
Atât în mediile laice, cât și în cele religioase, există o lamentare generalizată când vine vorba despre interesul scăzut al tinerilor (mai ales) pentru lectură. Că tinerii nu mai citesc. Că sunt interesați numai de computere și telefoane. Că se analfabetizează. Etc.
Și n-ai putea spune că degeaba se vaită lumea. Dar totuși, poate că ar merita luate în seamă câteva lucruri. Mai ales în ceea ce-i privește pe părinți, dascăli, lideri de opinie din mediile bisericești și alți influenceri care au sesizat gravitatea problemei.
Ca să începem de undeva, se poate ridica întrebarea: cine cumpără dispozitive electronice pentru copii de vârste preșcolare și cine le permite să stea cu ceasurile cocoșați asupra lor? Răspunsul e destul de evident, dar atunci trebuie făcută și legătura cu faptul că acești copii au șanse foarte mici ca peste ani să fie interesați de cărți și lectură, nu?
Cum fac dascălii (de română, să zicem) să prezinte cititul ca pe o activitate interesantă, utilă, agreabilă, benefică, dezirabilă? Obligând elevii să citească romane cu kilogramul? Poate că nu-i cea mai bună metodă (sunt sarcastic aici: evident că nu are cum fi o metodă bună!). Propun un test: fiecare dascăl care deplânge lipsa interesului pentru lectură să se gândească ce carte a citit ultima dată și cui ar putea vorbi cu pasiune despre ceea ce citește (fără să fie obligat de activitatea didactică).
În dreptul oamenilor care cuvântează în biserici: cum demonstrează ei legătura dintre credință și necesitatea sau utilitatea lecturii? Ce cărți citesc ei înșiși și ce ar putea recomanda enoriașilor? Cât de des li se întâmplă să recomande? Ce soluții ar propune ei ca părinți pentru a stăvili efectele nocive ale tehnologiei?
Cât de des sunteți văzuți de copii citind și cât de frecvent se întâmplă să le împărtășiți ceva util pentru viața lor dintr-o carte? Cât de frecvent se vorbește cu entuziasm despre cărți în mediile în care sunt copiii (în familie, în școală, la biserică, la grupele de copii)?
Cât de des intrați cu copiii în librării sau cât de des mergeți pe la biblioteci să studiați indiferent ce? Cât de des dați bani pe o carte (indiferent dacă de la librărie, de la anticariat sau în format electronic)? Suntem săraci, suntem într-o goană continuă, veți zice. Exact asta înțeleg și copiii…
Ca să mă limitez la mediul evanghelic: cum se manifestă respectul pentru carte în bisericile evanghelice din România? Cum se cultivă lectura și studiul? Nu doar lectura Bibliei.
Să nu ne amăgim cu gândul că Biblia va rămâne totuși o excepție și va continua să fie singura carte citită. Căci, da, cu siguranță beneficiază de un respect mai mare decât alte cărți, dar nu va rămâne neafectată. Există în jur un întreg conglomerat de influențe care vor distorsiona grav inclusiv felul în care e citită Biblia. Tot mai mulți creștini par îmboldiți să o citească prin lentila știrilor senzaționaliste (adesea doar minciuni sau manipulări grosolane ale adevărului)! Deja e un fenomen în rețelele sociale postarea de versete scoase din context și folosite abuziv.
În condițiile în care lipsa de interes pentru carte pare să fie o problemă națională și e una acută și în biserici, cum poate rămâne o emisiune despre carte (Scara cuvintelor) ignorată aproape complet de către evanghelicii care deplâng soarta cărții? Sunt convins că Dorin Mureșan nu face o emisiune desăvârșită. Dar, din cei peste 1500 de pastori baptiști și penticostali (plus alți „lucrători” educați), nu se găsesc măcar 50 să-i spună cum ar putea face acea emisiune astfel încât să devină mai relevantă pentru tinerii din comunitățile evanghelice? Să-l critice sau să-l laude? Sau să-i ceară să facă o altă emisiune, cu un alt profil?
Ne mirăm că și evanghelicii consumă aceleași lături mediatice, că sunt fani ai emisiunilor imbecile de divertisment, că cred ce le spune OTV-ul, că se urăsc după cum dictează politicienii lor preferați, dar cine le-a spus cu ce să umple timpul în loc de televizor? Să nu facem pe sfințișorii: nimeni (cu câteva notabile excepții) nu-și petrece timpul liber doar citind Biblia și rugându-se! Deci, cine și ce cărți recomandă pentru lectura de seară?
Dacă ar fi să intru și în subiectul spinos al atitudinii liderilor evanghelici față de edituri și piața de carte, s-ar putea spune că fac o pledoarie interesată, așa că abandonez pista, dar nu înainte să subliniez că avem și acolo o problemă.
Nu cred că toate cele înșirate de mine ar garanta o schimbare radicală, nici că ar face ca tinerii (și bătrânii) evanghelici să devină campioni ai lecturii într-o lume dominată de tehnologie, dar mi se pare că e un minim necesar posibil de făcut și că, fără un pic de efort sistematic și intenționat, ne văităm degeaba.
Asprimea tonului acestui text nu aș vrea să fie folosită pentru a acuza diverse persoane. Fiindcă intenția nu e asta. Intenția a fost să demonstrez celor care deplâng soarta cărții că fiecare în parte, la locul lui, poate face câte ceva. Fără ca acest fapt să garanteze vreun succes, dar merită încercat măcar.
Reblogged this on Istorie Evanghelica and commented:
Cum se manifestă respectul pentru carte în bisericile evanghelice din România? Cum se cultivă lectura și studiul? Nu doar lectura Bibliei. Iată câteva întrebări pe care Teofil Stanciu le aduce în atenția cititorilor săi. Personal vorbesc și recomand cu pasiune două din cărțile lui Dostoievski, respectiv Crimă și pedeapsă și Frății Karamazov dacă vorbim de literatură. Tot legat de literatură recomand și dialogul imaginar dintre Isus, Oscar Wilde și Blaise Pascal prezentat de Ravi Zacharaias în cartea Rațiune și senzualitate. Asta și datorita faptului că subiectul plăcerii denumit libertate individuală este în atenția opiniei publice românești dezbaterea care discută despre familie.
Tot aud că oamenii nu mai citesc (nu doar tinerii). Ceea ce nu înțeleg este cum de supraviețuiesc editurile și librăriile, dacă este așa. Există mii de titluri disponibile într-o librărie mare, fizică sau online. De exemplu, la http://www.librariasophia.ro/ și http://www.libris.ro. Ele nu fac caritate, ci afaceri. Deci?
Supraviețuiesc greu. Ca dovadă, s-au închis aproape toate librăriile din marile orașe și au supraviețuit doar rețelele.
Dacă ar fi mai mare interesul, ar fi mai multe și editurile, și librăriile, și oferta de carte. Așa, fiecare își caută câteva nișe pe care să se axeze, ca să nu moară. Unii fac mai multe lucruri (pe lângă producția sau comerțul de carte) ca să răzbească.
Totuși am văzut că Alexandria este o rețea de librării în mai multe orașe. Librăria ortodoxă Sophia are mii de titluri. Mă gândesc că au și vânzări, altfel s-ar reprofila. Mai văd că sunt tonete de cărți de ani de zile. Deci lumea cumpără, adică dacă nu curge, pică.
Reblogged this on RoEvanghelica.
OTV? eu nu cred ca mai exista postul asta de cativa ani, parca i-au retras licenta in 2013. nu cumva Domnu’ Dan e la inchisoare zilele astea?
https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Diaconescu
cel putin in lista de programe RCS nu cred ca l-am mai vazut de cativa ani.
era un monolog intr-un spectacol Divertis in urma cu multi ani, care avea mesajul „cetateni, ganditi!”. gandirea se formeaza si citind. citind mai afli si despre procedee stilistice, cum ar fi metaforele, alegoriile, parabolele. si acestea de obicei implica elemente fictive, contrar a ce spun unii predicatori literalisti.
cine nu are o oarecare cultura a cititului (si a vizionarii de filme, si poate a ascultarii muzicii) va fi mereu surprins de ce se intampla in lume, de directiile in care se misca numite elemente. naivitatea este periculoasa. si nu ma refer aici numai la cultura evanghelica. cititi cate comentarii bilbice vreti, si-o sa va minunati in continuare la telefoanele mobile, realitatea virtuala si cine stie ce alte chestii. apropo, abia astept sa-i vad pe cei care erau ieri socati de jocurile pe calculator, azi sunt socati de jocurile pe tableta cum vor fi maine socati de copiii care petrec prea mult timp in realitatea virtuala. de HTC Vive ati auzit? nu? lasa c-o sa auziti in curand, cand mai scade pretul, sa vedem atunci.
suntem atat de cesationisti ca refuzam sa credem in profetii din domeniul spiritual, ce sa mai zic de profetiile ce apar in cultura laica.
Da, ce te-ai accelerat, frate 😉 Ai dreptate, nu poți face abstracție de realitate fiindcă oricum vine peste tine. De când am blogul încerc mereu să spun asta, sub diverse forme.
cafea, cafea, cafea!
plus ca uneori ma mai satur sa-mi amintesc de eticheta „pocait = needucat/naiv/incuiat”.
si tot mi-e greu sa-mi scot din minte intrebari de genul
– la ce ora s-a terminat programul tv aseara?
– care a fost ultima emisiune?
si, bonus, „nu stiam ca la supermarket trebuie sa bagi moneda la carucior”.
nu zic sa fim la curent cu mondenitatile, cu cine ce combina pe la emisiuni gen WowBiz si pe Antena Stars, dar nici sa lasam impresia ca acum am iesit din padure. „sola scriptura” nu se traduce prin „sa nu citesti decat Biblia Cornilescu”, nici „sola fide” prin „crede si nu cerceta, ia totul de-a gata la predica”.
serios, daca nu stii despre ce-i vorba, uita-te la HTC Vive si celelalte alternative de realitate virtuala. deocamdata nu sunt multe aplicatii pentru ele, si e foarte posibil ca sa nu prinda totusi la public (cum s-a intamplat cu televizoarele 3D). ca sa nu zic ca tot ce tine de VR necesita un calculator destul de puternic. insa, DACA se intampla sa ajunga la fel de raspandite ca si consolele de jocuri, ce faci? cati parinti le-au cumparat cadouri copiilor si apoi au regretat, cand au observat ca mai mult le-au facut rau?
relevant: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-39/iata-cum-cititul-cartilor-de-fictiune-ne-face-mai-buni-128505.html
[…] Către cei care deplâng lipsa interesului pentru carte […]
[…] Către cei care deplâng lipsa interesului pentru carte […]
Reblogged this on Persona and commented:
de bagat de seama
[…] Către cei care deplâng lipsa interesului pentru carte […]