Codul etic al dascălului

Moise cu cele zece porunci, Rembrandt (sursa)
Moise cu cele zece porunci, Rembrandt (sursa)

 

Dacă am fi într-o țară cât de cât normală, un cod etic al profesorilor și învățătorilor ar veni oarecum firesc (deși poate că nici măcar n-ar fi necesar), s-ar înscrie într-un pachet de bune practici și intenții ce reglează raporturile dintre școală și societate.

La noi însă, această propunere – în aparență onorabilă – are tot felul de fațete întunecate. Căci corupția consistentă, aia care aduce bani gârlă, nu e în straturile dascălilor simpli, a învățătoarelor devenite țațe și mahalagioace, ci mult mai sus, pe la directori, prin inspectorat, prin ministere.

Cazurile reclamate până acum mie mi se pare că nu dovedesc corupția sistemului, ci, cel mult, nesimțirea, proasta creștere, aroganța sau, de ce nu?, onestitea și acceptarea unei stări de fapt generalizate. De la fiecare ședință cu părinții se vine cu buzunarul mai ușor. Și foarte puțini sunt cei care dau „benevol”.

Oricine a avut de-a face însă cu inspectoratul pentru vreo problemă mai complicată știe că acolo lucrurile sunt așa cum le hotărăsc tartorii locali. Pentru că legea și metodologia lasă destul loc și pentru tocmeală. Ei te omoară și te înviază la loc dacă au nevoie de tine. Voi știați că un dascăl nu se poate transfera în primul an de muncă în sistem. Ei, aș! Se poate!

Și, mai presus de orice, ei sunt cei mai aproape și cei mai implicați în afacerile pe bani europeni. Dacă nu cei din minster, atunci cine (să-ți țină cursuri in/utile în după-mesele în care tu ai timp berechet de pierdut), dacă nu cei din inspectorate, atunci cine (să se dea sfară în țară și să transforme acele cursuri în cerințe și „puncte”), dacă nu prin directori, atunci cine (să forțezi profesorii să vină ca să poți justifica la urmă că banii au fost cheltuiți „cu folos”)?

Acești inși unși cu toate alifiile nu lasă, de pildă, ca legea să fie aplicată dur – să meargă banii exact acolo unde merge elevul (celebra finanțare „per capita”) – pentru că trebuie să țină în viță școlile a tot felul de piloși. Deși, judecate lucrurile în amănunt, și aici mai există nuanțe.

Sindicatele, de obicei, nu reprezintă decât o anexă profitabilă a inspectoratelor. Liderii de sindicat sunt tipi cu influență și se poate apela cu încredere la ei pentru a „rezolva” anumite probleme.

De ce sunt atât de convins că inspectoratele sunt corupte? Un argument foarte la îndemână ar fi acela că inspectorul general se schimbă odată cu toată garnitura de cadre politice din țară, măcar după fiecare an electoral. Iar inspectorii pe materii, la fel. Cei care rezistă au „spate” în mai multe partide și fac mai multe jocuri, altfel n-ar rezista. Unii dintre ei sunt însă chiar buni și fac acest joc ca să supraviețuiască!

În covârșitoare majoritate, dascălii pot depunde mărturie cum și-au dat toate examenele de grad cu „protocol”. Adică, inspectorii care vin așteaptă să primească măcar o masă bună, dar, de obicei, se practică și mici atenții, pentru că luminăția-sa a avut bunăvoința să se deplaseze să-și facă meseria. Cei care încalcă acest cod nescris pot avea de suferit pe linie profesională.

Știți că există gradații de merit? Ei bine, unde se triază dosarele? Ați ghicit, la inspectorat! Toți dascălii știu că punctajele sunt socotite și evaluate de către inspectori sau metodiști. Și se mai știe și că grila e interpretabilă uneori. Așa că…

În ce-i privește pe directori, aceștia pot dobândi influență mare (și chiar e indicat să o facă), fiindcă astfel pot ajunge la bani. Dar, de departe, una dintre îndatoririle lor esențiale este să cumpere BAC-ul pentru absolvenții din școala lor. Mulți o fac cu concursul tuturor celor implicați (de la universitarii șefi de comisii, până la supraveghetori). Părinții și elevii știu și le convine, cel mai adesea, sistemul.

Acestea fiind zise (și ușor de dovedit, dacă e să adunăm mărturii din teren), să revenim la codul etic. Cine îl va aplica la fața locului? Nu cumva tot aceiași inspectori, directori și trepăduși care se remarcă acum tocmai prin lipsa unei etici?

Mai mult, acești indivizi nu prea pot fi verificați ei înșiși pentru că fie beneficiază de sprijin politic, fie sunt în diverse cârdășii și alianțe care le asigură protecție. În paranteză fie spus, nici măcar aceștia nu sunt dintre peștii cei mari ai corupției.

Plus că ei își desfășoară activitatea într-o discreție tihnită, rar ajung prin presă și, de obicei, nu prea interesează pe nimeni foarte tare subiectele care-i vizează. La urma urmei, ce li se poate imputa? Un fleac: distrug și ei învățământul românesc. Atâta pagubă!

Așadar, vă e foarte dificil să vă imaginați un director corupt, aliat cu inspectori corupți făcându-și mendrele în temeiul acestui nou cod etic? Vă e foarte dificil să vă imaginați că acest cod etic ar putea fi folosit ca armă de control și de perpetuare a corupției? Mie nu mi-e greu.

Dacă directorii ar fi niște monumente de moralitate, dacă inspectorii ar fi promovați pe criterii de performanță (reală, nu povești) și har didactic deosebit și recunoscut de către confrații de breaslă, atunci codul ăsta ar putea schimba ceva. Așa, poate că, în timp, va avea și efecte pozitive, dar, cel puțin în prima fază, va face victime din plevușcă și dintre dascălii suficient de naivi încât să discute deschis subiectele care vor cădea sub incidența codului.

Sper totuși, în ciuda a tot ce am spus, că s-ar putea face un cod bun, aplicabil, care să diminueze puțin elanurile micii corupții. Altminteri, va fi doar un exercițiu de imagine care să dea impresia că „forurile superioare” (ministerul – deci și guvernul – și inspectoratele) „iau măsuri”. Deși cred că cel mai tare se tem dascălii de scandalurile de presă și de înregistrări, fiindcă, odată stigmatizați, vor fi ocoliți de părinți.

5 gânduri despre “Codul etic al dascălului

 1. Mesajul ascuns al incidentului din ultima vreme, cu invatatoarea care a luat mita si i-a umilit pe parinti, este nu ca se va face dreptate sau ca se va schimba ceva , aceasta este doar ce se spune, ce se vrea sa se inteleaga sau ce trebuie sa ajunga in capsoarele noastre credule sunt urmatoarele cuvinte: Bai, profesorilor, meritati salariile de mizerie pe care le primiti si-nca si acelea sunt prea mari, le meritati pentru ca sunteti niste mizerabili ! Puteti s-o vedeti cu ochii vostri, uitati-va la televizor, acestia sunteti voi ….!!!

  Doamne , tot ce ating astia se contamineaza ! Pana unde vor merge? Nu stiu pana unde…. ca nesimtirea n-are limite .

 2. sunt de părere de mult timp că inspectoratele ar trebui desființate. inspectorii nu sabotează învățămîntul ci doar continuă opera de distrugere. școlile ar ști pe cine să angajeze dacă ar vrea să aibă bani buni. selecția naturală ar duce la dispariția școlilor de fițe a căror elevi nu ar trece examenele. la fel la dispariția școlilor incompetente. economia comunității ar trebui să dicteze planul de școlarizare. avem nevoie de doctori: ne orientăm spre scoli sanitare. avem nevoie de gangsteri facem școli pt așa ceva. prea mulți lucrează la stat in administrație după ce au făcut școli de profil. si politicul îi ține pe toți în spate să obțină voturi.
  codul etic nu cred că ține. a fost codul eticii și echității socialiste, a fost jurămîntul lui hipocrat și cu ce ne-am ales? cu o țară ce mințea raportările la guvern și partid și cu un sistem medical inept.
  învățământul se poate schimba structural, aș accepta schimbările comisiei din 2007 ce ar trebui bătute-n cuie pe 40 de ani cel puțin.

 3. Mi-am adus aminte de-o chestie, Teo, chiar trebuie sa ne adunam si sa povestim si sa ne luam notite: un prieten de-al meu, il cunosti si tu destul de bine , e in comitetul de parinti a unei scoli gimnaziale din oras, dupa ceea ce a facut acum e presedintele comitetului de parinti. S-a sfatuit cu unele capete luminate si, ei, comitetul de parinti, s-au transformat in ONG, cu stampila si cu de toate! Au umblat dupa sponsorizari, au intrat pe ,,geam” pe la primarie si au construit pentru scoala o sala de sport profi! Urmatorii care vor urma in comitetul de parinti vor avea ca obiectiv doar sa aiba un fond constant de care sa aiba sa se atinga cand e necesar ! Vezi , unde sunt capete luminate se poate face ceva, nu sa bagi mana in buzunarul parintilor! Ai venit prea tarziu la ziua lui Luca, acolo am dezbatut tema. E atat de mandru Attila de realizare si chiar are de ce sa fie mandru: a lasat o amprenta dezinteresata in scoala aia, o cale pe care trebuie doar s-o urmeze ceilalti ! Chiar l-am felicitat si m-am bucurat de bucuria lui !

 4. Intr-adevar, la inspectorate se fac si se desfac multe lucruri. O alta rotita care se intrepatrunde cu inspectoratul este directorul, care, teoretic vine pe post prin concurs, insa practic este detasat timp de multi ani la rind pina cind se schimba culoarea politica locala.
  Vazind cit de bine se descurca unii profesori, tind sa cred ca sotia mea e chiar fraiera, pentru ca primeste doar flori la sfirsit de semestru si cite o ciocolata. O fi vina ei, ca nu cere 🙂

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s