Al cui Crăciun?

Toată lumea știe cum nu trebuie sărbătorit Crăciunul. Toată lumea are o rețetă pentru cele mai reușite sărbători. Când spun „toată lumea”, nu mă gândesc la alde eu și dumneavoastră, muritori obișnuiți, ci la liderii noștri de opinii, cei care întreprind campanii de reabilitare sau de instaurare a adevăratului Crăciun.

Nu vreau să le bag bețe în roate, că probabil sunt bine intenționați. Dar e surprinzător că rețetele lor sunt atât de autiste, încât ai zice că au impresia că numai ei există în tot creștinismul, că în ei și în demersul lor stă soarta Crăciunului.

Nu înseamnă neapărat că ceea ce spun unii e incompatibil cu ce spun alții, că recomandările s-ar bate cap în cap, ba dimpotrivă, adesea ele se suprapun. Dar fiecare vorbește ca și cum ar fi singur în pustiu. Fiecare se simte atât de singur încât i se pare necesar să-și strige rețeta în gura mare.

Iar cei care citesc sau ascultă își aleg varianta de Crăciun cu care rezonează cel mai bine. Așa că suntem o puzderie de creștini care încercăm să „înțelegem esența sărbătorii”, „să recuperăm adevăratul ei spirit”, să nu-l pierdem din vedere pe adevăratul Sărbătorit etc.

Dar tocmai această atomizare e semnul nefericirii noastre. Sau poate al fericirii. Că, în ultimă instanță, când ridică fiecare privirea din foaia lui, de pe tastatura lui sau iese în stradă, suntem nevoiți să recunoaștem că nu tot ce fac alții e eronat. Și că nu suntem proprietarii exclusivi ai unei variante infailibile a sărbătorii.

Există mai multe direcții din care ne putem apropia de această sărbătoare. Și, oricât ne-am zbate, nu deținem drepturi de exclusivitate asupra vreunei variante. Totuși, parcă o rețetă de Crăciun nu e completă dacă nu învinovățește pe cineva. Impresia pe care o lasă e că din asta își trag forța o bună parte dintre ele.

Parcă nu se pot afirma dacă nu se delimitează de cineva, iar acel cineva, oricât de ipotetic, este vinovat, stigmatizat, sancționat, afurisit. E concurență serioasă în branșă, după câte se vede. Cu atâtea oferte dinainte, musai să faci și nițică publicitate negativă altora.

Ca și când n-am putea să-i punem altfel pe oameni pe gânduri decât făcându-i să simtă viermele culpabilizării. Ca și când, dacă tot nu suntem singurii îndreptățiți să legiferăm desfășurarea Crăciunului, măcar să-i facem pe alții să se simtă inconfortabil.

Sărbătoarea e, cred, suficient de bogată în sine ca să nu fie nevoie pietre aruncate în direcția altora. Se poate vorbi îndeajuns de frumos și de convingător fără să fie nevoie să sancționăm mereu ce fac alții. Ba chiar am putea observa ce fac alții frumos și bun. Dar nu ca și cum ar ține de capacitatea noastră de a remarca orice grăunte de valoare și de spiritualitate, ci ca și când e posibil ca și alții să își manifeste credința autentică în ceea ce fac.

Deja mă gândesc că, la cum am pus problema, risc să fiu considerat un „ecumenist” fără discernământ. Fie. Fac numai precizarea că pe parcursul întregului text i-am avut în minte pe oamenii care cred în Dumnezeul întrupat la Crăciun.

Multă vreme am căutat rețete pentru un Crăciun fericit. Acum am renunțat. Nu știu dacă-i bine sau rău. Nu cred că am atins vreun înalt prag de iluminare. Observațiile pe care le-am făcut nu vin dintr-un izvor de adâncă înțelepciune personală, ci dintr-o oarecare distanță pe care mi-am impus-o față de miezul fierbinte al disputelor.

Îmi amintesc cum catolicii, după lupte seculare (la propriu), au lăsat la spovedanie și oameni care veneau de frica iadului, nu numai pe cei care veneau din dragoste de Dumnezeu. Cred că aș opta pentru o soluție asemănătoare și în cazul Crăciunului. M-am cam săturat de beștelit.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s