Siria și tragicomedia occidentală

Domeniu public http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag_of_Syria.svg
Domeniu public: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag_of_Syria.svg

În urmă cu 10 ani, Occidentul invada Irakul în căutarea armelor de distrugere în masă. Presa occidentală a fost extrem de aspră cu George W. Bush, mai ales când nu s-au prea găsit mult hulitele arme. Până-ntr-acolo încât Obama se angaja, spre satisfacția publicului și a presei care-l adula, să aducă înapoi americanii din teatrele de război (în speță: din Irak și din Afganistan).

Azi, Obama pregătește deja o lovitură împotriva Siriei. Rețeaua de relații și susțineri este extrem de încurcată, încât nu cred că vreun telespectator de rând va putea vreodată s-o înțeleagă cu adevărat. Cred că până și experții au destule probleme să priceapă rivalitățile, alianțele și rațiunile care le justifică.

Ironia face însă că o buna parte a publicului – educat cu teorii pacifiste, anti-Bush (războinicul fără scrupule!) vreme de mai mulți ani – nu mai are chef să vadă invazii și nu prea mai crede în „dovezile” produse de occidentali.

Pe lângă asta, încercând din greu (și reușind) să-l portretizeze pe Bush cât mai întunecat și mai indezirabil, cred că presa socialistă a reușit să discrediteze inclusiv Occidentul pe care-l reprezintă. Căci, în esență, am înțeles că occidentalii s-au amestecat în problemele Orientului Apropiat din interes, nu din vreun soi de înaltă compasiune (fie ea oricât de compromisă).

În aceste condiții, vine îngerul socialiștilor, tovarășul Obama, și vrea să justifice prin presă – cum altfel? – o iminentă lovitură asupra Siriei. Cine mai poate crede acum în justețea cauzei occidentale? Cine mai poate crede în onestitatea motivelor? Cine mai poate înțelege justificările? De ce am crede că acum, în sfârșit, intervenția e justă, de vreme ce Occidentul a greșit – cel puțin acesta e mesajul presei – de toate cele 3 ori când a intervenit, în ultimii 25 de ani, în Orientul Mijlociu?

Plus că sirienii se omoară între ei de 2 ani, timp în care Obama și ai lui au stat pe margine – că doar au fost alegeri în America, în 2012, și războiul dă rău la imaginea stângistă – fără să arate în vreun fel că le pasă de morții nevinovați din Damasc, Alep sau alte orașe.

Dintr-odată însă, fără să știm de ce, conștiința Occidentului se trezește și aflăm că dictatorul Sirian musai pedepsit pentru ceea ce face poporului său. De ce nu mai acum? Suspiciunea că ar folosi arme chimice există de multă vreme. De ce n-au încercat experții mai demult să intre în Siria să afle adevărul? Înseamnă oare că până acum am fost „întoxicați” cu știri fabricate despre presupusele atacuri chimice? Atunci de unde știm că nu e și acum exact aceeași situație?

Nu vă bateți capul, fiindcă n-o să aflați decât ceea ce vrea presa preponderent socialistă să aflați. De altfel, nu cred că presa antisocialistă e neapărat mai brează, câtă vreme face sluj în fața politicului în loc să-și apere independența profesională.

Ne aflăm, așadar, într-o situație oarecum similară cu cea de acum 10 ani, însă nu mai există spaimele occidentale atât de recente pe atunci cu privire la atacuri teroriste și dorința extremiștilor de a distruge civilizația occidentală. Sprijinul popular occidental pentru un eventual atac este, prin urmare, mult mai redus, fiindcă încrederea în înțelepciunea liderilor s-a diminuat considerabil.

Nu-i de neglijat nici aportul crizei economice la erodarea imaginii liderilor occidentali care mereu se laudă că știu ce fac, dar adesea se discreditează reciproc pentru a-și putea impune mai ușor anumite idei și decizii.

Printre multe alte schimbări importante, de data aceasta personajul-cheie al planului de atac nu mai este un fermier republican războinic, ci un rafinat socialist cu origini multiculturale care are o mare parte din presă de partea sa.

Nu cred că ne putem iluziona că pe șefii cancelariilor occidentale îi interesează doar soarta nenorociților uciși în Siria. Dacă i-ar interesa, vorba Patriarhului Grigore al III-lea, ar fi exploatat și alte căi de mediere a conflictului.

Pentru liderii occidentali acest război va fi și un imporant exercițiu de imagine, cu tot cinismul ce poate că vă pare că răzbate din această afirmație. Iar acest spectacol al lor trebuie urmărit, fiindcă face parte din explicația intervenției preconizate în Siria.

Va fi un spectacol bizar (și pe alocuri grotesc) să vezi cum ziare și cetățeni vor găsi dintr-odată uitatele resurse ale omeniei și „solidarității” cu cei uciși, justificând astfel o intervenție militară care, culmea, se va soldat tot cu uciși. Va fi de mirare cum adversarii de ieri ai războaielor vor deveni militanții pentru războaie drepte (căci socialiștii se angajează numai în războaie drepte și cinstite, de când lumea) de mâine.

5 gânduri despre “Siria și tragicomedia occidentală

  1. E alta miza si se astepta altceva de la conflictul asta … Altfel s-ar fi intervenit repede ca in Libia sau in alte locuri … Doamne, ai mila de Siria si de sirieni … Cat despre razboaiele drepte … de maine ale socialistilor – e o expresie potrivita si inspirata …

    • Om vedea noi până la urmă care-i miza. Deși societatea noastră are memoria foarte scurtă. Parcă suferă de Alzheimer generalizat: uită tot și trăiește din nostalgii sau vise utopice.

  2. Hai sa nu ne gandim la ce interese si ce sfori s-ar trage de pe urma controlului asupra Siriei? Ne raportam doar la Industria de armament ! Dupa invazia din Irak au avut finantari fara precedent ! Trebuie s-o mai puna de-un razboi ca sa vada lumea cine e sefu, ce poate sefu si sa nu se puna cu sefu! Uita-te la toate institutiile publice americane, toate au copiat arhitectura edficiilor romane de altadata, arhitectura imperiului razboinic care a cucerit tot ce se poate cuceri! Nu mai au ce cuceri, o mai pun de-un razboi , ca si jocurile de gladiatori in arena, varianta moderna …, spre deliciul publicului ahtiat de gloria ,,marii Rome” …

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s