Păcat…

(Sursa)
(Sursa)

În toată povestea asta cu salariile medicilor și legalizarea șpăgii, îmi pare rău de un singur lucru. Dar nu vi-l spun încă, ci vă mai țin oleacă în tensiune. Nu mult.

N-am nimic de obiectat la propunerea ca medicilor să le fie crescute lefurile. O meritau mai demult. Între ei – ca și între noi – sunt oameni de nădejde, sunt și lichele, sunt și profitori care căpușează sistemul.

Pe lângă asta, am spus deja public că eu nu consider că, din punct de vedere moral, e totuna dacă dai benevol ceva unui medic sau dacă ți se pretinde ca precondiție a unui serviciu medical necesar și îndreptățit.

Mai știu și că viața de doctor nu e deloc ușoară – dacă ne gândim numai la gărzi –, iar perfecționările în unele specializări costă mult. Deci se justifică să ia bani mai mulți decât până acum. Iar dacă acești bani ar veni dintr-o mai transparentă gestionare a fondurile, ar fi și mai bine.

Îmi pare rău însă de un lucru pe care acest scandal a reușit să-l facă: a pus în poziții de confruntare categorii profesionale. Cum, luminate minți, să compari medicul cu profesorul? Și mai ales de ce?

Musai să ne culegem demnitatea subminând-o pe a altora? Musai să ne justificăm leafa denigrând sau minimalizând rolul altuia în societate?

Poate exista vreun medic fără profesorii lui de chimie, biologie, fizică? Dar poate exista un caracter fără dascălii care formează oameni?

De ce să compari medicul cu polițistul sau cu pompierul? E mai important să nu-ți ardă casa ori să nu-ți moară familia de boli vindecabile? Există oameni care chiar se gândesc serios să dea răspunsuri la astfel de întrebări cinice? Înțeleg că te pune viața în astfel de situații, dar să faci astfel de exerciții de imaginație devine deja mai mult decât bizar.

E o porcărie, din punctul meu de vedere, că s-a reușit această antagonizare pe profesii, pe bresle. Doctori care au ajuns cine au ajuns inclusiv prin contribuția majoră a unor profesori vorbesc aproape în scârbă despre dascăli: du-te, bă, se te vindece proful de mate!

Se pare că jungla economico-politică în care ne ducem traiul ne dezumanizează, ne strâmbă mințile și mai ales caracterele. Ticăloșia unor clici care au distrus sistematic România se pare că s-a transferat încet-încet și asupra populației.

Cred că participarea la această dihonie face jocul politicienilor care nu sunt interesați de soluții reale (gen, finanțarea pe elev/pacient), ci de plimbarea banilor prin zonele cu potențial electoral.

Da, pot accepta că există ierarhizare a importanței unor profesii, dar nu mi se pare deloc o idee inspirată ca, în plin scandal, tocmai asta să fie scoasă în față. Trebuie, cu siguranță, restabilit un echilibru, dar nu cu prețul demnității altora și construind legitimități în contrast și în conflict.

Chiar își închipuie cineva că poate evalua impactul social al unei profesii precum cea de medic sau cea de profesor ori cea de judecător? Efectul lor conflictual se duce spre anarhie, efectul lor conjugat și complementar poate instaura normalitatea.

Când judecătorul condamnă infractorul, el favorizează normalitatea, când profesorul învață un copil să gândească, îl poate face salvatorul multor vieți sau al unei comunități.

Reducerea vieții la aspectul său medical, oricât de ispititoare și de actuală ar fi, e totuși un simptom al unei obsesii pentru imediat și pentru trup. O societate funcțională are nevoie de mai mult decât trupuri sănătoase. Pe nimeni n-ar mulțumi o șleahtă de criminali analfabeți cu o sănătate de oțel.

Segmentarea și ierarhizarea excesivă reprezintă o capcană de care cred că merită să fugit. Când încep comparațiile care să scoată în evidență care-i „cel mai principal” profesionist al țării, deja ne situăm exact în paradigma contestată: cea a legitimării exclusiv prin lobby sau prin popularitate.

Publicitate

6 gânduri despre “Păcat…

 1. lupta de clasa e din nou scoasa din dulap (nu avea naftalina, ca a fost folosita recent). episodul de azi: profesori contra medici.

  sa recapitulam episoadele anterioare:
  – muncitori contra intelectuali
  – mega-episodul battle royale „lucratori la privat contra bugetari, pensionari si asistati sociali”
  – programatori contra restul categoriilor de angajati (pentru impozitul de 16%)
  – salariati cu venit sub 2000 de lei contra celor cu venit peste 2000 de lei (pentru impozitarea progresiva/regresiva)
  – salariati din presa sau domenii creative (platiti pe drepturi de autor) contra restul angajatilor, in special PFA (secvente bonus: „eu, jurnalist, sa stau la coada sa platesc impozite? oroare!”)
  – medici contra pacienti
  – creditori contra creditati
  – politia rutiera contra soferi
  – clujeni contra restului tarii (terminat de cand la tot ce puteau zice clujenii se putea raspunde cu „Emil Boc”)
  – timisoreni/banateni contra restului tarii (pierdut clar de timisoreni odata cu centrul orasului)

  solutia pentru problema actuala cred ca ar fi stabilirea unui calendar pe termen lung pentru maririle de salarii din domeniile bugetare strategice (educatie, sanatate, aparare). adica: anul asta in octombrie dam 25% in plus medicilor. anul urmator in aprilie dam 25% profesorilor preuniversitari. in octombrie dam 25% militarilor. si tot asa. desigur, ca si cu initiativa de lege a educatie a lui Funeriu, chestia asta necesita acordul tuturor partidelor si niste politicieni care sunt in stare sa respecte promisiuni chiar daca inseamna sa calce pe orgoliul propriu. din nefericire nu avem asa ceva.

  apropo, profesorii n-or sa faca prea mare scandal acum. nu stiu cine agita spiritele, dar cei din preuniversitar, cel putin, tot au primit diferente in ultimul an. nu-s sume mari, dar au fost. deci ma indoiesc ca au chef de greve.

 2. Nu prea m-am uitat la TV şi nu ştiu de acest scandal. Ar fi de urmărit însă dacă este doar o dispută de formă, tip fumigenă TV sau chiar este o dispută de fond în care doctorii şi profesorii deja strâng pietre şi bâte pentru confruntări ideologico-salariale.

  Eu aş paria pe fumigenă. Profesorii sunt în vacanţă. Doctorii sunt şi ei odihniţi după vacanţă. Iar Ponta are sechestru pe un apartament.

  Eu zic că e praf în ochi iar românul deja are sistemul imunitar destul de viabil contra lepădăturilor din politică – media.

 3. Sunt de acord cu tine Teofil în ce privește ranchiuna dintre castele meseriașilor. Însă ranchiuna îmi tot rămâne când știu că cei de la Armată, și pensionarii ei au sume de NASA, în vreme ce unii medici au un salar de nu-și acoperă o plată a chiriei. Am cunoscut medici care operau cordul și nu aveau salar. Era „bucuros” că „își face mână”. Mulți medici nici sunt remunerați pentru gărzile lor, ba mai mult, stau peste 30 de h și statul nu le oferă nicio masă!
  Acum eu tot sunt supărat pe cei de la Armată? Ce păzesc ăștia pentru salarul lor de bacher? E dreptate? Și ce au făcut securiștii să fie remunerați aidoma unor eroi naționali?

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s