Amintiri necruțătoare din copilărie

By Harry Clarke (sursa)
By Harry Clarke (sursa)

Sunt convins că, dacă aș avea cumva acces la cele mai palpitante, impresionate, grozave evenimente care mi s-au păstrat doar ca „amintiri din copilărie”, aș avea o surpriză neplăcută. Dacă, adică, aș putea să le văd în mod „obiectiv”, nu înconjurate de aura pe care le-o conferă vârsta de atunci și timpul care a trecut.

Ceea ce li se întâmplă copiilor din ziua de azi are un aer de cruzime. Când ei vor ajunge la vârsta maturității și își vor depăna amintirile, vor avea posibilitatea să verifice dacă sunt așa cum le-a păstrat memoria lor sau nu. De ce e o cruzime această „facilitate? Ei bine…

Cum să nu fie crud să constați că ziua de naștere cea fabuloasă, de care îți amintești ani întregi cu nostalgie, ba chiar reușești să te transpui în acea clipă intensă, a fost, în realitate, de o banalitate înfiorătoare? Că, de fapt, a fost o aglomerație fără noimă de copiii care se înghesuiau la masă, se băteau, urlau și așteptau să mănânce odată tortul.

Cum să nu te lovească decepția când calul pe care ai călărit prima oară, bidiviul din basm, e doar o mârțoagă ordinară, cu urme de baligă pe șold și cu coama tunsă strâmb?

Cum să nu îți dea lacrimile când marele concurs de… ce-o fi fost el… pe care aveai impresia că l-ai câștigat în uralele mulțimii n-a fost decât o îmbulzeală de țânci împiedicați dintre care tu ai fost cel mai puțin împiedicat?

De unde vor ști copiii noștri toate astea? Din milioanele de filmări pe care tata, mama, bunicul, unchiul, frații mai mari, verișorii, vecinii și colegii de muncă ai părinților le fac la fiecare tentativă de eveniment.

Dacă estimările mele sunt corecte, atunci nu peste mult vom avea generația cu cel mai documentat și realist trecut din câte au fost până acum pe Terra. Va fi generația cu maximum de demitizare posibilă în ce privește istoria personală și familială.

Amintirile lor din copilărie vor fi obiective, minuțioase până la ultimul detaliu. Se va vedea șiretul desfăcut la pantof, nasturele lipsă la cămașă, bluza strâmbă, părul vâlvoi, pata de ciocolată din colțul gurii, gura știrbă a bunicii, balele cățelului, vânătaia de sub ochi, părul nespălat de o săptămână etc.

Nostalgiile vor trebui să-și găsească alte căi, fiindcă iluziile, amintirile înfrumusețate de miza momentului vor fi obligate să se conformeze realității așa cum a fost ea. Poate că și de aici nevoia de a organiza evenimente din ce în ce mai spectaculoase pentru copii.

Se poate însă și să aibă norocul să se „ducă” HDD-ul și odată cu el toate amintirile din copilărie, inclusiv cele pe care ar vrea orice om să le păstreze (câteva poze, niște filmări ale unor evenimente semnificative).

Fără-ndoială, există și avantaje. Copiii de acum nu vor mai avea acele imagini difuze ale unor chipuri și întâmplări pe care nu pot să le reconstituie decât parțial. Cum arăta cutărescu? Vedem pe filmare. Nu vor mai fi nevoiți să facă eforturi să-și amintească niște amănunte care-i frământă de ani întregi.

Totuși, ei vor fi prima generație din istorie cu o „memorie externă” atât de bine pusă la punct. Nu cred că, dincolo de hazul pe care-l putem face, avem posibilitatea să anticipăm cu adevăr ce se va întâmpla cu ei, inclusiv din pricina faptului că vor fi avut o copilărie monitorizată mult dincolo de nevoia unor amintiri duioase filmate stângaci de un părinte la o serbare sau un eveniment.

Ei vor avea mii de filmări cu diverse momente din viață. Atât multe, încât le va fi practic imposibil să le parcurgă pe toate integral. Rămâne să aflăm cum va arăta viitorul lor de „vedete familiale” în filmul propriei lor vieți…

5 gânduri despre “Amintiri necruțătoare din copilărie

  1. daca copiii vor avea „beneficiul” de a avea inregistrari ale unor momente din copilarie (multe, putine), parintii vor avea dezavantajul de a nu fi participat efectiv la acel eveniment.

    era o banda desenata pe internet in care copilul intreaba, uitandu-se la albumul cu poze „si tata unde e?”. tata era mereu cu aparatul lipit de fata.

    am observat ca, atunci cand filmezi sau fotografiezi, exista o tendinta de a te concentra pe aparat, si din cauza faptului ca privesti prin obiectivul acestuia. de fapt cam privesti scena prin ecranul aparatului (cine are DSLR priveste prin obiectiv, din motive tehnice). se creeaza o distantare a „operatorului” fata de eveniment, ca si cum ai privi la televizor. uneori am impresia ca nu am participat la ceva ce am fotografiat sau filmat extensiv. cand a fost la Bucuresti colectia de statui chinezesti de teracota (care erau putine, dar asta-i altceva), am fost fara nici un aparat foto. a fost o alta senzatie, mult mai directa, decat atunci cand am fost undeva si am fotografiat.

    deci, ceea ce vreau sa spun e ca parintii, inafara de acele momente filmate sau fotografiate, s-ar putea sa nu ramana cu mare lucru. asa ca-i tragic si pentru ei, numai ca nu-si dau seama. acum, nu zic sa nu facem poze, filmari, etc… dar trebuie sa fim atenti cum o facem. daca ne mai si stresam sa iasa bine, sa fie focalizarea buna, lumina, compozitia… nu mai ramane nimic pentru noi din evenimentul respectiv. fotografii nu se distreaza la nunti.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s