Postat de: Teofil Stanciu | 05/10/2011

Ore-cap și ore-cur

Rogu-vă, nu vă scandalizați de cuvântul „vulgar” folosit în titlu, fiindcă n-am făcut decât să citez din Grigore Moisil. De asemenea, aș adăuga aici – fiindcă se potrivesc de minune – cuvintele profesoarei mele de română din clasa a V-a. Ca să nu credeți că doamna Apostolescu (așa o cheamă) ar fi fost din fire predispusă spre grosolănie, spun numai că pe vremea comunismului, când toți eram „tovarăși”, dumneaei se adresa cu apelativul „doamnă/domnule” oricărui părinte sau bunic, fie că era „cadru de partid” cu școli înalte, fie că era agricultor analfabet. Așadar, această doamnă care mi-a marcat copilăria, ne spunea la clasă cam așa:

„Cei care n-aveți cap să învățați aveți cur să stați pe el și să tociți definițiile măcar.”

Raționamentul e de o suplețe admirabilă. Cine e în stare să învețe învață, cine nu, măcar își exersează memoria și tot se alege cu ceva. Știa și doamna profesoară că toceala nu ține loc de învățătură temeinică, dar mai știa și că acea strădanie seacă e benefică pentru caracterul elevului. Și mai știa că nu toți eram egali, nu toți aveam aceeași șansă și că trebuie departajați cei buni de cei slabi. Să se cearnă valorile. Pentru ca elevii să știe, în final, cine va lucra cu capul și cine cu brațul.

Îmboldit de un email primit recent, preiau doar un fragment – în același ton – dintr-un text mai vechi al doamnei Zoe Petre (îl puteți citi integral aici). Vă fac un rezumat. În elanul lor proletar, comuniștii aveau obsesia să cuantifice cumva activitățile de orice tip. Cea mai simplă metodă era să tragă totul la rindea și să evalueze timpul de lucru efectiv:

Somat să-și facă public programul de 8 ore de muncă, Grigore Moisil a prezentat odată o foaie de hîrtie frumos lineată, pe care scrisese așa:

Luni
ora 8 – ora 9.50 : curs, Amfiteatrul Țițeica
ora 10 – ora 11.50 : consultații, catedră
ora 12- ora 16: timp de gîndire, în sectorul de Cultură al Parcului de Cultură și Odihnă „I.V. Stalin”

Altădată însă, exasperat, i-a trimis rectorului o hîrtie pe care scria, mare: Vă rog să precizați dacă vă referiți la ORE-CAP sau la ORE-CUR.

Anunțuri

Responses

 1. mortala treaba!

 2. Nici la noi la matematică nu stătea treaba mai oablă în gimnaziu (toţi cei 4 ani!). Aveam un profesor sever; se zvonea că ieşise deja la pensie de câţiva ani (zvon care nu se ştie dacă era adevărat, dar circula, iar revolta era cu atât mai mare) şi toţi părinţii erau stresaţi să-şi scape odraslele din mâna lui. Teoremele trebuiau memorate bine şi de cei cu cap, şi de cei cu altceva pentru că redarea întocmai a teoremelor, reciprocelor etc. era primul prag la fiecare ascultare. Te-ai încurcat la una din ele (la un moment dat aveam 2 teoreme plus o reciprocă; ghiceşti la care din ele m-am încurcat; nu-mi explic cum, că le şi înţelesesem), te întorceai frumuşel pe scaunul tău cu un scaun în carnet. (Nu mi-e clară treaba dacă şi pe scaunul din carnet se putea sta) Dar, în ciuda respectivului scaun, atunci când un coleg aflat la răspuns la tablă nu ştia cum să mai continue problema, profesorul te ridica să te consulte în privinţa rezolvării; avea el aşa câţiva.
  Ei, dar ceea ce nu îmi dau seama e care cap trebuia folosit pe parcursul orei: capul-memorie sau capul-gândire şi de ce aceste două capete nu merg neapărat simultan.

  Apropo, poate la Moisil erau cazuri în care putea adăuga ambele feluri de ore. Unora le iese mai uşor.

  Întrebare retorică în gând: de ce nu era suficient ca teoremele să fie folosite cu cap, nu memorate (cu, mă rog, orice se poate)?

  • Dacă bine am înțeles eu, tu zici că există și profi de mate care confundă orele-cap cu orele-cur. Așa e. Oricum, eu cred că și orele-cur îs necesare, iar orele-cap trebuie măsurate altfel decât cantitativ.

 3. Sunt oripilat…

  • Bănuiesc că nu de iext, ci de context.

 4. […] acasa. Ei isi permit: neamtul e civilizat, e inovativ, e tehnic, munceste de rupe, raportul ore-cap/ore-cur (multumim domnule Grigore Moisil!) e intotdeauna supraunitar, e obsedat de respectarea legilor, […]

 5. […] Ore-cap și ore-cur […]

 6. Ore-cap vs ore-cur …
  Cred ca sunt bune ambele variante, fiecare in felul ei. Mai grav e cand curul ia locul capului si capul ia locul curului.

 7. […] Ore-cap și ore-cur […]

 8. […] Ore-cap și ore-cur […]


Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

Skepsis

AUDIATUR ET ALTERA PARS

JURNAℓ SCOȚIAN

parohie virtuală

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

vatraoficial.wordpress.com/

,,Cultura e finalitatea tuturor societăților" (Eugen Lovinescu)

Horvath Liviu Blog

„DACĂ NU CITEȘTI CĂRȚI BUNE, VEI CITI CĂRȚI PROASTE.DACĂ NU CONTINUI SĂ GÂNDEȘTI RAȚIONAL, VEI GÂNDI IRAȚIONAL. DACĂ RESPINGI SATISFACȚIILE ESTETICE, VEI CĂDEA ÎN SATISFACȚII SENZUALE.” C.S.LEWIS

Prolegomene

(pre)feţe la diverse

Revista Creștină

Revistă de formare și informare - scrisă din perspectivă creștină

Daniel Bulzan

Poate nu merita sa fie citit, dar merita sa fie spus.

Gânduri despre știință și credință

Ce semnificatie are pentru mine știința secolului XXI

Pasarea Phoenix Remixed & co

© Alexandru Nădăban

Daniel Lucescu

"Nu sunt PERFECT.."

doarlitere

împrăștiind literele printre litere construim cuvinte

Persona

Personal blog of Danut Manastireanu

Alonewithothers's Blog

Smile, without a reason why. Love, as if you were a child.

Ciprian Terinte

veritas vos liberabit

The Institute of Middle East Studies

To bring about positive transformation in thinking and practice between Christians and Muslims in the Middle East and beyond

Daniel's Think Tank

Daniel Manastireanu's Blog

According to Sam

What underlines how we say things cannot itself be said

Reflecții creștine

Andrei Pătrîncă

%d blogeri au apreciat asta: