Eșecul școlii, succesul educației (sau invers?)

via: adevărul.ro
via: adevărul.ro

Măsurile luate de Inspectoratul Școlar Covasna, împotriva Liceului Korosi Csoma Sandor, în cazul fetei Sabina Elena, care a purtat bentița cu tricolor sunt, în rezumat, următoarele:

„acordarea unei atenţii constante educării elevilor în spiritul respectării simbolurilor naţionale, a identităţii etnice şi culturale a fiecăruia, în spiritul convieţuirii normale într-un mediu multicultural, în care toleranţa şi respectul să fie primordiale”; „organizarea comemorărilor, a Zilei Naţionale şi a altor sărbători naţionale sau specifice minorităţilor naţionale, astfel încât elevii să aibă posibilitatea de a participa activ, indiferent de etnie sau de limba de predare”; „completarea Consiliului elevilor, astfel încât să fie cuprinşi toţi elevii, indiferent de etnie”;  „luarea unor măsuri pentru interzicerea imixtiunii politicului în şcoală”. (mediafax.ro)

Dacă e să vă traduc ce înțeleg eu din asta, ar suna cam așa: ISJ Covasna a hotărât ca în școala cu pricina să se facă iarăși educație, în adevăratul sens al cuvântului. Căci adevărata educație, cea normală, omenoasă, de bun-simț și cu bună-cuviință include toate chestiunile de mai sus într-un singur mare deziderat: educația omului.

Dar se mai poate traduce într-un fel, și anume, inspectoratul hotărăște, drept măsuri disciplinare, reinstaurarea normalității într-o școală de stat. Dacă citiți acele „pedepse” pe care le prevede inspectoratul, nu aveați impresia că toate acele lucruri trebuie să se întâmple în școală? Ei bine, aflați că nu se întâmplau în această școală specifică.

Cu riscul de a fi considerat alarmist, îmi dau cu presupusul că în multe alte școli nu se mai întâmplă de mult ceea ce vrea să impună cei din Covasna în școala depistată „bolnavă”. Sau se întâmplă așa, de ochii lumii, fiindcă moda impune să fii multicultural.

Părerea mea e că școala din Covasna (și altele ca ea) a eșuat, însă educația a avut succes.

Fiindcă spiritul intolerant nu se cultivă totuși în mod spontan între niște copii care au crescut împreună, s-au jucat împreună, au făcut boacăne împreună. El trebuie cultivat și întreținut. Altminteri, s-ar manifesta numai obișnuita răutate umană, nu intoleranța etnică.

Pentru conflict internetnic trebuie să existe niște instigatori de conștiințe. Contează mai puțin dacă sunt părinții, profesorii, elevii din clasele mai mari care îi întărâtă pe cei din cele mai mici. Ei au avut câștig de cauză.

Dacă ar interesa pe cineva această problemă suficient de mult, atunci nu s-ar mulțumi să ia măsuri administrative, ci ar trebui să devină curios cum anume a reușit această educație intolerantă și să învețe cum se face un demers pedagogic de succes.

Dar, așa cum ne-am obișnuit deja, important e să părem, nu să fim. Dacă cei din Covasna vor părea mai toleranți de azi înainte, atunci epoca noastră superficială și birocrația ei vor considera că și sunt mai toleranți. Însă toți știm că nu-i așa.

Educația nu se face prin măsuri administrative. Sau nu în primul rând. Urmarea acestei decizii va fi, în opinia mea, că unii dintre români se vor simți oleacă mai răcoriți, mai răzbunați, iar unii dintre unguri, mai înverșunați.

Firește, mă grăbesc să adaug, că trebuiau luate și măsuri administrative. Dar ele nu anulează eșecul educației, ci doar în limitează efectele.

Pe termen lung, soluția administrativă e sortită eșecului, pentru că, în lipsa educației, nu va mai fi nici cine să țină cont de măsuri sau să se îngrijoreze pentru posibilele urmări nocive. Nu mă refer doar la conflictul cu ungurii, ci la orice presupune educație, în general.

4 gânduri despre “Eșecul școlii, succesul educației (sau invers?)

  1. Doua idei cetrale cred ca are ceea ce ai postat mai sus:,,Fiindcă spiritul intolerant nu se cultivă totuși în mod spontan între niște copii care au crescut împreună,, si ,,Urmarea acestei decizii va fi, în opinia mea, că unii dintre români se vor simți oleacă mai răcoriți, mai răzbunați, iar unii dintre unguri, mai înverșunați.”E un principiu de manipulare clasica,cu efect pe termen foarte lung, daca ai cativa oameni care sa stie sa alimenteze ura in mod sistematic, tu, ca lider, iti poti permite orice,chiar sa fii mai bun! Asa a fost reactivata Securitatea in 24 martie 1990, tot pe fondul urii interetnice, stau si ma intreb si azi ce implicatii au avut liderii maghiarii odata ce atunci n-au primit ceea ce au cerut iar ulterior au capatat mult mai mult, nesperat de mult. Sau sa revenim in istoria Biusericii Universale,cate nu s-au facut, in numele binelui, de hoarda de fanatici:evrei impotriva crestinilor, crestini impotriva musulmanilor, crestini impotriva crestinilor? Ura interetnica e copil mic fata de ura interconfesionala! Cum s-au simtit baptistii, penticostalii, catolicii cand au fost ostracizati de catre regimul comunist? Singuri, izolati! Acesta este rolul urii , izolarea maselor pana la nivel de individ, bulversarea individului si stimularea instinctului primar. Nu-i asa ca e usor sa iesi in fata unor asemenea dezorientati si sa le dai ultima solutie, solutia salvatoare! Te vor crede neconditionat pentru ca tocmai asta asteptau, Ultima solutie. Ceea ce ei nu stiu e realitatea ca tu i-ai adus intr-o asemenea situatie, TU, SISTEMUL CARE II CONDUCI!

    • Sumbru pare ce zici tu. Dar nici să te contrazic nu pot. Dar nici nu cred că vreau prea tare să te contrazic, pentru simplul motiv că suspectez că există destul adevăr în ce zici.
      E clar că SRI-ul așa s-a (re)înființat.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s