Omul „necalificat” al Regelui

cinemagia.ro
cinemagia.ro

Filmul Discursul Regelui (King’s Speech) poate fi povestit într-o frază. E sărac în evenimente și în personaje. Ducele Albert de York – viitorul rege al Marii Britanii – are o problemă foarte nasoală pentru un monarh: e bâlbâit. El încearcă să-și rezolve problema recurgând la ajutorul lui Lionel Logue, un logoped de ocazie.

După moartea Regelui George al V-lea și după ce fratele său mai mare abdică, „Bertie” se vede în ipostaza de a deveni monarh. Or un monarh care se bâlbâie…

Omul providențial se dovedește a fi Lionel Logue. Și despre el aș vrea să vorbesc. Cel mai interesant lucru mi se pare acela că omul nu avea deloc pregătire de specialitate. Cu toate acestea, a ajuns să-l trateze pe unul dintre cei mai importanți oameni din lume, la acea dată.

Lionel a învățat pe cont propriu și, silit de împrejurări, a început să-i ajute pe soldații reîntorși din Primul Război Mondial cu probleme de vorbire. Nu era ceea ce s-ar chema astăzi un „specialist” cu acte în regulă.

Dimpotrivă, întruchipa tot ceea ce nu mai putem încadra actualmente niciunde: un ins priceput, autodidact, pe care „școala vieții” l-a împins către o „calificare” pentru care nu prea avea de unde să obțină o diplomă.

Ce să faci cu unul din ăsta? Poți să recunoști că-i bun, că-i expert, că-i genial, dar dacă nu ai o foaie, un document cu care să-l clasifici, o dovadă de băgat într-un dosar, nu-l poți angaja niciunde. Sau, dacă îl angajezi, îl somezi să-și facă și o „completare de studii”.

Cât de bizară a ajuns să fie societatea noastră dacă oamenii buni la suflet și pricepuți nu-și găsesc loc – fără o patalama – decât la periferie, printre „necalificați”?

În numele umanității și al bunului ei mers, s-a ajuns ca tocmai omenia și căldura sufletească, tocmai virtuțile care dau coeziunea socială autentică să fie inutilizabile în ierarhia „valorică” ce contează cu adevărat azi în lume. Nu te poate angaja nimeni pentru că te știe om bun sau priceput, ci doar dacă prezinți un „portofoliu” birocratic al bunătății și priceperii tale.

Tandemul Lionel-Bertie e fascinant pentru mine prin capacitatea amândurora de a impune valoarea în detrimentul diplomei. Poate că și experiența comună a unui război a cântărit greu.

Mai cunoaștem și alte modalități de a evita dictatura hârțogăraiei: politica și corupția, ca să numim vreo două. Dar nu despre acestea vorbim aici și nici nu vrem să vorbim.

Nu vreau să se înțeleagă cum că diploma în sine ar fi rea. Nu, ci societatea care impune criteriul diplomei și-l absolutizează până la absurd are o problemă. De pildă, se discută că învățătorii și educatorii vor fi nevoiți să facă facultate ca să-și păstreze locul de muncă. Îi va face asta mai competenți? Nici pomeneală! Ba e de așteptat ca unii dintre profesorii universitari să fie sub nivelul învățătorilor pe care îi vor „învăța”.

Lionel n-a făcut bine doar unui om, ci, prin el, unui întreg popor. Mai mult decât atât, discursurile sacadate (aveți aici o mostră autentică) ale lui George al VI-lea au reprezentat o contraofensivă la discursurile coerente, agresive și înveninate ale lui Hitler.

Desigur că meritul principal este al monarhului, dar contribuția lui Lionel Logue a fost una semnificativă.

5 gânduri despre “Omul „necalificat” al Regelui

  1. Excelent film! Monstruoasa tirania diplomei. Nu mai poti vinde covrigi fara diploma ca sa nu zic de alte chestii de bun simt pe care le inveti de cand esti mic.
    Urmareste si Lincoln. Geniu politic si coruptie pentru modificare Constituitiei si abolirea sclaviei.

    • Numai vreme să fie, că filme bune sunt. Iar pentru astea nu trebuie diplomă.

      Apropo, blogării n-au nevoie de diplome. Iată încă un motiv să laud internetul: aici oamenii sunt prețuiți în alt fel. Firește că se ajunge și p-aici la ierarhii, dar, dacă reușești să-ți convingi publicul, diplomele nu contează. Măcar atâta…

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s