Nu cred că echipa națională de fotbal e o imagine fidelă a țării

(Screen capture)
(Screen capture)

Îi contrazic pe iluștrii mei preopinenți (care s-au lansat în generalizări și speculații după rezultatele de la Euro 2016) și mă încumet a spune că nu cred că „naționala” noastră de fotbal ar fi cea mai potrivită oglindă a societății românești. Cu siguranță, e și ea un ciob (probabil mai mare) din această oglindă, fiindcă tot ce se întâmplă la nivelul unei societăți e în legătură, se influențează reciproc și configurează imaginea de ansamblu.

Dar vreau să vă atrag atenția că, de pildă, fotbalul a beneficiat de mult mai multă atenție și de mult mai mulți bani decât, să zicem, școala românească sau decât sistemul public de sănătate. Avem mai multe stadioane de nu știu câte stele – multe făcute din bani publici –, dar nu avem spitale comparabile (decât, probabil, la privați).

Așadar, socot că e impropriu să compari sisteme disproporționat finanțate. Oricând, România poate găzdui meciuri de nivel european, dar nicio universitate nu intră în topurile de profil decât undeva către cozile clasamentelor.

Până și de atenția anchetatorilor, fotbalul a beneficiat mult mai devreme. Dacă nu era scandalul cu dezinfectanții, cel mai probabil că nici acum nu intrau organele statului pe fir. Iar în învățământ, încă nici nu au prea călcat ca să mai stârpească din corupție.

Să luăm și câteva contraexemple. Cel mai recent ar putea fi echipa de spadă, proaspătă campioană olimpică. Dar mai sunt și altele. Naționala de rugby – „Stejarii” – a câștigat World Rugby Nations Cup. Pentru a patra oară! Nu e cine știe ce cupă mondială, dar este totuși un trofeu internațional câștigat după un turneu în care a învins succesiv trei echipe.

Sau putem lua exemplul echipelor de handbal feminim. Iarăși o rețetă de succes. O mică observație aici: în ultima vreme, handbalistele dezamăgesc că nu urcă pe podium, dar calificările la diverse turnee finale sunt frecvente (fotabiliștii dezamăgesc că nu trec de grupe, iar calificările sunt considerate performanțe!…) Ne putem uita și la echipele de handbal participante la Campionatul Mondial Universitar, unde băieții sunt campioni mondiali, iar fetele, vicecampioane. La naționala feminină sub 20 de ani (bronz la campionatul mondial). Ori, la nivel de club, CSM București, câștigătoare a Champions League.

Se mai pot lua în discuție și cazurile tenismenilor, de la performanțele Simonei Halep, la cele ale lui Florin Mergea (protagonistul unei reveniri spectaculoase în sport) și Horia Tecău. Ar putea fi menționate și echipajele de caiac-canoe. Atletismul. Gimnastica a intrat în ultima vreme într-o zonă controversată.

Modelul pe care-l sesizez eu acolo spune mai degrabă că, exact în aceeași țară în care fotbalul dă rateu după rateu și e căpușat de corupție, deși beneficiază de finanțe ca niciun alt domeniu poate, există niște grupuri din alte sporturi (evident mai prost finanțate) în care, când oamenii își pun în minte să facă ceva, reușesc.

Acest model alternativ este în egală măsură valabil pentru România, atâta doar că e mult mai puțin mediatizat, fiindcă sporturile respective nu stârnesc la fel de mult interes și pasiuni la fel de intense. Dar asta ține de rețeta mijloacelor de distracție în masă din toată lumea.

Dacă vrem neapărat, aș spune că echipa de fotbal este doar imaginea eșecului posibil în societatea românească, iar celelalte sporturi, unde se face performanță în condiții net inferioare fotbalului sunt imagini ale succesului posibil în aceeași societate, caracterizată de aceleași disfuncții.

E chestie de alegere, de orientare a privirii. Nu cred în gândirea pozitivă, dar nu cred nici în ignorarea unor realități doar pentru ca să iasă prohodul ca la carte. Avem, ca nație și ca societate, suficiente defecte. Dar sunt destule calități ce încă mai pot fi valorificate.

Remarcabil îmi pare că, în ciuda minusurilor și a viciilor numeroase, discutate, evidențiate, există performanță, există eficacitate, există reușită. Reprezentativ îmi pare că oamenii care muncesc cu cap, cu talent, cu consecvență obțin rezultate în pofita circumstanțelor defavorabile. Deși parametri exteriori nu se modifică, în chip miraculos (ba dimpotrivă, condițiile sunt mai potrivnice decât pentru fotbaliști), în toate aceste sporturi performanțele sunt cu mult mai bune decât orice reușită comparabilă din fotbal.

Poate că mai paradigmatic e faptul că oamenii se concentrează pe subiectele populare, pe ceea ce vinde mass-media mai bine și neglijează realități mai puțin mediatizate. Dar, în rest, insist să atrag atenția că fotbalul este doar un ciob de oglindă. Și că, întocmai ca în cazul sportului, deși banii mulți și mediatizarea se concentrează în câteva locuri (vizibile, cam corupte etc.), se fac lucruri bune în penumbra reflectoarelor. Și probabil că prin aceste lucruri bune mărunte merge țara înainte…

5 gânduri despre “Nu cred că echipa națională de fotbal e o imagine fidelă a țării

  1. „Catastrofa olimpică de la Rio este un turnesol pentru eşecul statului român de a-şi îndeplini rolul. Vedem efectul absenţei unor politici publice pe termen lung, rezultatul dispreţului pentru valoarea umană şi lipsa unui sistem meritocratic de selecţie, risipirea fondurilor şi incoerenţa administrativă, incompetenţa şi delăsarea generalizate, caracteristici ale administraţiei publice româneşti în general.”

    http://adevarul.ro/news/sport/geopolitica-olimpica-catastrofa-romaneasca-1_57bbe0e55ab6550cb802fe80/index.html

  2. Nici eu nu cred ca echipa nationala a tarii ne reprezinta intocmai. Si ma bucur. Daca Romania ar arata cum arata nationala de azi cred ca am zbura de pe harta …

    Dar nu acelasi lucru pot spune despre nationala anilor ’90. Acolo situatia era pe dos.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s