Ferenc Visky – Mic „tratat de teologie” aforistică

În mai, când am fost la seara comemorativă în onoarea lui Ferenc Visky, am promis unor oameni care au asistat la discuții să transform cât mai repede prezentarea într-un text pentru blog. Mă achit târziu de promisiune, din păcate.

Țin totuși să atrag atenția că pe 5 octombrie tocmai s-au împlinit 10 ani de când Visky a plecat la cele veșnice. Mi-am zis că, dacă n-am prins fix ziua, măcar luna să nu treacă înainte să postez acest text pe care am avut onoarea și bucuria să-l verific, în varianta orală, cu niște oameni de ispravă. Seara respectivă a început prin a fi una memorială, dar a sfârșit prin a deveni memorabilă, cel puțin pentru unii dintre noi.

Și ar mai fi o coincidență de remarcat: textul meu apare de ziua Reformei. Iar Visky a fost un gen de reformat cu totul aparte.

etheology - Books, Stuff & Coffee

mierea-din-stanca

În timp ce pregăteam acest material mi-am dat seama că există câteva „ecrane” care mă separă de Ferenc Visky și care s-ar putea să-mi influențeze interpretarea pe care o dau cărții sale. Așadar, ca măsură de precauție pentru cititor, înșir aceste obstacole. În primul rând limba – am acces doar la o traducere. Pe urmă, mentalitatea – spiritul veacului ne influențează mentalitatea în mod cert și ne schimbă mizele. Cu siguranță, generația mea nu înțelege întru totul mentalitatea și atitudinile celor persecutați de comuniști. Ar fi apoi diferența de nivel spiritual și de asumare a suferințelor, ca să mă opresc doar la cele mai reprezentative.

Acestea fiind zise, putem purcede la o scurtă incursiune prin cartea Mierea din stâncă, un mic „tratat” de teologie aforistică. Am reținut pentru această prezentare acele teme care mi-au atras atenția prin perseverența cu care autorul revine asupra lor.

Iubirea

Tema care scaldă…

Vezi articolul original 1.511 cuvinte mai mult

Un gând despre “Ferenc Visky – Mic „tratat de teologie” aforistică

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s