Postat de: Teofil Stanciu | 30/03/2013

Vladimir Ghika – martir al Bisericii

cotidianul.ro

cotidianul.ro

Sfântul Părinte Papa Francisc a semnat decretul prin care preotul român de confesiune catolică Vladimir Ghika (1873-1954) este declarat martir pentru credinţă. El va fi ridicat la cinstea altarelor şi va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice. Monseniorul Vladimir Ghika şi-a dat viaţa ca martir pentru credinţă în închisorile comuniste.

Înalt Prea Sfinţia sa Ioan Robu, Arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, a declarat că acest gest al Papei Francisc este un dar deosebit pentru întreaga Biserică Catolică din România. Încă din 1991, ÎPS Ioan Robu a adresat Sfântului Scaun cererea pentru începerea Procesului în Cauza de beatificare şi canonizare a monseniorului. Existau deja dovezi şi multe mărturii despre viaţa de credinţă a monseniorului şi moartea lui martirică. „Vladimir Ghika devine astfel primul martir al Bisericii locale care va fi declarat fericit de către Vatican”, a explicat Pr. Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de beatificare şi canonizare a monseniorului.

Citiți restul articolului aici.

Anunțuri

Responses

  1. Verticalitatea unui om doar jertfa o poate masura! Ma bucur de decizia papei, ma asteptam sa se-ntample! Poate stii, poate nu stii, in cercurile inalte de la Vatican foarte mare respect are Biserica Greco-catolica din Romania,pentru acei multi care si-au dat viata in inchisorile comuniste, in frunte cu cei 7 episcopi(din 12, cati au fost intemnitati, in prima faza cei 6 care erau episcopi de drept, apoi si ceilalti 6 care au fost facuti episcopi in clandestinitate).Si ce cred eu, in Biserica Greaco-catolica sta ascunsa taina unirii celor doua biserici surori). Am intrat in aproape toate bisericile ortodoxe din Oradea, ritul si pictura se diferentiaza net de ceea ce s-ar chema rit pur ortodox, e un fel de sincretism, un fel de amestec intre cele doua influente, romana si bizantina, basca si traditia locala, un fel de cautare a identitatii! Cand a venit frate-meu de la Roma, fara nicio explicatie l-am dus la slujba din bisrica pe care o frecventez, nu i-a venit sa creada cat de catolica este biserica ortodoxa mai ales, si aici am zambit amandoi, nici macar crucea de deasupra altarului nu era ortodoxa! Daca preotul n-a stiut si-a pus crucea ca semn al nestiintei si-a ignorantei, n-are importanta, gestul oricum e un pas inainte dar daca a facut-o cu buna stiinta, jos palaria!
    Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu zicea: ,, Atunci isi va inceta existenta Biserica Greco-catolica cand se vor uni cele doua Biserici”.

    • Poate n-ar fi de neglijat și promptitudinea cu care a fost luată această decizie de către actualul papă. Vorbeam cu Cosmin, iar ulterior s-a confirmat, Francisc e un bun cunoscător al catolicismului de rit bizantin. Probabil că e un semn de apreciere, un semnal de bun augur adresat tuturor comunităților de acest soi din BRC.

      • E constient presfintia sa( defect de exprimare ortodox,ce sa-i faci, asa consider eu ca-mi arat respectul fata de acest om),ca invatatura catolica nu-i intreaga, fara ortodoxie nu-i completa,si mediile ortodoxe constientizeaza aceasta realitate dureroasa, Teologia Crucii nu poate fi separata de Teologia Invierii si nici invers, Mistica Ortodoxa e incompleta fara Patimile lui Hristos, stii bine asta( nu ma lansez in explicatii, cine vrea sa inteleaga, sa citeasca). De-aici, in Biserica Ortodoxa, deviatiile misticii catre misticism,a fost vaduvita invatatura de Concretul Absolut! Dogma crestina este armonia invataturii celor doua gandiri, Apuseana si Rasariteana iar de la Ioan-Paul al II lea, s-a simtit o costientizare in acest sens! Am stat ca pe ace pana s-a decis cine va fi Papa, l-am sunat pe frate-meu sa-mi dea detalii, aproape ca am plans la telefon cand mi-am dat seama ca se pepetueaza aceeasi gandire, a unitatii! Si, cum zicea si Cosmin, a fost mana Divina, nimeni nu se astepta sa iasa, postul de televiziune Rai Uno avea pregatite 15 filme cu biografiile viitorilor potentiali papi si , au fost luati ca din oala, nu se asteptau sa iasa actualul Francisc! Nu e o minune?


Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

Skepsis

AUDIATUR ET ALTERA PARS

JURNAℓ SCOȚIAN

parohie virtuală

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

vatraoficial.wordpress.com/

,,Cultura e finalitatea tuturor societăților" (Eugen Lovinescu)

Horvath Liviu Blog

„DACĂ NU CITEȘTI CĂRȚI BUNE, VEI CITI CĂRȚI PROASTE.DACĂ NU CONTINUI SĂ GÂNDEȘTI RAȚIONAL, VEI GÂNDI IRAȚIONAL. DACĂ RESPINGI SATISFACȚIILE ESTETICE, VEI CĂDEA ÎN SATISFACȚII SENZUALE.” C.S.LEWIS

Prolegomene

(pre)feţe la diverse

Revista Creștină

Revistă de formare și informare - scrisă din perspectivă creștină

Daniel Bulzan

Poate nu merita sa fie citit, dar merita sa fie spus.

Gânduri despre știință și credință

Ce semnificatie are pentru mine știința secolului XXI

Pasarea Phoenix Remixed & co

© Alexandru Nădăban

Daniel Lucescu

"Nu sunt PERFECT.."

doarlitere

împrăștiind literele printre litere construim cuvinte

Persona

Personal blog of Danut Manastireanu

Alonewithothers's Blog

Smile, without a reason why. Love, as if you were a child.

Ciprian Terinte

veritas vos liberabit

The Institute of Middle East Studies

To bring about positive transformation in thinking and practice between Christians and Muslims in the Middle East and beyond

Daniel's Think Tank

Daniel Manastireanu's Blog

According to Sam

What underlines how we say things cannot itself be said

Reflecții creștine

Andrei Pătrîncă

%d blogeri au apreciat asta: