Creștinii și protestele

commons.wikimedia.org

Într-un articol publicat pe pași.ro (preluat de Creștin Total), d-l Darius Cornean ridică întrebarea dacă creștinii ar trebui să protesteze. Textul – concis – dă un răspuns destul de imprecis. Am înțeles că, în principiu, e ok să iei parte la proteste.

Accentul însă mi se pare că ar trebui să cadă în altă parte. O scurtă incursiune în istoria Bisericii lămurește chestinea participării ca atare la un protest. În primele conflicte dintre Biserica proaspăt formată și liderii religioși ai evreilor, Petru stabilește un principiu de lucru fără echivoc: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni”. Așadar, nu capătă legitimitate doar ideea de protest, ci chiar și cea de nesupunere fățișă față de oameni.

Există o întreagă literatură apologetică produsă de scriitori bisericești din veacul al II-lea și al III-lea, în care Tertulian, Ciprian, Minucius Felix, Iustin Martirul și Filosoful etc. adresează scrisori autorităților, protestând – cel puțin așa s-ar traduce astăzi demersul lor – împotriva persecuțiilor ce-i vizau pe creștini.

Notez cu titlu de anecdotă că e oarecum ironic ca într-o revistă (neo)protestantă să se discute legitimitatea ideii de protest. Însă, revenind la chestiuni serioase, orice idee fondatoare poate fi pusă în discuție.

Ar mai fi de adăugat și că legile societăților democratice garantează cetățenilor dreptul de a-și manifesta nemulțumirea prin proteste. Acest argument singur ar fi de ajuns pentru a justifica pertinența demersurilor protestatare ale creștinilor, căci satisface condiția stabilită de Pavel în Romani: supunerea față de autoritățile laice.

Mult mai spinoase mi se pare chestiunile ce țin de „cum” și „ce” (sau „pentru ce”). N-o să descâlcesc eu acum ițele, dar spicuiesc câteva teme ce ar merita aprofundate. De pildă, cred că există o diferență semnificativă între cauzele pentru care un creștin poate să protesteze și cele pentru care trebuie să protesteze. Desigur că există și cauze pentru care un creștin nu trebuie niciodată să protesteze.

Care-s unele și care-s celelalte? Pe baza căror criterii se poate discerne între ele? Decizia e una comunitară sau individuală? Ce rol are vocația personală în economia unui protest?

Pornind de la asemenea întrebări, mi se pare că discernământul i-ar putea ajuta pe creștini (indiferent de culoarea confesională) să schițeze perimetrul unor dezbateri pertinente, pe fond, a problemelor arzătoare ale societății. E colosal de puțin dacă protestăm doar să-l alungăm pe Băsescu sau să-l instalăm pe Ponta-Antonescu.

Deloc lipsit de importanță mi se pare și cum anume protestezi. Chestiunea merită discutată și în general, și în condițiile specifice momentului actual. Este legitim ca un creștin să pună mâna pe arme? Dacă da, când? Dacă nu, de ce? Ca material didactic, a se vedea filmul Misiunea.

Pe parcursul protestului, ne putem asocia cu oricine sau nu? Faptul că suntem în compania unor huligani, compromite cauza pe care o susținem? Dar faptul că ne asociem cu niște politicieni corupți – sau cel puțin mincinoși dovedeți – este acceptabil?

În urmă cu câțiva ani, o asociație creștină ce milita împotriva avortului făcea o listă cu politicienii care merită votul nostru și cu cei care nu-l merită. Criteriul unic era cel al poziției exprimate de respectivul politician în raport cu problematica avortului.

Înțeleg rațiunile listei cu „ăștia nu”, dar lista cu „ăștia da” ridică tot felul de probleme. Fiindcă în ea se regăseau personaje mai mult decât controversate. Or, nu poți, creștin fiind, să uiți complet că mai există și alte păcate, nu doar avortul. De fapt, poți, dar operezi atunci cu un reducționism cel puțin păgubos.

Prinși în hora evenimentelor, creștinii par mai degrabă ispitiți de partizanate facile. Unii nu-l mai „suportă” pe Băsescu, alții nu vor „nici să audă” de Ponta-Antonescu și, motivați de aderențe emoționale, recurg la o retorică cvasi-isterică.

Cred că procedând astfel ratăm șansa de a pune pe tapet problemele de fond ale zilelor noastre. Cum creștinii nu umblă potrivit cu „împărația acestei lumi”, ei ar putea trece mai lesne de revendicările financiare ale celorlați protestatari – fără să le ignore, desigur – și să articuleze carențele structurale ale actualului sistem.

Plus că, nedatorând fidelitate absolută decât unui singur Stăpân, creștinii ar putea să-și asume riscul de a formula toate chestiunile incomode pe care cei ce depind de sinecura vreunui om politic se tot screm să nu le spună sau să le spună fără să deranjeze pe nimeni.

S-ar putea să par idealist (ceea ce nu mă deranjează cine știe ce, de vreme ce am fost supectat adesea de cinism), dar am și un argument. Statistic, creștinii dețin o covârșitoare majoritate în România. Vocea lor ar putea cântări foarte greu în fața politicienilor, în ciuda tendințelor europene. Dar, în loc să fie păstoriți și învățați să-și dezvolte discernământul, sunt adesea vânduți explicit sau implicit unor partide, unor politicieni.

Se preferă un troc simplu: un vot la schimb pentru niște bani de construit biserica. Iar pe urmă, ne închidem în bisericile noastre arătoase și ne rugăm fierbinte să nu intre „lumea” în „casa Domnului”. Într-un autism religios trufaș și ignorant.

17 gânduri despre “Creștinii și protestele

 1. Mi se pare că înclini înspre a spune nu protestelor, dar nu sunt sigur dacă ți-am perceput bine mesajul.
  PS: de două zile mă gândesc la întrebarea asta și plănuiam să scriu un articol pe această tema când voi fi ajuns la o concluzie 🙂 Încă nu știu ce să cred.

  • Eu înclin spre proteste mai consistente, cu cauze mai clar delimitate. Aș înclina spre un protest în care liderii confesiunile creștine se prezintă în fața națiunii și îi pune în față o oglindă.

   Dar sunt de acord și cu genul de protest care se desfășoară în prezent. Cine vrea, dintre creștini, cred că poate participa fără probleme la el.

 2. Uneori intrebarile lamuresc mai bine decat raspunsurile acestora. Multumesc pentru segmentarea acestei intrebari putin cam prea generala: Au voie crestinii sa protesteze?

 3. Poate mi se pare, dar poate ai uitat sa aduci in discutie un aspect esential.

  Crestinul trebuie sa aiba extrem de multa umilinta si sa o manifeste in relatiile cu semenii.

  De aia e una sa marturiseasca si sa infaptuiasca pentru a veni in ajutorul celor asupriti si nedreptatiti, cu totul alta e sa vina cu solutii de genul jos Basescu, jos capitalismul sus comunismul (sau sus orice alte bazaconii – cum e la moda pe blogurile romanesti – distributivismul). Atitudinile astea mai de pe urma sunt o manifestare a unei produnde lipse de umilinta, mai pe scurt e a te crede destept.

  Umilinta se cuvine, in schimb a fi manifestata cu atat mai mult de cei ajunsi la putere (sau in preajma ei) care isi pretind ca ideologie o asa zisa crestin democratie. A arunca cuvinte insultatoare din postura de crestin democrat creaza o imagine deplorabila.

  Dar iarasi nu-i cazul sa condamnam persoanele in cauza ci sa le marturisim ca ni se pare noua ca dansii au luat-o binisor pe aratura. Vezi: http://www.mediafax.ro/politic/baconschi-in-acest-an-alegerea-o-va-face-romania-care-munceste-nu-mahalaua-violenta-si-inepta-9149579/ . Frumos crestin-democratie aplicata.

  Ce se intampla e trist, dar previzibil. Fiecare e nemultumit, si, in general, crede ca i se cuvine mai mult.

  Sa te pui in slujba aproapelui, sa manifesti iubire si pretuire fata de „adversari”, astea nu tin de foame, si , mai ales, nu tin loc de mai nou descoperitul „self esteem”.

  • Acum mi se pare că tu devii „dăscălos”, așa cum spuneai că sunt eu uneori. 😉 Nu-i vorbă că, în principiu, suntem de acord.

   Eu n-am întors problema pe toate fețele, ci doar am schițat niște direcții pentru o discuție mai temeinică. Ceea ce spui tu se înscrie în „cum”-ul protestelor. Ar fi un subiect foarte interesant și util. Deși tare mă tem că pe cei care-i interesează să protesteze nu prea îi interesează să citească texte despre deontologia manifestațiilor publice.

 4. Dupa ce am postat, am vazut ca am pus de-un dezacord mare cat casa. Asa se intampla cand schimbi fraza pe fuga, si e cazul sa-mi iau lectia de umilinta binemeritata 🙂

 5. Eu zic ca nici nu ar trebui sa iasa in strada la protest, crestinul de rand, daca ar exista un fir rosu pe care sa-l urmeze toate confesiunile care se declara a fi crestine!

  Daca cei de la putere ar calca pe bec si s-ar abate de la firul rosu si-ar taia singuri craca pentru ca, cel putin in Biserica Ortodoxa, exista un fel de-a comunica, in anumite duminici din an, in toate bisericile din tara se citeste scrisoarea Patriarhului catre credinciosi, un fel de predica tematica. Iti dai seama daca intr-o duminica,in aceeasi duminica, s-ar infiera abuzurile puterii si s-ar da nume si exemple concrete! Ar cadea guvernul fara manifestatii de strada!

  Acuma visez si eu, daca toti liderii religiosi ar pregati un partid in subterana, cu oameni capabili si onesti, sa fim seriosi, in fiecare comunitate exista cel putin un asemenea om( trebuie doar identificat ) iar la viitoarele alegeri sa apara sa un partid, PARTIDUL ANONIMILOR, cu platforma program , cu de toate iar pe data de x, duminica sa fie, sa iasa pastorii , preotii ,la anvoane si sa zica : IN ACESTIA AVEM INCREDERE! Ar fi catastrofal pentru ceilalti! De aceea ceilalti fac tot posibilul sa tina ,, in adormire marele urs”, prin toate mijloacele posibile si imposibile!

  • Dar, dacă tot e să vorbim despre subterane, preoții sunt la mâna celor care le cunosc dosarele, așa că se pun mereu bine cu cine-i la putere. Așa mai sunt siguri și că primesc bani, dar nici nu le iese dosărelul la suprafață. Greșesc cu teoria mea? Oricum, n-o cred în totalitate. Uneori suspectez că oamenii chiar cred că un partid e mai de dorit pentru popor la un anumit moment. Din păcate, concubinajul religiei cu politica nu pare să se clatine – e o relație stabilă, bazată pe interese reciproce.

   • Ai punctat foarte bine, ca preotii sunt la mana lor dar ce ma necajeste pe mine mult de tot e exact ceea ce ai atins la final, ,,o relație stabilă, bazată pe interese reciproce.” Si nu numai interesele ci ceva mai malefic, ca interese avem toti, boala puterii care mai teribila, mult mai teribila decat dorinta de-a avea bani sau de-a capatui vreun nepot!

    Biserica Ortodoxa are un as mare in maneca, calugarii din manastiri( crede-ma, eu cunosc trei, intelectuali de exceptie, oameni de un rafinament extraordinar) dar nu-l va scoate niciodata! N-ar fi simplu, sa iasa la rampa Patriarhul si sa zica: uite fratilor a fost regimul care a fost, o parte din preoti s-a sacrificat , o alta parte a acceptat compromisul dar voi ati fost cununati , ati putut sa va botezati copiii, vi-ati ingropat mortii. Prin toate acestea Biserica a biruit dar ca sa nu ramana nicio umbra de indoiala cei care s-au manjit se vor retrage in manastiri si vom pune oameni nepatati!

    Oricum dosarele vor fi scoase la iveala peste doua generatii cand biserica nu va mai avea nicio circumstanta atenuanta, nu va fi cine sa-i inteleaga, vor fi alti oameni care n-au simtit cizma comunista pe gat. Acum ar avea intelegere din partea poporului doar toti am trait acele vremuri, peste 50 de ani va fi o judecata fara avocati, avocatii s-au dus demult in lumea uitarii istorice.

    Eu , ca om simplu le vad, le vad si ei ca doar au acces la mai multa informatie decat mine! De ce nu actioneaza?Pentru ca sunt bolnavi de grandomania puterii! Daca ar vedea un pastor baptist ce statut are un preot intr-o comunitate rurala sau cum e tratat un episcop cand vine printre plebei, in mod sigur ar prelua din acest ,, cult al imparatului” , exact ca Alexandru Macedon dupa ce a cucerit Egiptul! Poate citeste vreun pastor ce am scris si-o sa va treziti ca se fac niste schimbari radicale in oficierea cultului baptist, cel putin covorul rotunt cu vultur o sa-l preia pastorul, ca in timp ce predica sa stea pe aripile vulturului dumnezeiesc! Si-o sa i se faca mai multe covoare de-astea, ca din momentul in care intra in biserica sa calce numai pe vulturi!

    Deci, asta e……………….

    • Florine, îți folosesc zilele astea când poți cugeta pe îndelete. Beția puterii te poate lovi oricând au în subordine pe cineva. Și eu am fost la catedră, deci am putut ridica un colț al cortinei. Plus că am fost de multe ori în fața unui grup. E dificil uneori să lupți cu ispitele aerului rarefiat pe care-l respiră „conducătorii”.

     Uite, țin eu partea ortodocșilor de data asta. Poate că există ceva în spatele acestei atitudini delăsătoare (în aparență). Patriarhul era un mitropolit foarte harnic. Știu că am fost în Iași și am fost realmente impresionat de complexul de la sediul mitropoliei. Dar și asupra lui planează suspiciuni pentru perioada în care a fost la studii în Elveția.

     Nu pot însă să nu iau în serios ceea ce zici vizavi de judecata necruțătoare a generațiilor viitoare. Și care, mă tem eu, se va solda cu o îndepărtare rapidă și masivă a acelor generații de biserică. Nu știu dacă se vor duce spre altă ramură creștină sau spre cu totul altceva.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s