Postat de: Teofil Stanciu | 21/11/2013

De ce nu-mi plac mărturiile unor creștini?

În lumina evenimentelor recente, observațiile sunt demne de toată atenția. Dar și independent de un context imediat, mediul evanghelic trebuie să se mai privească și critic, având în vedere ponderea mărturisirilor și importanța care li se acordă.

Reflecții creștine

machine-gun-preacher-gerard-butler10Aseară chiar, cu sinceritate și cu oarecare sfială, un prieten m-a întrebat dacă va fi neutră, din punct de vedere teologic, conferința creștină de azi, la care voi fi invitat să vorbesc, în calitate de psihiatru. Cândva l-a mâhnit, pe bună dreptate chiar, ”mărturia” convertirii cuiva, prezentată într-o conferință la care a fost invitat să asiste. Mă feresc adesea să mă asociez cu numele vreunei confesiuni, pentru că viziunea mea creștină este una mai cuprinzătoare decât cea confesionalistă și pentru că, printr-o etichetă nepotrivită, universalitatea mesajelor pe care voiesc să le transmit ar fi dureros perturbată. În plus, identitatea mea nu stă în apartenența denominațională, poate, eventual, într-una religioasă: sunt creștin înainte de a fi protestant, iar nu evanghelic înainte de a fi creștin. Deasupra tuturor acestor considerente, nu mă identific nicio clipă cu tot ce pretinde și învață o biserică sau alta, deși găsesc și prețuiesc elementele de adevăr…

Vezi articol original 378 de cuvinte mai mult

Anunțuri

Responses

 1. Un om echilibrat, o gandire echilibrata ! Din pacate pe ,,piata muncii evlavioase” nu exista cerere pentru asemenea oameni, sunt supracalificati pentru ceea ce se cere si nu da bine pentru ,,comunitate” sa se lase indrumata de promotorii intelepciunii pentru ca un intelept te invata sa gandesti, sa gandesti este periculos pentru ca cine stie ce gandesti ? Asa gandesc cei care …… se gandesc,la ei nu la Dumnezeu !

  • Multumesc pentru aprecierea adusa acestui mesaj! Singuri suntem neputinciosi, impreuna poate putem misca ceva!

 2. Imi displace profund sa simplific, dar ma tem ca multe din problemele ce-ar fi de discutat rasar dintr-o generalizare a punctului 4. Cand iti privesti biserica intocmai ca pe o afacere, cand la finalul anului tragi linie si-ti numeri enoriasii, cand faci ‘planuri’ si ‘strategii’ de viitor si masori ‘succesul’ bisericii cu ceva… masurabil (cum ar fi numarul de membri, de noi biserici plantate, de misiuni, de botezati, de coristi etc.) ai o problema fundamentala in a intelege realitatea.

  Intr-o alta ordine de idei, asistand la o discutie foarte specifica despre folosirea muzicii puternic sentimental(ist)e in timpul predicilor/rugaciunilor/evanghelizarilor, am auzit un frate cu un anumit nivel de autoritate dintr-o bisericile oradeana cunoscuta ca „noi trebuie sa ne folosim de orice mijloc pe care-l avem ca sa atingem omul” – fara sa parafrazez, desigur.

  • Artificiile plac mastilor, autenticitatea e dorita de cautatorii sinceri de Dumnezeu, Vidul autenticitatii personale necesita marsav corectura manipulatoare. Lipsa fondului cheama hiperinflatia formelor moarte. Sa ne mai punem intrebarea de ce nu se mai intorc oamenii?

  • Eu am auzit și părerea că manipularea e bună (formulată tot de către cineva cu rol important într-o organizație creștină). Ideea lui era că, de vreme ce îl manipulezi ca să ajungă la mântuire, e legitim să proceedezi astfel. Și nu cred că omul exprima doar o părere personală.

 3. […] De ce nu-mi plac mărturiile unor creștini? […]


Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

Skepsis

AUDIATUR ET ALTERA PARS

JURNAℓ SCOȚIAN

parohie virtuală

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

vatraoficial.wordpress.com/

,,Cultura e finalitatea tuturor societăților" (Eugen Lovinescu)

Perfectio in Spiritu

„DACĂ NU CITEȘTI CĂRȚI BUNE, VEI CITI CĂRȚI PROASTE.DACĂ NU CONTINUI SĂ GÂNDEȘTI RAȚIONAL, VEI GÂNDI IRAȚIONAL. DACĂ RESPINGI SATISFACȚIILE ESTETICE, VEI CĂDEA ÎN SATISFACȚII SENZUALE.” C.S.LEWIS

Prolegomene

(pre)feţe la diverse

Revista Creștină

Revistă de formare și informare - scrisă din perspectivă creștină

Daniel Bulzan

Poate nu merita sa fie citit, dar merita sa fie spus.

Gânduri despre știință și credință

Ce semnificatie are pentru mine știința secolului XXI

Pasarea Phoenix Remixed & co

© Alexandru Nădăban

Daniel Lucescu

"Nu sunt PERFECT.."

doarlitere

împrăștiind literele printre litere construim cuvinte

Persona

Personal blog of Danut Manastireanu

Alonewithothers's Blog

Smile, without a reason why. Love, as if you were a child.

Ciprian Terinte

veritas vos liberabit

The Institute of Middle East Studies

To bring about positive transformation in thinking and practice between Christians and Muslims in the Middle East and beyond

Daniel's Think Tank

Daniel Manastireanu's Blog

According to Sam

What underlines how we say things cannot itself be said

Reflecții creștine

Andrei Pătrîncă

%d blogeri au apreciat asta: