Greșeli pe care le fac pastorii în „social-media”

Diagramă cu tipuri de „social-media” (Brian Solis and JESS3 - sursa)
Diagramă cu tipuri de „social-media” (Brian Solis and JESS3 – sursa)

Mă grăbesc să traduc câteva idei din articolul „Five Mistakes Pastors Make On Social Media”, scris de Marty Duren, pentru Christianity Today.

Articolul pornește de la niște statistici, care să convingă liderii de necesitatea atenției acordate acestui fenomen.

Am tradus și adaptat – cu destulă libertate – doar „diagnosticele” și câteva „simptome”.

  1. Nu sunt prezenți în „social-media”. Rețelele de socializare îi asigură, practic, pastorului echivalentul unui post propriu de televiziune și radio. O „oportunitate” ce nu-ți poți permite s-o ratezi.
  2. Nu sunt consecvenți/constanți – adică postează doar din an în paști. Se recomandă postări ritmice pe blog, angajare în dialoguri pe facebook și prezență constantă (odată ce omul a intrat în horă).
  3. Se limitează să atace. Ar trebui să se vadă și ce susțin, nu doar ce contestă (mereu) – sistemul politic, moravurile publice etc.
  4. N-au simțul umorului (sau nu-l folosesc). Nu e o virtute în sine sobrietatea încruntată.
  5. Presupun că „social-media” este un mediu nociv/malefic în sine. Social-media este o unealtă care poate fi folosită spre bine sau spre rău.

Articolul integral (e în engleză, dar e scurt și scris într-un limbaj foarte accesibil) poate fi citit aici.

11 gânduri despre “Greșeli pe care le fac pastorii în „social-media”

  1. „A pastor who is not on social media could be compared to a pastor not using the telephone, computers, or microphones when they preach.”

    haha, lol, pai unii de la noi se mandresc cu asemenea distantari fata de lume. este o mare virtute sa nu te uiti la televizor (intrebare de la amvon: la ce ora s-a terminat ultima emisiune TV aseara?), si sa-ti limitezi consumul de mass-media la posturile radio crestine afiliate cultului din care faci parte. un predicator roman chiar a spus ca nu stia ca la hipermarket trebuie sa bagi o moneda la carucior, asta dupa multi ani de cand s-a introdus sistemul respectiv. despre ce vorbim noi aici?

    eu personal sunt impotriva conceptului de „social media”, pentru ca mi se pare o evolutie urata a internetului (putem avea o discutie lunga pe tema asta). deci nu gasesc ca este obligatoriu ca pastorii sa aiba cota de postari pe toate retelele de socializare. insa, daca au avut timp si si-au facut blog, de exemplu, atunci ar fi frumos sa se tina cat de cat de el. si poate sa posteze mai mult mesaje care sa fie spre trezirea si/sau zidirea vizitatorilor, nu doar atacuri si raspunsuri la atacuri.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s