Situația incertă a fratelui Bach

www.bachscholar.com
http://www.bachscholar.com

Fratele Bach (Johann Sebastian, cel căsătorit cu Anna Magdalena și tatăl a 20 de copii) este membru în Biserica Baptistă/Penticostală/Adventistă nr. 2/3/4/5 din localitatea Arad/Suceava/București. Alegeți dumneavoastră.

Fratele Bach e un tip tare la locul lui, numai că are o chestie care-l scoate în evidență: e deosebit de talentat la muzică. Compune niște cantate, niște fugi, niște canoane de te înnebunește. Nimeni nu-i poate sta împotrivă.

Comitetul s-a întrunit în ședință ca să discute soarta compozitorului. De mai bine de 8 ore ține consfătuirea. În prealabil, așa cum scrie la Scriptură, J.S. Bach fusese avertizat între patru/șase și chiar mai mulți ochi cum că sora Expertiza, de pildă, ce stă în strană chiar lângă orgă, are adesea amețeli de la sunetele pe care, obligat de partitură, le scoate organistul prin tuburile instrumentului.

Și fratele Antidot se declarase profund bulversat sub aspect teologic și muzical de compozițiile fratelui Bach. Unde e mesajul creștin din aceste… aceste…? zisese aproape furibund Antidot, iar pe chipul său ușor congestionat se vedea dezgustul ce-l oprea să numească în vreun fel compozițiile lui Bach. Și ce să mai spunem despre zdrăngănelile alea pe care nu poți pune deloc cuvinte?

Dacă asta ar fi tot ce i se poate reproșa, atunci încă n-ar fi mare lucru. Dar fratele Bach a părăsit localul bisericii și s-a dus să-și cântele piesele cu orchestre „din lume”. Nu-l mai încapea adunarea…

Umblă vorbă că ia și bani pentru piesele pe care le compune. Oare o fi drept? Oare ar trebui să ia bani și pentru piesele care se cântă în biserică? Musai să plătim ca să auzim compozițiile fratelui Bach? Complicată problemă.

Probabil că cel mai grav rămâne totuși faptul că fratele Bach e cu inima împărțită: slujește și în biserică, dar nu se dă înapoi să compună piese și pentru păgâni. Plus că, având multe compoziții fără un mesaj creștin explicit, acestea pot fi folosite pentru te miri ce. Chiar și într-un birt sau bordel poți auzi piesele fratelui Bach, numai să fie niște instrumentiști care să dorească să le cânte.

Or asta numai mărturie creștină nu se poate numi. Cu siguranță e ceva în neregulă cu viața duhovnicească a fratelui nostru. Ca să nu mai vorbim și despre riscul la care se expune când, aplaudat pe scenele lumești, sigur i se umflă orgoliul de începe să-l sufoce gulerul și să i se înfoaie peruca.

Toate acestea în condițiile în care, deși apostrofat în mai multe rânduri, fratele Bach nu poate fi nicicum oprit să compună. Scoate fugă după fugă, lied după lied, într-o veselie. Unii zic că ar trebui să ne uităm la misele, la cantatele și coralele pe care le-a scris pentru biserică. Ne uităm, nu-i vorbă, dar nu putem să uităm că nu toate sunt la fel de sfinte.

Ce-i trebuie lui să compună pentru gloria deșartă a lumii? Ce treabă are el cu sălile de concerte ale necredincioșilor? N-am auzit nicio predică de evanghelizare la concertele pieselor sale. N-am auzit niciun cuvânt despre Dumnezeu în sonatele lui.

Ce mărturie duce el în fața lumii? Să compună ce vrea, nu-l oprim, dar să se vadă că e vorba de muzică cu mesaj creștin, să nu facă de rușine biserica din care face parte și să nu fie pricină de poticnire pentru cei care îl văd că oscilează între două luntrii.

Au trecut deja încă patru ceasuri. De douăsprezece ore deliberează comitetul situația fratelui Bach. Cum încă n-avem niște concluzii nici măcar preliminare, vă las pe dumneavoastră să încercați să dați o soluție acestui caz de mare complexitate, dar în care cel puțin câteva lucruri sunt clare.

O să vă rog să nu tratați cazul cu superficialitate sau să vă lăsați influnețați de renumele fratelui Bach. Nu-i treceți nimic cu vederea, fiindcă s-ar putea crea un precedent periculos în bisericile noastre și alți compozitori să creadă că pot fi și cu Dumnezeu și cu lumea.

Publicitate

23 de gânduri despre “Situația incertă a fratelui Bach

 1. Cand a aplicat pentru postul de cantor al Bisericii Sf. Toma din Leipzig, fratele Bach a fost socotit o solutie de compromis; Teleman ar fi fost mult mai potrivit pentru slujba., dar ce sa-i faci, nu le poti avea pe toate …
  Concertele, sonatele, partitele si celelate lucrari instumentale – care nu lauda pe Domnul, asta e clar – ar trebui versificate: cum ar suna un imn crestin pe dublul pentru viara sau pe vreunul dintre Brandenburgice?
  Unde mai pui ca intr-o perioada a slujirii sale Bach a fost platit cu butoaie de bere (germana, oare respectau legea puritatii?), un detaliu care cred ca ar scurta sedinta de comitet la mai putin de opt minute …

 2. Reblogged this on Frică şi cutremur and commented:
  Judecata lui Bach, un alt pocait care trebuie pus la respect. Urmeaza C.S.Lewis, baptist sadea, și (de ce nu?) Wurmbrand, un evanghelic care prea se tine bine in analele patimirii neoprotestante. Puric?

 3. Reblogged this on Istorie Evanghelica and commented:
  Un articol interesant al lui Teofil Stanciu despre activitatea personajului Bach, care de fapt poate fi oricare din artiștii zilelor noastre. Doar oare numai situația acestora este incertă?

 4. >>“vă las pe dumneavoastră să încercați să dați o soluție acestui caz de mare complexitate”

  Fratele Bach trebuie indreptat cu blandete, iar muzica sa recuperata. Mai intai va trebui sa scrie un potpuriu pentru fanfara intitulat “Mars inainte!”. Apoi sa transcrie Chaconna pentru grup mic de mandoline, mandole si chitara bas. Nu in ultimul rand, sa inlocuiasca imediat orice referinta cetoasa la clavecinul bine-temperat cu expresia clavecinul salvat.

  Daca nu se conformeaza, nu ramane decat darea sa in vileag pe blog cu apriga manie sfanta.

 5. Si cind te gindesti ca si pipa.
  Nici printul predicatorilor (baftisti, da, ala ce pipa) n-o sa-l salveze.
  Poate daca o sa scrie ceva pentru cei ce au supravetuit unsului mustiucelor.

 6. Precum in discutiile noastre zilnice mai vorbim si de politica, si de relatii, si de ce e popular, si precum exprimam o varietate de emotii(bucurie, tristete, mirare,etc) nu vad de ce trebuie sa-l ‘rastignesti pe Bach. Un muzician foloseste muzica ca si discurs care sa exprime o varietate de subiecte.

  • Noi doi (plus încă vreo câțiva dintre comentatori) suntem de acord cu asta, dar fratele „Antidot” și sora „Expertiza” s-ar putea să se opună, după cum am și consemnat de altfel. Ei vreau lucruri mai certe, nu ambiguități din astea… 🙂

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s