Marea Trimitere se suspendă. Din lipsă de fonduri

(Marea trimitere - sursa)
(Marea trimitere – sursa)

Pentru evanghelici în general, dar și pentru baptiști în particular, „Marea Trimitere” se scrie cu majusculă. Este o poruncă-testament a lui Isus care adesea e socotită mai importantă decât, să zicem, rugăciunea finală din Ioan 17.

Marea Trimitere – pentru cei nefamiliarizați cu jargonul – poate fi găsită în Matei 28:18-20 și sună cam așa „Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului, şi al Sfântului Duh. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.”

Chiar și baptiștii care nu au fost efectiv misionari vreodată țin la mare preț această poruncă și încearcă, în diverse forme, să-i dea curs. În orice caz, o consideră inevitabilă și obligatorie pentru orice creștin. Ba chiar e folosită în diverse confruntări ca prilej de reproș la adresa confesiunilor care par să n-o pună în centrul acțiunilor lor.

Vine, așadar, ca o surpriză tragi-comică vestea că cea mai mare organizație baptistă din lume, Convenția Baptistă de Sud, trebuie să reducă numărul de misionari… pe considerente bugetare.

E oarecum comic pentru că acesta este obiectivul lor principal declarat. Tristă ironie, exact în momentul în care pare să fie mai mare nevoie de misionari creștini, organizația fanion a baptismului american conservator face un pas înapoi, Marea Trimitere devenind… mai mică, după buget. Potrivit revistei „Christianity Today”, din 2009, numărul misionarilor a scăzut cu 25%, în cazul acestei organizații (a se vedea articolul citat mai sus).

Iată că se arată limitele unei structuri suprabisericești – privită cu multă admirație de pe unele vârfuri ale Carpaților – care trebuie să-și modifice activitățile spirituale în funcție de imperative economice. Ceva sună destul de bizar și de disonant în povestea asta.

Nicăieri în Scriptură nu erau prevăzute bugete pentru misiune. Dar, cu toate acestea, rolul misionar al apostolilor, de pildă, era incontestabil. Nu știu unde-i hiba, dar sigur există una. Pavel, marele misionar al creștinismului timpuriu, a avut grijă mereu să nu depindă de „bugetele” bisericilor pe care le deservea.

De altă parte, e o certitudine că și misionarii au familii, au nevoie de bani, trebuie să trăiască. E greu de tranșat o problemă atât de complexă, cu atâția actori individuali într-un mod simplist. Nici nu pot, nici nu cred că li se cere la toți să procedeze ca Pavel.

Dar rămâne un subiect de serioasă interogație și atentă analiză felul în care numărul misionarilor a ajuns să fie stabilit de restricții bugetare și nu de nevoia celor neevanghelizați, nici de zelul celor care vor să-și urmeze chemarea de misionari.

Se ridică numeroase probleme teologice importate. Cum „concediezi” un misionar? Ce se întâmplă cu „chemarea” lui în momentul în care trebuie să revină la bază pentru că nu mai sunt bani să fie susținut? Cum explici unui tânăr aspirant că, după ce l-ai îndemnat să-și descopere eventuala chemare de misionar, de fapt nu mai poate fi trimis să predice „Evanghelia la orice făptură”, chiar dacă există certitudinea că a fost chemat pentru un trib din jungla africană?

Unde își găsește o asemenea organizație locul pe relația: Dumnezeu-Biserica-misionarul-evanghelizatul? Dacă (mai) admitem că Dumnezeu cheamă, Biserica recunoaște și trimite, iar misionarul își asumă chemarea, de ce a ajuns să dețină o organizație parabisericească un rol decisiv în această ecuație? E bine, e rău?

Ce spune o asemenea decizie despre prioritățile organizației? Sau ce spune decizia despre bisericile care susțineau cu donații organizația?

Ce pică foarte prost aici cred că e discrepanța dintre emfaza și grandilocvența cu care se folosește Marea Trimtere sau asumarea unor scopuri misionare (care vizează evanghelizarea completă a lumii înainte de Ziua de Apoi) și motivația unei decizii care trădează un triumfalism fără acoperire.

Poate fi vorba doar de o reașezare, urmând ca bisericile din SBC să adopte un alt model. Dar, cel puțin din exterior, pare o situație de criză și are ceva halucinant ca mesaj mediatic.

6 gânduri despre “Marea Trimitere se suspendă. Din lipsă de fonduri

 1. Daca as fi SBC, as face urmatoarea evaluare. As intreba bisericile din tarile misiune daca s-ar putea trai si fara misionarul respectiv.
  Lasand la o parte experienta pe care o avem cu anumiti care implicit sunt niste influente in vietile noastre si nu ne mai putem debarasa de ele, totusi privind la rece anumiti misionari chiar nu cred ca sunt necesari.
  Da, multi misionari au facut multe, ne-au invatat ne-au adus studii( si astia sunt totusi din cei care mai au o lucrare cat de cat masurabila) dar daca n-ar fi facut, cu cat am fi fost in pierdere? Daca maine din peisaj ar disparea misionarul pe care il cunosti, cum ar afecta viata bisericii din care faci parte?

 2. Soția mea a lucrat ca secretară la o organizație misionară aici în România. Ei trăiau din donațiile din SUA. Banii le veneau proporțional cu sufletele „salvate”, adică botezate în apă. Șeful rotunjea, umfla statisticile pentru a le veni parnos. Oamenii și-au dat demisia că și-au dat seama că la mijloc e o tărășenie. Organizația s-a desființat.
  Eu cred că donațiile vin și în alte locuri proporțional cu „eficiența” misionarilor.

 3. Sincer, habar nu am de ce se vorbeste aici. Pentru ca sunt din alta paradigma.

  Dar scriu aici, pentru ca am auzit ca multi musulmani se fac in Germania protestanti. Ca au auzit ca vor fi deportati musulmanii inapoi.

  Ce parere aveti de asta? Adica teologic vorbind, are vreo valoare botezul lor?

 4. Misionarismul creștin așa cum era definit si practicat pina acum nu își mai are rostul.Nu evanghelia lui Pavel trebuie propovăduită pina la capătul pamântului ci evanghelia împărăției cerurilor.Mintuirea in Numele Domnului Isus Christos nu va mai fi monopolizată de denominatiunile creștine .Marea trimitere a fost data unor evrei.Crestini dintre neamuri nu pot definitiva ceea ce tot Israel va face …propovăduirea imparatiei cerurilor…doar Israel a fost împrăștiat între toate neamurile…nu?

 5. sunt uluit de felul incare am ajuns sa vorbim despre misionarism.
  Cand vorbim astazi despre misionari, fara nici o greutate ne gandim la oameni care vin dinalte tari, bogate, platiti bine, care pot angaja pe bani secretari, translatori etc.
  La modesta mea varsta de 65 amexperimentat altfel de a face misiune; pe banii mei, din timpul meu, avand motivatia doar chemarea Marii trimiteri.
  Unde am ajuns astazi? sa discutam ca…Marea trimitere se abroga…din lipsa de fonduri.
  Dar hai sa merg pe drumul acesta; astazi nu banii sant problema ci lipsa de oameni..da, clar lipsa de oameni credinciosi.
  Vremuri in care banii fac misionari…ai cui?
  Am trait vremuri, eram copil cand misionari, tarani veneau la noi in sat si mai tarziu si eu am facut acelasi lucru in alte sate, pa jos si uneori cu bicicleta.
  Adunarile cresteau, erau botezuri si sarbatori adevarate cu mai bucurii dar si cu lacrimi ueori.

  traim altfel de vremuri; nu-i asa? alte vremuri alti oameni.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s