Sfaturi pentru părinți (7) – Principiile părinților

 

Stela ce conține Codul lui Hammurabi - detaliu (sursa)
Stela ce conține Codul lui Hammurabi – detaliu (sursa)

Se vorbește mult în educația copiilor despre consecvență. Unde consecvența presupune atât statornicia unor hotărâri – adică, o interdicție rămâne interdicție în ciuda „crizelor”, la fel cum o permisiune rămâne permisiune, în ciuda unor rateuri ale copilului –, cât și o coerență între membrii familiei – copilul să nu fie pedepsit mereu de un părinte și să-și găsească de fiecare dată refugiul la celălalt.

Se susține – cred că pe bună dreptate – că această consecvență îi conferă copilului stabilitate și siguranță, căci știe precis care-i sunt limitele, iar asta se traduce într-un benefic confort psihic și chiar afectiv.

Pentru a obține această consecvență însă, părinții trebuie să aibă niște repere la care să se raporteze, niște principii solide, care să poată fi invocate în mod eficace atunci când viața vine cu tot felul de surprize.

Din acele principii, decurg apoi fel și fel de reguli și obiceiuri familiale, care pot fi modificate, dar păstrează fidelitatea generală și esențială față de principii.

Postarea asta s-a vrut a fi doar o introducere la o discuție. Mă interesează să știu ce fel de principii și cât de multe aveți în educația copilului. Aveți o ierarhie a principiilor? Și dacă da, cum arată această ierarhie?

Care sunt principiile la care, la limită, puteți renunța și care sunt cele care sunt definitive? Ați ajuns în situația să vă fie puse la încercare principiile fundamentale pe care vă întemeiați întreaga educație a copilului? Ce rămâne când nimic altceva nu mai rezistă? Care sunt limitele pe care un părinte nu are voie nicicând să le treacă? Există așa ceva?

Mă interesează însă și chestiuni de bun-simț, norme tradiționale la care vă raportați. Lucruri pe care le-ați învățat din experiența proprie sau din experiența altora. Și acestea pot căpăta uneori valoare de reper în educația copiilor și pot deveni principii cu largă aplicație.

Nu sunt atașat de definiții, așa că nu vă agățați prea tare de vreun cuvânt pe care l-am folosit, ci mă interesează mai degrabă ideea. Considerați textul meu ca fiind orientativ, folosiți-l ca punct de plecare.

Nu țin să am comentarii iscălite cu nume reale, cât m-ar interesa intervenții sincere și discuții deschise. Nu dau nici premii, nici afurisenii. Întreb ca să înțeleg, întreb ca să aflu, întreb ca să învăț.

 Texte similare:

3 gânduri despre “Sfaturi pentru părinți (7) – Principiile părinților

  1. La noi exista un principiu de baza, un fel de adaptare a unei lozinci din trupele comando:FA CA MINE ! N-o sa am pretentia ca el sa nu minta cand eu mint, s.a.m.d.

    Singurul motiv pentru care este pedepsit este sfidarea sau revolta, in rest ne descurcam cu explicatia, invatam impreuna, pe bune ca invatam impreuna, mai ales eu am unele probleme de relationare la copil, uneori in mod instinctiv pretind sa rationeze mai matur, atunci ma corecteaza Carmen: Florin, are doar cinci ani !

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s