Jos Băsescu – observații intermediare

Foto: Agerpres via adevarul.it

Cred că există câteva câștiguri certe ale acestor proteste anti-băsesciene. Multe voci erau de părere că România trebuie condusă de un lider autoritar, de o mână forte. Că numai așa se poate, că poporul nostru are nevoie de un tartor. Ei bine, Băsescu exact asta a fost. Sper că i-a lecuit pe toți cei care așteptau un conducător mesianic și intransigent.

Cine are încă au ezitări (și-l mai așteaptă pe Vadim să execute pe stadioane toți corupții patriei) bine ar face să-și lămurească această chestiune cât mai repede cu putință. „Mâna forte” e incontrolabilă și, dacă apucă să acționeze în disprețul țării, cu greu mai poate fi oprită.

Toți cei care doreau ca unui singur om providențial să i se încredințeze atribuții sporite ar trebui să realizeze cât de aproape le-a/ne-a trecut glonțul pe lângă ureche. Și să se bucure că ideea lor n-a apucat să se materializeze.

Băsescu nu trebuie tratat ca o nefericită excepție. Dimpotrivă, evoluția lui de la liderul voluntar și simpatic, care spune lucrurile pe șleau, de la luptătorul pentru dreptate și adevăr, de la politicianul anti-politruc către autoritarismul și derapajele aberante ale ultimelor luni e oricând repetabilă.

Singura metodă de control la îndemâna populației o furnizează sistemul democratic. Și ajungem astfel la a doua observație: mult hulita democrație e totuși bună. Iată că, în situații ca aceasta, protestatarii pot invoca dreptul democratic de a-și manifesta nemulțumirea.

Cu incidentele de rigoare, instituțiile statului se dovedesc sensibile la această pretenție și nu o sufocă. Dacă protestatarii ar fi fost în Rusia, ei bine, acum Piața Universității era un șantier, pentru cine știe ce țeavă care și-a găsit să se spargă taman în acest moment și vrea să stea spartă vreo 2-3 săptâmâni.

Putem conchide așadar că românii profită – bine fac – de avantajele democrației și că, din acest punct de vedere, nu e chiar așa de rău pe vremea lui Băsescu. Ar putea înceta, prin urmare, comparațiile stupide cu perioada ceaușistă. Cei care ieșeau în stradă în 1989 riscau enorm. N-aveau vreo certitudine în ce privește deznodământul, așa că era în joc viața lor.

Pe acest exercițiu democratic funcțional, cred că merită construit. Poate iese și de un simț civic, poate se iscă și un soi de solidaritate umană, nu politică și partinică. Mă declar agasat de agresivitatea antipedelistă a unor useliști și viceversa. Terminați, băi! Ne-am săturat de zâzania voastră stupidă. Ce, sunteți unii mai oameni decât alții? Gata! Nu partidul vostru contează acum, ci țara, oamenii, viitorul.

Mi-am făcut astfel introducerea și pentru următoarea observație cu caracter destul de personal, restrictiv. Există, după cum s-a constatat, mai multe direcții și mai multe tipuri de mesaje pe care le transmit protestatarii. Mă interesează mai puțin promptitudinea cu care va demisiona (sau nu) Băsescu, nu țin să salvez acum nici Roșia Montană. Sunt însă foarte interesat de accentele antipoliticianiste pe care le-a luat pe alocuri protestul.

Aseară am văzut la televizor pancarde pe care scria: Jos Băsescu! Jos Ponta! Jos Antonescu! În Cluj, s-a scandat: „PDL/USL – aceeași mizerie”, în Sibiu a fost scandat numele Regelui Mihai, corespondentul de la „The Guardian” sesizează nevoia ca politicienii (nu doar cei de la Putere) să se reconecteze la realitate. Tot într-acolo merg și unele voci individuale, precum Tudor Chirilă. Sunt solidar cu astfel de mesaje care sancționează clasa politică în ansamblu, dacă nu pentru altceva, atunci măcar pentru complicitate.

Nu cred că s-a iluzionat cineva – decât de dragul fantazării, cum am făcut și eu în prima parte a textului de ieri – că sub presiunea străzii, cuprinși de remușcare și cocoșați de povara bunului-simț redescoperit, politicienii actuali își vor lua catrafusele și vor părăsi scena. Ei ne vor explica încruntați că nu sunt atât de „lași”. Bine, fie, să trecem peste justificări.

Tot politicienii de acum vor veni în fruntea țării – în cazul în care pică și Băsescu și Boc – sau, mai precis, vor rămâne. Însă trag nădejde că au văzut (1) că există suficienți cetățeni care au observat că nu-i mare deosebire între PDL, USL, UDMR și (2) că situația e destul de nevralgică încât să necesite niște măsuri pozitive certe care să remedieze gafele anterioare.

Mi-e teamă că va fi iar apăsată pedala populismului, dar sper că politicienii vor ține minte că aroganța politicianistă e o carte nefastă (se aude oare și până la Ponta-Antonescu?) și că lumea nu s-a adunat la îndemnul politicienilor, deci pe oameni îi mână ceva mai puternic decât vreo simpatie politică pasageră.

În final, să vorbim și despre simboluri. Umblă pe net o invitație de a semna o petiție inițiată de USL pentru demisia lui Băsescu. Ei bine, n-aș putea semna așa ceva pentru că ar trebui să mă asociez, simbolic vorbind, cu cel care a îngropat, simbolic, lupta pentru deconspirare odată cu blocarea CNSAS-ului, ca să-l dau jos pe cel care a condamnat, simbolic, comunismul. Oricât mi-ar fi de odios Băsescu, nu mă pot ralia unei inițiative la care e părtaș Voiculescu. Și dacă tot e vorba de simboluri: se protestează în Piața Universității, ce ar putea să caute pe acolo foștii profitori și promotori ai comunismului?

Nu sunt susținător al lui Băsescu, dar nici nu pot să mă înfrățesc cu oricine doar ca să obțin demisia lui. USL ar fi bine să-și vadă lungul nasului și să știe foarte limpede că e doar demonul nu chiar atât de negru (momentan), însă nu arhanghel izbăvitor.

Poate că va urma…

6 gânduri despre “Jos Băsescu – observații intermediare

 1. Venirea lui Băsescu la putere a dat o pauză celor care l-au „învins” pe Emil să-și refacă ideologiile în lumina postmodernismului.
  Mandatul secret și neoficial i se termină și lui, doar că mândria nu-i permite să tragă „concluzia” lui Emil în auzul mulțimii

  • Mi-a luat ceva vreme să înțeleg ce zici tu aici, sam. Dar acum mi-a picat fisa. Exista un film – cred că l-am mai pomenit – care a fost difuzat prin 98 sau 99 în care era prevăzută compromiterea regimului democratic și revenirea în forță a „socialiștilor”. Toată tărășenia era orchestrată de tovarășii din eșalaonele 2-3, cei care nu apăreau pe sticlă, dar zădărniceau orice tentativă de reformă, furau ca să compromită imaginea guvernului anticomunist etc.

   Da, probabil că și Băsescu avea un anumit mandat în această ecuație (deși, acceptând asta, cred că dăm în „conspiratită”). Dacă e să-l credem pe Ciorbea, demisia lui a fost doar provocată de Băsescu, însă ordinul a venit din altă parte, cel puțin așa susține fostul prim-ministru.

   • A, nici eu nu cred în conspirații per se. E suficient instinctul de conservare ca roțile să fie unse când trebuie.
    Făceam paralela Emil-Băsescu numai la nivel superficial. Cei care l-au învins pe Emil nu sunt neaparat cei care-l înving pe Băsescu; fac parte însă din aceeași familie dpdv moral.
    Ce se întâmplă acum e în linii mari ce s-a întâmplat la fiecare rotație la putere: economicul dictează politicul. Probabil pe vremea lui Emil politicul din economic era mai aproape de monocolor (un roșu democratic cu pete de alte culoare) decât este acum (un curcubeu).

    Băsescu moare politic pe motiv de uzură. Și-a consumat potențialul înainte de a-și amortiza investițiile. Scenariu clasic de faliment cauzat de proasta gestionare a capitalului.

    PS. Nu băga în seamă ce nu înțelegi din ce scriu eu. Scriu așa fie din lenea de a intra în detalii fie din graba de a merge direct la concluzii. Dacă totuși te strădui să-mi răspunzi e semn de spirit nobil din partea ta. Thanks

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s