Cum adică „pro Israel”?

infologosploiesti.blogspot.com
infologosploiesti.blogspot.com

Înțeleg să fii creștin pro viață, pro dreptate, pro adevăr, pro iubire, pro cinste, pro blândețe și alte astfel de pro-uri care se referă la valori și virtuți.  Câtă vreme Israelul se raliază acestor valori, sunt și eu pro Israel… Dar să fii pro… un popor?

Ca nu cumva să fiu acuzat de antisemitism, îmi exprim toată admirația pe care o port evreilor și capacității lor de a supraviețui în condiții nu tocmai favorabile. Atât în cele bune, cât și în cele mai puțin bune, s-au făcut remarcat poate ca nimeni alții în lume. Căci, o fi Kafka din Praga, de pildă, dar e evreu. O fi Freud din Austria, dar tot evreu e. Și Marx e tot eveu, orice ar scrie în buletinul lui. Ș.a.m.d.

Cum aș putea avea ceva împotriva poporului din care fac parte Isus, toți apostolii, mari compozitori, mari scriitori, mari pictori, mari oameni de știință, filosofi sau autori foarte dragi precum Steinhardt, Simone Weil și Wurmbrand.

Așadar, sunt în deplinătatea facultăților când scriu acest text și nu m-am lăsat orbit de vreun inexplicabil val de ură etnică sau cine mai știe ce.

Pur și simplu îmi exprim nedumerirea că un creștin ar putea susține un popor în ansamblu pentru simplul motiv că există. Da, cred că fiecare creștin trebuie să pledeze pentru pace, pentru înțelegerea între popoare, pentru respectul vieții, pentru dreptul la viață. În acest sens, creștinii nu sunt doar pro Israel, ci și pro Uganda, pro Somalia sau pro Afganistan.

Dar mi se pare suspect și necreștinesc să susții Israelul pur și simplu. Indiferent ce decizie ar lua un ins care conduce Israelul, indiferent de convingerile lui religoase sau politice, tu să susții Israelul. La fel de suspect mi s-ar părea să fii și anti Israel, așa, în principiu, câtă vreme nu avem de-a face cu un stat despre care să știm că e întruchiparea răului (chiar și în cazul țărilor comuniste, occidentalii nu erau anti România, ci anti Ceaușescu)…

În primul rând, teologic vorbind, Noul Testament abrogă definitiv criteriul etnic, chiar în dreptul Israelului. În anul 70 d.Hr., este nimicit Ierusalimul dimpreună cu templul, adică însuși centrul religios al iudaismului.

În al doilea rând, atitudinea asta pro Israel e adesea motivată mai degrabă de obsesii apocaliptice și interpretări ale scrierilor apocaliptice care consideră că sunt obligatorii anumite evenimente pentru ca sfârșitul lumii să survină.

Firește că pentru un stat este un bun prilej să-și facă reclamă de vreme ce disponibilitatea există. Și, așa cum spune folclorul stradal despre evrei, se profită în cel mai evreiesc stil de acestă bunăvoință nelimitată.

Ajungem însă la contradicții aproape hilare (dacă n-ar avea un iz penibil sau chiar tragic): creștinii ahtiați de semnele sfârșitului susțin deciziile unor atei sau evrei ortodocși chiar când acestea îi afectează pe creștinii palestinieni, cu care, biblic vorbind, sunt mult mai frați decât cu oricare evreu de altă credință.

Nu voi cădea în capcana de a plânge de mila palestinienilor. Există lucruri pentru care trebuie compătimiți și apărați, în fața abuzurilor israelienilor, dar nu simt deloc nevoia să le dau dreptate în absolut, numai pentru că au avut de suferit de-a lungul timpului din cauza creștinilor și a evreilor.

Da, admitem tot ce-i de admis, ne asumăm ce-i de asumat, dar, după aceea, condamnăm fără ezitare orice atentat, orice acțiune care s-ar justifica, chipurile, prin aceea că ei au fost oropsiți. Crima trebuie numită pe numele ei, indiferent că o comite evreul sau musulmanul.

Problemele acelor teritorii sunt mult prea complexe și spinoase, așa că n-am de gând să mă aventurez să stabilesc cât de legitime sunt pretențiile unora sau altora asupra acelui teritoriu. Știu însă că oricât de biblic ar părea „dreptul” evreilor de a-și însuși vechiul Israel, Noul Testament nu lasă loc pentru justificarea crimelor sau abuzurilor împotriva altor oameni. Dacă, prin absurd, Biblia ar spune că Transilvania aparține maghiarilor, Moldova, rușilor, iar sudul țării, bulgarilor, câți dintre creștinii români ar muri împăcați că ei sunt pe teritoriul sacru al altora sau și-ar privi senini copiii și nepoții alungați din cauza „drepturilor sacre” ale altora?

Cel mai probabil, numai o împărțire a teritoriilor ar putea rezolva problema (așa zice, de pildă, Amos Oz). La ce Dumnezeu s-or fi închinând însă creștinii care susțin că Israelul are dreptul divin să facă orice crede necesar pentru a-și curăța țara de intruși?

Ajungem și la probleme mult mai practice – sunt convins că unii au deja răspunsuri, așa că aș fi încântat să le aud – ca, de pildă, granițele legitime (din punct de vedere biblic). Care e teritoriul pe care Israelul de azi îl poate revendica în mod justifica: regatul lui David, al lui Solomon, al lui Iuda dinainte de exil, al Iudeei de după exil, al provinciei romane de la data căderii Ierusalimului?

Nu pot și nici nu intenționez să contest eu dreptul Israelului de a avea un stat în Orientul Mijlociu, dar contest susținerea necondiționată pe care unii creștini sunt dispuși să o acorde unui stat modern, guvernat cu anumite interese.

Potrivit cu logica strâmbă după care se justifică atitudinea pro Israel de azi, aceiași creștini probabil că ar fi putut legitima mai ieri genocidul împotriva evreilor, căci, vezi bine, Dumnezeu a hotărât să-i pedepsească, astfel că Hitler putea foarte bine să fie ridicat la rang de sol dumnezeiesc, trimis să pună în aplicare osânda.

În aceeași logică, creștini precum Maximilian Kolbe sau Corrie van Boom (plus mulți alții mai puțin cunoscuți) au fost niște tâmpiți care s-au împotrivit voii lui Dumnezeu.

Poate că unul dintre cele mai subtile și mai urâte lucruri pe care le ascunde această atitudine pro Israel e neputința creștinilor occidentali de a învinge teama pe care le-o insuflă musulmanii, care, prin grupările lor militante, se declară dușmanii creștinismului și Occidentului. Și, legată de asta, e și dificultatea de a-i iubi.

Publicitate

32 de gânduri despre “Cum adică „pro Israel”?

 1. Bag sama ca te-o fi suparat careva! Ce-are a face daca cineva iubeste poporul iubit de Dumnezeu! Daca e sincer, bravo lui si sa-i incapa in inima si alte popoare, daca e cum ai dezvoltat tu mai jos, e problema lui… Deci, in concluzie, esti suparat rau de tot. Acum e momentul sa citesti cartea Iosua ca sa-ti treaca supararea si sa te apuce mania.

  P.S.
  Eu chiar o admiratie sincera pentru ,,cei ce se lupta cu Dumnezeu”, cu adevarat e poporul ales. Si-au pastrat identitatea religioasa asa cum au fost, imprastiati prin toate colturile lumii. Sunt singurii, restul au fost asimilati de civilizatiile vremurilor. Cand indaratnicul asta de popor il vor recunoaste pe Iisus ca si Mesia, vom fi aproape de Sfarsitul Vremurilor! Dar mai e …..

  • Florin, nu m-a enervat nimeni. Ci mi s-a tot întâmplat să aud chestii legate de „dreptul” israeliților de a dispune după bunul plac de un anumit teritoriu, alocat prin decizie divină. Că ar zice așa ceva un oficial israelian mi s-ar părea că are oarecare justificare, dar să zică asta un creștin care stă comod în fața televizorului și nu e în stare să înțeleagă că, oricât de îndobitociți și îndoctrinați, palestinienii sunt și eu oameni pentru care a murit Cristos, ei bine, asta nu cred că e admisibil.

   • Teofil, intuiam raspunsul tau dar trebuia sa vina ca si o amprenta personala! Cu toate ca nu retractez nimic din ceea ce am scris, trebuie sa-ti dau dreptate pana la un punct pentru ca sunt anumite semne de intrebare? Primul, daca i-ar fi iesit lui Hitler ,,pasenta”, sigur Mein Kampf ar fi avut un apendice gen Cartea Iosua!
    Al doilea,Statul Israel s-a constituit in anul 1948 prin cumpararea terenului de catre marii magnati din Diaspora, deci, specula funciara. S-au trezit palestinienii peste noapte ca au ajuns sa devina sclavi( scenariul acesta il traim si noi, romanii din Romania).
    Si al treilea mare semn de intrebare, un amarat de stat constituit in 1948( daca te uiti pe harta, poti sa-ti dai seama de dimensiune prin comparatie cu altii), e in stare in 1963(aici nu sunt sigur de an) sa provoace la razboi Egiptul! E foarte interesant!

    Cat despre a-i apara fatis pe evrei, fii foarte atent, fenomenul e in mare voga in randul crestinilor din America(ai si fost atacat pe-un blog- am urmarit disputa voastra). Vorba unui profesor de-al meu: ,,Prietenii stiu de ce !”

    P.S
    Se vehiculeaza tot mai mult ideea ca Templul lui Solomon e deja construit doar sa fie asamblat(si-n vechime, au fost cioplite pietrele in cariera) numai ca pe locul templului troneaza majestuoasa Moscheea lui Omar! Ce zici, s-ar face de-un razboi? S-ar face,cum nu! Apoi musulmani, in lume sunt 2 miliarde, 1 milion din ei sa inteleaga jihadul adliteram……….vine peste noi apocalipsa in chemari de muezin…

 2. Dyo, trebuie sa-ti amintesti ca „omul” de neanderthal, din care se trage omul modern (incepind cu Adam si Eva lui), a avut mare (adica MARE) capacitate de a supravietui in conditii nu tocmai favorabile.
  Evreii nostrii, pe linga cei de mai sus, au trait ca’n sinul lui Avraam! 😀

  Si nu trebuie sa te scuzi pentru sentimentele drepte si crestinesti pe care le ai fata de toti si in egala masura.

 3. Florin, un popor care blastfemiaza Numele lui Hristos nu poate fi popor al lui Dumnezeu.
  Hristos le zice unora din acest popor ca au ca tata pe diavol iar tu le zici ca sunt al lui Dumnezeu?!!!
  Ce-ti trece prin cap?!

  • Ba, tocmai ca e! Aici e tot misterul pe care eu nu-l inteleg, intr-un fel sunt in asentimentul tau dar nici nu pot sa sustin ca Dumnezeu nu-si respecta juramintele facute marilor Patriarhi!

   Eu sunt asa mai cu misterul, un ,,handicap” ortodox, privesc cerul si ma cutremur, privesc un apus de soare si ma emotionez, privesc la acest popor evreu si zic : Cu adevarat mare este Dumnezeu! Pana la Moise , s-au creat religii pentru oameni, Moise a fost cel care a disciplinat un popor pentru o religie si de-acolo-ncoace am aparut noi ceilalti. Fii linistita , il vor recunoaste si ei, ca popor, pe Iisus Hristos ca Mesia, n-a venit inca vremea dar e cuprinsa in planul de mantuire a lui Dumnezeu, n-a venit vremea pentru ca poporul asta se cheama ISRAEL, intelegi! Poate de-aceea ii si iubeste Dumnezeu, pentru incapatanarea asta a lor dovedita peste veacuri… Si-au pastrat identitatea fiintiala, iti dai seama…. aceasta e o minune! Noi cunoastem doar cele 6 milioane de victime din timpul celui de-al doilea razboi mondial, n-avem curaj sa ,, sapam” mai adanc, sa vedem ce-a facut inchizitia cu ei, ce-a facut islamul, in anumite perioade, cum erau considerati in perioada primara a Bisericii crestine, cata prigoana au suferit, de cate ori au trebuit s-o ia de la 0 si , totusi, ei conduc Lumea ! Redau un text din memorie, nu garantez ca e fidel cu Scriptura dar exista in Scriptura: ,, iar acolo intre straini imi voi aduce aminte de legamantul facut cu parintii vostri, Avraam, Isaac si Iacov, si voi varsa asupra voastra potop de binecuvantari…” Priveste la ei si vei cunoaste maretia lui Dumnezeu!

 4. Ana , nu toti cei care se coboara din Israel sunt Israel , iti aduci aminte de acest verset? cugeta la acest verset si vei intelege ….daca tot Israelul avea de tata pe satan ( cum sugerezi tu ) atunci cum se face ca apostolii si primii crestini erau din Israel , evrei cu alte cuvinte 🙂 inca ceva : tu singura zici ca ” Hristos le zice UNORA DIN ACEST POPOR ” … eu inteleg de aici ca nu intregului popor , tu ce intelegi ?
  Eu personal sunt PRO-ISRAEL….motivul ? MINTUIREA VINE DE LA EVREI …ASA M-A INVATAT MINTUITORUL MEU .
  Dar fiecare cu ce invata 🙂

  • Aveti toti dreptate…si nu va mai contraziceti,Trebuie sa iubim toate popoarele…asa ne-a invatat Domnul Isus,sa ne iubim vrajmasii.Pe Israel un pic mai mult 🙂 fiind fratele nostru mai mare. „Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţirea, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul.”(Evrei 12:14)

   • Fii linistita, nu ne certam dar nu putem gandi toti la fel!Ne citim unii pe altii, mai ne revizuim gandirea,cei care consideram ca mai avem ceva de invatat, si cam atat… Ca ti se pare ca suntem mai agresivi, ti se pare, de la ,,adevar” ni se trage! Eu , din contra, cred ca deja cu unii am dezvoltat o relatie……internautica!

    Asa ca fii pe pace, e pace, o sa ti-o confirme si proprietarul blogului, eu doar mi-am luat, cu de la mine putere, imputernicirea de-a face onorurile ! Daca e sa ma ia de urechi, o va face la modul cel mai personal cu putinta!

 5. Un subiect care dezvaluie un mare adevar cu privire la poporul Israel ,dar si la intreaga omenire.Dumnezeu intradevar a format poporul Israel si prin puterea istoriei si a Bibliei putem sa intelegem rolul creierii,dar sa nu uitam ca in planul divin ajunge in binecuvintare o „semintie aleasa ‘ din acest popor cu calitati divine ,dupa cum se va intimpla si cu poporul crestin.Prin un comentariu este greu de explicat pentru unii ,dar cei cu intelepciune divina inteleg mesajul si chiar explica despre cei alesi ;Apocalipsa capitolul 7;”..4. Si am auzit numarul celor ce fusesera pecetluiti: o suta patruzeci si patru de mii, din toate semintiile fiilor lui Israel.
  5. Din semintia lui Iuda, douasprezece mii erau pecetluiti; din semintia lui Ruben, douasprezece mii; din semintia lui Gad, douasprezece mii;
  6. din semintia lui Aser, douasprezece mii; din semintia lui Neftali, douasprezece mii; din semintia lui Manase, douasprezece mii;
  7. din semintia lui Simeon, douasprezece mii; din semintia lui Levi, douasprezece mii; din semintia lui Isahar, douasprezece mii;
  8. din semintia lui Zabulon, douasprezece mii; din semintia lui Iosif, douasprezece mii; din semintia lui Beniamin, douasprezece mii au fost pecetluiti.”Despre ceilalti care nu sint din semintia aleasa la fel este scris;”..9. Dupa aceea m-am uitat si iata ca era o mare gloata pe care nu putea s-o numere nimeni, din orice neam, din orice semintie, din orice norod si de orice limba, care statea in picioare inaintea scaunului de domnie si inaintea Mielului, imbracati in haine albe, cu ramuri de finic in maini;
  10. si strigau cu glas tare si ziceau: „Mantuirea este a Dumnezeului nostru, care sade pe scaunul de domnie, si a Mielului!”
  11. Si toti ingerii stateau imprejurul scaunului de domnie, imprejurul batranilor si imprejurul celor patru fapturi vii. Si s-au aruncat cu fetele la pamant in fata scaunului de domnie, si s-au inchinat lui Dumnezeu,
  12. si au zis: „Amin. A Dumnezeului nostru sa fie lauda, slava, intelepciunea, multumirile, cinstea, puterea si taria, in vecii vecilor! Amin.”
  Mesajul este scris de zeci,sute si sute de ani si vedem ca prea putin este luat in considerare si de la o intelegere se doreste mai multa filozofie si chiar altceva.
  Explicatia scrisa dezvaluie un mare adevar;”Firește că pentru un stat este un bun prilej să-și facă reclamă de vreme ce disponibilitatea există. Și, așa cum spune folclorul stradal despre evrei, se profită în cel mai evreiesc stil de acestă bunăvoință nelimitată.

  Ajungem însă la contradicții aproape hilare (dacă n-ar avea un iz penibil sau chiar tragic): creștinii ahtiați de semnele sfârșitului susțin deciziile unor atei sau evrei ortodocși chiar când acestea îi afectează pe creștinii palestinieni, cu care, biblic vorbind, sunt mult mai frați decât cu oricare evreu de altă credință.”
  Si este foarte adevarat atit cu privire la poporul Israel cat si la asa pretinsi crestini care abuzeaza „LEGEA DIVINA” si doresc doar sa profite momentan de situatie dupa cum este scris in acest subiect si poate putini doresc sa inteleaga si sa accepte subiectul .Sa nu ne inselam si autoamagim .In Imparatia Tatalui Ceresc si a Domnului Isus nimic nu va ajunge intinat,in puterea faradelegii si a pacatului ;Apocalipsa capitolul 21;”..27. Nimic intinat nu va intra in ea, nimeni care traieste in spurcaciune si in minciuna; ci numai cei scrisi in Cartea Vietii Mielului.”Deci sa intelegem bine de partea cui ajungem sa fim fiindca apostolul Pavel prin cuvintele scrise in epistola catre cei din Colose scrie;Coloseni capitolul 3;”….11. Aici nu mai este nici grec, nici iudeu, nici taiere imprejur, nici netaiere imprejur, nici barbar, nici scit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul si in toti.
  12. Astfel, dar, ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si preaiubiti, imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare.
  13. Ingaduiti-va unii pe altii, si daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi.
  14. Dar mai presus de toate acestea, imbracati-va cu dragostea, care este legatura desavarsirii.
  15. Pacea lui Hristos, la care ati fost chemati, ca sa alcatuiti un singur trup, sa stapaneasca in inimile voastre, si fiti recunoscatori.
  16. Cuvantul lui Hristos sa locuiasca din belsug in voi in toata intelepciunea. Invatati-va si sfatuiti-va unii pe altii cu psalmi, cu cantari de lauda si cu cantari duhovnicesti, cantand lui Dumnezeu cu multumire in inima voastra.
  17. Si orice faceti, cu cuvantul sau cu fapta, sa faceti totul in Numele Domnului Isus si multumiti, prin El, lui Dumnezeu Tatal.”
  Mesajul scris este pe intelesul fiecaruia care poate sa-l citeasca si sa-l aprecieze .Deci sa meditam asupra celor scrise pe paginile Sfintelor Scripturi si la ultima fraza a subiectului care intradevar descopera ceva foarte important pentru interes de meditare si apreciere.Si in puterea timpului si acestea vor ajunge acceptate tocmai prin evenimentele care au sa se intimple si care vor duce la ducerea profetiilor scrise si inca neimplinite!!Si astfel se vor adeveri in puterea timpului dupa cum si alte lucruri s-au adeverit si implinit!!!!

 6. […] care s-a dovedit, de-a lungul a două milenii, mai vitregă cu ei decît cu alţii. De acord cu Teofil Stanciu, nu poţi să susţii necondiţionat politica unei ţări străine, indiferent că e vorba de […]

 7. […] care s-a dovedit, de-a lungul a două milenii, mai vitregă cu ei decît cu alţii. De acord cu Teofil Stanciu, nu poţi să susţii necondiţionat politica unei ţări străine, indiferent că e vorba de […]

 8. Teofil, nu te înțeleg de ce ai lăsat comentariul inutil al lui Viorel Chiș, binecunoscut (mă rog, pentru cei avizați ca mine, puteai să mă întrebi) pentru astfel de lungi comentarii inutile în care inserează versete cu lopata.

   • Teofil, ÎNAINTE de comentariile agresive (polemica, chiar / mai ales agresivă, are potențial relațional) ar trebui sancționate astfel de comentarii obeze (în sensul în care vorbea Baudrillard, trăim într-o lume obeză, informații peste informații, dar de fapt sîntem invadați de simulacru).

 9. Alin,as putea intelege de ce comentariul meu nu este binevenit?Mai ales ca este doevedit atit cu versete Biblice ,cat si cu mesajul subiectului?Adevarul nu se doreste sa fie inteles?Aici pe spatiul virtual nu mai sintem simpli spectatori ca in Biserica unde se poate raspunde doar cu „Amin ,Aleleuia,da Doamne…” s-au alte expresii pe care unele persoaene deja le poseda din instinct.Cei care explica lucrurile in puterea „Adevarului ” se vede ca se doreste sa fie descreditati si doar cei cu putere de manipulare sa poata filozofa si induce omenirea in eroare in astfel de expresii;
  ” …La ADEVĂR nu se ajunge întotdeauna pe calea… argumentelor (instinctul îmi spune că unul dintre motivele pentru care – spunea Domnul Isus – este greu pentru bogați să intre în Împărăția cerurilor este faptul că sunt prea deștepți…)

  Deci, cu tot respectul pe care îl am față de intelectuali (dacă nu devin, între timp, snobi), un pic de documentare biblică la firul ierbii (adică mai citiți ȘI Biblia, nu numai cărți teologice), plus ceva mai multă înțelegere față de și încredere în instinctul popular n-ar strica…”
  http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2013/05/17/de-ce-pro-israel-neconditionat/
  Speram ca azi traim pe spatiul virtual o libertate de exprimare si daca „Adevarul’ se dovedeste sa nu deranjeze tocmai pe cei cu putere teologica care prin studii si cercetarile facute in anii de studentiie ar putea sa dea explicatii documentate si pe inteles ,nu doar filozofice si fara documentare.Cu toata stima si tot respectul .Si scuze de deranjul creat .Multumiri gazdei virtuale!!!!

 10. Alin ,nu am dorit si nici nu doresc sa scriu in mod filosofic si sa folosesc ca strategie de seducţie dupa cum a facut filosoful şi sociologul francez Jean Baudrillard.Mesajul este simplu si cred ca bine documentat.

  • Domnule viorelchis, in ceea ce priveste simplitatea mesajului, imi pare rau sa vi-o spun dar ,,bateti campii”. Deja suntem doi care avem aceeasi parere, proprietarul blogului a lasat doar sa se intrevada dar e si acesta un raspuns…

   Sincer, mie daca cineva mi-ar face observatie as incerca sa-mi fac cel putin o revizuire a ceea ce am scris, sa ma pun in pielea celui care citeste , sa-mi dau seama ce a inteles din ceea ce am vrut sa transmit… In ideea aceasta am si postat acest comentariu, pur si simplu nu am inteles nimic din ,,acest mesaj simplu”.

   Chiar imi pare rau, stiu c-o sa va transmit o stare de disconfort dar, asta e…

 11. Stimatul meu prieten virtual „florin betea”; sincer sa fiu nu doresc sa ma abat de la valoarea subiectului si daca credeti ca raspunsul meu va incomodeaza ,ignorati mesajul..Succes in activitatea de zi cu zi si poate intr-o buna zi prin puterea sinceritatii o sa intelegeti si mesajul.Cu toata stima si tot respectul va accept in puterea personalitatii si gandirii.Si stare de disconfort nu creati fiindca fiecare da din inima ce are !!Si ca persoane care credem intr-un Creator trebuie sa ne acceptam prin cugetul moral ce-l detinem.Si adevarul nu trebuie sa ne incomodeze dupa cum pe unii in viata ii incomodeaza!!

  • Doamne fereste, nu e vorba de-a ma incomoda in vreun fel, despre mesaj e vorba, ziceti sa-l ignor, nu pot sa ignor ceea ce nu inteleg. De-aceea m-am alaturat lui Alin ca si comentariu, fiecare dintre comentatorii de mai sus au spus cate ceva(eu am spus si pro si contra dar sunt pro, clar…), fiecare cu puctul lui de vedere. Cand v-am citit pe dumneavoastra, pur si simplu m-am pierdut printre cuvinte, am luat-o de la capat, m-am pierdut din nou iar apoi am refuzat sa mai citesc! Fiecare, cand ne sustinem punctul de vedere, urmarim un fir rosu, ne folosim de argumente, chiar trisam sau speculam ca sa scoatem in evidenta partea noastra de ,,adevar”. La dumneavoastra nu exista asa ceva, asta vreau sa zic. Imi place sa comunic , imi place sa-i citesc pe altii chiar daca de multe ori ,,imi vine sa sar pe pereti” cand vad atata ,,lejeritate” in gandire dar daca mai postati asemenea comentarii, fara cap si coada, va mai citesc de inca vreo doua ori si-apoi, gata! N-as vrea sa se intample asta, poate chiar as putea sa invat din gandirea dumneavoastra, de-aceea am si zis sa incercati sa va puneti in pielea celui care citeste.

   Toate cele bune!

 12. Crad ca v-ati pripit in privinta existentei Israelului.Ca ne place sau nu, Israelul ca stat va exista.Nu ma mai mir de ura care o au vecinii lor cand vad aceleasi simtaminte si la crestini.De altfel in Apocalipsa spune ca toate neamurile vor fI impotriva lor.

  • Poate n-ar strica să mai citiți încă o dată textul, dacă tot e să comentați. Nu de alta, dar nu prea știu de unde ați dedus că ar fi vorba de contestarea existenței Israelului și de „ură”. Era vorba despre cu totul altceva.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s