După proteste. Biserica

Dacă e adevărat că tocmai e în proces de afirmare un nou gen de conștiință civică (așa cum sugerează mai multe voci), atunci e foarte probabil că societatea în ansamblul ei va suferi niște transformări în acord cu mutațiile care se produc în conștiința civică.

Unii vor continua să caute explicații conspiraționiste și să vadă peste tot interese oculte, mobilizări dubioase etc. E posibil să fi existat și așa ceva. Dar numărul celor care au ieșit în stradă este mult prea mare pentru ca fenomenul să fie ignorat și disprețuit. Am fost în stradă – neplătit (încă, ar adăuga cârcotașii 😉 ) – și am auzit nu puțini oameni care spuneau că nu au o problemă cu grațierea în sine, ci cu metodele de lucru ale guvernului, cu penalii din jurul lui și cu încercarea de a deturna mereu discuția de la problema de fond către… detalii de procedură.

Mai e o chestiune importantă de notat. Cei care ies în stradă sunt conștienți că au păreri diferite și în ce privește soluțiile și în ce privește importanța sau formularea cauzelor, dar, cu toate acestea, sunt dispuși să colaboreze pentru a face front comun împotriva unui abuz sau împotriva unui stil abuziv de conducere.

Toate lucrurile bune care se petrec în aceste zile sunt admirabile. Dar, cum spuneam, o seamă întreagă de consecințe încă greu de prevăzut se anunță pentru chipul pe care îl vor lua relațiile sociale și politice în viitor.

Părerea mea este că nici biserica nu va rămâne imună la aceste schimbări. Când această nouă atitudine va începe să se facă simțită și printre enoriași, e important cum va fi tratată și ce reacții va stârni. Un lucru e însă cert: nu va putea fi pur și simplu redusă la tăcere sau ignorată. Decât cu un preț.

Din nou, exprim o opinie personală aici, nu fac profeții, nici prognoze sociologice. Dar cred că bisericile – indiferent de culoarea lor confesională – trebuie să se pregătească să fie mult mai prompte, mai puțin eufemistice, mai conectate la realitate, mai smerite în atitudini, mai nuanțate în luări de cuvânt, mai modeste în pretenții și declarații și mai temeinice în răspunsurile pe care le dau la întrebările enoriașilor.

Vor fi obligate să arate, cumva, că accentul nu cade pe clădiri, influență, popularitate, manipulare și putere, ci importante sunt comunitatea, persoana, relațiile și slujirea. Bisericile au de recuperat un deficit de imagine care nu se datorează numai atacurilor venite dinspre societatea secularizată, ci și propriilor erori și decizii din ultima jumătate de secol.

Cel mai probabil, liderii religioși vor avea parte mai frecvent de critici și contestări. Și vor avea nevoie de mult discernământ ca să își recunoască și să-și asume acele erori care li se impută pe bună dreptate. Ispita lor va fi, probabil, să se considere persecutați, să se victimizeze și chiar să considere că cine îi critică pe ei se ridică împotriva lui Dumnezeu. Or, atunci când este denunțată o predică plagiată, de pildă, este justificat să fie sancționată o practică necinstită și nu e nimic de apărat aici. Plagiatorul nu e martir.

E foarte posibil ca distanța actuală dintre enoriaș și liderul eclesial care pozează ca un personaj ce și-a rezolvat problemele importante (dar mai are mici scăpări, neglijabile) să se reducă simțitor și ei să ajungă să admită că seamănă destul de mult, mai ales în ce privește dilemele, vulnerabilitățile, frământările de zi cu zi.

E știut că inerția e destul de mare în biserică și această inerție se datorează iluziilor cu care se hrănesc chiar și oamenii credincioși. Dar este dovedit în istorie că biserica a avut mereu capacitatea de a se reinventa fără să distrugă esențialul moștenirii sale spirituale multimilenare.

În lipsa unei reacții înțelepte și relevante a bisericilor semnificative ca număr, soluția provizorie va fi, ca de atâtea ori, orientarea căutătorilor către grupuscule mai mult sau mai puțin sectare și/sau eretice. Dar toate aceste grupări dizidente sunt genetic predispuse către deviații, care încep să se manifeste de îndată ce apare un context favorabil.

Consider că, indiferent de opțiunea politică individuală de acum, liderii bisericești ar trebui să privească foarte atenți la ceea ce se petrece și să-și dea toate silințele să înțeleagă schimbările care se produc. Idolatrizarea unor forme și metode care au funcționat la un moment dat ar fi probabil cel mai neinspirat răspuns, însă toți creștinii sunt expuși acestui risc, indiferent de confesiunea lor.

Strada se schimbă. Valul transformărilor va lovi inevitabil și biserica. Sfintele tradiții omenești vor fi asediate. Vor fi puse tot mai frecvent pe tapet subiecte până acum neglijate sau tratate cu trufașă superficialitate. Lideri și enoriași deopotrivă vor resimți, poate, tot mai puternic faptul că biserica în latura ei pur omenească e failibilă, nu are pregătite toate răspunsurile, ci uneori trebuie să le caute trudind din greu.

Se prea poate ca biserica să piardă la imagine și la forță publică, dar ar putea compensa cu un plus de autenticitate și de smerenie demnă.

Publicitate

4 gânduri despre “După proteste. Biserica

  1. Cu un plus de autenticitate si smerenie demna ? La nivel de individ , da ! La nivel de institutie , razboi pierdut din start !

    p.s.

    Maine va veni la catedrala preotul profesor Necula de la Sibiu . Cred ca de la ora 18 ! Stii cum se spune : ,,Cu o randunica nu faci primavara ” . In vremurile de pe urma , Biserica se va reduce la indivizi care vor aduna in jurul lor alti indivizi ,iar biserica va fi in perioada ei de maxima prosperitate ! Linia de demarcatie dintre cele doua va fi aproape insesizabila , daca ai fost invatat sa fii ca ceilalti , oricat de crestin ai fi nu vei avea cum sa sesizezi ca ai trecut demult granita dintre a fi si a nu fi …!

  2. Bisericii evanghelice îi place metafora cu arca lui Noe. Suntem în arcă lumea e înecată în potop. Mai pescuiește câte unul care strigă disperat după ajutor. Îl primește pe arcă atâta vreme cât respectă regulile de ordine interioară. Biserica e detașată de ce se întâmplă afară. Evenimentele seculare prezintă interes doar când devin istorie.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s