Postat de: Teofil Stanciu | 18/09/2013

Oameni

Două, ba chiar trei, dintre știrile care mi-au trecut zilele astea pe sub ochi, dar n-am avut timp să le semnalez, au de-a face cu niște… oameni. Ei stabilesc niște standarde de omenie și umanitate la care te poți raporta indiferent ce convingeri ai.

Încep cu cea mai surprinzătoare, care vine din… fotbal. Dani Alves, fotbalistul ăla ce joacă la Barcelona, tatuat și cercelat, s-a oferit să îi doneze o parte din ficat prietenului său Eric Abidal, care a suferit niște operații din pricina unui cancer hepatic. Printre altele, se pare că Alves nu e străin de religie, căci are tatuat pe un braț următorul mesaj: „Dumnezeu e judecătorul meu”, adică traducerea numelui său din ebraică. Dincolo de aceasta însă, rămâne faptul că există un om dispus să își sacrifice cariera la cel mai înalt nivel (căci ar fi greu de crezut că poate continua după o astfel de operație) pentru prietenul său. Și dacă unii ar trage concluzia că cei doi sunt gay (ceea ce nu m-ar mira deloc), tot rămâne un gest de neverosimil altruism. Nu văd ce-ar mai fi de adăugat.

A doua știre este despre Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care, într-o mare de agresiune, oferă o oază de libertate creștinilor persecutați în Orientul Mijlociu. Din cauza anticreștinismului fățiș, astfel de știri pătrund cu greu în Occident (eu n-am găsit nimic în românește pe google), dar vreau să remarc nu atât privilegiul de care au parte creștinii, ci mai ales atitudinea unui rege care n-are nimic de câștigat (nici acasă, nici peste hotare) de pe urma acestei atitudini binevoitoare. Sau poate că are de câștigat, dar ce să nu mai câștige și omenia, din când în când, ci doar lăcomia și interesul, ha?

A treia știre este că a decedat o „babă” (vorba lui Puric) din alea despre care ai tot povesti. Mărturisesc că nu mai țineam minte numele Marinei Chirca, dar știam despre existența acestui soi de anonimi cu principii ferme și verticalitate. Totuși, era limpede că mult mai celebra ei consăteană, Elisabeta Rizea, nu a fost nici singură, nici singura anticomunistă din rezistența îngropată în uitare. Într-un fel, ar fi și ipocrit s-o plângem acum, într-altul, e absolut obligatoriu, în măsura în care astfel de oameni duc odată cu ei niște repere morale greu de contestat. Și ne lasă în confuzia noastră cea de toate zilele. Ce găsesc absolut admirabil la acești oameni bravi este, pe lângă multe altele, capacitatea de a ierta.

Ciudată această „discreție” în care se consumă faptele remarcabile și binele ce punctează când și când actualitatea. Pe de o parte, răul e de departe mult mai mediatizat și asta nu-i o noutate, nici o surpriză. Pe de alta, oamenii îngrijorați de invazia răului și de aparenta lui victorie par mult mai interesați de un bine amplu, viitor, definitiv, decât de aceste mici dovezi grăitoare ale faptului că e suficient un bine mic, nesemnificativ, ca să submineze un imperiu de rele. Îmi asum subiectivitatea acestei interpretări. Mai bine citiți știrile.

Anunțuri

Responses

  1. Cine stie, poate mantuirea Lumii va atarna de un pahar de apa dat celui insetat in numele lui Hristos, doar pentru faptul ca te doare ca semenul tau moare de sete chiar daca si tie ti-e uscata gura !

    • Asta-i de fapt libertatea. Daca vrem neaparat sa-i cautam acesteia o definitie. Dupa parerea mea, a fi liber nu inseamna sa bei apa ori de cate ori vrei, ci sa fii capabil sa nu bei tu pentru a bea semenul tau.

    • Sigur va fi ceva și din asta. Nu degeaba este pomenit periodic.

  2. […] Oameni […]


Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

Skepsis

AUDIATUR ET ALTERA PARS

JURNAℓ SCOȚIAN

parohie virtuală

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

vatraoficial.wordpress.com/

,,Cultura e finalitatea tuturor societăților" (Eugen Lovinescu)

Perfectio in Spiritu

„DACĂ NU CITEȘTI CĂRȚI BUNE, VEI CITI CĂRȚI PROASTE.DACĂ NU CONTINUI SĂ GÂNDEȘTI RAȚIONAL, VEI GÂNDI IRAȚIONAL. DACĂ RESPINGI SATISFACȚIILE ESTETICE, VEI CĂDEA ÎN SATISFACȚII SENZUALE.” C.S.LEWIS

Prolegomene

(pre)feţe la diverse

Revista Creștină

Revistă de formare și informare - scrisă din perspectivă creștină

Daniel Bulzan

Poate nu merita sa fie citit, dar merita sa fie spus.

Gânduri despre știință și credință

Ce semnificatie are pentru mine știința secolului XXI

Pasarea Phoenix Remixed & co

© Alexandru Nădăban

Daniel Lucescu

"Nu sunt PERFECT.."

doarlitere

împrăștiind literele printre litere construim cuvinte

Persona

Personal blog of Danut Manastireanu

Alonewithothers's Blog

Smile, without a reason why. Love, as if you were a child.

Ciprian Terinte

veritas vos liberabit

The Institute of Middle East Studies

To bring about positive transformation in thinking and practice between Christians and Muslims in the Middle East and beyond

Daniel's Think Tank

Daniel Manastireanu's Blog

According to Sam

What underlines how we say things cannot itself be said

Reflecții creștine

Andrei Pătrîncă

%d blogeri au apreciat asta: