6 mituri ridicole despre Evul Mediu

Peter Bruegel cel Bătrân
Peter Bruegel cel Bătrân

Din articolul (descoperit via Cristian Voiculescu) pe care-l puteți citi în limba engleză integral aici, am ales să traduc și să adaptez doar miturile, rămânând ca, dacă vă interesează, să citiți și explicația care spulberă mitul.

Așadar, tot ceea ce urmează să citiți sunt idei care circulă pe seama Evului Mediu, sunt acceptate pe scară largă și exploatate de media, de indivizi cu influență, dar și de oameni de rând, însă sunt în esență false.

1. Viața era cumplită și oamenii mureau tineri

De vreme ce mâncare era mizerabilă, locuințele erau mizerabile, muncile erau mizerabile și totul era mizerabil, oamenii aveau mare noroc că nu trebuiau să îndure prea mult această mizerie generalizată, pentru că trăiau cel mult vreo 35 de ani.

2. Femeile erau tratate ca vitele

Femeile trăiau sub o cumplită opresiune și tratate ca cetățeni de mâna a doua – singurele îndatoriri care le reveneau fiind să gătească, să spele și să producă prunci (la comandă) – cam ca în zonele din Afganistan controlate de talibani.

3. Toată lumea era ușă de biserică

Atmosfera debordând de religiozitate a Evului Mediu făcea ca orice relații extraconjugale să fie strict interzise, astfel că orice persoană ajunsă la vârsta majoratului (foarte vag definită pe atunci) era nevoită să îndure o viață întreagă reprimarea propriilor instincte și porniri.

4. Cavalerii erau niște războinici demni și curajoși

Cavalerii erau războinici neînfricați, galanți, care se aruncau în luptă ca să omoare dragonul și să o izbăvească pe preafrumoasa domniță.

5. Toți oamenii puțeau ca haznaua

Chiar dacă n-am ști nimic altceva, e cert că toată lumea era jegoasă. Pe vremea aceea, oamenii făceau baie la fel de des cum mergem noi azi la dentinst – de câteva ori pe an și asta în cazul celor mai obsedați.

6. Dezvoltarea științei era complet paralizată

Orice savant care îndrăznea să studieze universul era redus la tăcere de către Biserica Catolică, care îi învăța pe oameni că toate balivernele astea sunt imorale și că Biblia era cartea ce conținea tot ceea ce avea nevoie omul să știe.

Repet, ca să nu existe dubii. Afirmațiile de mai sunt sunt false (cel puțin asta încearcă să demonstreze autorul articolului citat), chiar și atunci când apar în documentare marca Discovery sau când sunt vehiculate de oameni cu mare priză la public.

15 gânduri despre “6 mituri ridicole despre Evul Mediu

 1. E greu sa te pronunti la un articol care mi se pare vag. Mai intii care este perioada definita de individul care scrie, ca Evul Mediu. Sa ii amintesc ca in Evul Mediu a fost totusi o Jeanne d’Arc, ca in Franta au fost citeva femei care au avut rol de mare responsabilitate, regine, regente, ca in perioada aceea s-au facut constructii pe care superbi de azi nu mai sunt in stare sa le faca. Constructiile acestea care fascineaza lumea si azi. Sa iii amintesc ca se practica medicina….?

 2. Eu aici as avea pentru inceput o mica obiectie: nu chiar toate afirmatiile de mai sus par a fi false. De exemplu, media de viata destul de scazuta fata de standardele actuale precum si o anumita marginalizare a femeii erau realitati. Dar ceea ce mi se pare tendentios in discursul unora nu este mistificarea unor fenomene ci a cauzelor care le-au produs.

  De exemplu, privitor la media de viata scazuta, asta pare a se datora stadiului mai putin evoluat al medicinei si numeroaselor conflicte armate. Dar asta nu tine de ,,constitutia” religioasa a societatii ci de stadiul de evolutie al stiintei din acele vremuri. E ca si cum ai reprosa unui copil de 12 ani ca e mai prost decat un adult de 30. E vorba pur si simplu de un aspect ,,tehnic” daca vreti. Copacul ca sa arate a copac trebuie mai intai sa arate ca o buruiana.
  Se poate vorbi de un regres numai daca in antichitate oamenii ar fi avut o medie de viata de vreo 80 de ani. Dar nu stim sa fi existat vreo zona cu un astfel de standard inainte de epoca medievala.

  Apoi si privitor la marginalizarea femeii, desi exista un raport de inferioritate fata de barbat, trebuiesc facute niste nuantari impuse chiar de aceasta lista de ,,minusuri”. Astfel, la punctul 2 se spune ca femeile erau tratate ,,ca vitele” dar la punctul 4 aflam despre cavaleri ca luptau pana la ultima suflare pentru a intra in gratiile unei ,,preafrumoase domnite”. Aici deja sunt putin pus in incurcatura cu statutul femeii din acea epoca.
  Nu-i de neglijat sa se aminteasca aici ca Evul Mediu este epoca in care s-au scris cele mai frumoase poeme de dragoste, iar in nicio epoca barbatul nu pare a se lupta atat de sustinut pentru mana unei domnisoare ca atunci..

  Legat de igiena corporala, si aici trebuiesc facute niste nuantari. In spatiul islamic, inca de la inceput, baia avea un rol ritualic si era obligatorie pentru orice credincios. Deci sarazinii care au invadat si cucerit Spania si Sicilia si au patrus adanc si pe teritoriul actualei Frante, nu putzeau. Cu acestia am incheiat.
  Apoi bizantinii se pare ca mostenisera de la romani, printre multe altele si obiceiul imbaierii. Obicei care se pare ca nu era refuzat nici de plebei. In Tarile Romane spre exemplu care timp de secole au fost o extensie a lumii bizantine, taranii se imbaiau fara sa se dea vreo lege in sensul acesta.
  Deci nici cei din spatiul rasaritean nu putzeau. Ne-am linistit si cu acestia.
  Au mai ramas occidentalii. Aici exista o teorie, cel putin pentru spatiu francez cum ca inexistenta obiceiului imbaierii ar fi condus la dezvoltarea unei prestigioase industrii a parfumului. Sincer nu am studiat problema dar ramane de vazut daca plebeii occidentali nu erau tentati cand treceau pe langa un rau sa nu stea doar pe mal. Oricum pare greu de crezut ca sunt oameni care sa traiasca in preajma unei ape curgatoare si sa se abtina de la spalat. Daca nu-ti pasa de altii ajungi totusi la un moment dat sa-ti pese de tine. Iar tentatia raului din apropiere nu mai poate fi tinuta in frau. Asta se putea petrece numai daca exista vreo aversitate dictata de precepte religioase. Scripturile nu cuprind o astfel de interdictie. Poate sa fi existat vreo astfel de cutuma de restrictie printre seniori, dar taranii … nu stiu.

  Oricum cercul nespalatilor medievali se cam strange.

  Partea cu relatiile extraconjugale in sine nu reprezinta un minus. Ea a fost propovaduita cel putin de religiile monoteiste, de la inceputuri si pana in prezent. Totusi tinand cont de situatia de atunci in primul rand nu cred ca fenomenul putea fi controlat. Pur si simplu. Si nici astazi nu poate fi controlat. Apoi au existat fluctuatii vizavi de casatoria preotilor in Occident (celibatul fiindu-le impus la reforma gregoriana din sec XI). Sunt relatari care spun despre unii din ei ca ar fi avut amante sau sotii nelegitime. E complicata povestea. Intr-o societate cu atat de putine mijloace de control si pe deasupra bantuita de razboaie si de molime, individul ajunge sa cedeze foarte usor diverselor ,,stimulente” care sa-i inunde creierul si sa-l faca sa uite de situatia in care se afla. A se avea in vedere aici Decameronul lui Boccaccio care nu cred ca era doar o fabulatie a autorului (care pe deasupra mai era si calugar) tinand cont ca opera a fost scrisa in perioada Marii Ciume.
  Cu umor ma gandesc in acest context la povestea cu centura de castitate. S-au scris multe randuri si s-au facut filme dar se pare, ca spre deosebire de povestirile lui Boccaccio, aici chiar avem de-a face cu o fabulatie. Bun, poti sta fara sex ani de zile asteptandu-ti barbatul sa se intoarca de la lupta, dar sunt anumite nevoi zilnice de care nicio femeie, oricat de casta ar fi, nu se poate debarasa.

  Cu privire la rolul stopant al Bisericii in dezvoltarea stiintei aici pot fi mai expeditiv amintind ca marile institutii de invatamant din actuala Europa Occidentala s-au fondat atunci iar mai toti oamenii care si-au adus in acea perioada vreun aport la dezvoltarea stiintei aveau statut de clerici.

  • Păi, mie mi se pare că dați dreptate articolului, cu ceva nuanțe, dar cam asta spune și textul lor. Firește că se pot aduce ceva nuanțări. Mie însă acest text mi se pare un avertisment de genul: istoria trebuie citită cu atenție, nu învățată de la tv și din clișee.

   • Pai, cam dau. Cu mici nuantari. Sunt de acord si cu avertismentul. Numai ca aici se disting fireste cei care preiau cu buna credinta, fara sa aiba instrumentele necesare unui mai bun discernamant si cei care incearca sa profite de acestia. Iar daca vrei sa-ti faci o cultura pe orice presupune seriozitate, istorie, literatura, teologie s.a. nu poti sa minimalizezi rolul cartii. Cartea ar trebui sa predomine, televizorul si net-ul fiind doar adaosuri cu multa precautie.

 3. Excelent rechizitoriul lui Eugen. Povestea cu motivul care a dus la nasterea industriei franceze de parfumuri e de genul demagogiei de tip Discovery. Pentru mine nu fac prea multe parale. Fara indoiala durata vietii era mai scurta dar imi place ce spune-ti despre femeie si despre biserica si stinta. Chiar daca au fost niste abuzuri cine au construit spitalele, facultatile de medicina, etc. etc. in Occident? BISERICA

 4. Mi se pare ridicol sa crezi ca oamenii si-au dat osteneala sa produca parfumuri, industrie complexa, doar ca sa nu se duca sa se scalde in riu vara si sa nu se spele intr-o covata de lemn iarna. Copii mici se spalau in fiecare seara de multa vreme nu doar din secolul XX

 5. […] Cât de bizară a ajuns să fie societatea noastră dacă oamenii buni la suflet și pricepuți nu-și găsesc loc – fără o patalama – decât la periferie, printre „necalificați”? În numele umanității și al bunului ei mers, s-a ajuns ca tocmai omenia și căldura sufletească, tocmai virtuțile care dau coeziunea socială autentică să fie inutilizabile în ierarhia „valorică” ce contează cu adevărat azi în lume. Nu te poate angaja nimeni pentru că te știe om bun sau priceput, ci doar dacă prezinți un „portofoliu” birocratic al bunătății și priceperii tale. 6 mituri ridicole despre Evul Mediu […]

 6. La 2 ..as spune ca si medicina era…in urma tare …iar daca oamenii erau toti usa de biserica femeile nu erau tratate ca vitele …sau invers :))

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s