Talentele ascunse ale românilor

www.zf.ro
http://www.zf.ro

Intră în scenă. Are, probabil, în jur de 50 de ani. De profesie este… cine știe ce funcționăraș mărunt sau croitoreasă ori altceva. Sau poate că e un ins mai tânăr, dar dintre marginalii societății. Și începe deodată să cânte sau să facă un lucru cu totul neașteptat și surprinzător de bine. Ba chiar cu talent.

Scenariul se repetă din când în când la „Românii au talent”. Publicul este uimit peste măsură, juriul face ochii mari, toată lumea pare copleșită și rămâne fără replică. Probabil că scena acestei emisiuni este unul dintre puținele locuri în care, când se cântă o romanță sau o arie dintr-o operă, publicul (oricât de incult) stă gură-cască.

Ceea ce impresionează în aceste situații nu e muzica, ci omul. Sub masca vârstei și a unei profesii oarecare, se ascunde un talent care nu și-a pierdut vigoarea peste ani. Și, dintr-odată, acest talent se manifestă ca o revelație, ca o răsturnare a sorții, ca o imposibilitate.

Găsesc că e cu adevărat mișcător faptul că astfel de oameni reușesc să-și cultive vocația – adevărata lor vocație – în ciuda meseriilor spre care i-a îndreptat iureșul vieții, în ciuda faptului că n-au avut ocazia să-și urmeze pasiunile după cum ar fi (fost de) dorit.

Ei sunt dovada că talentul nu depinde neapărat de condițiile exterioare. Că împrejurările nefavorabile nu sunt neapărat un impediment de netrecut. Că pasiunile se pot dezvolta și dacă nu se suprapun cu profesia.

Dar tot ei sunt și mesagerii realității care nu permite tuturor „să-și urmeze visul”. Ei nu vor mai ajunge niciodată celebri, nu vor mai deveni staruri, ci vor rămâne doar niște prezențe admirabile, dar fantomatice și efemere în memoria colectivă.

Țineți minte că nu vorbim despre cei tineri, care încă mai pot spera să-și facă o „carieră” artistică, ci despre oameni prea bătrâni (ori prea năpăstuiți) să mai aspire la așa ceva. Sau, mai precis, chiar dacă ar dori, nu s-ar găsi nimeni dornic să investească în „imaginea” lor.

Ei sunt niște naufragiați ai vieții, care ne obligă să privim în oglindă. Pe de o parte, sunt mari, fiindcă și-au cultivat talentul astfel încât să nu le fie sufocat de imperativele realității. Pe de altă parte, sunt mici, ușor ridicoli, pentru că alții au „reușit” mult mai bine în viață.

Apreciem la ei, probabil, și faptul că nu s-au închinat definitiv lucrurilor eficiente și necesare, că au păstrat un loc pentru interese gratuite, pentru lucruri frumoase și absolut neprofitabile. Că nevoia de a supraviețui (sau de a face bani) nu i-a determinat să-și sugrume toate „ispitele” cu mare grad de inutilitate. Au ceva din Don Quijote în ei și asta atrage.

Interesant e că ei nu câștigă concursul (cel puțin, nu până acum). N-au capacitatea de a stârni valuri mari de simpatie. Însă reușesc, preț de câteva minute, să înmărmurească o audiență pestriță, care adesea urlă sau fluieră.

Stârnind aprecierea și poate chiar compasiunea privitorilor, ei storc un strop de umanitate dintr-un public adesea cinic și abrutizat de tot ceea ce vede, trăiește sau (i se) cultivă. Or asta nu-i un lucru de apucat.

Aș îndrăzni să spun că acesta este adevăratul lor talent: să stârnească în noi un dram de omenie, de bunăvoință, de sensibilitate. Probabil că unii vor spune că acesta e rolul divertismentului – să ne „lucreze” la sentiment. O fi, dar atunci când ceva bun se redeșteaptă în noi, ține de fiecare în parte să vadă ce face mai departe. Iar faptul că generozitatea sau mila sau bucuria adorm îndată după ce au fost trezite nu mai e treaba lor, ci a noastră.

3 gânduri despre “Talentele ascunse ale românilor

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s