Personalități de sărbătorit în 2014 (2)

Colțul poeților, Westminster Abbey (sursa)
Colțul poeților, Westminster Abbey (sursa)

Continuare de aici

 1. Nikolai Berdiaev (1874 – 1948): 140 de ani de la naștere. Nu cunosc opera filosofică a lui Berdiaev (știu titluri, dar n-am citit), însă știu cartea Filosofia lui Dostoievski, fundamentală pentru înțelegerea conceptului de libertate în interpretarea marelui romancier.

 2. Max Weber (1864 – 1920): 150 de ani de la nașterea celui care a acreditat ideea că există o legătură între protestantism și prosperitatea capitalistă occidentală.

 3. Etienne Gilson (1884 – 1978): 130 de ani de la naștere. N-am tupeul să mă laud că aș fi citit cărțile lui Gilson, dar s-a întâmplat să trebuiască să parcurg o copie scanată după Filozofia în Evul Mediu și, vrând-nevrând, pentru a putea efectua corecturile, a trebuit să citesc. Mărturiesc că întâi de toate am fost impresionat de dimensiunile tomului (720 de pagini, scris mărunt și pagină ocupată la maxim, în ediția de la Humanitas).

 4. Jaques Le Goff (n. 1924, a murit la 1 aprilie a.c.): 90 de ani de viață. Le Goff este unul dintre istoricii care au făcut ca legenda ignorantă a „Evului Mediu întunecat” să fie infirmată cu dovezi. În continuare însă, unora le convine mai mult să bată monedă pe un clișeu născocit de un american (pare-mi-se) avântat, dar lipsit de cunoștințe în domeniu.

 5. Magda Isanos (1916 – 1944): 70 de ani de la moarte. O poetă de raftul doi, dar care, odată descoperită, își câștigă cititorii.

 6. Liviu Rebreanu (1885 – 1944): 70 de ani de la moarte. Rebreanu rămâne, orice s-ar spune, între cei mai buni romancieri români din toate timpurile. Nu că i-aș fi citit pe toți, dar forța și vigoarea personajelor lui îl fac greu de bătut.

 7. Matei Călinescu (1934 – 2009): 80 de ani de la naștere. Cu Matei Călinescu m-am inițiat în teoria modernismului și postmodernismului. Tot de la el am aflat că, în zilele noastre, orice lectură este, de fapt, o relectură. Nu e foarte dificil de citit, iar cărțile lui sunt de folos cititorilor interesați.

 8. Erich Kästner (1899 – 1974): 40 de ani de la moarte. Am citit 35 mai și mi-a plăcut mult. Am văzut un film după Kästner și, de asemenea, mi s-a părut reușit, de o umanitate caldă.

 9. Aldous Huxley (1894 – 1963): 120 de ani de la naștere. Huxley avea pretenția că distopia lui (Minunata lume nouă) e mai reușită decât a lui Orwell (1984) și într-o oarecare măsură avea dreptate, deși cele două sunt mai degrabă complementare. Ceea ce anticipa Huxley se întâmplă astăzi, în regimuri democratice, nu în cele totalitare. Iar oamenii participă aproape de bună voie, fără constrângeri.

 10. A.P. Cehov (1860 – 1904): 110 ani de la moarte. Teatrul lui Cehov și Salonul nr 6 sunt, probabil, cele mai cunoscute dintre scrierile sale.

 11. Arthur Rimbaud (1854 – 1891): 160 de ani de la naștere. Copilul teribil al poeziei moderne care, după o perioadă de câțiva ani de literatură pornește pe mare ca neguțător de sclavi. O fi fost vreun gest profetic?

 12. Michelangelo (1475 – 1564): 450 de ani de la moarte. La cât de bine a sculptat Michelangelo, aproape că pare doar o chestiune de timp până ce avea să se ajungă la arta nonfigurativă, căci ce ai mai putea face într-o zonă în care s-a atins deja perfecțiunea? Luați-o însă doar ca pe-o impresie.

 13. John Milton (1608 – 1674): 340 de ani de la moarte. Unul dintre reprezentanții iluștri ai protestantismului în literatură. Destul de heterodox în teologie, a rămas mai ales prin scrierile sale literare. Știați că există un banc pe seama lui care zice că, după ce s-a căsătorit, a scris Paradisul pierdut, iar după ce a murit soția a scris Paradisul regăsit?

 14. Tudor Vianu (1897/1898 – 1964): 50 de ani de la moarte. De la Tudor Vianu am înțeles și eu explicația metaforei și am putut s-o predau în cunoștință de cauză. Cam orice am încercat să citesc de Vianu avea o limpezime deosebită, spre deosebire de critici mai noi sau mai vechi care se delectau în a construi exprimări sofisticate din care fie nu înțelegi nimic, fie înțelegi ce vrei.

 15. Immanuel Kant (1724 – 1804): 290 de ani de la naștere, 210 de la moarte. Cândva mă gândeam să mă apuc să citesc Critica rațiunii pure, dar n-am avut timp . Din câte am mirosit eu pe la absolvenții de filosofie, Kant nu se mai citește decât prin ochelarii altora, ai fenomenologilor, ai pragmaticilor etc. Oare ce fi vrut el să zică sărmanul? În orice caz, trebuie pomenit la sărbătoriți pentru că ne-a amprentat decisiv mentalitatea. Mai ales când vine vorba despre protestanții care se închină discret rațiunii.

 16. Winston Churchill (1874 – 1975): 140 de ani de la naștere. Nu uităm, firește, că ne-a vândut lui Stalin. Dar, dincolo de asta, Churchill mi se pare un personaj fascinant. A simțit foarte bine pericolul nazist, la fel și pe cel comunist.

 17. Friedrich Nietzsche (1844 – 1900): 170 de ani de la naștere. Cum să nu-l pomenești pe cel care a afirmat că Dumnezeu a murit? Dar, la fel ca în cazul lui Kant, rămâne de stabilit ce-o fi vrut să zică. Unii spun că doar un idol foarte popular al lui Dumnezeu a murit și că acesta oricum trebuia să moară, iar Nietzsche a găsit cu cale să-i cânte prohodul. Alții spun că neamțul cel fricos (știați că se temea de vaci?) și ipohondru a deschis drumul pentru dezmățul unei lumi fără Dumnezeu.

 18. Michel Foucault (1926 – 1984): 30 de ani de la moarte. În felul său, Foucault a murit după principiile după care a trăit – infestat cu HIV și, mai târziu, bolnav de SIDA. E unul dintre filosofii de referință pentru ofensiva culturală a revoluționarilor și luptătorilor pentru fel și fel de libertăți.

 19. V.I. Lenin (1870 – 1924): 90 de ani de la moarte. Revoluționarul Ilici murea în urma unor atacuri cerebrale care l-au scos din prim-plan încă de prin 1922. Unii zic însă că a murit de sifilis. Contează însă că acest personaj a fost unul dintre pionierii care au implementat filosofia marxist-leninistă într-o țară și au testat-o pe oameni. Cu prea bine cunoscutele și catastrofalele consecințe. La sfârșitul vieții îl critica însă pe sângerosul Stalin, căruia îi amușinase ferocitatea.

 20. Constantin Brâncoveanu (1654 – 1714): 360 de ani de la naștere și 300 de la moarte. Nu i-am dat prea mare atenție lui Brâncoveanu, dar, la un moment dat, l-am auzit pe Ioan Alexandru vorbim cu mare patos despre „martirul” Brâncoveanu și am devenit cel puțin curios.

 21. Yanni (n. 1954): împlinește 60 de ani. Cu Yanni m-am inițiat într-un anumit gen de muzică. E drept că nu-i foarte sofisticată și cultă, dar are o anumită intensitate care se potrivește mai ales drept coloană sonoră la filme.

 22. Tenghiz Abuladze (1924-1994): 90 de ani de la naștere și 20 de la moarte. Căința e cel mai celebru dintre filmele sale. Ruga și Copacul dorinței sunt mai greu de digerat, dar fac parte din aceeași trilogie.

 23. Leonard Cohen (n. 1934): bătrânul Cohen aniversează 80 de ani de viață. Îl ascult cu plăcere și, adesea, cu destul folos. Mereu îmi vin în minte frânturi din versurile sale, fiindcă surprind foarte bine și poetic crâmpeie de viață. Cărțile lui, în schimb, nu m-au prins deloc. Mi se pare că și-a forțat personajele ca să fie cât mai moderne, cât mai anxioase.

 24. Emir Kusturica (n. 1954): împlinește 60 de ani. Pentru mine, Kusturica a deschis o nouă pagină în cinematografie. Habar nu aveam că există și acest gen de a face film. Am început cu Underground, pe care, după câteva zile de la vizionare (la cinematecă), mă întrebam cum aș putea să-l revăd. A fost năucitor. Fantastic, suprarealist, plin de simboluri. Îmi băteam capul să-l descifrez și mi se părea că poți spune aproape orice. Mi-a rămas însă întipărită o imagine foarte puternică: lumea falsă din subteran, foarte atent organizată și controlată, este aruncată în aer de o maimuță care manevrează un tanc…

 25. Denzel Washington (n. 1954): 60 de ani. Mie îmi place de băiatul ăsta. Mi-a plăcut prima oară în The Hurricane. Cred că atunci l-am remarcat. După aceea, l-am ținut minte și am urmărit și alte filme în care a jucat.

 

 

12 gânduri despre “Personalități de sărbătorit în 2014 (2)

 1. Ar mai fi Claus von Stauffenberg, cel cu încercarea de asasinat a lui Hitler în 1944 (operaţiunea Walkiria, cu bomba ce a explodat în buncărul lui Hitler),
  un luptător pt. libertate.

  • Sunt convins că mai sunt și alții. I-am selectat pe cei cu care am interacționat cumva sau pe care nu puteam să-i evit. Dar aveți în față o variantă subiectivă cu limitele inerente.

 2. Ar mai fi, ar mai fi…. Dar care sunt criteriile. Este mentionat aici Charles Peguy de la a carui moarte pe frontul primului razboi mondial se implinesc astazi 100 de ani? Si sigur ca ar mai fi…….

  Despre Peguy voi incerca sa scriu eu pe PARNASSIENNE PASSAGERE. Ma tem ca nu este cunoscut in Romania.

  As vrea sa fac o sugestie la Goff. Cred ca ar fi bine de mentionati cartile care i-au fost traduse in romaneste. Si Goff nu este istoricul care incearca se dovedeasca ca Evul Medu nu a fost The Dark Ages ci el scrie pur si simplu istorie si scriind-o dovedete, in Civilizatia Occidentului Medieval, ce exemplu ca era o epoca in formare, o epoca de framintari, de credinta, de speranta, dar si aceea a nasterii unei lumii noi care va duce la lumea si epoca moderna.

  • E bine că mai sunt. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine.

   Nu fac clasamente aici, nici recomandări. Ci doar atrag atenția asupra unor oameni, din varii domenii, despre care consider că ar merita atenție. Limitele sunt certe, că doar nu sunt vreun soi de enciclopedist. Astfel de liste se pot face pe diverse criterii. Criteriile mele sunt propria subiectivitate și interacțiunea cu lumea asta.

   Nu-i rea ideea să fie împărțiți pe sfere de activitate, dar lista de acum o las așa cum se află.

 3. Poate ar fi mai util sa fim mai selectivi sa nu punemi pe tori in aceeasi oala. Bancoveanu cu nu stiu care cantaret….. Fiecare in ridul cetei lui ar fi poate souhaitable.

 4. Nu credeti ca la unul ca Goff ar fi bine sa mentionati cartile care s-au tradus in romaneste? S-ar putea sa serveasca unora. Cred ca merita citit adica as zice ca trebuie citit daca cineva vrea sa aiba informatii minime dar corecte despre istoria Evului Mediu.

 5. Poate ma puteti informa daca istoricul Jacques Heers a fost tradus in romaneste. Mai ales cartea Les négriers en terre d’Islam care informeaza despre cel mai oribil slavagism care sa practicat si se mai practica inca in unele tari din Africa, sau vis a vis de cei pe care islamul ii captureaza in Africa;

  In alto ordine de idei am fost surprisa sa aflu ca Celine, un antisemit feroce, a fost tradus in romaneste dar un Bernanos nu ar merge, sau un Jacques Ellul; Ellul nu este romancer este un ganditor de seama dar care nu a fost tradus in romaneste; Trist;

 6. Doar o nuanță, dacă nu e cu bănat, Teofile: pe Max Weber nu l-a interesat atât de mult prosperitatea capitalistă, cât ethosul ei. Prosperitatea și nivelul de educație erau privite în cartea lui ca efecte ale unul ethos derivat din teologia reformată. De altfel, însăși perspectiva asupra ”prosperității” – ca parte din acest ethos – a suferit modificări de substanță, belșugul – gestionat cu cumpătare – fiind privit un instrument al slăvirii unui Dumnezeu căruia îi aparțin toate lucrurile.

 7. Revin la Goff, vad ca nu ati mentionat cartile sale care au fost traduse in romana. .Dar o precizare, pe care am gasit-o doar ieri la el, in cartea „In cautarea Evului Mediu” cel care a numit Evul Mediu ,evul intrunericului a fost germanul Burckhart, care incantat de imperiul Germano Austriac, noi l-am cam numit austro unfar numai ca dinn perspective vestica Ungaria nu insemna mare lucru, considera ca ceea ce a fost inainte nu putea fi decit mai intunecat. Deci nu este vorba de un american, si tot o nemtoica a inventat, de fapt a fost inventia romantismului gerrman, biserica catacommbeleor nu the secretive church cum scrie Contac, nu s-a numit asa niciodata, ci the church of the catacombs. Curios este ca liberalismul german a facut destul rau Occidentului.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s