Interviul acordat de Antonescu lui Gâdea – observații de ținut minte!

 

Nu sunt analist media, dar mi-am notat propriile concluzii, urmărind acest interviu.

 1. Gâdea ține cu orice preț să-l facă pe Antonescu antipatic în ochii alegătorilor și pentru asta nu se dă în lături de la nimic. Important e să stârnească în telespectatorii săi o reacție emoțională negativă la adresa lui Antonescu.

2. Antonescu ține să denunțe metodele de manipulare pe care le folosește Antena 3 de ani de zile.

3. Nu deontologia profesională îl interesează pe marele director al Antenei 3, ci numai și numai demonizarea adversarilor și protejarea prietenilor. Așa se explică faptul că sunt scoase abia acum la iveală „răzgândirile” lui Antonescu. Acestea ar fi fost trecute sub tăcere dacă nu se destrăma USL.

4. Câtă vreme s-a bucurat de susținerea și chiar cocoloșirea Antenei 3, Antonescu n-a avut niciodată nimic de reproșat „jurnaliștilor” de acolo. Dar, când se întorc armele, atunci simte nevoie să precizeze că jocul este incorect.

5. Mi se pare îngrijorător modul foarte arogant și aproape amenințător în care un gazetar – fie el și extrem de popular și de bine protejat – vorbește cu un așa-zis „ales” al acestei țări și un om foarte important pe scena politică. Înțeleg incisivitatea, înțeleg principialitatea, dar aici vedeți aroganță în stare pură și un dialog subtextual de tipul „bă, tu-mi spui mie?”. Pentru contrapondere, a se vedea interviurile lui Guran, ale lui Radu Moraru de pe vremea când Nașul era la B1 sau chiar ale lui Turcescu din urmă cu vreo 10 ani.

6. Imaginați-vă că sunteți în locul lui Antonescu. Dar nu ca persoană publică, capabilă oricând să se apare, ci ca un individ mai amărât care a intrat în malaxorul mediatic al unui călău (sau gâde, dacă doriți) ce dispune de o armată de oameni dispuși să execute cele mai josnice porunci. Bănuiesc că aceasta e o schiță de portret al presei ce domină audiențele în România.

7. La sfârșitul emisiunii, te alegi cu foarte puține informații și cu foarte multe impresii, unele stârnind reacții viscerale de simpatie sau antipatie față de unul sau altul dintre personaje. Aici se vede lipsa de etică față de privitori: în loc să urmărească, de fapt, o dezbatere sau o discuție, oamenii au asistat la o emisiune de divertisment, în care se identifică cu un personaj sau cu celălalt. Asta-mi pare foarte grav!

8. S-a jucat meschin și penibil cartea „sincerității”. De altă parte, dacă e chiar adevărat, dacă indivizii ăia acționează „din convingere”, atunci e chiar nasol. Fiindcă oamenii respectivi nu se jenează să-și declare ura față de Băsescu sau alții și nu-mi pot imagina ce bine s-ar putea extrage din așa ceva. A cultiva ura față de indiferent cine prin media mi se pare una dintre formele cele mai josnice de manipulare a privitorilor și de dispreț față de umanitatea lor.

9. Nu contează nici informațiile, nici faptele, nici explicațiile. Contează numai interpretarea lor. Puse într-un anumit context, faptele cele mai nobile par abjecte și josniciile de cea mai joasă speță par fapte de eroism.

10. Mass-media se joacă efectiv cu mințile și mai ales cu emoțiile românilor – la alții nu știu cum e. Acest joc nu doar că e imoral ca practică în sine, ci are și consecințe nefaste asupra oamenilor ca indivizi și asupra societății în ansamblu. Și toate astea se petrec sub mârșavul pretext al libertății de opinie. 

7 gânduri despre “Interviul acordat de Antonescu lui Gâdea – observații de ținut minte!

  1. Teofil, adu-ti aminte ca inainte de alegeri, dl Antonescu se folosea de Antena 3 pentru a spune nasoale despre Basescu si PDL, s-a folosit de ei pentru a-si castiga alegatorii, au fost in aceasi sleahta de talhari.
    Acum ca s-a intalnit cu dl Basescu de cateva ori, si au intelegeri secrete, plus ca spune nasoale despre Antena 3, iti dai seama ca se simt tradati. Nu-mi place Gadea ca precum ai zis, ceea ce face el nu mai e jurnalism. El se crede un fel de zeu, media e o putere, si l-a cam corupt, uite ce capcaun a devenit din pastorasul ce vestea Evanghelia. Mircea Badea e un comediant, face haz de necaz. Insa il prefer pe Mircea decat pe lingaii de jurnalisti care nu vrea sa-si supere upanul cu intrebari incomode.

    • Aici subscriu, dacă e să-i comparăm. Dar nu prea mă mai uit la niciunul. Nici la concurentul lui Badea – Banciu (deși ăsta chiar îmi plăcea când comenta Turul Franței – prin 2001-2002).

  2. Am văzut şi eu emisiunea, în direct, butonînd telecomanda. După opinia mea, a fost un jeg, de la un capăt la altul. Gâdea nu e jurnalist, nici moderator. E altceva. O specie pe care rămîne să o definim, în viitor. Vin alegerile. Din ouăle Varanului vor ecloza şi alte feţe.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s