Cât e de simplu să obții de la CNAS dovada că ești asigurat (cazul PFA)

(Sursa)
(Sursa)

Poate că ați prins știrea care anunță că fiecare asigurat are acum posibilitatea să verifice direct pe site-ul CNAS dacă figurează sau nu ca asigurat la zi. Când am văzut una ca asta, mi-am zis în sinea mea: „Gata cu statul la coadă!”

Ei, aș! Totul a durat până când, în lumea reală, am avut nevoie de prima adeverință de asigurat. Distracția adevărată abia acum începe. Apelând la noua facilitate care ne scutește de multe bătăi de cap (așa ar trebui, cel puțin), am descoperit că figurez ca asigurat în baza de date. Așa că am verificat și alți membri ai familiei, care beneficiau de același statut.

Dar, fiind noi în România-hârtiilor-inutile-greu-de-obținut, pentru a face dovada asigurării, e nevoie de o adeverință pe care o tante de la un ghișeu pune o ștampilă și se iscălește.

Așa că am pornit spre sediul CAS de unde urma să obțin – ăsta era planul – țidula necesară. Nicăieri nu scrie ce documente sunt necesare pentru acea bucată de hârtie, dar tu trebuie să știi că e nevoie de o copie după buletin (care costă 50 de bani!), fără de care ai stat degeaba la rând o oră sau mai bine.

Când ajungi însă în fața ghișeului, tante (sau nenea) de la vorbitor e deja cu capsa pusă, așa că te ia pe un ton de harță să-ți explice ție – contribuabil prostovan ce ești! – că nu figurezi ca asigurat la CAS de vreun an și mai bine. Dar că poți rezolva această problemă dacă aduci dovada că ai plătit contribuția aferentă.

De unde aduci dovada? Evident, de la Finanțe, fiindcă, după cum poate știți, acum tot la Finanțe se plătesc și contribuțiile la asigurările de sănătate, dar, așa cum e normal între instituțiile de stat, cei de la Finanțe nu trimit vreun raport sau vreo evidență către CAS. Iar sistemele lor nu sunt integrate, astfel încât să afle în timp real cine și dacă a plătit. Sau poate că sunt, dar e mult mai distractiv să te trimită după o foaie cu tradiționala ștampilă și semnată, grațios, de mână.

Dar nici la Finanțe nu mergi cu mâna goală, fiindcă ai învățat între timp că e cazul să-ți iei măsuri de precauție și să vorbești cât mai documentat cu ghișeul.

Prin urmare, te duci acasă, scurmi în arhiva personală după chitanțe (că doar nu ai încredere că ăia de la finanțe vor recunoaște că le-ai dat bani), te prezinți la Finanțe ca să afli cum stai, ceri o situație la zi și… după ce descoperi și că ți-au cerut mult mai mult decât era cazul… inexplicabil de mult, te întorci cuminte la CAS doar ca să vezi că coada e până în stradă și îți dai seama că e inutil să mai stai încă vreo 3 ceasuri (de vreme ce programul cu publicul se termină într-un ceas).

Așa că te gândești cu drag la ziua de mâine când te vei întoarce cu noi puteri, gata să reziști pe baricade ca să afli ce foicică – despre care nu știai – îți lipsește ca să poți dovedi că ești asigurat cu plățile la zi.

Așadar, faptul că aflați de pe internet că sunteți asigurat în bună regulă nu folosește la nimic. Nici măcar instituția de care aparține site-ul nu dă doi bani pe respectivul sistem, fiindcă informațiile de la ghișeul vorbitor sunt cu totul altele decât cele de pe site.

Iar dacă mai ai și ghinionul să fii cumva bolnav și să depinzi în vreun fel de acea adeverință, nici nu-i bine să te gândești cât de nasoală devine situația.

Iar la noi, ghișeul bate întotdeauna site-ul. Și filmul. Și imaginația. Și răbdarea. Și viața, bre!

Publicitate

37 de gânduri despre “Cât e de simplu să obții de la CNAS dovada că ești asigurat (cazul PFA)

  1. replica mea preferata:
    „aveti decizie de impunere de la finante? nu se poate fara decizia de impunere”. asta e si mai frumos in cazul meu, in care ANAF nu emite decizie de impunere, si eu le spun asta la CAS BH de cativa ani.

    am cativa ani de experienta fix cu oamenii la care te referi (CAS BH si ANAF BH), si ce am auzit este ca ambele institutii dau vina pe „ceilalti” ca nu vor sa se joace impreuna. CAS-ul spune ca ANAF-ul nu vrea sa le dea baza de date, ANAF-ul da vina pe CAS ca nu vor sa lucreze impreuna. avand in vedere experienta mea cu cativa angajati din ambele tabere, cei de la ANAF mi se par mult mai de treaba, deci tind sa-i cred. cred ca sunt asa pentru ca sunt mai multi, nu ca la CAS, unde organizarea este de toata jena (au reusit sa inchida 2 ghisee, in loc sa le modifice destinatia. cele ramase au si rolul de birou de informatii).

    dupa niste zile de nervi, pot sa ofer urmatoarele sfaturi:
    – la ANAF copia xerox costa 0.35 bani (la etajul 1), deci cand am de mers la ambele institutii, daca nu am copiat deja ce-mi trebuie de acasa (scanner + imprimanta), fac copii la ANAF.
    – la CAS BH, daca nu mergi dimineata cu 5-10 minute inainte sa inceapa programul cu publicul (parca e de la 8:30 acum, mai demult era de la 8:00), totul va fi mult mai greu. chiar si asa, pana incepe sa functioneze minunatul sistem SIVECO, pana se dezmeticesc cei de la ghisee, mai dureaza.
    – din fericire, CAS BH lucreaza si cu email! am fost trimis de la Finante la o doamna de treaba (si nu doar „relativ de treaba”) de la camera 4, parca (cum intri, faci stanga si e a doua usa pe dreapta), care mi-a spus ca pot trimite pe mail chitantele contributiilor CAS de la ANAF. de atunci sunt mereu asigurat, nu ca in trecut, cand deveneam neasigurat in fiecare luna si trebuia sa plimb chitantele si alte acte de cate ori imi trebuia adeverinta.

    nedumerirea mea este urmatoarea: unde se mai cere adeverinta de asigurat emisa de CAS? la doctorita mea de familie se poate verifica pe internet, si cand am fost la Pelican tot pe internet au verificat (atunci figuram ca neasigurat, si le-am aratat adeverinta tiparita si m-au crezut).

        • eu scanez chitanta si o trimit la adresa de mail a casei judetene de care apartin. am auzit la radio ca pana in ianuarie 2017 se doreste eliminarea formularelor tiparite la ANAF. realist vorbind, cred ca se va depasi termenul cu cateva luni (daca se va implementa asta vreodata). probabil atunci vom trimite copia ordinului de plata (prin internet banking).

  2. La Pelican m-a pus sa le aduc fituica stampilata, la fel si la medicul de familie. Degeaba le-am spus de site, cred ca doamnele erau cu mintea nostalgica in trecut.

    • Nici CAS-ul nu crede în site-ul propriu. Informațiile de pe site nu concordă cu cele de la ghișeu. Degeaba figurează cineva pe site ca asigurat, fiindcă s-ar putea să aibă surprize când cere adeverința. Asta am pățit.

      • nici in cardul de asigurat nu cred ca se incred ei. imaginati-va ce-ar fi la CAS daca nu ar mai fi cine sa stea la coada in fiecare dimineata. s-ar inchide si alea doua ghisee.

        astept sa mi se ceara copie dupa cardul de asigurat, cardul in original si adeverinta de la CAS. abia atunci voi sti ca traiesc cu adevarat!

        Teofil, sa nu cumva sa incerci sa obtii card european in situatia ta. eu am cerut odata, si am primit un raspuns de-mi venea sa trec prin monitor si sa alerg dupa ei. pana la urma, dupa un email lung si articulat, mi l-au dat. banuiesc ca ar fi prea mult ca noul Card National sa fie recunoscut si in strainatate. aia ar fi deja ca in filmele alea care descriu colonizarea unor planete indepartate.

  3. Teo , problema e cat se poate de simpla ( nu-nseamna ca-mi convine daca si stiu de ce e asa cum e ) : trebuie sa intelegem , pana-n ultima celula sa intelegem , ca depindem de ei , de semnatura lor … De la Cezar incoace sistemul birocratic si-a facut datoria ,,civica” … Asa se conduc masele, asa suntem invatati ca nu valoram nimic … Fara semnatura lor noi nu existam !!!

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s