De ce sper să nu fie (prea) lăudată Simona Halep la tv

 

(Sursa)
(Sursa)

Atunci când anumite canale… de televiziune se apucă să laude pe cineva în exces, ceva nu-i în regulă.

Știți care-s imaginile ce-mi vin în minte? E baia de mirodenii în care sunt puse fripturile înainte să fie date la cuptor. E prietenia pe care o oferă spionul înainte ca să poată culege informații de la victima sa. E momentul de beatitudine pe care se spune că-l trăiesc înainte de moarte cei degerați de frig. E liniștea dinainte furtunii. E sărutul trădării. E ultima dorință a condamnatului înainte să fie executat.

Nu, nu puteți alege una singură, căci sunt toate valabile simultan, în proporții variabile. Când televiziunile tăbărăsc pe o celebritate, urmează să-i răscolească prin trecut, să-i tragă de limbă rudeniile, să-i hăituiască prietenii apropiați, să-i paraziteze imaginea și realizările, să-i tulbure zilele și nopțile, să-i ațină calea când vine și pleacă.

Televiziunile de o anumită factură nu se fixează asupra nimănui decât în măsura în care se pot hrăni cu sângele proaspăt și parfumat al victimei. Momentele acelea ce par multora elogii sincere și dezinteresate nu reprezintă decât frăgezirea prăzii, adormirea vigilenței, amorțirea simțurilor.

N-am văzut încă vreun personaj aflat mai multă vreme în prim-plan căruia lipitorile sordide care-și spun „paparazzi” să nu le scoată vreun zvon născut de vreo stră-mătușă senilă sau de vreo „cunoștință” frustrată ori excesiv de sentimentală.

Luați-i la rând pe toți sportivii celebri ai României sau gândiți-vă la alte categorii de oameni care nu se pot feri de celebritate. E practic un miracol dacă a scăpat măcar vreunul fără să i se fi umblat prin catalogul cu note din clasele primare și prin coșul cu lenjerie murdară.

Nu cred să fie vreun om atât de impecabil încât să nu i se poată confecționa o știre de tabloid. Așa că nu-i de mirare că au căzut cu toții în gura însetaților de sânge proaspăt.

Acesta e motivul pentru care prefer ca pipițele să rămână mai departe pe ecran, la locul lor, iar sportivi muncitori și talentați – precum Simona Halep, azi – să fie mai degrabă ignorată din pricina vreunui cocalar care și-a implantat vreo jumătate de neuron în ghiul.

Și mai am un motiv. „Consumatorii”, adică cei care stau cu ochii beliți la „aventurile” unor hahalere, au o fixație pe canibalism mediatic. Prin urmare, orice li s-ar oferi, ei cred că face parte din același gen de meniu. Ar avea nevoie de o cură de detoxifiere, însă asta nu va veni prea curând, nu de alta, dar țara are nevoie de votangii mulți, da proști.

Prefer ca valorile să nu ajungă în meniul celor care mâncau seară de seară Elodie pe pâine de la DDD. Luni de zile. Sau al celor care sunt în stare să-și bată capul ceasuri întregi cu cine s-o fi cuplat nu știu care „vedetă” incapabilă să se exprime în propoziții cu subiect și predicat.

Genul de emisiuni cu măruțe și capatoși contaminează orice ating, decredibilizează orice laudă. Flecăreala ieftină și deocheată ține loc de interviu. Orice realizare importantă este copleșită de glumițe fără perdea. Succesul obținut prin muncă dobândește un aer de performanță penibilă. Nici măcar când se vorbește despre lucruri frumoase n-ai vrea să-ți lași copiii să audă cum sunt discutate.

Cred că e mai bine ca tot ce-i valoros să facă parte, pentru moment, dintr-un fel de cultură underground, fiindcă, dacă ajunge în mainstream, mă tem că se împute iremediabil, din cauza ambianței. Să rămână în prim-plan doar pițiponcăreala și ăia cu drepturile și paradele. Uneori, e mai înțelept să cedezi deliberat centrul câmpului de bătălie… poate că și acum e la fel, deși nu-s sigur.

2 gânduri despre “De ce sper să nu fie (prea) lăudată Simona Halep la tv

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s