Cu cine (să) votați pe 25 mai?

By Cédric Puisney (sursa)
By Cédric Puisney (sursa)

Dacă v-ați apucat să citiți textul ăsta cu speranța că la final veți avea numele candidatului ideal, ei bine, mai bine renunțați de pe acum. Nefiind implicat politic, nu am vreun candidat anume pe care să-l promovez. Și sunt prea sceptic ca să n-am anumite rezerve la fiecare. Dar, din experința mea de alegător cu 16 ani vechime (mai multă nu mi-a permis vârsta), încerc să propun niște criterii și am să pomenesc totuși și niște nume.

Înainte să trec mai departe, afirm că voi susține fără ezitare că cea mai imorală variantă (pentru oricine crede în valorile tradiționale – fie că e creștin, fie că nu) mi se pare votul dat PSD.

Indiferent de motivația logică sau umorală, a da votul socialiștilor ridică mari probleme de ordin moral, de vreme ce toate cele 3 rapoarte controversate din ultima vreme au fost inițiate de către politicieni neomarxiști (Estrela e socialistă, Lunacek e ecologistă, iar Zuber e comunistă) și susținute aproape în unanimitate de către socialiști.

Cam la fel de problematic stau lucrurile și cu candidații PNL, din nefericire, fiindcă atât românii cât și ALDE (grupul politic la care sunt afiliați) au votat cam tot ce li s-a pus dinainte.

E mai ușor de argumentat moral de ce ai vrea să te înscrii într-un partid socialist, dacă ai avea drept obiectiv, să zicem, influențarea lui din interior – trecem peste partea cu „împărtășirea acelorași valori”.

Plec, în analiza mea, de la câteva valori morale și creștine, fiindcă astea mă interesează. Ar fi de dorit ca cel pentru care votați să fie susținător al vieții și al familiei. (Țin să remarc aici site-ul Cultura vieții, unde contributorii fac o admirabilă muncă de informare pe acest subiect.)

Dacă vă gândiți automat la Peter Costea – cel pe care îl recomandă Călin – nu cred că greșiți. Puteți să vă gândiți și la fratele ortodox Iulian Capsali (chiar dacă mai are dumnealui unele accente „talibane”). Eu sper să poată ajunge amândoi în Parlament, deși cred că se bat pe aceeași nișă de electorat.

Dar acestea nu sunt singurele criterii pe care le puteți lua în calcul. Merită să aruncați o privire și pe activitatea politică a parlamentarilor din mandatul precedent. Trebuie văzut și cine are șanse reale să intre de pe listele de partid.

Nu neglijați din start orice vot dat partidului, fiindcă politicile europene vor fi decise de partide și de alianțe. Independenții, în acest context, s-ar putea să facă doar act de prezență în Parlamentul European, neavând o forță prea mare, ci reprezentând mai degrabă voci izolate și ignorate. Țineți cont și că voturile date independenților vor fi relativ puține la nivel național.

Probabil că unul dintre contraargumentele ce se pot invoca, atunci când vine vorba despre partide (ptiu!), e că trebuie să avem conștiința împăcată atunci când aplicăm ștampila pe buletinul de vot. Nu știu dacă e posibil. Vă spun și de ce.

Să luăm cazul candidatului cu profil aproape fără cusur – Peter Costea. Dumnealui conduce de prin 2007 Alianța Familiilor din România. Ei și? Ei, și această alianță împărțea, în 2008, candidații la alegeri exclusiv în funcție de poziția acestora față de legalizarea avortului. Exista o listă „albă” și una „neagră”.

Pe lista „albă” se aflau Norica Nicolai (care a votat între timp toate rapoartele progresiste la Bruxelles, dar nimeni nu avea de unde ști că doamna minte după „enteres”, însă acum știm și trebuie să ținem cont!), Sergiu Andon (ce a blocat CNSAS-ul doar ca să-l scape pe Dan Voiculescu), Codruț Șereș (condamnat pentru corupție).

Veți zice să nu dezgropăm cadavrele și n-o s-o facem. Ba chiar aș spune că d-l Peter Costea sigur și-a rafinat criteriile, din moment ce a decis să riște să candideze ca să pledeze singur pentru valorile în care crede.

Ce voiam să evidențiez cu acest exemplu e că avem nevoie de o paletă mai largă de criterii și că nu prea putem da un vot cu conștiița pe deplin liniștită.

Într-adevăr, e de mare importanță ca un candidat căruia îi acordăm încredere să apere dreptul la viață și să sprijine familia, dar trebuie să dovedească un minim respect și pentru alte valori semnificative care fac viața posibilă.

Să presupunem că avem un candidat care apără viața nenăscuților, crede în valorile familiei, dar instigă la ură interetnică. Dacă reușește să stârnească un conflict sângeros, mai are importanță că e vajnic apărător al vieții?

Teza mea e că fiecare candidat pe care vreți să-l votați trebuie privit în ansamblu, cu bunele și relele lui, cu rețeaua de valori din jurul său și în contextul moral-politic mai amplu. De asemenea, se poate gândi strategic, privind la poziționarea partidului pe care ați vrea să-l votați. De pildă, PNL-ul oscilează între două grupuri europene (PPE și ALDE) și s-ar putea să își schimbe politica – inclusiv în chestiunile care ne ard pe noi cel mai tare – în funcție de apartenența la unul sau la celălalt.

Pe lângă asta, se poate lua în calcul (ba chiar se impune) și contextul geo-politic internațional. Interesul României ar fi să nu devină nici o anexă obedientă a Europei – așa cum sugerează unii cu aplomb –, dar nici teritoriu de manevră pentru Rusia. Iar socialiștii par să nu fie prea deranjați de amenințările și intruziunile „țarului”.

În plus, cred că odată decizia luată în privința candidatului, el nu trebuie idolatrizat, nici singularizat ca fiind unica opțiune corectă moral. Tocmai am încercat să demonstrez cu acest text că există mai multe alegeri onorabile. E limpede că alegem candidații inclusiv pe afinități personale (uneori cu totul iraționale).

Personal, exclud orice vot dat PSD, PNL sau PDL. Iau în calcul PNȚcd (mai ales pentru Sebastian Bodu, deși e doar al 2-lea pe listă), Noua Republică (pentru că își declară constant și fățiș adeziunea la valorile tradiționale) și candidatul independent Peter Costea. Dintre aceștia voi alege. Din punct de vedere moral, le consider opțiunile cu cea mai mică doză de compromis.

Sunt curios totuși să aflu cum se poate argumenta un vot dat de creștini declarați și dornici să apere valorile morale iudeo-creștine candidaților PSD sau PNL (care au votat cam toate rapoartele controversate: Estrela, Lunacek, Zuber), de vreme ce candidații sunt în bună măsură aceiași. Se regăsesc dintre progresiști (pe listele PSD și PNL): E. Helvig, N. Nicolai, D. Sârbu, C. Crețu, R. Weber, V. Dăncilă etc. Bănuiesc că se poate construi o argumentație care să justifice și un astfel de vot, însă e nevoie de o construcție argumentativă foarte laborioasă.

Insist că nu e suficient să fii sătul de Băsescu și de PDL ca să justifici moral un vot unor socialiști progresiști sau unor liberali așijderea când totuși mai există și alte opțiuni posibile și mai onorabile sub raport etic. Pentru poziționarea socialiștilor, comuniștilor, ecologiștilor și liberalilor (ALDE) în raport cu drepturile comunităților LGBT (în traducere: lesbiene, homosexuali, bisexuali și transsexuali), de exemplu, vă puteți documenta aici.

Ca și anii trecuți, rămân la părerea că nu e treaba bisericii să facă politică (partizană), dar, dacă tot se implică în ciorba asta (și o face), e treaba bisericii să indice niște valori și niște criterii pentru oamenii pe care îi alegem, fără să-i transforme pe unii dintre candidați în eroi mesianici (pentru că vor fi dat sau promis bani pentru vreo clădire nouă sau pentru întreținerea celei vechi).

România va avea 35 de europarlamentari (mai precis „deputați europeni”) în următorul legislativ.

39 de gânduri despre “Cu cine (să) votați pe 25 mai?

  • Am urmărit discuțiile atunci și m-am documentat cum s-a votat. PSD și PNL au votat cam tot ce s-a cerut. Cu mici excepții (absenții nu avem de unde ști ce ar fi votat, nici ce gândesc despre subiectele respective).

 1. Bun articol, e de referinta! Si daca tot e sa subiectivizam ,,campania” , eu merg pe Peter Costea ! Mi-am facut niste socoteli , am cochetat si cu ortodoxul dar mi-e teama sa nu fie prea ortodox , ca daca e atunci e a treia mana a Partidului care a fost , este si va fi la putere ! Din pacate institutia bisericeasca este aservita politicului , de orice culoare ar fi el !

 2. Nu știu, Teo, până la urmă tot le-ai spus cititorilor cu cine ar fi moral să voteze.
  Nu-i chiar așa, ”moral” nu-și are locul în cadrul acestui subiect.Sau își are locul numai dacă închizi ochii la ultimul deceniu politic.

  Eu sper să te lămurești într-un final că niciunul nu e tare mult mai preferabil decât altul, iar dacă e, asta nu din motive morale. Nu poți trece cu vederea toate manipulările (de ce ar fi astea mai morale decât conflictul cu LGBT?) aplicate țării. Nu-ți dau exemple, că sigur le știi mai bie ca mine.

  Când a fost referendumul ai reacționat împotriva punerii problemei în acest fel: că ar fi moral să votezi ceva sau imoral altceva. Să rămână valabil, atunci.

  Ah, încă o chestie, Noua Republică e un PDL neieșit încă di găoace, nu știu de ce îl admiră lumea, dar mă rog. Reclama pe care și-o fac singuri e de fațadă.

  • Nu e nici pe departe același lucru. UE ne hotărăște soarta în multe privințe și noi ne supunem. E destul de clar în ce direcție merg socialiștii. Ai noștri se declară ei – aici în țară – ba socialiști, ba liberali, dar umblă toți după ciolan. Pe când dincolo trebuie să voteze cum le cântă ideologii șefi.

   Alegerile europene nu au aceeași miză precum cele naționale. Acolo n-ai să vezi socialiștii sau ecologiștii dând mâna cu valori creștine desuete, ci doar cu alea laice emancipate.

   Dintre personajele expirate, nu am pomenit nimic semnificativ. Deși, cum spuneam, merită văzut ce a făcut fiecare. În PDL încă există Macovei, care, la nivel european, a reușit niște chestii. La fel și Preda.

   Nu pot împărtăși punctul tău de vedere fie și numai pentru faptul că, dacă renunțăm la ideea de partid politic, renunțăm la democrație. Momentan nu sunt dispus să fac asta.

   • Nu mă declar mulțumită de răspuns, dar asta mă privește. 🙂
    Nu am zis niciunde să renunțăm la ideea de partid politic. Consider, însă, că lupta pe care o duc ei e diferită de lupta noastră, a celor din tribune. Și de cea pe care ne-o imaginăm noi că o duc ei. Ceea ce sunt dispusă eu e să-i las să-și vadă de luptele lor fără ajutorul meu.

    Iar în răspuns la celălalt comentariu, eu te înțeleg că tu își dorești niște lucruri pentru fata ta și mi se pare o atitudine normală pentru un părinte. Eu nu încercam să-ți corectez dorințele pe care le ai cu privire la viitorul ei. Eu vorbeam despre militare și/sau culpabilizarea altora care fac diferit, ceea ce ar trebui să fie altă mâncare de pește.

    • Pe mine nu mă interesează ideea de „diferit”, ci de bine și de rău (sau de mai bine și mai rău). Nu pot admite că cei ce pleacă de la premisa că orice nenăscut e doar o halcă de carne gândesc numai „diferit”, ci cred că gândesc greșit în raport cu morala creștină. Iar cine susține un partid care sprijină astfel de demersuri cred că are o mare problemă morală de rezolvat. În text precizez că m-ar interesa cum se poate argumenta de pe poziții creștine votul dat PSD (în speță, socialiștilor europeni). Ceea ce înseamnă că nu exclud cu totul, ci mi se pare mult mai greu de împăcat cu preceptele creștine. La mine e chestie de raționament și consecvență, nu de preferință pentru un „mai hoț” sau „mai nehoț”.

     Și, repet, e o chestiune europeană, fiindcă, în țară, aceeași pesedei se unesc cu biserica și votează ajutor pentru Catedrala Mântuirii… Deci lucrăm în paradigme diferite.

    • Mi-e mai clar acum.
     Prin diferit nu mă gândeam la culori diferite, ci la feluri diferite de moralități. Și nu îmi mai oferă nimic bănuiala (măcar) că nu își vor schimba agenda odată aleși, la fel cum făcea Băsescu de la o zi la alta. Asta mă aștept pentru că așa ne-au programat. Foarte bine dacă mă voi înșela, m-aș bucura să mă înșel, dar deocamdată nu mă poci antrena să fac sau să gândesc altfel.

  • Și mai e o chestie, Cami. Când se votează foarte specific pe subiecte precum familia, minorități sexuale, drepturi religioase, moralitatea devine un criteriu. Una e să ai politicieni care fură indistinct, transpartinic, și alta e să ai promotori constanți ai LGBT ș.a.

   După ce am zis despre PSD și PNL, am vorbit despre cei pe care îi iau eu în calcul. Dar nu înainte de a spune că trebuie luate în seamă mai multe criterii. Și, cum spuneam, nu consider că aceștia sunt singurii ce ar putea fi votați cu oarecare confort moral. Dar pentru PSD și PNL recunosc că am mari probleme să împac ceea ce votează ei cu valorile umane, religioase și morale în care cred eu.

   Eu nu pot concepe deloc votul pentru PE în funcție de chelia lui Băsescu sau de măgăriile interne ale PDLPNLPSD. Nu-mi fac mari iluzii, dar măcar să știu că n-am votat pe cineva care mâine vine să-mi ia copilul să-l educe în spiritul progresist al confuziei totale. Nu pun ștampila pe cei care îmi zic că fata mea nu trebuie să știe că e fată, ci numai dacă va alege colo pe la maturitate să fie, atunci așa să facă, altfel să-și facă o operație și să devină o „și și/nici nici”. N-am cum să votez asemenea bazaconii. Iar PSD subscrie la ele fiindcă așa cere socialismul global al momentului.

 3. Ba , Cami , eu zic ca e bine , ceea ce este clar e clar iar omul sa-si asume cand alege in cunostinta de cauza , ceea ce este neclar , intr-adevar prezinta un factor de risc avand in vedere istoria politica a acestei tari , dar tot nu e ca in situatia in care stii clar ca este clar ! Poate sa fie mai rau sau mai bine , dincolo , doar mai rau … Avem posibilitatea de-a ne informa , avem sansa ca cei mai luminati dintre noi sa ne lumineze ! Atunci , lumina sa fie ca prea gandim conform sistemului : ,,Nu-i chiar așa, ”moral” nu-și are locul în cadrul acestui subiect. ” Sa ni se stie care ne sunt optiunile , daca toti bloggerii consacrati ar face campanie , ar fi ca focu-n paie ! Cei cu lipit de afise sau cei de la cozi de mici sunt mult mai repede influentati de un vecin de-al lor care respecta gandirea unui blogger , zic eu … Pot sa vina aia cu micii lor si cu stransul de mana , ca vin doar o data pe an…

  • Ba, Florine, dacă tu știi sigur că ai ajuns să cunoști adevărul despre politicieni, cred că nu te-ai uitat destul de mult la politică. Altfel, cu o fată nu se vorbește cu ”bă”, nu te-au învățat părinții?

   • Nu stiu ce sa zic despe comentariul de mai sus , cu partea lui ultima : ,,Altfel, cu o fată nu se vorbește cu ”bă”, nu te-au învățat părinții? ” odata ce si tu ti-a formulat ideea tot asa , ,,Ba, Florine, ” ? Ca tu ai pus diacritice peste tot , ca eu nu pot de la serviciu pentru ca nu se poate , dar tot se poate intelege din context ca nu am atacat persoana, ca folosirea unei formule de adresare neaose nu-si are locul . Nu stiu ce sa zic , poate ca se poate interpreta si cum zici tu ? Iar comentariul meu era tintit pe o fraza a ta , pe cea de inceput :

    ,,Nu știu, Teo, până la urmă tot le-ai spus cititorilor cu cine ar fi moral să voteze.”

    Morala pe care o stim noi nu-si are locul intr-o campanie electorala ! Exact pe asta mizeaza ei ! Teo s-a decis sa lupte cu armele lor si asta ma bucura !

    P.S.
    Am sa ma abtin de-aici incolo sa mai comentez la adresa comentariilor tale ! Sa nu ma intelegi gresit , nu sunt suparat , nici pe departe , dar nici nu-mi convine sa-ti creez stari de disconfort citindu-ma ! Eu zic ca e cel mai cuminte .

 4. Teo, multumim pentru aceasta incercare de clarificare – necesara si folositoare, cred eu, chiar cu amendamentele venite de la Cami, care merita si ele luate in seama.
  Observ, ca interesant, faptul ca ai omis complet din discutia ta Forta Civica si Miscarea Populara, care sunt printre principalele contraoptiuni pe drapta, la PNL, PDL si PNTcd.

  • N-am pomenit PMP (cu toate că există cel puțin Baconschi acolo) pentru că e cam aceeași poveste ca PDL. Nu are credibilitate, deși se vor duce spre PPE, mă gândesc. Plus că am auzit pe la ei atât disponibilitate de europenizare încât m-au cam trecut fiori.

   Forța Civică n-am înțeles nici acum ce vrea să facă. E un partiduleț care nu reușesc să înțeleg ale cui jocuri le face.

 5. Forta Civica ne va face o surpriza , imi spune mie intuitia , presedintele partidului a fost seful SRI , a fost unul dintre oamenii lui Basescu ! Se poate sa se vrea sa fie un varf de lance , deocamdata sta cuminte ! Vom vedea cand se va da alinierea ,,navelor de lupta ” …

 6. Eu i-as vota pe paleomarxisti. In lipsa lor cred ca si „neomarxistii” sint preferabili .
  Si eu sint creștin ortodox insa nu îmi este limpede de ce avortul si căsătoriile gay ar fi criteriile de departajare morala între candidați. Nu cred ca sunteți atât de naiv încât sa credeți ca politicile referitoare la avort se vor schimba radical dacă Costea sau Capsali vor ajunge in Parlamentul european. Nu se va schimba nimic dar votantii astia pe „valori” cum se numesc in SUA vor avea probabil o minora victorie afectiva demonstrandu-si superioritatea morala asupra multimii.
  Eu as vota pe aia care vor distruge statul social cel mai puțin , mai puțin entuziaste de exploatări miniere de suprafața etc. Sau dacă trebuie ca religia sa ne dea binecuvântarea pe cine votam grija fata de poensionRi, șomeri si mediu nu au a face nimic cu creștinismul ?

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s