
Stalin despre Lenin (în 28 ianuarie 1924) – Lenin murise în 1923:
Au existat momente în istoria partidului nostru când părerea majorității sau interesele de moment ale partidului au venit în conflict cu interesele fundamentale ale proletariatului. În asemenea cazuri, Lenin, fără să stea pe gânduri, se situa cu hotărâre pe poziții principiale, împotriva majorității partidului. Mai mult, el nu se temea, în asemenea cazuri, să ia atitudine literalmente singur împotriva tuturor, socotind, după cum spunea adesea, că „politica principială este singura politică justă”. […]
Am fost captivat de puternica și invincibila ligică a discursurilor lui Lenin, o logică rece, dar care pune stăpânire pe auditor în mod temeinic, electrizându-l și cucerindu-l în întregime. […]
Clarviziunea genială, capacitatea de a sesiza repede și de a descifra sensul lăuntric al evenimentelor viitoare – iată trăsătura caracteristică a lui Lenin, care l-a ajutat stabilească o strategie justă și o linie de conduită clară în momentele de cotitură ale mișcării revoluționare.
(I.V. Stalin – „Despre Lenin. Cuvântare rostită la reuniunea organizată la Kremlin de elevii școlii militare. 28 ianuarie 1924”,
în Amintiri despre Vladimir Ilici Lenin, București, Ed. Politică, 1958, p. 69-75 passim.)
Lenin murise doar de câteva zile, însă era țintuit la pat de aproape un an. Cu puțin timp înainte de atacul cerebral care l-a imobilizat definitiv, a scris câteva scrisori către Congresul PCUS, în care îi face un scurt portret lui Stalin. E interesant să citești aceste observații puse în lumina trăsăturilor pe care Stalin le atribuie lui Lenin. Nu de alta, dar cred că dau o imagine destul de precisă a ceea ce urma să vină peste URSS:
Principalul în problema stabilității [partidului] îl constituie asemenea membri ai C.C. ca Stalin și Troțki…
Devenind secretar general, tov. Stalin a concentrat în mâinle sale o putere nemărginită și nu sunt convins că el va ști întotdeauna să se folosească cu destulă prudență de această putere. Pe de altă parte, tov. Troțki… se distinge nu numai prin calități remarcabile. Personal, el este poate omul cel mai capabil din actualul C.C., dar este peste măsură de încrezut și se lasă antrenat de latura pur administrativă a lucrurilor.
[…]
Stalin este prea brutal și acest defect cu totul tolerabil în mediul obișnuit și în relațiile dintre noi, comuniștii, devine intolerabil în funcția de secretar general. De aceea propun tovarășilor să se gândească la modalitatea de a-l muta pe Stalin din această funcție și de a numi în această funcție alt om, care în toate celelalte privințe să se deosebească de tov. Stalin numai printr-un singur avantaj, și anume să fie mai îngăduitor, mai loial, mai politicos și mai atent față de tovarăși, mai puțin capricios etc.
(V.I. Lenin, Documente inedite, București, Ed. de Stat pentru Literatură Politică, 1956, p. 13-14)
Se știe: Stalin a învins după ce i-a înlăturat și asasinat pe Troțki, Buharin, Zinoviev sau Kamenev. Așa cum o dovedește istoria, Lenin a avut dreptate. Asta nu-l face neapărat mai bun, ci cel mult mai lucid și mai precaut. Dar și Stalin avea dreptate când îl elogia pe Lenin. Și la ce bun?
Se vehiculeaza ideea ca si Stalin ar fi fost asasinat , otravire progresiva cu arsenic? Am vazut niste documentare pe aceasta tema si tot atunci am luat la cunostinta si despre ceea ce ai postat tu mai sus. Sa fi fost asa sau sa fi fost o strategiei a comunistilor mai noi de-a arunca cu noroi in inaintasi( de practica asta am avut parte si noi cei de pe meleagurile mioritice), n-am habar, sunt insa multe semne de intrebare in ceea ce priveste moartea lui Lenin, doar pe fondul inactivitatii lui din motive de sanatate a capatat tovarasul Stalin o influenta decisiva asupra istoriei comunismului! Sa fi fost vorba doar de simple coincidente….., ca prea sau aliniat toate ,, ca la carte”?
În literatură se vede foarte bine cum se aplica strategia ponegririi comuniștilor din generația anterioară pentru a-i legitima pe cei din generația actuală. Într-un fel, chiar și Preda, în Cel mai iubit dintre pământeni, face cam același lucru. Atâta doar că îl duce cam departe. Oare de ce o fi murit Preda la scurtă vreme după ce i-a apărut romanul?
Istoria ne mai da inca o lectie de conducere… Inainte de tine a fost altcineva, dupa tine vine altul. Conteaza ce relatii ai avut cu ambele generatii, nu doar ce ai realizat…
Și contează și ce relație ai avut cu generațiile anterioare și cu cele ce vin după tine, nu doar părinții și copii, ci și bunicii și nepoții. Poate că dacă s-ar fi gândit la judecata istoriei, unii ar fi fost mai precauți. Deși nu cred…
Reblogged this on La Razvi' – Razvan Mihalcea.
[…] testat-o pe oameni. Cu prea bine cunoscutele și catastrofalele consecințe. La sfârșitul vieții îl critica însă pe sângerosul Stalin, căruia îi amușinase […]
[…] Lenin despre Stalin (și viceversa) sau despre faptul că nu orice adevăr e și mântuitor […]
[…] 24/04/2013 TEOFIL STANCIU7 COMENTARII […]