Deși știam că C.S. Lewis a făcut războiul (e vorba despre Primul Război Mondial), am avut mereu impresia că viața lui a fost una mic-burgheză, liniștită, împărțită între cărți, five a clock tea, plimbări, discuții savuroase cu prietenii și alte munci plăcute și plăceri simple.
Nici măcar după ce am citit Surprins de bucurie, această impresie nu s-a spulberat, ci atunci am adăugat la această viață cu iz ușor aristocratic o copilărie fericită relativ scurtă, după care a urmat plonjonul nedorit în școlile Angliei, un supliciu care a fost curmat doar de providențialul aranjament cu bătrânul Kirkpatrick, dascăl exact pe gustul tânărului Lewis.
Doar A Grief Observed (tradusă la noi cu titlul Anatomia unei dureri) a reușit să modifice într-o oarecare măsură imaginea pe care o aveam. Dar și aici, trebuie spus, căsătoria lui e un episod relativ scurt, survenit către sfârșitul vieții.
De vină pentru această imagine deformată trebuie să fi fost percepția mea și, poate (dar într-o mică măsură), filmul Shadowlands, care nu este fidel sub raport biografic, însă are forța lui de seducție care s-ar putea – și bine ar fi – să se răsfrângă și asupra interesului pentru cărțile lui Lewis.
Nu eram însă deloc pregătit să citesc despre un om care a trăit o viață destul de complicată, cu episoade tulburi și chinuitoare, dar și cu momentele ei de lumină și strălucire. Nu m-am așteptat ca celebrul autor Lewis să fi avut nevoie de permanentă încurajare ca să-și scrie cărțile.
Cu siguranță că amatorii de picanterii și cei chitiți să-l discrediteze pe C.S. Lewis vor găsi muniție în cartea lui Alister McGrath, dar probabil că nu vor fi cu adevărat satisfăcuți. Nu de alta, dar autorul insistă mai cu seamă pe ipostazele publice ale lui Lewis: apologetul (din timpul războiului), universitarul specialist în literatură medievală și renascentistă (care și-a găsit cu dificultate o catedră tihnită) și orator seducător, romancierul (creator al Narniei).
Noutatea, față de alte biografii, este că Alister McGrath a avut la dispoziție scrisorile lui Lewis (peste 3000 de pagini) publicate sub îngrijirea lui Walter Hooper. Acest fapt îi permite să aducă niște corecții unor date și evenimente considerate adesea ca fiind clare de către cunoscătorii biografiei lui C.S. Lewis.
Ce urmărește McGrath este în primul rând evoluția intelectuală și spirituală a lui Lewis. E interesat de biografie, însă accentul cade pe acele detalii care pun în lumină procesul de concepere și elaborare a cărților, momentele cruciale care au influențat caracterul, traiectoria și reperele marelui apologet.
Inevitabil, această biografie conține și eșantioane de istorie a mentalităților, de istorie socială și universitară. Lewis este un om al timpului său, înfruntând unele năravuri ale vremii, dar fiind el însuși promotor sau prizonier al unor mode și idei contemporane lui.
Sunt câteva presupuneri care mi s-au confirmat: alergia lui Lewis la creștinismul sectar (dar și convingerea lui că fiecare confesiune reprezintă o formă necesară de manifestare a credinței creștine, credință care nu există în chip generic undeva și care trebuie asumată cu o tradiție denominațională fără dispreț pentru alte tradiții), interesul pentru trecut și pentru valoarea lui de a revela metehnele prezentului, preocuparea pentru împăcarea rațiunii cu imaginația, onestitatea intelectuală.
Am descoperit cu surprindere că popularitatea pe care i-au adus-o cărțile de apologetică și Cronicile din Narnia, departe de a-i consolida reputația în mediul academic, i-au subminat-o constant. Lewis are și contribuții substanțiale la domeniul său de specialitate, însă morga de universitar (și snobismul aferent, aș adăuga eu) nu cadrau cu autorul faimos în Marea Britanie și ajuns suficient de celebru în America încât să apară pe coperta revistei „Time”.
Această celebritate a fost tratată însă cu mare atenție de către Lewis, care a prevăzut-o și a avut grijă să lupte cu consecințele ei spirituale, iar cu cele personale a fost ajutat de către fratele său mai mare Warnie: acesta îi dactilografia la mașină scrisorile trimise către sute de oameni care doreau un răspuns de la C.S. Lewis.
O carte care merită citită. O carte care aduce pentru prima dată în atenția publicului românesc biografia unui autor foarte popular, foarte citat (poate mai puțin citit). O carte scrisă cu suficientă simpatie, dar și cu suficientă detașare critică.
Una peste alta, mi-a făcut plăcere să lucrez la această carte (am făcut partea de editare a traducerii realizate de către Natan Mladin).
Reblogged this on Romania Evanghelica.
[…] prin Hristos (rasvancristian) 68. Musulmanizarea… creștinismului (cetateadepiatra) 84. O biografie a lui C.S. Lewis […]
Reblogged this on Persona.
[…] O biografie a lui C.S. Lewis […]
[…] 2015 – Teofil Stanciu: O biografie a lui C.S. Lewis […]
[…] O biografie a lui C.S. Lewis […]
https://polldaddy.com/js/rating/rating.js[…] 2015 – Teofil Stanciu: O biografie a lui C.S. Lewis […]
[…] 2015 – Teofil Stanciu: O biografie a lui C.S. Lewis […]