Nu susțin „fără rezerve” o campanie de presă

„12-03-01-axel-springer-by-RalfR-17“ von Ralf Roletschek (talk) - Fahrradtechnik auf fahrradmonteur.de - Eigenes Werk. Lizenziert unter CC BY-SA 3.0 über Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:12-03-01-axel-springer-by-RalfR-17.jpg#/media/File:12-03-01-axel-springer-by-RalfR-17.jpg
„12-03-01-axel-springer-by-RalfR-17“ von Ralf Roletschek (talk) – Fahrradtechnik auf fahrradmonteur.de – Eigenes Werk.

Sunt de acord că violul este un gest monstruos. Iar când este și premeditat, și în grup, toate acestea ar trebui să constituie circumstanțe agravante. Felul în care sunt tratați violatorii din Vaslui de către justiție este, într-adevăr, revoltător, mai cu seamă că ei contrazic prin reacții toate pretinsele referințe de bună purtare și bună creștere.

Să fim serioși, e chiar bizar să invoci recunoașterea faptei ca justificare pentru punerea în libertate în cazul unui viol în grup. Nu-i o „neatenție”, nu-i o reacție la beție, nu-i o eroare din neștiință, nu-i un accident, nici o faptă care nu afectează pe alții. De asemenea, pedepsele din codul penal par destul de blânde.

Reacțiile care denotă mentalități ce tratează îngăduitor șapte indivizi de această teapă sunt de asemenea revelatoare și revoltătoare. În astfel de situații, chiar dacă ți-ar trece prin minte să gândești altfel, tot ar fi mai bine să taci. Oricât de pramatie ar fi fost fata, oricât de provocator s-ar îmbrăca fetele, tot nu poți scuza un viol în grup, premeditat.

Totuși, nu pot fi de acord „fără rezerve” cu o campanie de presă pusă în scenă de către un cotidian așa-zis „quality”. Motivul e unul foarte simplu: din punctul meu de vedere, nu adevărul sau dreptatea sunt aici în joc, ci sângele, vizibilitatea subiectului de presă, publicitatea, clic-urile (și Click-ul, dacă doriți).

Acești vajnici luptători pentru justiție au tăcut cu multă indiferență atunci când sistemul de educație românesc s-a degradat constant în ultimii 25 de ani (asta ca să punem puțin lucrurile în context). Singurele momente când ei (și mai toată ceata jurnalismului) își amintesc de școală este la început, la final de an școlar și atunci când e rost de scandal. Or, indiferent cât am evita subiectul, educația (sau mai exact lipsa ei) are un rol important în astfel de manifestări deviante.

De asemenea, în manifestarea revoltei (legitime ca reacție în sine), au apărut niște derapaje de limbaj și de idei care nu pot fi susținute cu seninătate de către orice bun creștin, doar pentru că violul este, vezi bine, mult mai grav prin comparație. Apropo, știți cine sunt somitățile care s-au alăturat recent acestei campanii? Interlopii – da, ăia în stare să ucidă, ăia care au condus rețele de trafic de carne vie, ăia care luau taxă de protecție etc.

Pe lângă asta, încurajarea societății să reacționeze este un fapt benefic până la un punct, însă aici nu există foarte precis definit acel punct. Reacția s-ar putea să fie de aceeași calitate morală ca infracțiunea violatorilor (chiar dacă nu de aceeași anvergură). Iar creștini nu pot susține orice tip de reacție.

De ce îmi permit să am rezerve? Pentru că nu poți acorda credit în alb unei instituții de presă care promovează (prin site-uri și ziare din același trust, ba chiar și prin site-ul propriu) imbecilizarea, obscenitatea, agresiunea, mizeria, prostia în stare pură și primitivismul. Secțiunea video a ziarului Adevărul oferă mostre de vulgaritate de cea mai joasă speță.

Indiferent cât de nobil ar fi ambalată această campanie, indiferent cât de onest ar fi concepută, indiferent cât de interesată ar fi de soarta fetei, a justiției, a dreptății ultime, ea poartă tarele pe care le duce cu sine ziarul. Pentru supraviețuire trebuie făcute concesii, s-ar putea argumenta. O fi. Pentru că așa vrea publicul. Mai degrabă ăsta e argumentul.

Iar publicul care gustă violuri în grup, sigur gustă și îndobitocirea prin mass-media, fiindcă are nevoie de „distracții”. Ca să fie mai clar, cei din tagma violatorilor (care poate nu vor săvârși astfel de acte, dar le vor privi cu apreciere) fac parte din „publicul” pentru care se justifică jurnaliștii că trebuie să asigure „conținut” adecvat…

Iar acum, după cum și declară unul dintre ziariști, publicul cere răzbunare. Și i se dă ocazia să se răcorească la vedere, organizat. Jurnaliștii „se execută” cuminți. Dreptatea pare mai degrabă un pretext.

Fără supărare, dar faptul că până și pe interlopi i-a sensibilizat subiectul sugerează că straturi confuze ale simțirii colective se răscoală. Nu prea seamănă a dreptate civilizată, ci a confruntare între bande rivale. N-aș vrea să văd bisericile raliate într-un demers atât de incert moral. Cauza-i bună, nu contest, dar cecul în alb dat ziarului mi se pare o eroare.

Deja au apărut, pe fondul campaniei, amenințări. E clar că, date fiind datele problemei, e foarte simplu să se încurajeze violența de limbaj. Ea poate fi pe deplin justificată, dar nu poate beneficia de cauționarea reprezentanților bisericii, indiferent de hramul lor.

Da, susțin pedepsirea vinovaților. Ba chiar aș lua în discuție și măsuri mai drastice (precum sterilizarea chimică). Da, violul e abominabil, e criminal. Nu sunt de acord cu umilirea victimei. Dar toate astea le pot afirma și independent, nu-i nevoie să mă asociez cu o campanie ce poartă mai degrabă semnul unui protest furibund, într-un spirit ce nu mai vede atât dreptatea, cât mai ales răzbunarea și încurajează practic ieșirea la iveală a acelorași reacții viscerale, dar justificate pentru că ar fi „de partea bună”.

Dacă trebuie îndemnate bisericile să ia poziție, atunci prima chestie care răsare în minte e misionarismul, nu petiția. Poate că par dăscălos, însă nu ni se repetă mereu să ne purtăm după învățătura Bibliei? Da, poate fi legitim să ceri dreptate într-un astfel de caz. Dar nu e necesar, cred, să te asociezi în acest scop cu o campanie de presă.

Ar mai fi de adăugat că acest demers de protest este orientat spre efecte și consecințe, nu spre cauze. Un sfert de veac au petrecut bisericile evanghelice străduindu-se să se ferească de „lume”. Putea exista un protest împotriva idiotizării populației. Trusturile MediaPro sau Intact (și altele) îndobitocesc țara de decenii bune, dar fără ca bisericile să se sesizeze public… Sau măcar să recomande explicit enoriașilor (cu mai puțin discernământ mediatic) ce emisiuni să evite și ce rău le pof face.

În sine, dorința reprezentanților bisericii de a fi prezenți în spațiul public și de a semnala diverse derapaje este lăudabilă. Însă aceste poziții ar trebui să capete consistență, consecvență și să devină de sine stătătoare, repere pentru diverse teme disputate, nu să se asocieze cu un organ de presă de o conduită deontologică cel puțin problematică.

Din punctul meu de vedere, campania de presă ar putea fi susținută numai cu destule rezerve, precum am încercat să demonstrez mai sus. Iar accentul să cadă pe chestiuni mai complexe și mai de substanță decât o petiție care poate rămâne doar o simplă exprimare a indignării.

UPDATE: Ca urmare a unui comentariu ce poate fi citit mai jos, fac câteva precizări care sper să elimine eventuale interpretări echivoce.

1. Nu cred că violatorii sunt „victime” ale sistemului. Sunt oameni răspunzători de faptele lor. Sistemul cel mult poate descuraja (prin asprimea legilor) astfel de comportamente și, prin educație, poate eventual să le prezinte într-o lumină proastă, dar nu le poate elimina.

2. O campanie de presă inițiată la mai mult de șase luni de la consumarea incidentului (și la destul de multă vreme de la decizia de eliberare din arest) nu pare să aibă prea multe cu victima, ci cu gustul publicului pentru sânge. Dacă mâine societatea ar deveni favorabilă violului, campania ar fi împotriva fetei. Așa că susținerea „fără rezerve” a campaniei mi se pare problematică, nu susținerea pedepsirii făptașilor.

Totodată, reiau ideea că există o ipocrizie aici când campania e făcută de un ziar ce încurajează, în numele diversității cerute de public, prin materiale de valoare mai mult decât îndoielnică, tocmai acel gen de public care laudă azi violatorii.

16 gânduri despre “Nu susțin „fără rezerve” o campanie de presă

 1. Scurt si la obiect! Dacă urechile de auzit ar auzi si ochii de văzut…ar vedea imaginea de ansamblu a situației, pe care atât de bine ați surprins-o!

 2. Violurile în grup sunt o constantă umană, indiferent de țară sau cultură. A da vina pe o anumită societate pentru apariția lor este a încerca să strecori țânțarul și să înghiți câmila. Cu cuvenitul respect, va semnalez că nu aveți dreptate. Violuri în grup se întâmplă în casele împărătești și la cele mai înalte universități din lume. Constanta lor este mereu animalitatea ființei umane, care trebuie condamnată public și educată cu biciul. Închisorile sunt la fel de pline cu astfel de oameni în mai toate țările lumii … nu doar în România. A specula lipsurile unui sistem pentru a scuza astfel de violențe este sinonim cu … dar știți și dumneavoastră singur cu ce. Cer iertare dacă am fost prea aspru.

  • 1. Nu știu de unde s-a dedus că aș da vina pe societate. Dar, de altă parte, da, consider că există factori favorizanți. Zona Vasluiului are un istoric nefericit în acest sens.

   2. Nu îmbrățișez deloc stângismele care consideră că infractorii sunt doar niște „victime” ale sistemelor de educație, ale circumstanțelor etc. Dar nici nu cred că, dacă crești cu programe tv imbecilizante, acestea nu vor lăsa o amprentă nefastă asupra personalității.

   3. Ce voiam să spun este că nu-i musai să îmbrățișăm o campanie de presă (care deja pare să devieze către sfera grotescă a răbufnirilor de ură), ca să condamnăm categoric așa ceva și să cerem (cum chiar spuneam în text) pedepsele cuvenite (și exemplare) pentru asemenea acte monstruoase.

   4. Și mai susțin, da, ca nu doar cu astfel de prilejuri să ia bisericile atitudine (sau cu prilejul unor ieșiri la rampă a luptătorilor pentru „drepturi”), ci să fie prezente mereu cu atitudini civice bine argumentate (asta pe lângă misiunea asumat creștină).

   PS: Între timp, fata a fost transformată în simplu pion aducător de rating pentru televiziune. De asta nu pot fi de acord cu susținerea demersurilor presei. N-au decât să preia ziarele declarațiile pastorilor și preoților, dar să nu și-i poată subsuma campaniilor lor.

 3. „Putea exista un protest împotriva idiotizării populației. Trusturile MediaPro sau Intact (și altele) îndobitocesc țara de decenii bune, dar fără ca bisericile să se sesizeze public… Sau măcar să recomande explicit enoriașilor (cu mai puțin discernământ mediatic) ce emisiuni să evite și ce rău le pof face.”

  cum adica sa evite enoriasii anumite emisiuni? pai nu se face din lipsa televizorului un fel de blazon de onoare, cu care dai in cap „caldiceilor” si „crestinilor lumesti”? standardul e sa ai doar un radio reglat pe RVE si eventual sa te uiti la Credo prin satelit. nu vorbeam noi despre cum pocaitii sunt desprinsi de lume, si habar n-au pe cine sa voteze la alegeri?

  si eu sunt foarte de acord cu aceasta atitudine de distantare fata de campanii mediatice. sunt o forma de manipulare aservita anumitor interese. n-am fost niciodata Charlie, pentru ca Charlie mi se pare ca e un vehicul al ateismului militant ce improasca cu noroi orice tine de spiritualitate.

  acum in Adevarul au inceput sa-si dea in petic feministele din valul 3, care incearca sa ma covinga cum toate femeile traiesc permanent cu frica-n san ca vor fi violate. urmeaza imediat sa ne arate cum toti barbatii sunt porci (era o cantareata de muzica populara care a spus asta la televizor in urma cu cativa ani), cum patriarhatul subjuga femeile si singura solutie este eradicarea structurilor sociale traditionale pentru a le inlocui cu… visul lui Marx asupra societatii.

  apropo de teroare, eu mai degraba sustin campania impotriva violentei in scoli. am fost terorizat pana am ajuns la facultate (nu constant, dar totusi), mergand la institutii de inavatamant „de cartier” din Bucuresti. nu cred ca s-a spus nici pe departe destul despre felul in care unii copii traiesc experienta invatamantului public. si nu vorbesc de colegi, cei mai rai erau cei care-si faceau veacul pe langa scoli si licee, „smecherii”. poate in provincie situatia e mai buna, nu stiu. ar fi o discutie lunga pe subiectul asta, care mi se pare ca afecteaza un segment mai vulnerabil al populatiei. daca despre unele fete si femei se poate spune ca „o cauta”, ce spui unui elev? „asa-ti trebuie, daca esti prost si mergi la scoala”? ne intrebam dupa aceea de ce sunt oamenii usor de manipulat. pai daca de mic esti invatat ca nimeni nu se baga pentru tine, ca daca iei apararea altuia poti sa mananci si tu bataie la fel de bine (sau sa fii injunghiat, cum a fost un elev de liceu in urma cu cativa ani), ca pentru a trece cu bine de fiecare zi trebuie sa lasi capul jos si sa te faci invizibil… ce asteptari de civism sa avem?

  • Era o poantă. „Toți bărbații sunt… [nu mai contează cum]” Răspuns: „Cine te-a pus să-i testezi pe toți”.

   Comentariul ridică mai multe teme.

   1. Televizorul exclus din casă nu garantează nimic, după părerea mea, decât dacă excludem și computerul (sau măcar internetul). Eu am luat tema în serios, după cum se vede. Iar în ce privește radiourile creștine, părerea mea e că, dacă abordează teme care au legătură cu viața, atunci vor câștiga audiență, însă dacă păstrează încremenirea într-un stil bisericos, vor fi urmărite numai de cei pe care inerția îi face să fie cuminți. Când pleacă respectiva generație… om vedea.

   2. Violența în școli, de tipul celei invocate, e un subiect care mă preocupă și pentru care nu par să existe soluții. Vor fi unii care vor propune alternativa homeschooling-ului, dar am rezervele mele față de asta.

   • parerea mea e ca radiourile crestine fac destul de bine ceea ce fac. de fapt as prefera mai multe predici. am radio doar in masina, si cand dau pe RVE sper sa prind o predica, pentru ca muzica am si eu, si stiri sunt peste tot. ce vroiam eu sa spun este ca nu e bine ca un radio sau o televiziune de nisa sa fie singura sursa de informare.

    revenind la subiect, observ ca in ultima saptamana e o invazie de violuri. nu stiu daca lumea prinde curaj sa raporteze sau doar cauta atentie profitand de tavalugul media ce s-a pornit.

    cat despre violenta in scoli, da, educatia acasa poate fi o alternativa. la fel cum si emigrarea este o alternativa pentru unii oameni ce se infrunta cu anumite probleme. insa ce am observat eu este ca, scapat de grijile majore ale vietii si ajungand la un trai foarte comod omul se indeparteaza de Dumnezeu. Marius Cruceru a sesizat foarte bine problema intr-o predica (e inregistrarea pe blogul dansului) in care spune ca rugaciunea Tatal Nostru incepe sa-si piarda din greutate cand deschidem frigiderul si-l vedem plin. „painea noastra cea de toate zilele” e asigurata si la indemana. nu vreau sa sustin terorizarea tinerilor pentru a-i tine aproape de Biserica, insa greutatile vietii au rostul lor, si nici extrema cealalta (utopica pana la urma) nu este o alternativa foarte buna pe termen lung.

 4. Draga Teo,
  De acord cu tine in a nu sustine ‘fara rezerve’ nimic din ce promoveaza presa romaneasca, inclusiv in presa ‘quality’, inclusiv in acest caz.
  In acelasi timp, Nu sunt de acord cu ideea de ansamblu a textului tau – se mai intimpla si asta, chiar daca e exceptie :-).
  Sunt in contact de ceva vreme cu Ramona Ursu, promotorul principal al acestei campanii si cred in sinceritatea ei. Sunt multe motive, legitime, cred eu, de ce se intimpla asa tirziu. Ele pot fi gasite daca cineva e interesat.
  Da, exista derapaje, dar nu cred ca ele pot fi reprosate Ramonei. Acestea tin de reactiile tipice ale vulgului.
  In final, si cel mai important: o fata a fopst violata 0 veritabila crima, iar cei salte golani din Valui care au facut asta, sunt liberi. ASta este abominabil. So tot ce se poate face, legal si moral, pentru a pune bestiile dupa gratii, este necesar.
  La fel ca si aceasta campanie, care trebuie sa trezeasca cit de cit constiinta unei natii ametite de alcool si indobitocite din atitea si atitea pricini.

  • Pledoaria mea e doar împotriva ideii de a susține „fără rezerve” această campanie, nu împotriva legitimității ei civice (asta e o altă discuție).

   Nu știam cine a inițiat campania. Vă cred pe cuvânt. Aș putea s-o privesc așa cum îl „vedeam” pe Cristian Tabără: un om care profită de mijloacele avute la dispoziție (pe când lucra la ProTv) pentru a face campanii umanitare. E demn de apreciat gestul, din această perspectivă.

   Tot ce sper e că nu va fi confiscată și deturnată (fără voia doamnei și fără să poată controla dumneaei) intenția nobilă inițială. Deocamdată, ce văd negativ (ca urmare directă a mediatizării) este trista celebritate a fetei.

   • Cred că articolul lui Dan Tăpălagă îți poate da indicii de ce a apărut așa de târziu reacția presei… de asemenea se poate vedea efortul campaniei de a proteja identitatea tinerei, până când PRO TV-ul a ademenit-o și prostit-o să apară la TV.

 5. Viata bate filmul. Cand am auzit stirea, si mai ales reactiile prostimei intru apararea fiarelor mi-am adus aminte de cateva filme horror americane. Turisti care sunt pierduti in comunitati periferice la care sunt supusi animalitatii acestor comunitati nedomesticite. Cand unul din personaje scapa, ajung la serif, isi dau seama ca omul `bun` e mai negru decat dracu.
  Eu vad ca spiritul animalic holuidian leviteaza in comunitatea cu pricina.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s