-un sinod au anulat cele doua anateme din 1054 … Nu s-a intamplat nimic de-atunci ! Asta inseamna ca altceva conduce biserica , nu partasia sau dragostea frateasca … Orice student teolog ortodox a invatat ca s-au anulat anatemele dar toti mergem inainte dupa ,,vechea traditie ortodoxa” …
Vine Corneanu , face un gest firesc , in perfecta legalitate canonico-eclesiala , si se arunca cu pietre in el …. Ideologia bate teologia …..
FB, acum vezi de ce este necesar ca Scriptura sa fie deasuprea traditiei? in traditie se aciuaza si mituri si greseli, idei marginite ale unor oameni marginiti…:)
Pesemene ca tie iti ajunge convingerea ca Scriptura este ineranta si imuabila ? N-am sa te contrazic , fiecare dintre noi se agata de ce poate pentru a razbi inainte , unii de adevaruri concrete , altii de certitudini paradoxale …
Daca bine ai observat acea ,,veche traditie ortodoxa” am pus-o in ghilimele pentru a nu se confunda cu Traditia , aceea care cuprinde si Scriptura ! Traditia si Scriptura nu pot fi luate separat , amandoua apartin Bisericii , iar Biserica apartine lui Hristos !
Tim , prietene , fara gluma , te admir pentru simplitatea gandirii tale ! Un singur lucru mai ai tu de invatat : ca ceea ce stii nu e totul , ca mai exista mult mai mult peste farama de adevar pe care ti-a ingaduit Dumnezeu s-o descoperi … N-o sa ai niciodata incercarea de-a te zbate intre credinta si necredinta , intre idolatrie si ateism ! Pentru tine lucrurile sunt simple si pentru aceasta te consider un om fericit …
te inseli cand ma suspectezi de gandire simpla..:))
eu doar cred ce spune 2 Timotei 3.16-17..
traditia este omeneasca si plina de bube.. Scriptura este opera lui Dumenzeu, ptr scrierea careia s-a folosit de oameni inspirati si unsuflati de El..
cand vei intelege acest adevar complex in mod simplu..atunci vei gasi Adevarul!
oana atunci, orbecai
si sa stii ca si eu am foarte multe surse de informare..si sunt destul de selectiv…insa toate TREBUIE sa le supun Scripturii, in fata careia palesc toate..
asadar, sola Scriptura! 🙂
Si cand te gandesti ca 2 Timotei a fost doar o scrisoare adresata de catre un om altui om ! Iar omul caruia ii era adresata scrisoarea stia Scripturile inca din tineretea lui ! Intr-o alta scrisoare sau chiar in aceasta , cel care-i trimite misiva subliniaza aceasta credinciosie a adresantului ! Care Scripturi le-o fi stiind Timotei ? Scrisoarea care ii era adresata ?
pai Scripturile vechi-testamentare si invatatura apostolilor, .. si uiti ca era operioada de tranzitie si la Scriptura VT avea sa se adauge si NT, care avea sa aiba si el valoare de Scriptura (de altfel recunoscut si canonizat si el de urmasii apostolilor).. sau tu crezi ca toate scrierile post-apostolice au autoritate de Scropturi?:) … unde mai pui ca nu sunt canonice…:D
dar sa iti ridic o intrebare la fileu: Ce faci cand traditia contrazice, (contravine) Scripturii? sau cand o ia pe langa ea sau cand adauga la ea, intrand in contradictie?
oare de ce e nevoie de o autoritate care sa reglementeze aceste probleme?
cu tot respectul ptr cei care se numesc „Parintii Bisericii”, dintre care pe unii ii citesc cu placere, dar cand „adevarurile” lor contravin Scripturii, ele palesc in fata acesteia… (si sunt multe adaugiri stupide si bolnavicioase care au fost adaugate in ea si care intra in contradictie cu spiritul si litera Cuvantului lui Dumnezeu) (apropo, scrierile incoroprate traditiei, sunt ele oare numite Cuvantul lui Dumnezeu?)
ptr mine sola Scriptura inseamna ca pe primul plan, ca adevar suprem si revelat nou, ea e pr prima treapta si are autoritate asupra traditiei… si cand ceva contravine si contrazice Scriptura, CADE!
iar scrisoarea apostolului Pavel AVEA autoritate DEOARECE era scrisa de un apostol chemat direct de Dumnezeu si imputernicit de El (si chiar El spune ca Evanghelia ce o vestea era primita de la Dumnezeu, neavand origini omenesti-citeste in Galateni 1)! de aceea a si fost canonizata, intratnd in componanta Scipturii intregite (deoarece era in planul lui Dumenzeu sa intregeasca Cuvantul Sau,m in urma revelatiei aduse de si prin Fiul Sau si prin apostolii Fiului Sau – caci fara NT VT e incomplet si nu arata implinire si intelegere!)
veziu, aici e problema ta..ca te gandesti la apostolul Pavel doar ca la un om, fara sa iei in calcul inspirarea si insuflarea cuvintelor scrise de el…
aici e buba..ai bagatelizat astfel Scriptura (si tu ai facut astfel ce nu a facut nici un Parinte al Bisericii, care a scris el ce a scris , dar nu privit Cavantul lui Dumnezeu ca un lucru de apucat si slab!)
11 Fraţilor, vă mărturisesc că Evanghelia propovăduită de mine nu este de obârşie omenească;
12 pentru că n-am primit-o, nici n-am învăţat-o de la vreun om, ci prin descoperirea lui Isus Hristos. (Galateni 1)
si „23 Căci am primit de la Domnul ce v-am învăţat; şi ” (1 Corinten 11)
si 1 Corinteni 11:1 > Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos. (asta ca sa nu te mai temi ca te vei rataci, avand incredere in spusele lui Pavel, omul!)
Zice-vei oare vreodata : Nu stiu ! Niciodata ! Cine a decretat ca fiind canonice cele 27 de carti ale Noului Testament si pe ce s-a bazat cand le-a confirmat autenticitatea ? De-aici pornim cu ineranta Scripturii , iar eu ma opresc aici , altul este subiectul propus spre dezbatere . Este vorba despre doi oameni care nu s-au cramponat in texte si in legi , doi oameni care au implinit chemarea lui Dumnezeu : ,,IUBITI-VA …!!!”
inainte ca cineva sa le canonizeze, acele scrieri ale NT aveau VALOARE printre urmasii lui Cristos..predicau din ele , traiau dupa ele…. mai mult decat crezi… traditia s-a tot scris s-a scris pe langa aceste, si chiar a inceput sa se perverteasca, dar Cuvantul lui Dumnezeu a ramas lumina…
si ca sa traiesti ca acesti doi oameni, trebuie sa ai respect fata de Cuvantul lui Dumnezeu, mai mult decat ptr tradtie….
de ce oare un ortodox a spart barierele care i le punea traditia? oare de ce? vei gasi vreodata raspunsul?:)
Dupa cate stiu eu….prima data s-a predicat si apoi s-a scris…Dar poate gresesc….
frate, cand le spui, le spui…
subscriu la cele spuse de tine…
experiente asemanatoare am si eu….:)
Dragă Florin,
În a doua postare ai încercat să faci diferenţă între „vechea tradiţie” şi Tradiţie.Cu tot respectul, „Tradiţia” este un set de reguli şi obiceiuri făcute de oameni mai sfinţi sau mai puţin sfinti care ne îndepărtează de invăţătura apostolică. Această tendinţă se manifestă în bisericile tradiţionale în principal dar şi în cele evanghelice în mai mica măsură.
Fiecare preot/pastor nou venit într-o biserică încearcă să aducă/ impună ceva nou (de la el), care într-un an,cel mult doi devine obicei, tradiţie în acea biserică.Cei mai în vârstă sau cu mai multă autoritate eclesiastică îi influenţează şi pe cei din jurul lor şi aşa sau răspândit obiceiurile şi tradiţiile în lumea creştină.La aproape 2000 de ani de creştinism, distanţa e destul de mare de începuturi.
Deci,sola Scriptura!
Lucian , voi incerca o explicare a ceea ce am spus (lui Tim n-are rost , el le stie pe ale lui) ! Am rugamintea sa nu-mi raspunzi , doar sa citesti si sa meditezi la ceea ce am scris ! Nu-si au rost disputele pe marginea unui articol care aduce multumire intr-un fel unor oameni !
Ceea ce ai spus tu in ultima parte a comentariului nu este traditie , este folclor ! Eu , ortodox de formare, pot sa-ti ,,recit” despre folclorul ortodox pana le plictisesti , si inca in acompaniament de caval si ocarina , asa ca sa fiu cat mai aproape de ,,origini” ! Nu e traditie , a stii !
Pentru a interpreta Tanak-ul evreiesc ai nevoie sa studiezi Mishna si Ghemara , carti in care sunt stranse de-a lungul timpului meditatii ale unor vestiti rabini cu referire la Torah ! Aceasta se cheama Traditie ! Nu poti sa intelegi Scriptura daca nu te invata cineva ! Tot traditie se cheama mai ales ca nu te invata dupa ureche ci conform unor principii pe care si le-a insusit si el de la altcineva si le transmite mai departe . Mie mi se pare foarte simplu …
Cu cativa ani in urma as fi incropit un comentariu mai tehnic dar am cam uitat , asa ca o sa incerc sa redau asa cat imi mai aduc aminte ce inseamna cu adevarat Traditie :
1 Traditia cuprinde Sfanta Scriptura , pentru ca atunci cand s-a stabilit canonicitatea celo 27 de carti s-a luat in considerare universalitatea lor , puterea lor , originalitatea lor ! Aceasta s-a intamplat dupa cercetari minutioase , s-a apelat la izvoare , s-a luat in considerare ceea ce au spus Parintii Bisericii despre aceste carti , cine le-a amintit pe toate , cine a omis vreuna , de ce a fost omisa …. si multe altele ! N-a fost usor , au fost si dispute ulterioare , chiar si Luther , dupa secole , a mai avut ce sa spuna ! Sola Scriptura nu-si are locul , dupa cate se poate vedea pana acum .
2 Traditia cuprinde dogmele , regulile de baza ale crestinismului ! Unul din criteriile de baza al unei dogme este sa fie aceeasi peste tot , sa faca proba timpului si sa nu aiba nicio umbra de contestare ! Pe langa dogme mai sun teolugomenele . Fata de dogme aici sunt anumite obiectii din aprtea unor comunitati , deci nu pot fi numite dogme dar e bine sa se tina seama de ele , sunt foarte folositoare pentru intelegerea adevarurilor de credinta chiar daca exista o urma de indoiala in ceea ce le priveste ! Sunt chei interpretative foarte eficiente , la fel ca si opiniile teologice a unor teologi de seama care sunt cuprinse si ele in Traditie .
3 Traditia cuprinde Scrierile Sfintilor Parinti ! Sunt meditatiile celor care au implinit in viata lor Cuvantul lui Dumnezeu iar ceea ce au lasat in scris are o valoare incontestabila ! Mie imi place sa spun despre aceste scrieri ca sunt scurtaturi date nou pentru a intelege mai repede !
4 Traditia cuprinde apo Arheologia Biblica , dovezile existentei crestinismului , descoperirile facute de-a lungul timpului ! Nu se poate fara arheologie , concretizeaza ceea ce s-a spus candva.
5 Traditia cuprinde Arta Bisericeasca , arhitectura , sculptura , pictura . N-ai cum sa intelegi ceea ce a fost daca nu ai niste notiuni elementare despre cum se construia , cum se picta , de ce se picta asa , ce a vrut sa transmita cel care a construit sau a pictat ! E un univers care ajuta sa te transpui cu gandul acolo si atunci ! Acum e usor sa spui si sa concluzionezi , invatand toate acestea ajungi sa-ti dai seama de multe ori ca mesajul era altul , altceva s-a vrut sa se spuna .
6 Tot Traditia cuprinde o parte a Istoriei , cea legata de Biserica Crestina ! Sunt documente care nu pot fi contestate ! Datorita Traditiei , tu , eu , noi , putem sa stam linistiti pentru ca exista documente care atesta nasterea lui Hristos , scrisoarea lui Claudia Procula , sotia lui Pontiu Pilat catre o prietena , procesul verbal al executiei , precum si scrierile lui Josephus Flavius , un istoric care a fost contemporan cu Apostolii ! Niciodata nu-i va contestata lui Hristos umanitatea , Omul acesta a existat in carne si oase , doar Dumnezeirea i-a fost si ii va fi contestata !
Doar atat imi aduc aminte ! Deci , rogu-te , ia aminte la cele spuse , daca ai mintea deschisa nu poti sa nu accepti ca fara Traditie nu se poate … Daca nu , …. fiecaruia doar cat ii este ingaduit sa inteleaga … Nu exista suparare in asa ceva , doar intelegere !
Valeu, ca nu mai razbim aici de crestinii astia puri, fara traditie…
Discutii discutacioase…
An de an, aceleasi bazaconii, indiferent cine moare sau cine traieste…
Ar trebui impusa o regula, pentru blogurile bune precum cel al lui Teofil: Sa nu ia cuvintul decit cei peste 50 de ani… 🙂
As avea 3 ani de asteptat…
Ar merita asteptarea, avind in vedere ca in timpul asta am scapa de o droaie de guralivi…
Si eu as avea de asteptat vreo noua … Si pentru mine s-ar merita , cu fiecare an incep sa vad altcumva , tot asa dar altcumva !!! Imi aduc aminte , pe la 23 de ani , cand le stiam pe toate ! Acum , pe zi ce trece incep sa-mi dau seama cat de putine stiu ! Probabil asta inseamna desavarsire, sa-ti dai seama ca nu stii nimic , sa taci si sa asculti ! Probabil doar atunci vei incepe ssa intelegi , cand incepi sa asculti …
Cine stie …..???!
Și eu cum să mai scriu, că n-am vârsta? 🙂
Ma refeream la comentatori. Mai exact la o anumita teapa de comentatori.
Desigur, tie iti reprosez ca le permiti sa ne distraga atentia de la chestiuni importante.
Mediocritatea bate… Cetatea.
Este cuvenit si potrivit sa acordăm atentie Cuvânului (scrierilor) inspirate de Duhul lui Dumnezeu.
[…] https://drezina.wordpress.com/2014/09/30/doi-batrani-controversati/ […]
[…] Teofil Stanciu pune în ramă două portrete cu bătrîni. Unul mort recent, Nicolae Corneanu, celălalt, proaspăt octogenar, activul Iosif Țon. […]
Reblogged this on Marius Zărnescu and commented:
„Nu sunt în măsură să-i judec pe niciunul dintre cei doi, fiindcă au lăsat o impresie puternică asupra mea la un moment dat. Și atunci există riscul să fiu fie părtinitor, fie pătimaș. De aceea prefer să rețin ceea ce mi-a îndreptat atenția spre lucruri bune, frumoase și de valoare.”
Reblogged this on Persona and commented:
Teo Stanciu scrie – bine, ca de obicei, despre Nicolae Corneanu si despre Iosif Ton. Inca un motiv sa ma aplec si eu, poate chiar in acest weekeend, asupra acestui subiect.
despre foarte multi dintre noi nu se va spune nimica, controversat sau nu, Domnul are ultimul cuvant, si asta este ce conteaza in final.
cat despre emisiunile de duminica, cred ca sant putini care nu le-au ascultat si ca au fost influentati. Mi-e dor dupa astfel de vremuri.
…despre morti numai de bine…interesant…Petru se leapada inainte de rastignire,Pavel prigoneste dupa…totusi amindoi ramin principalii actori apostolici ai noului testament…asta ca sa nu se poata lauda nimeni…iosif ton ramine un turnator authentic ,atit si nimic mai mult…tinerei au dreptul sa ii admire pe cei cu pletele carunte…Timotei era si el un tinerel…cei de peste 50 de ani aveau si alte amintiri despre Pavel…
si cand cei cu „altfel de amintiri” spun rugaciunea Tatal Nostru, nu le e un pic rusine cand trec de jumatate?
Nu le e rusine pentru ca amintirea le aminteste iar iertarea doare ! Aceasta se cheama cruce !!! Probabil n-ati trecut niciodata prin asa ceva … Nu e usor sa ierti , chiar nu e usor deloc …., doar cu ajutor poti sa o faci , poticnit , pas cu pas , ca un om care se vindeca incetul cu incetul , tinut in brate de Dumnezeu …
Dincolo de comentariul caustic al domnului Marcel , spune dumnealui ceva … Doar tonul acid nu-i a bine , pare-mi-se ca a declansat un razboi impotriva lumii-ntregi , trecute , prezente si viitoare …. Grea cruce pentru un muritor de rand …….
…iertare nu este o chestiune teoretica,este o alegere personala ,practica…cei care au turnat la securitate in cadrul cultelor crestine au prigonit pe Cristos…au taiat aripile unor sfinti…si le au adjustat propriei personalitati schimonosite intr un zbor de liliac,in intunericul propriei constiinte,pina la adinci batrinete…eu personal stiu ca era posibil sa fi racolat,presat si totusi sa refuzi sa torni…turnatoreala e o chestie de character nu de imprejurari cum incearca unii sa o justifice…faptul ca asemenea charactere sint puncte de reper pentru tinara generatie de crestini,probabil ,tine de ironia Tatalui…Cristos nu cred ca va fi ingaduitor cu ei…
Cum spuneam , de data aceasta cu respect si cu intelegere :
Grea cruce !
La apa care-a oglindit
Iubirea si durerea
Cati oare-n treacat s-au oprit
Cati I-au sorbit puterea?
Cati au gustat din valul ei
Aducator de Pace
Si la Lumina dragostei
Cati iar se vor intoarce?
Oceanului cald milenar
Gustandu-i Bunatatea
Si sfantului octogenar
Redandu-i Libertatea,
Cand raza lui in asfintit
E-o Cale-atat-de-lunga
Cati oare-n treacat s-au oprit
Si cati il mai alunga?…
…daca saul din Tars s ar fi convertit la predica lui Stefan crestinismul ,probabil, nu mai era o treaba asa de complicata…
[…] al evanghelicilor 635 – Lucian Ciupe: Ce îi datorez eu fratelui Iosif Țon? 615 – Doi bătrâni controversați 560 – Inaugurarea Bisericii Penticostale Speranța din Mangalia 535 – Joi seara […]
[…] cea mai notorie instituție a baptiștilor români, ultimul mare mit al baptiştilor români, o adevărată legendă a copilăriei multor baptişti precum Teofil Stanciu, unul dintre oamenii lui Dumnezeu care a influențat destinele multor tineri precum Lucian Ciupe […]
[…] Doi bătrâni controversați […]
[…] cea mai notorie instituție a baptiștilor români, ultimul mare mit al baptiştilor români, o adevărată legendă a copilăriei multor baptişti precum Teofil Stanciu, unul dintre oamenii lui Dumnezeu care a influențat destinele multor tineri precum Lucian Ciupe […]
Este adevărat că mișcarea „Străjerii”, la care a aderat Iosif Țon și al căror teolog a declarat că i-au cerut și că a acceptat să devină, s-a dezintegrat?
[…] Doi bătrâni controversați […]
[…] https://drezina.wordpress.com/2014/09/30/doi-batrani-controversati […]