Postat de: Teofil Stanciu | 13/11/2013

Sfaturi pentru părinți (7) – Principiile părinților

 

Stela ce conține Codul lui Hammurabi - detaliu (sursa)

Stela ce conține Codul lui Hammurabi – detaliu (sursa)

Se vorbește mult în educația copiilor despre consecvență. Unde consecvența presupune atât statornicia unor hotărâri – adică, o interdicție rămâne interdicție în ciuda „crizelor”, la fel cum o permisiune rămâne permisiune, în ciuda unor rateuri ale copilului –, cât și o coerență între membrii familiei – copilul să nu fie pedepsit mereu de un părinte și să-și găsească de fiecare dată refugiul la celălalt.

Se susține – cred că pe bună dreptate – că această consecvență îi conferă copilului stabilitate și siguranță, căci știe precis care-i sunt limitele, iar asta se traduce într-un benefic confort psihic și chiar afectiv.

Pentru a obține această consecvență însă, părinții trebuie să aibă niște repere la care să se raporteze, niște principii solide, care să poată fi invocate în mod eficace atunci când viața vine cu tot felul de surprize.

Din acele principii, decurg apoi fel și fel de reguli și obiceiuri familiale, care pot fi modificate, dar păstrează fidelitatea generală și esențială față de principii.

Postarea asta s-a vrut a fi doar o introducere la o discuție. Mă interesează să știu ce fel de principii și cât de multe aveți în educația copilului. Aveți o ierarhie a principiilor? Și dacă da, cum arată această ierarhie?

Care sunt principiile la care, la limită, puteți renunța și care sunt cele care sunt definitive? Ați ajuns în situația să vă fie puse la încercare principiile fundamentale pe care vă întemeiați întreaga educație a copilului? Ce rămâne când nimic altceva nu mai rezistă? Care sunt limitele pe care un părinte nu are voie nicicând să le treacă? Există așa ceva?

Mă interesează însă și chestiuni de bun-simț, norme tradiționale la care vă raportați. Lucruri pe care le-ați învățat din experiența proprie sau din experiența altora. Și acestea pot căpăta uneori valoare de reper în educația copiilor și pot deveni principii cu largă aplicație.

Nu sunt atașat de definiții, așa că nu vă agățați prea tare de vreun cuvânt pe care l-am folosit, ci mă interesează mai degrabă ideea. Considerați textul meu ca fiind orientativ, folosiți-l ca punct de plecare.

Nu țin să am comentarii iscălite cu nume reale, cât m-ar interesa intervenții sincere și discuții deschise. Nu dau nici premii, nici afurisenii. Întreb ca să înțeleg, întreb ca să aflu, întreb ca să învăț.

 Texte similare:

Anunțuri

Responses

  1. La noi exista un principiu de baza, un fel de adaptare a unei lozinci din trupele comando:FA CA MINE ! N-o sa am pretentia ca el sa nu minta cand eu mint, s.a.m.d.

    Singurul motiv pentru care este pedepsit este sfidarea sau revolta, in rest ne descurcam cu explicatia, invatam impreuna, pe bune ca invatam impreuna, mai ales eu am unele probleme de relationare la copil, uneori in mod instinctiv pretind sa rationeze mai matur, atunci ma corecteaza Carmen: Florin, are doar cinci ani !

    • Greu principiu.

      • Ai dreptate, nu-l pot invata nicicum sa manance ca mine … 🙂


Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

Skepsis

AUDIATUR ET ALTERA PARS

JURNAℓ SCOȚIAN

parohie virtuală

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

vatraoficial.wordpress.com/

,,Cultura e finalitatea tuturor societăților" (Eugen Lovinescu)

Horvath Liviu Blog

„DACĂ NU CITEȘTI CĂRȚI BUNE, VEI CITI CĂRȚI PROASTE.DACĂ NU CONTINUI SĂ GÂNDEȘTI RAȚIONAL, VEI GÂNDI IRAȚIONAL. DACĂ RESPINGI SATISFACȚIILE ESTETICE, VEI CĂDEA ÎN SATISFACȚII SENZUALE.” C.S.LEWIS

Prolegomene

(pre)feţe la diverse

Revista Creștină

Revistă de formare și informare - scrisă din perspectivă creștină

Daniel Bulzan

Poate nu merita sa fie citit, dar merita sa fie spus.

Gânduri despre știință și credință

Ce semnificatie are pentru mine știința secolului XXI

Pasarea Phoenix Remixed & co

© Alexandru Nădăban

Daniel Lucescu

"Nu sunt PERFECT.."

doarlitere

împrăștiind literele printre litere construim cuvinte

Persona

Personal blog of Danut Manastireanu

Alonewithothers's Blog

Smile, without a reason why. Love, as if you were a child.

Ciprian Terinte

veritas vos liberabit

The Institute of Middle East Studies

To bring about positive transformation in thinking and practice between Christians and Muslims in the Middle East and beyond

Daniel's Think Tank

Daniel Manastireanu's Blog

According to Sam

What underlines how we say things cannot itself be said

Reflecții creștine

Andrei Pătrîncă

%d blogeri au apreciat asta: