Videojungla și videobraconierii

(Un printscreed după o lucrare de  Pawel Kuczynski)
(Un printscreen după o lucrare de Pawel Kuczynski)

În urmă cu câțiva ani, un jurnalist orădean murea în autoturismul propriu ca urmare a incendiului stârnit după un accident. Toată faza a fost filmată de un „martor ocular”, care a preferat să înregistreze incidentul decât să intervină – se pare că cei din mașină erau încă în viață când a început „martorul” să filmeze. Țin minte că au fost mulți oameni scandalizați de atitudinea insului respectiv.

Dar el nu e un caz izolat. Dimpotrivă, în ultima vreme, începe să existe o modă a „reporterilor” de ocazie care filmează scene în care ar fi putut să intervină pentru a rezolva favorabil situația. Nimic nu prețuiește însă mai mult decât bicisnica lui „mărturie” pe care o postează pe rețele de socializare.

Curios e însă că, nu foarte rar, comentatorii privesc evenimentul respectiv exact cum li se livrează: se hlizesc tâmp, se sparie hulpav, se revoltă dăscălos sau se vaită cu reproș. Adesea privitorii uită că individul care ține obiectul de filmat nu era un stâlpt, nici un măgar fără rațiune, ci o creatură capabilă să intervină.

„Deontologia” profesională nu-i împiedică, ulterior, pe jurnaliștii de meserie să propage astfel de filmulețe. Totul pentru rating, totul pentru trafic, totul pentru bani.

Dezumanizarea e un spectacol sinistru, dezgustător și condamnabil. Doar filmările din junglă au trăsături similare: acolo, oamenii nu intervin ca să nu tulbure ecosistemul, așa că filmează tot felul de situații în care animalele se mănâncă între ele, potrivit cu legile lanțului trofic din care fac parte.

Senzația e similară și în cazul acestor filmulețe. Niște inși ce par fără inimă asistă la spectacolul suferinței umane (de obicei) fără să dea niciun semn că ar vrea să intervină pentru a schimba în bine situația filmată.

Dimpotrivă, bucuroși că au material, se grăbesc să-l dea publicității, cu comentarii cât mai dăștepte, ca să devină „virale” pe FB. Să primească like-uri și share-uri.

Mie îmi pare că avem aici un crâmpei din videojungla în care ne creștem copiii. Și acești indivizi sunt produsul uman al „evoluției” societății omenești post-religioase, post-morale.

Imparțiali ca o statuie, reci ca tabla din burlane, o corcitură sinistră de martor și călău, niște creaturi de un egoism înfiorător, indivizi incapabili să gândească moral o situație, macabri până la canibalism.

Scriu textul acesta și dintr-o oarecare revoltă față de astfel de comportamente. Dar îl scriu și cu gândul că e mare ispita să privim astfel de imagini uitând că în spatele aparatului care filma era un ins atrofiat, care, în loc să aleagă din variata paletă de reacții umane (să fugă, să intervină, să sune la poliție/pompieri/ambulanță, să se facă că nu observă etc.), a ales… să filmeze. Cinic.

El, martorul inutil, și filmulețul lui, bun numai să hrănească pofta de spectacol uman degrada(n)t. El, videobraconierul. Chiar era nevoie să vedem o femeie beată căzând cu copilul în brațe ca să ne revolte un astfel de comportament? Este cineva care are nevoie de sânge ca să înțeleagă ce e bine și ce e rău? Dacă da, ăsta-i un semn că videojungla e în expansiune.

PS: Totuși, sper că cei mai mulți dintre acești „martori”, după ce își ostoiesc curiozitatea și nevoia de a deveni „virali”, intervin și mai fac și gesturi umane care rămân în umbră. Pentru simplul motiv că n-ar avea același succes fulminant pe rețelele de așa-zisă socializare.

Un gând despre “Videojungla și videobraconierii

  1. daca nu mai avem gladiatori si executii publice in centrul orasului macar avem asemenea clipuri pe internet (plus alte lucruri mult mai oribile).

    nu cred ca asistam la o evolutie (sau coborare) a josniciei umane, ci doar aratarea unui nou aspect a acesteia. in definitiv, placerea de a privi chinul altui om nu e nimic nou (cum am exemplificat mai sus). nici violurile, crimele la betie sau abuzurile comise asupra copiilor nu cred ca sunt ceva recent. doar ca acum ajungem sa aflam mai usor despre ele.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s