De ce-mi place Bono

 

By David Shankbone (detalii)
By David Shankbone (detalii)

Pentru că vorbește cu nonșalanță despre credința lui. Creștină! Inclusiv în publicații seculare. Și face asta fără eufemisme, chiar dacă unii (vezi CNN!) vor să scoată cu totul astfel de referințe din biografia lui.

Pentru că donează bani cu grămadă pentru diverse cauze umanitare. (Și cine sunt eu să judec dacă o face din dragoste creștinească sau e doar un mare filantrop ce vânează slavă deșartă?)

Pentru că se perindă cu dezinvoltură printre potențații planetei, apărându-și cauzele fără inhibiții sau complexe, vorbind despre ele oriunde și oricând. Și adesea îi eclipsează cu aparația lui.

Pentru că este un strateg și un diplomat care știe că una dintre cele mai importante calități ale sale trebuie să fie perseverența, iar el e dispus să aștepte și să insiste, și asta dă roade importante pe termen lung.

Pentru că nu se sinchisește cu ce ideologie este asociat, atâta vreme cât reușește să își ducă la îndeplinire obiectivele, iar singura ideologie care-i poate fi atribuită e cea a „samariteanului milostiv”.

Pentru că își folosește abil uriașul capital de imagine ca să ia bani de unde sunt în exces, ca să-i ducă acolo unde e nevoie de ei.

Pentru că a luptat, cu armele lui, pentru împăcarea protestanților cu catolicii din Irlanda de Nord.

Pentru că e în stare să cânte live și să improvizeze oricând e nevoie.

Pentru că preferă mereu să nu vorbească prea mult despre zgârcenia celor care dețin milioanele, ci să aprecieze fiecare gest mărunt de bunăvoință.

Pentru că este mereu o prezență tonică în aparițiile sale publice.

Pentru că are capacitatea să-și schimbe punctele de vedere chiar cu privire la chestiuni esențiale ale activității sale, cum ar fi relația dintre sărăcie și capitalism.

Pentru că acceptă distincțiile și premiile care i se oferă, profitând de prestigiul pe care i-l aduc și reinvestindu-l în acțiunile sale umanitare.

Pentru că eu cred că un creștin în postura lui cam asta poate face: să ajute cât poate și să atragă atenția asupra unor probleme, chiar cu riscul de a greși sau de a fi răstălmăcit.

Pentru că îi incomodează și enervează pe dogmatiștii din toate taberele, însă e prea vizibil ca să poată fi ignorat.

Pentru că e o apariție stridentă și extravagantă, care ți se lipește de retină, fapt ce contribuie la eficacitatea cu care mesajele sale ajung la destinatari.

Pentru că e din Dublin, la fel ca un alt irlandez celebru pe care-l citește și apreciează: C.S. Lewis.  (Later edit: Natan are dreptate, Lewis nu-i din Dublin 🙂 )

Pentru că e căsătorit cu aceeași femeie de peste 30 de ani.

PS: Acum aștept comentarii în care să mi se dovedească, fără putință de tăgadă, că, „potrivit Bibliei”, Bono nu este mântuit și că muzica rock nu poate fi „creștină”.

Și, pe lângă asta, aștept ca Voicu să-mi ofere gratis cartea despre U2 pe care a publicat-o la Aqua Forte, fiindcă tocmai i-am făcut reclamă. 🙂 Deși, cred că mai bine o cumpăr, la cât de prost merg lucrurile în branșa asta. 😉

U2

27 de gânduri despre “De ce-mi place Bono

 1. Ciao! Am incercat sa ascult un album integral U2 si nu am reusit (asta din patru incercari cu patru albume diferite). Ori am imbatranit, ori ceva nu mi-a priit. In rest nu ma pricep, nu ma pronunt. Am ajuns la el prin Yancey care nu se retine de loc cu aprecierile si laudele, dar si prin Paul McCartney… dar asta, imi pare, ca e o alta mancare de peste

 2. Se plimba cu dezinvoltura printre elite pentru ca’i inofensiv. Elitele nu se tem de filantropi . Filantropii consolideaza status-quo-ul. in care saracia extrema este parte esentiala. Io daca as avea banii lui si as crede ca capitalismu’i bun as umbla la curve sau asa ceva.

 3. C.S. Lewis nu e din Dublin, ci din Belfast! Puteai spune ca sunt amandoi irlandezi si ar fi fost corect (chiar daca usor controversat 🙂 )

 4. Ceea ce ai expus tu mi-a adus aminte de-o poveste din Pateric , nu stiu carui Avva i s-a intamplat, a venit la el o femeie din inalta societate sa-i faca o donatie. Femeia era gatita , parfumata , decoltata , toate cele incat Avva s-a smintit si-a judecat-o ca nu corespundea unei norme comportamentale pe care trebuie s-o ai cand vii la un ascet . In vis i s-a aratat Ingerul Domnului si i-a aratat sufletul acelei femei spunandu-i ca pe treapta sfinteniei ea este inaintea lui ! Acel vis l-a smerit pe acel parinte al pustiei repunandu-l pe Cale .

 5. Cartea respectivă o citea un prieten acum cîțiva ani și am uitat să o cer cînd a terminat-o de citit. Mulțumesc că mi-ai adus aminte de ea.

 6. Reblogged this on Persona and commented:
  Un superb articol al lui Teo Stanciu, despre Bono. Thanks, Teo.
  Si mie-mi place Bono… aproape la fel de mult cum imi place Papa Francisc. 🙂

 7. Ce-ai zice de o serie de articole cu tema „Ce-mi place la…” si sa treci pe lista persoanele care te supara/enerveaza/irita cel mai tare? Poti include si politicieni precum Iliescu, poeti-istorici ca Vadim etc. Asta ar fi un adevarat tur de forta. Pe bune 🙂

 8. […] … spune un individ care trece pe lângă mine, în Centrul Vechi. Curios de replica băiatului, încep să mă uit de jur împrejur. Despre statuie nu era vorba, că le-a dat Iliescu pe toate la topit în anii ’90. Nici pe Lenin nu-l purtau pe stradă, precum pe moaștele Sfintei Parascheva în zi de sărbătoare. De fapt, băiatul zicea că eu semăn cu Lenin. „Bogda prostea”, în gândul meu „că și el a fost jurnalist, măcar cu numele”. Dar, de unde a pornit această comparație? Răspunsul: haina și pălăria, „cele mai bune prietene ale bărbatului elegant”. […]

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s