Laur și Laura se vor ocupa de imbecilizarea copiilor noștri

Dacă încă nu ați aflat, Laur și Laura sunt cei care îi vor „îndruma” pe copiii de clasa a v-a „prin manual[ul]” (?) de educație fizică. Deci tot ce urmează să spun, de rău!, îi are pe ei în vedere, nu care cumva să credeți că am ceva cu cei ce au venit cu această strălucită idee de a crea un manual de imbecilizat copiii. De conținutul manualului – din punct de vedere al specialității – n-am să mă leg, fiindcă nu e de competența mea, dar avem destule alte… elemente pe care le putem pune în valoare.

În primul rând, la nivel estetic, manualul arată ca un lucrare de licență tehnoredactată rudimentar în Word. Pentru cei care nu știți ce înseamnă asta, putem traduce cam așa: nicio editură care se respectă n-ar trimite spre publicare un material „aranjat” în halul ăsta (poze de proastă calitate, prost aranjate în pagină, cu sau fără chenare de încadrare; text aruncat „cu furca”, când prea înghesuit, de nu se poate citi, când prea larg; fonturi care se schimbă aleator sau care n-au fost schimbate; semne grafice uitate în text). Poate că totuși varianta tipărită va fi ceva mai brează…

o pagina tehnoredactata
Sunt curios câte erori de aranjare poate găsi un tehnoredactor priceput în această pagină. PS: Fontul folosit e altul decât cel din chenarul de sus.

Apoi, vine textul la rând. Nu spun că profesorii de educație fizică ar trebui să știe limba română la nivel de specialist, dar cu siguranță cu editura care publică un manual ar trebui să aibă un specialist care să știe gramatică. Formulări precum „respirația corectă în efort constă în realizarea inspirației profunde și a expirației forțate, încercând să dai afară cât mai mult aer” (p. 38) sau „prin escaladare te poți urca pe un obstacol mai înalt și trece (?!) pe partea cealaltă” (p. 45) sunt cel puțin… deficitare.

Să scrii sub un citat „Deviza Olimpică”, cu majuscule, de parcă ar fi vorba de un nume de persoană, e iarăși semn că nu prea știi mare lucru despre normele gramaticale. Iar inutilitatea și inepția unei astfel de explicații (definiții?) nu mai necesită comentarii: „Mersul este modalitatea de bază, cea mai simplă, folosită pentru deplasarea omului încă din primul an de viață. În timpul mersului, vei păstra contactul (sprijinul) permanent al unui picior cu solul” (p. 40). Definiția seamănă strident cu cea a cosorului lui Moceanu, care se numește astfel pentru că a fost inventat de Moceanu și este alcătuit din „partea fer-oasă și partea lemn-oasă”.

Mersul
Desaga cu înțelepciuni

Din loc în loc, Laur și Laura vor să fie culți și profunzi, așa că citează ori de câte ori li se pare potrivit din marea înțelepciune a lumii, pentru ca apoi să recadă în formulări precum „cu ajutorul forței, printr-o activitate musculară, învingi o anumită rezistență” (p. 68).

Îți trebuie un efort să înțelegi subtilitatea unei afirmații precum „forța îți formează un comportament disciplinat” (p. 82) sau profunzimea tautologică a definiției gimnasticii: „gimnastica este formată din elemente statice și dinamice” (p. 82). Poți cădea pe gânduri și când afli scopurile unor sporturi ca, de pildă, handbalul: „Handbalul este unul dintre cele mai atractive și accesibile jocuri. Scopul lui este acela de a introduce mingea în poarta echipei adverse” (p. 103).

Respiratia

Am fost însă adânc mișcat de unul dintre beneficiile jocului de oină: „Contribuie la realizarea identității de român” (p. 108). Ca să vezi unde zace spiritul național…

Toate citatele astea nu dovedesc că manualul este prost în sine, ci că este fușerit și arunca pe piață doar ca să existe. De asemenea, spune multe, involuntar, despre capacitatea editurii ministerului de a produce manuale de calitate.

Într-o țară în care se vorbește despre analfabetism funcțional, exprimări ambigue, ilogice, îmbârligate sau pur și simplu inepte, precum cele de mai sus, nu fac decât să accentueze senzația că imbecilizarea copiilor este obiectivul suprem al creaturilor din fruntea sistemului. Iar ideea în sine de a produce un manual în care să descrii gesturi firești, reflexe, doar ca să fie descrise și pentru ca niște inși să bage bani mulți în buzunare ține de un nivel de tâmpire ce a depășit demult limita ridicolului, e pur și simplu revoltător.

Forta.PNG

E ca și cum i-ai învăța pe copii ca, în timp ce merg, să repete: acum piciorul stâng, acum piciorul drept. Iar când mănâncă: acum umplu lingura, o duc la gură, îi golesc conținutul în gură, mestec, mestec, mestec, salivez, mestec, înghid și urmează să diger. Nu e nimic anormal în această descriere ca atare, dar e cu totul anormal să vezi și să auzi oameni descriind în cuvinte ceea ce fac. În mod normal, oricine procedează la modul serios astfel este suspect de probleme psihice. Dar acum avem un manual bazat pe o dereglare psihică!

Dacă părinții, profesorii și directorii vor accepta această inepție ca pe un lucru firesc, atunci putem spune că am atins un pisc al imbecilizării fără precedent. (Și mă tem că vor accepta de frică. Fiindcă inspectorii sunt cu toții numiți politic, controlați politic, iar directorii nu cârcnesc în fața lor ca să nu fie înlocuiți din funcție. Profesorii vor fi obligați să înghită gălușca. Cinste celor care nu-l vor folosi niciodată!) De acum înainte poate urma aproape orice. Într-un sistem cât de cât sănătos, acest manual ar fi aruncat la gunoi, nu pus în fața copiilor care vor mai fi nevoiți să alcătuiască și un (inutil!) portofoliu pentru evaluarea finală.

manualul
Coperta cu un chenar sugestiv

Aceeași editură care a produs asemenea bazaconie neverosimilă, născută dintr-o idee bolnavă, urmează să producă, la dorința personajului care conduce ministerul, toate manualele de acum înainte. Nu, învățământul românesc n-a fost mai jos de atât, iar dacă nu se întâmplă un miracol prin care inși precum cel ce se dă acum ministru să dispară definitiv din posturi cheie, atunci ceea ce urmează e foarte posibil să distrugă și rămășițele de bun-simț, normalitate, coerență și bune practici din sistem. Iar Laur și Laura ne vor însoți cu spectrul imbecilității lor până la îndobitocirea finală.

Un gând despre “Laur și Laura se vor ocupa de imbecilizarea copiilor noștri

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s