Cel mai sărac președinte din lume

via: bbc.com
via: bbc.co.uk

Ca vechi militant de stânga, Jose Mujica, are un comportament în acord cu teoria. El alege să trăiască sărac și observă care sunt resorturile și riscurile dorinței de a obține prosperitatea cu orice preț.

„I’m called ‘the poorest president’, but I don’t feel poor. Poor people are those who only work to try to keep an expensive lifestyle, and always want more and more,” he says.

„This is a matter of freedom. If you don’t have many possessions then you don’t need to work all your life like a slave to sustain them, and therefore you have more time for yourself,” he says.

„I may appear to be an eccentric old man… But this is a free choice.”

The Uruguayan leader made a similar point when he addressed the Rio+20 summit in June this year: „We’ve been talking all afternoon about sustainable development. To get the masses out of poverty.

„But what are we thinking? Do we want the model of development and consumption of the rich countries? I ask you now: what would happen to this planet if Indians would have the same proportion of cars per household than Germans? How much oxygen would we have left?

„Does this planet have enough resources so seven or eight billion can have the same level of consumption and waste that today is seen in rich societies? It is this level of hyper-consumption that is harming our planet.”

Sigur că îți stârnește simpatia. Deși cu toții știm că nu luxul președintelui sărăcește țara, semnalul e unul pozitiv pentru săraci (care sunt din ce în ce mai mulți). Dar Mujica are și el problemele lui, care sunt cel puțin la fel de importante pe cât este atitudinea față de lux și consumerism. E vorba despre susținerea avortului și a consumului de canabis, care nu pot fi trecute cu vederea:

This year he has also been under fire because of two controversial moves. Uruguay’s Congress recently passed a bill which legalised abortions for pregnancies up to 12 weeks. Unlike his predecessor, Mujica did not veto it.

He is also supporting a debate on the legalisation of the consumption of cannabis, in a bill that would also give the state the monopoly over its trade.

„Consumption of cannabis is not the most worrying thing, drug-dealing is the real problem,” he says.

Citiți integral textul aici. Sau puteți vedea mai jos reportajul de pe BBC.

4 gânduri despre “Cel mai sărac președinte din lume

  1. Si mai e ceva. Stinga nu prea iti da ocazia sa faci avere daca vreai, dar in mod onest si prin munca. E optiunea ta ca lider sa traiesti in saracie, dar mie da-mi un mediu in care pot sa am initiativa proprie daca eu vreau sa am un alt statut decit al tau.

    • Ș-așa. Imaginile simbolice și idealurile de stânga sunt totuși destul de appealing într-o epocă în care avem atâtea victime ale „capitalismului” (l-am pus în ghilimele pentru că e mai degrabă un soi de corporatism consumerist, nu capitalism în sensul tradițional și moral al termenului).

  2. Sincer sa fiu, nu-mi prea vine sa cred! Pentru mine e un fel de imagine creata, un afis cu care incearca sa iasa in fata. Sa iasa ,,pe tapet” cu averile neamurilor , de la a treia generatie-ncoace iar incurajarea consumului de canabis ridica un mare semn de intrebare, cel putin pentru mine! Incurajezi distractia pe bani, distractie care creaza dependenta, creezi asadar o masa de consumatori dependenti care sa-ti aduca bani la buget. Care buget, nu e buna exprimarea, al cui buget, suna mult mai bine! Parca suntem obisnuiti cu oameni saraci care ne conduc si n-au saracii de ei aproape nimic. Imi vine minte fostul presedinte, Constantinescu, la vremea aceea nu avea decat un amarat de apartament cu trei camere in Bucuresti, om cinstit dar oare cati stiau ca era in acelasi timp actionar la Complexul Hotelier Continental, si erau cateva hoteluri de genul asta, nu stiu cate dar in orice caz mai mult de sapte! Deci….., eu zic sa nu ne entuziasmam, stangistii astia……mari smecheri sunt!

    • Sau „săracul cinstit” Iliescu, pe lângă care creșteau și se îngrășau o grămadă de mahări PSD. Zici tu ceva. În ce-l privește pe el, poate chiar e cinstit și atâta-i tot ce are. Dar sigur sunt niște profitori în jurul său care au de câștigat.

      Mai e o chestie ce nedumerește: dacă-i atât de sărac și generos, de ce scade în preferințele cetățenilor? Probabil că ei știu mai multe și mai bine.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s