De ce nu-mi plac mărturiile unor creștini?

În lumina evenimentelor recente, observațiile sunt demne de toată atenția. Dar și independent de un context imediat, mediul evanghelic trebuie să se mai privească și critic, având în vedere ponderea mărturisirilor și importanța care li se acordă.

Reflecții creștine

machine-gun-preacher-gerard-butler10Aseară chiar, cu sinceritate și cu oarecare sfială, un prieten m-a întrebat dacă va fi neutră, din punct de vedere teologic, conferința creștină de azi, la care voi fi invitat să vorbesc, în calitate de psihiatru. Cândva l-a mâhnit, pe bună dreptate chiar, ”mărturia” convertirii cuiva, prezentată într-o conferință la care a fost invitat să asiste. Mă feresc adesea să mă asociez cu numele vreunei confesiuni, pentru că viziunea mea creștină este una mai cuprinzătoare decât cea confesionalistă și pentru că, printr-o etichetă nepotrivită, universalitatea mesajelor pe care voiesc să le transmit ar fi dureros perturbată. În plus, identitatea mea nu stă în apartenența denominațională, poate, eventual, într-una religioasă: sunt creștin înainte de a fi protestant, iar nu evanghelic înainte de a fi creștin. Deasupra tuturor acestor considerente, nu mă identific nicio clipă cu tot ce pretinde și învață o biserică sau alta, deși găsesc și prețuiesc elementele de adevăr…

Vezi articolul original 378 de cuvinte mai mult

6 gânduri despre “De ce nu-mi plac mărturiile unor creștini?

  1. Un om echilibrat, o gandire echilibrata ! Din pacate pe ,,piata muncii evlavioase” nu exista cerere pentru asemenea oameni, sunt supracalificati pentru ceea ce se cere si nu da bine pentru ,,comunitate” sa se lase indrumata de promotorii intelepciunii pentru ca un intelept te invata sa gandesti, sa gandesti este periculos pentru ca cine stie ce gandesti ? Asa gandesc cei care …… se gandesc,la ei nu la Dumnezeu !

  2. Imi displace profund sa simplific, dar ma tem ca multe din problemele ce-ar fi de discutat rasar dintr-o generalizare a punctului 4. Cand iti privesti biserica intocmai ca pe o afacere, cand la finalul anului tragi linie si-ti numeri enoriasii, cand faci ‘planuri’ si ‘strategii’ de viitor si masori ‘succesul’ bisericii cu ceva… masurabil (cum ar fi numarul de membri, de noi biserici plantate, de misiuni, de botezati, de coristi etc.) ai o problema fundamentala in a intelege realitatea.

    Intr-o alta ordine de idei, asistand la o discutie foarte specifica despre folosirea muzicii puternic sentimental(ist)e in timpul predicilor/rugaciunilor/evanghelizarilor, am auzit un frate cu un anumit nivel de autoritate dintr-o bisericile oradeana cunoscuta ca „noi trebuie sa ne folosim de orice mijloc pe care-l avem ca sa atingem omul” – fara sa parafrazez, desigur.

    • Artificiile plac mastilor, autenticitatea e dorita de cautatorii sinceri de Dumnezeu, Vidul autenticitatii personale necesita marsav corectura manipulatoare. Lipsa fondului cheama hiperinflatia formelor moarte. Sa ne mai punem intrebarea de ce nu se mai intorc oamenii?

    • Eu am auzit și părerea că manipularea e bună (formulată tot de către cineva cu rol important într-o organizație creștină). Ideea lui era că, de vreme ce îl manipulezi ca să ajungă la mântuire, e legitim să proceedezi astfel. Și nu cred că omul exprima doar o părere personală.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s