Niște mârlani

parlamentul
(© Moise Guran)

Scriu acest text nu ca să-mi descarc nemulțumirile. E adevărat că mă încearcă un acut sentiment de revoltă când văd ce se întâmplă, dar nu sunt surprins, pentru că niciodată nu m-am așteptat la ceva bun de la USL. În orice caz, nu la lucruri bune în sensul de nobile, ci doar la cârpeli care să dea bine pentru alegeri.

Texul îl scriu mai degrabă pentru a lua act de mârlănia parlamentarilor și pentru a înmulți numărul celor care-și exprimă consternarea și revolta. Desigur că un Vlad Petreanu, un Moise Guran sau un Cristian Pantazi grăiesc mai bine și mai convingător. Dar zic și eu în dreptul meu.

Nu mă deranjează faptul în sine că vor fi (probabil) amnistiați niște condamnați, fiindcă fiecare e un individ cu familie, cu suferințe, cu (poate) mustrări de conștiință. Însă nu e vorba aici despre orice fel de deținuți. Iar asta devine o problemă. Nu prea contează nici părerea pe care o avem despre RMGC și Roșia Montană.

Problematic e felul în care lucrează mârlanii. Vin în aceeași zi cu două legi controversate, după ce le-au dezbătut la adăpostul nopții (legea mineralelor și legea amnistiei). Peste astea două, introduc o a treia inițiativă, care le permite mârlanilor să scape de anchetele DNA. E foarte important și ce soartă vor avea aceste legi, dar e grăitor felul în care au fost mânărite în disprețul țării.

Dacă nici după asemenea manifestări de crasă nesimțire USL-ul nu pierde măcar o treime din votanți și mai ales votangii, atunci sigur imbecilizarea nației a atins cote practic ireversibile. Mă întreb când am fi aflat ce se mai dezbate prin Parlament în cazul în care presa „băsistă” (odioasa!) n-ar fi intrat foarte rapid pe fir.

Îi înțeleg – chiar dacă nu sunt neapărat de acord cu ei – pe cei care consideră că nu mai există soluții pașnice, ci doar violente împotriva leprelor! Astfel de creaturi fără scrupule (precum parlamentarii useliști deveniți pe bună dreptate odioși) sunt capabile să scoată din sărite și din minți chiar și cele mai pașnice spirite.

Cred că eroarea lor e că au ajuns la un nivel de nesimțire de unde nu mai sunt capabili să înțeleagă „masele”. Beția puterii și lăcomia lor au atins cote nemaivăzute.

Rareori s-a întâmplat ca răutatea, meschinăria și cinismul să fie desfășurate cu atâta nonșalanță la vedere. Pe vremea corupților lui Iliescu și Năstase, măcar aparențele erau cât de cât salvate.

Departe de mine gândul să consider că PDL ar putea reprezenta o alternativă credibilă și validă. Au tăcut ca porcu-n cucuruz și n-au alertat nici măcar presa care le e favorabilă. Singurul oarecum credibil ar fi (fost) Emil Boc, iar dovada cea mai convingătoare (pentru mine) e aceea că a pierdut conducerea din cauza nemulțumirii baronimii locale, ce s-a considerat trădată de măsurile guvernului său.

Ca soluție individuală, văd în primul rând străinătatea și diverse forme ingenioase (mai mult sau mai puțin eficiente) de supraviețuire aici în țară. Dar, ca soluție colectivă, e greu de întrevăzut ceva viabil. Minunile nu sunt excluse. În absența lor însă, e aproape imposibil de crezut într-o evoluție pozitivă și pașnică în măsura în care mizăm pe instituții democratice și strategii politice.

Dacă în urmă cu vreun an mi se părea că votul dat USL este o opțiune politică, acum mi se pare deja un angajament (i)moral. Din punctul meu de vedere, susținerea acestei coaliții penale presupune o lipsă de discernământ moral. Repet, asta nu înseamnă că pledez cauza PDL (sau a partidului-televizor). E adevărat că nu prea mai avem opțiuni politice (sper să mă contrazică realitatea), dar măcar conștiință tot putem avea.

Am rămas ca, pe linie instituțională, să ne apere Băsescu (!) de abuzul de putere al unui Parlament în care predomină o majoritate de nenorociți ce se doresc mai presus de orice lege… Ingrată situație!

15 gânduri despre “Niște mârlani

 1. Trisit articol, îmi pare rău să văd la ce a ajuns politica în Romînia. Locuiesc în străinătate, dar urmăream de ceva vreme şi situaţia Roşia Montana şi gazele de şist (pentru cei ce vor să afle mai multe, recomand documentarul Gasland, nominalizat la Oscar). Mi se pare că în Romania deciziile politice se iau adesea nu în intesesul populţiei, ci a celoc ce platesc mai bine. Iar acum dau o lege să oprească anchetele anticorupţie, mi se pare că hoţii nici nu mai incearcă se ascundă. Îmi pare rău şi să văd că singura soluţie viabilă pe care o vedeţi e plecarea din ţară. Oare chiar nimic altceva să nu mai existe, decît “abandon the ship”? Am terminat recent studiile, şi încă sper să mă întorc în Romania. Eu cred că mobilizarea populaţiei poate da rezultate. În ultimii ani am văzut aceasta aici une locuiesc (quebec), în două cazuri. În educaţie guvernul a decis să mărească cu 75% taxele la universitate, şi a zis în repetate rînduri că decizia e finală şi irevocabilă. Studenţii au iesit cu sutele de mii în stradă (nu exagerez, cele mai mari manifestări din istorie aici), majorările au fost anulate, s-au declanşat alegeri, şi guvernul a fost schimbat. Al doilea caz, gazelle de şist, ca urmare a nemulţumirii populare, a protestelor, şi a prezentării dese a subiectului în media, guvernul a interzis orice proiect nou, ca să analizeze mai bine situaţia (riscuri pentru sanatate, impact asupra mediului, etc.). Un singur lucru vreu să mai adaug: fiind student universitar, am participat si eu la proteste (paşnice) împotriva măririi taxelor pentru studenţi. Vorbind cu prieteni din biserică despre aceasta, nu odată am primit sfatul că eu fiind creştin nu ar trebuii să mă duc la manifestări, deoarece crestinii trebuie să accepte stăpînirea, nu să i se împotrivească. Iar asta cînd a protesta e un drept garantat prin lege…

  • Povestea cu atitudinea față de autorități e una complicată. Dar adesea teologia poate acoperi o lașitate confesională sau personală. Corneliu Constantineanu a scris o carte foarte interesantă pe această temă (atinge și acest subiect, mai exact): Trăiți în pace. Merită răsfoită.
   El susține însă că, cel puțin cu textele din Romani, nu se poate argumenta o obediență deplină față de autorități, câtă vreme e vorba despre încălcarea unor principii mai înalte. Poate că mitingurile pentru salarii sunt mai discutabile, dar cele care privesc nedreptăți sociale, condamnări ilegale etc., acestea îmi par mult mai clare.

 2. Tinere,nu stiu despre ce anulare cu privire la gazele de sist spui tu, ca un pic ma la vale, deja se fac gauri in pwmant ,dupa ce toate protestele au fost înăbușite.
  I-au bagat la zdup ,i-au batut si acum s-au apucat de treaba.
  daca in quebec s-a amânat, fii sigur ca in maxim un an,incep si la voi exploatarea gazelor.
  Banii conduc lumea ,nu democratia .

  • Voi răspunde pe scurt. “Fii sigur, încep şi la voi”. Sunt sigur că cu o astfel de atitudine nu se va schimba ceva vreodată în bine. Am încercat odată, nu a mers, gata, nu mai are nici un rost, totul e pierdut. Fatalismul mioritic. Şi aici(Canada) au fost arestări masive la manifestări. I-au înconjurat jandarmii, le-au pus cătuşe la toţi şi i-au urcat în autobuze special pregatite pentru treaba asta. Peste 500 de oameni dintr-un foc. A fost scandal în media, avocaţi s-au oferit să ajute oamenii în contestarea amenzilor, data viitoare au fost şi mai mulţi în stradă. De ce proteste vorbiţi? La Pungeşti, unde jandarmii au fost mai mult decît protestatarii? În timp, lucrurile se pot schimba în mai rău, la fel cum se pot schimba în mai bine, iar asta depinde si de ce face populatia. Şi nu spun că SOLUŢIA e ieşitul în stradă. Sunt multe altele, care pot fi făcute înnainte să ajungi acolo. “The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing”

 3. Singura solutie ar fi sa iesim toti in strada si sa-i obligam sa-si indeplineasca promisiunile electorale. Cinste celor de la hotnews ca au adus stirea in spatiul public, asa ziaristi da!

 4. Exista o singura explicatie: NU SE TEM ! Din pacate, n-o spun cu revolta ci cu durere, la o asemenea atitudine exista doar o singura rezolvare, din pacata doar numai una : SA CURGA SANGE !

 5. Pai este simplu fratilor…politica este decisa de atitudinea bisericii.
  In Isaia cap. 58 ni se spune sa ne impartim painea cu cel flamand si sa ne indragim semenii indiferent de starea lor .Promisiunea Lui Dumnezeu este ca noi „vom striga” si El va raspunde .Mai apoi este scris ca „vom face tara cu putiinta de locuit”.
  Pe cai fratilor ,lasati amvoanele si microfoanele ca avem treaba.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s