Plutonul de simțit – să-l urâm pe vânătorul lui Cecil

Poate că-i Cecil, poate că nu (sursa)
Poate că-i Cecil, poate că nu (sursa)

În ziua de azi, nu-i deloc bine să simți de unul singur. Cel mai înțelept e să simți în grup, cu grupul. E la modă în aceste zile să simți mânie, revoltă, ură, scârbă, furie, dezgust etc. împotriva „ucigașului” care l-a căsăpit pe Cecil, leul celebritate.

Dacă leul cu pricina ar fi fost un anonim, el trecea neobservat. Sau observat numai de luptătorii drepturilor pentru animale din vreun colț al lumii. Cam așa cum se protestează la noi împotriva evenimentelor organizate de Țiriac sau alții.

Era o ură mai mică, mocnită, nu ditamai vâlvătaia internațională, conjugată. Punem pariu că Hemingway a fost mult mai tare la vânătoare? Dar e istorie, e departe, noi nu putem răzbate cu privirea dincolo de ieri. Bietul dentist, a nimerit și el cu glonțul într-o celebritate. Nici măcar când au fost împușcați accidental actori pe platourile de filmare nu s-a stârnit atâta patimă, atâta nebunie.

Ce spun eu? Că doar mor toată ziua anonimi de foame, de armă, de boli incurabile, de supradoze, de inimă rea, de îmbuibare și așa mai departe. Și nimeni nu se scandalizează ca la leul celebritate. Nici măcar după leii uciși de braconieri nu se vaită atâta mapamondul. Dar acum și-o fi găsit iconul…

Mărturisesc că, deși nu prea înțeleg pasiunea pentru vânătoare și mai degrabă aș lăsa animalele să-și vadă de viață (câtă vreme nu o amenință pe cea a oamenilor), totuși nu mă apucă niciun fel de revoltă pentru gestul „ucigaș”.

Și nu mă apucă pentru că, înainte de asta, simt că ar trebui să mă revolte copiii uciși în pântece, oamenii nevinovați uciși de foamete, oamenii nevinovați uciși de ISIS (da, n-am zis doar „creștinii”, fiindcă și alții mor), oamenii nevinovați uciși de Boko Haram. Oamenii nevinovați uciși de raidurile finanțate de SUA. Oamenii nevinovați uciși de Israel. Oamenii nevinovați uciși de Hamas.

Cred însă că tocmai am ieșit din plutonul de simțit. Fiindcă am vorbit despre victimele nevinovate din tabere aflate în conflict. Or regula nescrisă a plutonului spune că fie simți pro-occidental, fie simți anti-occidental, fie simți pro-evrei, fie simți anti-evrei. Exclusiv, tranșant, categoric.

Intri în pluton, asculți comanda, și simți regulamentar. Nu mai porți grija orientării sentimentelor. Nu-ți mai bați capul cu răspunderile morale. Nu mai trebuie să-ți cauți singur argumente. Totul ți se servește pe tavă, tu trebuie numai să simți.

Acum e momentul, de pildă, să-i uităm în nefericirea lor pe toți oropsiții humanoizi ai planetei și să ne concentrăm simțirea indignată exclusiv pe vânătorul „ucigaș” și, cu compasiune, către victimele animale ale „bestiei” umane. Avem astfel posibilitatea justificată moral să fim heitări dezlănțuiți. Nu sunt opreliști. Putem să-i blestemăm familia, educația, părinții, strămoșii, viitorul. Putem chiar să organizăm o vânătoare împotriva „monstrului”.

Am constatat că, adesea, nici măcar împotriva unor criminali odioși (de humanoizi, vreau să spun) nu se răscoală atâta furie, atâta amoc, atâta dragoste șăgalnică (față de „victimă”) preschimbată în răutate oarbă.

Dacă nu e JFK, dacă nu e jurnalist celebru, dacă nu e starletă controversată, dacă nu e „frate” cu noi, victima anonimă (poate fi oricât de inocentă) nu contează, nu e plânsă, nu stârnește indignare. Nu există un pluton suficient de mare și de organizat care să plângă pentru cei neînsemnați și greu de încadrat.

Plutoanele au ținte foarte bine stabilite. Ele ghidează simțirea către obiective clare și ușor de înțeles. Regula lor fundamentală e să nu cumva să ieși din perimetrul simțirii regulamentare. Să nu cumva să bănuiești că ai putea nutri o oarecare bunăvoință pentru victimele colaterale pe care tabăra ta le produce în tabăra adversarului (sau nepăsarea taberei tale).

De altfel, cel mai grav păcat e să nu mai simți cu grupul, ci să manifești tendințe evazioniste. Prin asta trădezi cauza. Toate anatemele se pot abate asupra ta. Riști să devii tu însuți „dușmanul”, întruchipând tot răul spre care se îndreaptă simțirea agresivă a plutonului.

Dacă vrei să-ți fie ușor, e indicat să cauți un nou pluton care simte ca tine. Altfel rămâi între tabere, pe linia frontului, sub tirul tuturor combatanților.

Însă dacă vrei senzații tari, dacă vrei să simți valul de răutăți revărsându-se asupra ta, caută un pluton fixat pe Cecil și vorbește-l de bine pe vânător.

9 gânduri despre “Plutonul de simțit – să-l urâm pe vânătorul lui Cecil

 1. 2 remarci Teofil:

  – Citat din articol: „doar mor toată ziua anonimi … Și nimeni nu se candalizează ca la leul celebritate”. Faptul că e vorba de leul-simbol trece dezbaterea în zona ideologică. ”Un om normal (dentist), american, care are pasiunea sadică de a ucide animale pentru a posta pe internet fotografii cu animalul mort și care coincidențial are și bani să mituiască niște oameni care știu ce înseamnă braconajul în țara lor și care ar trebui să se opună” – povestea spusă până aci nu ar avea același efect și până aci cred că suntem de acord. Dar povestea continuă: „e vorba de leul-simbol al parcului respectiv din Zimbabwe” și dacă leul ăla poate fi ucis, pe bani, pe relativ mulți bani și doar pentru bani, înseamnă că braconajul a scăpat de sub control și că dacă mâine se înfățișează suficienți vânători americani cu bani în parc, ne putem lua adio de la populația de lei. Dacă înainte de știrea asta am fi crezut că poate există anumite principii cum că nu s-ar putea vâna decât specimene în vârstă, sau bolnave, sau cu fie-ce probleme, după aflarea detaliului că e vorba de leul-simbol, putem fi siguri că singurul criteriu necesar pentru a ucide orice vrei în parcul ăla e banul. Și cum (toată lumea știe că) vestul are oricum bani să ucidă toată fauna Africii și cum (toată lumea știe că) vestul e oricum plin de psihopați… plutonul de care vorbești e justificat.

  – Menționezi ISIS, raiduri finanțate de SUA ș.a.m.d. Cred că inconștient oamenii simt când au de-a face cu o chestiune care poate fi rezolvată – e vorba se pare de 3 vinovați (dentistul și cei 2 ghizi), sau în orice caz câțiva oameni, braconaj, mită etc. chestiuni ce se pot rezolva repede, clar la Judecătorie. Când e vorba de ucideri din cauze politice, oricât ai fi de împotrivă ca individ sau ca „pluton”, istoria arată că ești prea nesemnificativ pentru că e vorba de interese de oligarhi acolo, interese de companii, interese naționale chiar și orice schimbare în bine a situației se face prin convocarea unui Parlament, prin ordonanțele unui Guvern sau prin declararea stării de război de către un Președinte, sau în fine prin convingerea unei mase inerte de oameni foarte influenți că ce fac e împotriva intereselor tale. Există plutoane „anti-război”, dar oamenii simt pe pielea lor că e cam degeaba. Vezi cazul recent cu Japonia: mai toată populația a fost împotrivă dar Parlamentul a trecut o lege prin care vor avea trupe militare active în afara granițelor Japoniei.

  • Din câte am citit, înțelesesem că era vorba despre un „accident”, nu despre o acțiune deliberată de braconaj. Dacă e adevărat că a plătit tocmai ca să ucidă leul-vedetă, atunci e o problemă. Atâta doar că asta atrage atenția mult mai tare decât dictatorii care își vând cu nonșalanță țara unor puteri străine (care-s mai discreți).

   Totuși, există ceva anume legat de leul superstar, nu de alta, dar sunt multe specii puse în pericol de braconaj , fără ca acest fapt să stârnească o asemenea reacție de indignare internațională. Sunt însă de acord să se folosească momentul pentru o campanie de stopare a braconajului (după cum a folosit și eu momentul ca să atrag atenția asupra înregimentărilor ideologice 🙂 ).

   La a doua parte a comentariului am următoarea obiecție: reacția presei e foarte virulentă și foarte vizibilă, nu doar atitudinea „civică”. Și mai e ceva: sentimentele publicului sunt mult mai repede mișcate de necuvântătoare decât de humanoizi aflați în diverse suferințe. Fapt ce relevă ipocrizia societății occidentale și dispoziția ei autodistructivă.

   Rămâne însă ideea că e bine să simți cu plutonul. Inclusiv în creștinism.

 2. prin 1998-2000 la ubeo a venit președintele southern baptist ce s-a lăudat în fața studenților de la teologie pastorală și a cadrelor cum a vînat un leu în africa cu un casetofon și amplificator ce reda răcnetele unui leu în călduri și o mașină ce a aprins farurile exact pe țintă. noaptea!

  dacă un mare șef de mare trib religios poate să vîneza în felul ăsta, de ce n-ar putea un dentist? de unde să știe noaptea că era lion king?

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s