Vântul schimbărilor

www.beaumontenterprise.com
Papa Teodor(os) al II-lea
http://www.beaumontenterprise.com

În ultimele 12 luni, trei (ba chiar patru) dintre bisericile tradiționale au avut parte de schimbarea liderilor din vârful ierarhiei. Aceste schimbări sunt importante, pentru că survin în biserici care, vrând nevrând, înregistrează o interacțiune deosebit de intensă cu mediul cultural și instituțional în care se află.

Mai puțin remarcată, dar existând în mijlocul musulmanilor și într-una dintre cele mai fierbinți zone de pe glob, Biserica Coptă are un nou papă/patriarh în persoana lui Teodor(os) al II-lea (Pope Tawadros II) al 118-lea papă copt. Papa Shenouda al III-lea a decedat în martie, anul trecut. Astfel că pontificatul noului lider al copților începe sub auspiciile revoluțiilor din lumea islamică.

Sediul central, ca să spun așa, al Bisericii Copte este orașul Alexandria, din Egipt, în plină febră a schimbărilor prin care trece lumea arabă.

Mie unul mi se pare un lucru de mirare că, în ciuda dominației islamice de multe veacuri, creștinii copți au supraviețuit și biserica loc numără câteva milioane de membri chiar în prezent.

Chiar mai puțin mediatizată a fost întronarea lui Ioan al X-lea Yazigi, ca Patriarh al Antiohiei și al Întregului Răsărit. Biserica păstorită de Ioan al X-lea se află într-o situație și mai complicată decât cea coptă, majoritatea credincioșilor din Orient locuind în Siria și Liban.

Deși poartă denumirea de Biserica Antiohiei și reprezintă unul dintre cele cinci patriarhate creștine din primul mileniu (alături de

john-x-enthronement.com
Ioan al X-lea Yazigi
john-x-enthronement.com

Ierusalim, Alexandria, Roma și Constatinopol), sediul actual al patriarhiei este tocmai în Damasc, „pe ulița ce se cheamă Dreaptă”, fiind în prezent în plin război.

Există însă dioceze și în SUA, teritoriu pe care mai multe biserici ortodoxe își dispută jurisdicția (rușii, grecii, patriarhia ecumenică etc.). Această biserică numără și ea vreo 2 milioane de suflete.

O altă schimbare semnificativă a survenit la conducerea Bisericii Anglicane. Locul lui Rowan Williams a fost luat de noul Arhiepiscop de Canterbury, Justin Welby (al 105-lea episcop de-a lungul timpului),  un prelat cu vederi mai degrabă conservatoare, reprezentând linia evanghelică a anglicanismului, dar mărturisindu-și influențele catolice care l-au format.

Una dintre cele mai vizibile și aprinse dezbateri în care este angajată Biserica Anglicană este cea referitoare la ordinarea preoților homosexuali, practică pe care Welby n-o agreează. În ce privește însă ordinarea femeilor – un alt subiect la modă și fierbinte –, noul arhiepiscop se declară pentru.

Am lăsat la urmă cea mai sonoră dintre schimbări: retragerea Papei Benedict al XVI-lea din fruntea Bisericii Catolice. Cea mai mare biserică instituțională a creștinătății va avea un nou lider în câteva luni.

Am văzut că bursa pariurilor a explodat. E interesant de văzut cum chiar și oameni care, altminteri, se socotesc cucernici se aruncă să speculeze ce „mașinațiuni” se vor face la Vatican și ce sfori se vor trage pentru alegerea noului papă. O asemenea abordare pierde din vedere eventuala intervenție divină în această chestiune – pe care n-o poate nimeni nici confirma pe deplin, nici infirma.

E adevărat că Biserica Romei, cu Papa Ioan Paul al II-lea la cârmă, a zguduit puternic blocul comunist și a grăbit căderea regimurilor totalitare din estul Europei. Dar la fel de adevărat e că aceeași biserică a supraviețuit și cu un papă acuzat de complicitate cu naziștii, dar chiar și cu Borgia la conducere.

Biserica Catolică, mai mult decât oricare alta, se află în mijlocul tuturor disputelor care se poartă în jurul creștinismului sau pe teme conexe. De fapt, multă lume, atunci când se referă la creștinism înțelege automat catolicism – gândiți-vă de pildă la mult hulitul Ev Mediu. Asta și grație structurii care face ca ceea ce spune papa să devină poziția oficială a peste un miliard de creștini.

De ce le-ar păsa unor ortodocși sau evanghelici români de toate aceste schimbări? Deoarece toate acestea impun niște atitudini, poziționări și reacții ale fiecărui creștin. De pildă, dacă o biserică decide să ordineze homosexuali, în „satul global” în care trăim, fiecare creștin se vede nevoit să ia atitudine măcar față de sine însuși și familia sa.

Având în vedere circumstanțele geo-socio-culturale ale acestor biserici, sunt tentat să cred că tendințele care se manifestă în interiorul lor, luptele în care se angajează, chiar scandalurile care le încearcă reprezintă în mult mai mare măsură luptele creștinătății decât micile noastre conflicte între două personalități de cartier.  La nivel personal, fără-ndoială că fiecare își poartă luptele sale spirituale, dar la nivel de interacțiune cu realitatea lumii în care trăim, găsesc că e de mult folos să privim ce au de înfruntat aceste biserici destul de ușor de reperat pe harta religiilor contemporane.

E importantă direcția pe care o dau capii Bisericii, dar nu într-atât încât să ne speriem că i-ar putea compromite esența. Până la urmă rămâne valabil ceea ce au constatat toți persecutorii creștinismului: anihilarea sau compromiterea liderilor nu stârpește credința. Ba „riscă” să îi dea o nouă vigoare.

Ce mi se pare interesant și de apreciat e faptul că toți acești lideri religioși sunt deosebit de prezenți inclusiv în spațiul virtual, cu pagini web, pagini de facebook, pe youtube, pe twitter. E semn bun. De vreme ce acolo sunt enoriașii lor, au venit și ei, preferând să nu bage capul în nisip suduind de zor internetul.

 PS: Mai adăugați la toate astea și schimbarea de conducere din China, revenirea lui Putin la Kremlin, al doilea mandat al lui Obama, alegerea lui François Hollande.

11 gânduri despre “Vântul schimbărilor

  1. In anii 1970 coptii au avut parte de aparitiile Fecioarei Maria. Aparitiile din Zeitun. Acest lucru intareste pe multe planuri! Iar depsre articol, felicitari!!!! Un punct de vedere demn de pus la avizier.

    • Mulțam de felicitări! Cât despre chestiunea aparițiilor Fecioarei Maria, am ales să nu mă pronunț. Nu de alta, dar la fel de greu pot fi și atestate și contestate. Le cred posibile și nu mă leg de ele.

    • Mie așa mi se pare creștinismul, cuprinzător. Cunosc bine și sectarismul, dar începe să aibă tot mai puțin teren, nu de alta, dar televiziunile cu program creștin, de pildă, nu sunt atât de restrictive. Și oamenii văd și aud… și n-au ce face, trebuie să devină mai îngăduitori măcar. Iar între tineri, în afară de unii mai habotnici și de cei direct interesați să apere superioritatea unor sisteme, mulți dintre cei de rând, din marea masă, nu mai împărtășesc exclusivismul generațiilor anterioare.

  2. ce ai observat tu am observat si eu si cred ca anumite organizatii universaliste nu sunt straine in alegerea noilor lideri. nu sfintirea ii duce pe oameni in susul unei ierarhii.. cand va venii va gasii credinta… vigoare??? buna legatura cu internetul.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s