Cazul Vişinescu e doar un prim semn de normalizare

(Sursa)
(Sursa)

Am încercat ca în fiecare an, la comemorările unor evenimente de tristă amintire – Revoluţia (?) din ’89 sau mineriada din ’90 – să postez câte un text. N-am făcut acest lucru din sete de răzbunare, nici din vreun spirit justiţiar, ci ca exerciţiu de memorie. Consider că fuga de adevărurile dureroase ale istoriei reprezintă o dezrădăcinare, o criză de identitate.

Acum când un fost mare torţionar a fost condamnat definitiv, nu încerc absolut nicio satisfacţie. E un bătrân care-ţi stârneşte mila şi groaza. Mila, pentru felul în care încearcă să se ascundă de atenţia publică. Groaza, pentru felul în care a reuşit să-şi contorsioneze conştiinţa încât să creadă – fiindcă pare foarte probabilă această ipoteză – că nu are vreo vină imputabilă, deşi dovezile arată, cel puțin așa spune justiția, că s-a făcut responsabil de moartea mai multor deţinuţi.

Am citit un comentariu pe FB al unui amic care sugera că după condamnarea lui Vișinescu, nația s-ar fi simțit ușurată că a exorcizat răul. Și mai spunea cum că toți am fi vinovați prin complicitate. Nu pot fi de acord.

În primul rând, nu prea am văzut reacții de ușurare, nici jubilații că „răul” ar fi fost pedepsit. Chiar și cei mai justițiari, dacă s-or fi răcorit puțin, mai degrabă sugerează că am fi la începutul unui proces foarte tardiv demarat.

În al doilea rând, vinovățiile astea colective sunt foarte parșive, căci atunci când toți suntem vinovați, nimeni nu mai e vinovat – căci, cum ar putea niște vinovați să judece pe alți vinovați, nu-i așa? Măcar din pricina celor care erau copiii pe vremea aia, tot nu poate fi acceptată această „complicitate” colectivă vinovată.

Cred că e mai corect să privim această condamnare a unui bătrân – în prezent, dement și vai de păcatele lui, dar fost torționar sângeros și – ca un minim semn de normalizare a raporturilor în societate. Chiar dacă am admite că toți cei care au trăit sub comunism împărtășesc o vină colectivă, există diferențe evidente între vinovatul prin complicitate (sau obediență motivată de frică) și torționarul cu inițiativă. Dacă nu putem face această distincție, atunci e clar că ne scăldăm într-o zeamă a relativismului în care nimic nu mai contează.

Dacă apelăm la păcatul strămoșesc al lui Adam, putem foarte bine conchide că nici foștii deținuți politici nu vor fi fost ușă de biserică, așa că diferența dintre ei și torționarii lor devine aproape nesemnificativă. Ba poate chiar ei sunt vinovați că i-au instigat pe călăii lor să-i schingiuiască.

Condamnarea lui Vișinescu e, indiscutabil, un eveniment mediatic. Dar e un eveniment trist în viața unui om. Și e doar un mic semn de normalizare în viața unei societății bolnave de neasumare a adevărului despre propriul trecut.

Momentul e important pentru că, atunci când privești în urmă și spui unui copil născut după 1989 (deja nu mai sunt copii, de fapt) că în România comunismul a distrus și ucis fără milă oamenii care gândeau altfel sau care refuzau să colaboreze cu sistemul, ai dovada legală că așa au stat lucrurile.

E important că organismul social, prin mijloacele sale, condamnă o practică criminală și o numește ca atare nu doar prin vocea unor istorici sau a unor martori, ci prin vocea autorizată a organismelor de justiție.

Nu simt absolut niciun fel de satisfacție legat de această condamnare, nu e un eveniment cu rezonanțe personale. Nu cred că am scăpat de răul care macină societatea. Probabil că nu doar eu gândesc așa. Dar cred că e o mică reacție de sănătate a organismului social. Sau măcar putem trage nădejde că asta ar fi.

E o victorie, chiar dacă destul de chinuită, împotriva a ceea ce au încercat regimurile postdecembriste să tergiverseze (sau să evite cu totul), în contextul resuscitării simpatiei superficiale pentru vremurile comuniste.

În acest caz, chiar se aplică zicala „Mai bine mai târziu decât niciodată”.

15 gânduri despre “Cazul Vişinescu e doar un prim semn de normalizare

 1. Visinescu, tortionat el insusi acum de trecutu-i oribil este fara nimeni care sa-i ofere calea spre adevarata libertate. Ii doresc acestui fost tortionar, sa aiba parte de mantuirea sutasului de pe cruce, macar in ultimul ceas. Cine i-o duce,?

  Citind ziarele despre condamnarea lui Visinescu si ce include pedeapsa, printre care degradarea, ciuntirea pensiei etc., ma gandesc ca e unul din gradina lor. Fiecare gradina i-si are tortionarii sau fostii sai tortionari. Ce bine ca ei i-si rezolva trecutul, chiar daca incet, deoarece au trecut deja aproape 27 ani de la revolutie. Asta arata cat de bolnava e din pacate inca natiunea romana la capitolul dorintei de maturizare.

  Intrebare retorica:
  De ai nostrii fosti tortionari, cine se va ocupa? Sau i-am ingropat de vii, in timp ce unii mai slujesc inca?
  Macar pentru faptul ca noi credem in Dumnezeu, acesti fosti tortionari ar trebui usurati de imensele lor poveri; sau vor pleca cu ele, si atunci va fi tarziu, Sau?
  Nu cred intr-un Sf Petru la poarta raiului, care le va fac cu mana tuturor intr-un final, din lipsa de candidati la bucurie, sau din cauza omnipotentei lui Dumnezu „omul, odata mantuit, Dumnezu va finaliza aceasta mantuire in om”. Mai degraba cred intr-un Dumnezeu just si drept, fapt pentru care, mantuit fiind, ma feresc de a fura si insela d.t.p.d.v., atat pe Dumnezeu cat si pe aproape.

  Doamne ajuta-ne la sfintire zilnica, si indura-Te cumva de tortinarii nostrii care mai sunt in viata, acivi sau nu.

  • pentru unii da, insa pentru altii e un „achievement” intr-ale justitiei.

   Pentru evanghelici, acest subiect nu s-a rezolvat inca. Tortionarii cat si furnizorii de „carne vie tortionarilor”, sunt inca liberi si imbatranesc linistiti, savurand pensiile grase, in vile luxoase, acumulate din prime primite de la securitate in schimbul seviciilor aduse acestora.
   Nu vreau sa-i cunosc, mi-ar fi si groaza sa-i vad; mi-e mila insa de sufletul lor.

 2. O fi el un prim semn de normalitate dar putem fi siguri ca nu-i si ultimul ?

  Acum desigur poate ca am exagerat in fraza de mai sus dar mie aceasta actiune mi se pare un pic ,,praf in ochi”, daca nu se merge mai departe. Mult mai departe. Incepe sa semene acest caz cu mineriadele cand s-a aruncat totul in carca omului din fata, ,,locotenentului” Miron Cozma si … mai stiti vreun nume important condamnat pentru acele evenimente care ne-au marcat atat de grav istoria recenta ?

  Dupa parerea mea, dreptate in aceasta problema nu se va face decat atunci cand comunismul va fi pus pe aceeasi treapta cu nazismul si cand toti propovaduitorii si propagandistii lui vor primi acelasi vot de blam. Am zis TOTI … Altfel … s-ar putea concluziona ca inchisorile comuniste au fost un produs pur romanesc.

 3. Din nou un teatru ieftin ! Din cate stiu eu , dupa 70 ani , persoanele condamnate benificiaza de un regim special , mergandu-se pana la detentie la domiciliu … ( iti aduci aminte de bunicu-meu , Teo ? Trebuie sa-ti aduci , ca doar m-am ,,laudat” cu el …).

  Hai sa vedem ce se intampla ! Deocamdata e doar o ,,ciozvarta ” aruncata ,,haitei infometate” Iar haita urla-n cor ,cu imbold vadit de la ,,sufleuri” : – Vedeti , s-a facut dreptate !!! ”

  Din pacate , cum spunea latinul din vechime : ,, una hirundo…” – hai s-o dau pe ,,mioritic ” – ,,Cu o randunica nu se face primavara ”

  Oricat te-ai stradui , chiar nu se face , mai ales ca avem in plina desfasurarea circul arestarilor de mari demnitari care tot intra si ies , ajung din nou in politica , se victimizeaza , dau in judecata sistemul , dar averile le raman intacte …

  Cum spuneam , din nou , teatru ieftin …

  • Ca sa fie dreptatea bine facuta le sugerez celor care l-au arestat pe Visinescu sa-l supuna si la un amplu si indelungat proces de reeducare.:)

   • Nu merge , Eugen , nici in gluma nu merge ! Omul este un adevarat convins ! Mira-m-as sa nu fie si acum , pe ultima suta de metri , tot in misiune ! Sistemul care l-a protejat pana acum i-a dat ordin , un ultim ordin : ,,- Tovarase Visinescu , trebuie sa faceti acest sacrificiu , nici asa nu mai au ce sa va faca ! ”

    Ca si incheiere , in numele unei ideologii omul este capabil de niste atrocitati inimaginabile ! Trebuie doar sa-l convingi , apoi , in numele acelei convingeri el va ucide …

    Stii la fel de bine ca si mine , linia de demarcatie dintre erou si criminal e atat de subtire …. Depinde de cine e la putere ! Ai nostri sau ai vostri … Candva , Visinescu era privit ca un erou , unul salutat cu respect si teama …

    • Eu am facut o ironie cand m-am referit la reeducarea ,,tinerei sperante” de 90 de ani. Asta pentru ca mi se pare tardiva si arstarea lui. La 90 de ani zici merci ca mai esti pe lumea asta oricum si oriunde. Vreau sa zic ca omul si-a trait traiul si-a mancat malaiul. Si se pare ca n-a fost unul rau deloc.

     Acum, pe de alta parte nu pot repudia total nici punctul de vedere al celor care cred ca individul nu mai trebuia arstat datorita varstei inaintate. Ma gandesc cam care ar fi fost atitudinea evreilor fata de Visinescu daca acesta ar fi lucrat intr-un lagar nazist si nu intr-unul comunist. Putem pune problema si asa desigur.

     Eu ma tem, repet, ca nu cumva sa ni se arunce un ,,oscior” din asta si apoi sa ni se spuna ,,gata, va ajunge”. Tertipul asta functioneaza la scara mare: arunci in foc un ins vizibil ca sa-i faci ,,pierduti” de tot pe cei din umbra. Suntem de-un leat, amintesteti de celebrul proces al celor patru conducatori ceausisti (Postelnicu, Bobu, Dinca si Manea Manescu) demarat imediat dupa revolutie. Ai fi zis ca va fi un dezastru pentru ,,fosti”. Si ce a urmat dupa aia ? Un mare NIMIC. Ba da, a urmat ceva: o ,,salba” de mineriade comunistoide in care oamenii muncii i-au cotonogit pe intelectuali si fostii detiuti politici. Asta la numai cateva luni de la procesul celor patru.

     • Eu nu mă tem , eu ştiu că aşa se întâmplă ! Îi urmăresc de atâta amar de vreme ! Ei se bazează pe faptul că oamenii uită , şi de-aceea nu se sinchisesc să schimbe ,,scenariul” . Unii însă îşi aduc aminte , dar sunt atât de puţini încât pot să fie uşor încadraţi în categoria celor care fac pe ,,deştepţii” . N-ai păţit-o ? Eu , da !

     • Da, desigur. Romanul spre deosebire de evreu are memoria scurta. In plus multe alte lucruri contribuie la aceasta uitare. Unul din ele ar fi sensibilitatea pentru ,,mana forte” pentru ordinea existenta intr-un stat autoritar pe care multi romani o au mai ales in prezent cand vidul de autoritate politica e mai mare ca oricand. Iar comunismul vrem-nu vrem a insemnat ,,mana forte”.

      Si mai e ceva Florin, ceva mult mai pervers si mai ,,puturos”, ceva cu caracter formativ pentru constiinta tinerei generatii. E vorba de stigmatizarea fostilor detinuti politici adica victimelor lui Visinescu, de fapt ai sistemului stalinist de atunci. De exemplu se ,,lucreaza” sistematic la inlaturarea sintagmei de ,,sfintii inchisorilor” cei mai multi dintre acestia fiind atacati pe motiv de legionarism, fascism si antisemitism. E cazul lui Mircea Vulcanescu, Nichifor Crainic, Radu Gyr s.a. Deci … mos Visinescu n-a facut un rau chiar atat de mare. A exagerat un pic pe ici pe colo dar in esenta puscariasii aia si-o cam meritau. Recent Vintila Horia (care n-a ajuns sa fie inchis) a fost atacat invocandu-se o sentinta data de un tribunal prin 1946, adica in plina ocupatie sovietica. Astfel incepe a se da credit acelor tribunale al caror ordin l-au executat marii tortionari comunisti. Sfintii inchisorilor incep sa nu mai fie sfinti. In acest context arestarea lui Visinescu nu pare a fi decat ,,sarutul lui Iuda”.

  • s-a facut dreptate? ce, i-au inviat pe mortii aia? sau Visinescu va ingriji familiile lor? eu nu prea vad dreptatea facuta in cazul asta. cum a zis krabul, daca era in urma cu 20 de ani mai era ceva. acum la ce ajuta? poate ca „s-a facut razbunare” e mai potrivit. dar nu cred ca ar recunoaste cineva asta public.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s