Creștinii încă-l mai așteaptă pe mesia?

(sursa)
(sursa)

Nu, categoric, nu, am putea răspunde în mod automat. Doar exact prin asta se disting de iudaism – creștinii cred că Isus este Mesia cel promis, pe când adepții iudaismului încă îl mai așteaptă.

Și totuși, la o privire mai atentă, începi să ai îndoieli. Nu în plan teologic. Ci în plan geo-politic. Unde creștinii par în continuare în așteptarea unui mesia care să rezolve problemele internaționale. Adică exact acel gen de mesia pe care, în mod eronat (spunem noi), îl așteptau contemporanii lui Isus care n-au fost capabili să-i recunoască statutul mesianic.

Această așteptare se vădește în mai multe arii de interes. Pe de o parte, există o reală (și justă!) preocupare pentru bătăliile morale (avort, homosexualitate, eutanasie, definiția familiei etc.). Pe de alta, se manifestă îngrijorarea față de atacurile la care sunt supuși creștinii în diverse contexte ostile (fundamentalismul islamic, comunismul chinez, tirania nord-coreeană, secularismul occidental etc.).

Pe acest fundal, când apare câte un personaj care promite să rezolve politic chestiunile litigioase în favoarea creștinilor, brusc este copleșit de un val de simpatie ca și când ar fi împlinirea așteptărilor mesianismului politic. În această situație a fost, până nu demult, marele șef de la Moscova, însă s-a dovedit un trădător al cauzei, atunci când a interzis „prozelitismul”. Acest fapt ar trebui să dea de gândit mai ales celor care-l promovau ca mare apărător al creștinătății (în general).

Recent, coroana mesianică i-a fost repartizată premierului maghiar, care se laudă că va apăra creștinii proveniți din Siria. Rămâne de văzut dacă va face acest lucru sau e doar propagandă ieftină.

O altă formă, atenuată, a acestor așteptări mesianice iese la iveală în preajma alegerilor, când orice candidat care pare să îmbrățișeze vederi conservatoare în ce privește familia sau altă temă fierbinte a momentului este adesea livrat ca eligibil comunităților creștine (fără deosebire confesională, dar fiecare confesiune punând propriile accente). Astfel de adeziuni se fac adesea în detrimentul unei aprecieri de ansamblu, bazându-se pe o singură trăsătură a candidatului, dar se dovedesc, nu o dată, eronate.

Merită analizat și cazul SUA și felul în care creștinii își proiectează asupra candidaților mixtura de așteptări teologico-politico-economice, justificând alegeri greu de înțeles sau de înghițit moral. Oricum, mesianismul american este în sine fascinant.

Așadar, deși creștinii reproșează contemporanilor lui Isus că așteptau un lider politic, un revoluționar sau un rebel care să-i scoată din mâna romanilor, în politică, mulți creștini par să fi rămas fixați pe același gen de așteptări mesianice.

Uneori, accentul cade atât de puternic pe un lider providențial, încât creștinii care-l așteaptă par să fi pierdut orice altă perspectivă sau speranță. Ca și când Dumnezeu însuși și-ar juca astfel ultima carte într-un anumit context și singura metodă pe care o mai are la dispoziție este politicianul mesianic, izbăvitorul.

Interesant e însă că, din contradicțiile ce se remarcă în portretul-robot al acestui personaj, se poate observa cât de imposibil este un asemenea tip mesianic. Unii îl vor pacificator, alții, războinic, unii așteaptă un diriguitor moral, alții vor o mână de fier care să calce pe grumazul dușmanilor. Unii îl vor cu un pedigree naţional imaculat și cu un cazier religios necontaminat, alții vor un convertit înflăcărat care nu privește la fața confesională a omului.

Astfel de așteptări sunt periculoase fiindcă pot crea fanatisme sau fidelități față de personaje dubioase, nocive. Probabil că aceste porniri sunt o reminiscență a perioadei când Biserica și Statul coabitau într-o simfonie/armonie care azi nu mai e nicidecum posibilă. Poate că sunt reflexe naturale orientate deficitar. E posibil să fie vorba de o aspirație reziduală ce spune câte ceva despre natura umană.

Lecțiile istoriei ar putea fi un antidot folositor împotriva acestor așteptări mesianice. Am putea invoca aici cazul legionarismului, dar și colectivizarea văzută de către unii creștini ca o providențială revenire la comunismul Bisericii primare! Cred însă că și o analiză onestă de sine poate tăia astfel de elanuri, mai ales când la adăpostul acestor aspirații ce se leagă de un muritor se ascund, de fapt, spaime, dorință de răzbunare, dispreț, trufie, incapacitatea de a manifesta compasiune față de semeni etc.

3 gânduri despre “Creștinii încă-l mai așteaptă pe mesia?

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s