Fete educate și băieți (ne)educați… după anumite cutume

(Sursa: British Library)
(Sursa: British Library)

Nu mai sunt în vogă școlile separate în funcție de genul elevilor. Deși ar fi interesant de analizat prin ce se deosebeau programele de învățământ ale școlilor de fete de cele din școlile de băieți. N-am de gând, în acest text, nici să mă pronunț în ce privește diferențele sau discriminările de gen: nu intru în disputa egalității, complementarității sau subordonării dintre sexe.

Scopul meu e mult mai modest, dar cred totuși că subiectul este reprezentativ pentru anumite tendințe și năravuri, astfel că poate oferi o perspectivă ce trece dincolo de obiectivele mele imediate.

Am remarcat că, atât explicit, cât și implicit, fetele sunt mereu educate cum să nu fie victime. Cum să nu se lase atacate, seduse, păcălite, umilite, dezavantajate. Și asta apare sub diverse forme în discursuri publice, în sfaturi și preocupări părintești, în atitudini față de diverse situații.

Să luăm, de pildă, cazul avortului. Atenția se concentrează atât de mult pe mama însărcinată, încât nu se mai discută decât rarisim că ea nu a ajuns în situația de a alege un avort prin fertilizare in vitro sau prin autopolenizare. Fiecare avort este consecința deciziei a cel puțin doi parteneri dintre care unul este băiatul/bărbatul (iresponsabil) despre care aproape nimeni nu vorbește.

În cazul violului, adesea există tentația (chiar printre oameni care se pronunță din perspectivă „creștină”) ca accentul să cadă pe diverse chestiuni ce țin de față: îmbrăcămintea provocatoare, traseul ales, ora deplasării etc. Cu toate că, în primul rând, condamnabil e infractorul și gestul lui criminal.

În parte, îndemnurile astea adresate îndeosebi fetelor se justifică prin grija părinților ca diferența de forță fizică – ce există, de obicei, între femei și bărbați – să nu se transforme într-un dezavantaj sau într-un handicap cu consecințe grave. Dar această explicație stă în picioare numai până la un punct.

Pare să existe un fel de consens tacit că e de preferat să fie educată potențiala victimă, nu potențialul călău. Încă n-am auzit discursuri publice împotriva avortului care să se adreseze la fel de hotărât băieților precum cele care se adresează fetelor. E plin de „abortion is not a choice” și alte derivate, dar numai accidental ai putea găsi ceva de genul „sexul cu o parteneră este o alegere, decide responsabil”.

Evident că tot băiatul știe că pot exista urmări… nedorite. Dar mesajul societății nu îl responsabilizează în egală măsură pentru consecințele faptelor sale. Odată consumat actul sexual, participantul de gen masculin dispare din peisaj și din discuție, de parcă ar fi fost absolvit de vină sau măcar de predica moralizatoare. Căci și mesajele religioase sunt „targetate” tot spre publicul feminin.

E ca și cum am subînțelege și am accepta că băieții pot fi oricum, oricând, că n-au nevoie de educație ca să devină responsabili, ci doar fetele trebuie să învețe să se ferească de diversele pericole inerente genului masculin. Gen care nu are motive să învețe să se abțină sau să se poarte matur, chibzuit.

N-am auzit de vreo campanie de educare a băieților încât să nu devină soți și tați violenți în familie (ci cel mult despre clipurile de amenițare cu pușcăria, însă care oricum vizează o vârstă la care educația e tardivă), dar sunt campanii dedicate „victimelor”.

Nu știu dacă acest soi de atitudine vine dintr-o mentalitate excesiv de patriarhală și discriminatorie sau dacă e justificată de considerentul mai pragmatic că fata e în primul rând interesată să ia niște decizii benefice. De fapt, nici nu prea contează pentru subiectul discutat. Însă mi se pare evidentă carența ce se vede, la nivel social (dar și la nivelul comunităților religioase), de a educa și de a responsabiliza (inclusiv retroactiv) în egală măsură și băieții care devin tați de avortoni, abuzatori sau fustangii fără scrupule.

Publicitate

5 gânduri despre “Fete educate și băieți (ne)educați… după anumite cutume

  1. ,,Feministule ! ”

    Asa e cum zici , la capitolul asta , societatea ii priveste pe ,,macho” cu un respect de netagaduit , atat barbati ,care isi doresc sa fie ca ei , cat si femei , care isi doresc sa fie cu ei ! Doar ca femeia trage ponoasele , ca de , cercul cu sageata e mai tare decat cercul cu cruce ….

  2. exista doua obiecte pe care barbatii-barbati nu vor sa le foloseasca (desigur, bazandu-se pe ce le spun prietenii sau diverse personaje cu „scoala veti”): centura de siguranta si prezervativul.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s