Ne-băiatul și ne-fata

Am trăit s-o văd și pe asta. Cine știe de câte ori și cât de des voi mai putea repeta acest clișeu?

Doi părinți cu moț în frunte (sau cu creierii cocliți) au hotărât să nu „divulge” sexul copilului lor proaspăt născut. Scopul ar fi ca, chipurile, nefericita progenitură să poată să… aleagă. În ultimă instanță, nici nu știu de ce îl mai țin între oameni, fiindcă ar putea mult mai bine să-l lase într-un… vid antroposferic, încât, la vârsta la care va fi capabil să decidă (adică pe la vreo 4-5 ani), să aleagă singur dacă vrea să fie om, suricată sau cercopitec. Singura problemă ar fi că, dacă se hotărăște să fie batracian, cred că nu dispune de branhii.

Dacă vi se pare absurdă perorația mea, atunci la fel ar trebui să vi se pară și gogomănia așa-zișilor părinți. De vreme ce nou-născutul aparține deja unui gen, e mai degrabă o prostie să nu-i spui dacă e băiat sau fată. Ce pronume vor folosi când vor vorbi despre el? It? Sau îi vor zice pur și simplu the thing?

Limba ca atare nu e în stare să suporte aberația acestor lunateci. Iar acest fapt este în sine cât se poate de grăitor. Asta cu atât mai mult cu cât limba asimilează deviații cu carul. Însă pe asta încă n-a presimțit-o nimeni, se pare. Deși, admit, se prea poate să mă înșel și capatele luminate ale Occidentului să fi descoperit deja limba de aur, care să nu jignească pe nimeni, care să nu discrimineze pe nimeni și care, în ultimă instanță, să nu spună nimic.

Recunosc că nu aș fi fost în stare să anticipez nici măcar în glumă (chiar dacă m-aș fi aflat într-o pasă ironic-acidă) că aici s-ar putea ajunge. Indivizii respectivi sunt atât de îndoctrinați încât au ajuns să creadă cu adevărat că identitatea copiilor lor nu se referă și la sexulitate, că adicătelea, identitatea sexuală (aia pe care o avem cu toții – mai puțin, poate, cei care se nasc cu anomalii) nu există. Că e o invenție socială.

Să auzi și să nu crezi! Faptul că oamenii sunt interesați de genul copilului e un fel de… abuz. Cum de cutează retrograzii să întrebe asemenea lucru. În timp, am putea propune foarte bine să devină un tabu. Nici măcar în certificatul de naștere să nu se mai scrie nimic decât după ce se hotărăște copilul. Iar apoi să fie crezut pe cuvânt și tratat așa, indiferent ce spune trupul lui.

Lărgind puțin orizontul discuției, mă întreb ce rost mai au părinții, într-o societate în care copiii pot să ia decizii esențiale la o vârstă atât de fragedă. Nu prea înțeleg de ce ne mai batem capul. De ce nu și-ar alege ei școala, profesorii, materiile, nota, profesia, nevasta (nevestele/partenerii), părinții, regnul încă de pe la 3 ani? Iar până atunci să fie puși într-o instituție sterilă, care să nu-i influențeze deloc. Să le dea mâncare numai când cer, numai ceea ce cer (chiar dacă, din când în când, copiii ar mai avea poftă de niște „iarbă” sau și-ar dori să tragă niște „făină” pe nas)?

De ce scriu despre chestia asta? Mă spovedesc numaidecât. Deși gestul canadienilor pare o aberație absolută, colosală, indiscutabilă acum, mă tem că peste vreo 5 ani, pentru mulți ar putea deveni normă, o chestie firească și de la sine înțeleasă (dacă vizionați și știrea în limba engleză, veți afla că 11% dintre telespectatorii respectivei emisiuni găsesc ideea ca fiind absolut minunată). Nu cred că această postare ar putea rezolva ceva, dar scriu și eu de spaimă, ce să fac?

6 gânduri despre “Ne-băiatul și ne-fata

 1. Am incercat, urmarind stirea, sa inteleg daca parintii resping ideea de gender ca si construct social; acesta este trendul prin State acum.
  Fara sa nege realitatea biologica, se merge pe ideea ca, in acord cu organele genitale ce li s-au dat pruncului din nascare, el este conditionat inspre o anume directie … acesta este constructul, de fapt. Unii fac diferenta intre „sex” si „gender”, primul cuvant avand o conotatie strict biologica, in timp ce al doilea adreseaza matrita culturala care ne separa in baieti/fete …
  Judith Butler spunea ceva de genul ca atunci cand medicul ridica nou-nascutul si spune ca „E baiat!” sau „E fata!” el nu face o afirmatie constatativa doar, ci si una normativa, implicand apoi pentru parinti ca il vor imbraca cu un anume fel de haine, ii vor cumpara jucari adecvate genului, adica il vor modela sa fie male sau female …
  Incerc, fara a evita o nota de sarcasm, sa ma gandesc cum vor arata toaletele gender-free ale viitorilor ani, meciurile de fotbal intre echipe asexuate sau cum ii vor obliga si pe barbati sa foloseasca tampoane, pentru a nu le discrimina pe femei fata de nevoia lor biologica periodica …
  Ma inspaimant si eu: de regula, viziunile mele, pe cat de fanteziste sunt, au prostul obicei sa se implineasca …

  • Am mai răspuns o dată dar s-a pierdut textul. Reiau ideea. Cândva, orice constrângere se considera că are un scop pedagogic. Dacă bine înțeleg eu sensul educației tradiționale, toate caznele ei vizau antrenarea mușchilor creierului, voinței, caracterului. Tot sistemul era menit să antreneze un individ ca să se poată lua la trântă cu viața.

   Nici măcar în natură lipsa oricăror constrângeri nu e benefică. Copacii cresc înalți din cauză că vor lumină, se fixeză viguros ca să reziste la vânturi. Absența oricăror norme și limitări e echivalentă cu sălbăticia. La cum arată povestea asta, cam așa ceva o să devenim: buruieni umane.

   Nu știu dacă e doar un curent ce caracterizează omenirea și atât sau e vorba de premeditare. Poate că undeva există un grup de inși care-și râd în barbă de această experiență pe care o fac pe seama omului occidental.

 2. Mă uit pe geam şi mă sperii de furtuna de aberaţii din aceast început de ev postmodernism întunecat. Uite aşa vor ajunge mulţi să fie scursuri. Flacăra va rămâne în biserici. Şi se va reaprinde la un moment dat.

  Îmi cresc copii cu speranţa că va mai fi unul ca mine cu care să ne aranjăm căsătoriile pentru ca să nu ni se piardă neamul de român creştin.

  Krabul anacronicul

  • Asta e tare! Să aranjăm de o căsătorie între oameni care știm cum și-au crescut copiii. Interesantă ideea. Încet, cred că ajungem la varianta propusă de rușii care s-au retras în taiga.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s