Azi e ziua radioului național. Prilej numai bun să postez un text început pe vremea când încă exista TVR Cultural. Noroc că Radio România Cultural nu s-a desființat (încă!). Așadar, să purcedem.
Motive comune.
- Mai întâi – iar asta e foarte important, mai ales în anii electorali – le prefer pentru că, dacă există (și sigur vor exista) abateri de la pretinsa obiectivitate jurnalistică, e destul de clar că ele vor fi în favoarea puterii politice a momentului, mai precis, în favoarea celor care au majoritatea în consiliile de administrație. Prin urmare, tot ce am de făcut este să acord mai puțină importanță mesajelor pozitive asociate cu partidul/coaliția de guvernământ.
- În al doilea rând, datorită legilor în vigoare, a persoanelor care le populează și a unei inerții profesionale binefăcătoare, televiunea și radioul publice încă mai țin la eticheta culturală. Fiind finanțate din bani publici, nu totul se reduce la reclamă și rating.
Motive specifice.

De ce prefer Radio România?
- Pentru că are muzică diversă, nu doar hămăituri contemporane (a se urmări emisiunea „Romanticii”, de pildă, în fiecare seară). Aici există riscul să auzi și melodii din anii ’50 sau ’60, nu doar „din ’80 până azi”. În felul acesta, șansele de a fi agasat de reportoriul repetitiv imbecilizant sunt mult mai mici.
- Pentru că îl aud din când în când pe Ilie Dobre – nu mă interesează niciodată ce meci comentează, ci felul în care își umple intonația cu cuvinte reușit sau accidental alăturate într-o frază.
- Pentru că, la ore târzii din noapte, difuzează emisiuni cu invitați ignorați de orice televiziune „de știri” (adică din alea ca aruncă lături în capul și sufletul cetățenilor): oameni de cultură, oameni de știință, personalități de prim rang în domenii ce nu au „audiență”.
- Pentru că are o rubrică zilnică cu profil religios, „Universul credinței”, care ar fi suficientă în sine pentru ca un creștin cu frică de Dumnezeu să se pună la punct cu o serie întreagă de chestiuni esențiale pentru viața de zi cu zi. O astfel de emisiune stă mărturie că românii n-au nicio scuză pentru ignoranța lor religioasă și că nu pot da vina nici măcar pe preotul ignorant și avar care, chipurile, își urmărește numai scopurile lui meschine.
- Pentru că are emisiuni cu tematici variate presărate de-a lungul întregii zile. Acestea vin ca o contrapondere la infotainment-ul promovat de radiourile exclusiv comerciale, ce lasă impresia că tot ce se întâmplă într-o stație de radio se supune unui singur imperativ inept: distracția ascultătorului.
- Pentru că au în studio și redactori profesioniști, nu (doar) DJ penibili cu „voci de radio”.
- Pentru că deține un canal cultural la care se discută despre cărți, muzică, filme, artă, științe, religie, adică acele lucruri care ne-au făcut oameni și ne-au deosebit de animale. Plus că se ascultă muzică „anacronică”: clasică, operă, jazz, country, blues etc.

De ce prefer TVR?
- Pentru că nu mi s-a întâmplat să văd știri alarmiste și drăcovenii (grave) servite pe post de informație. Sobrietatea jurnalelor, chiar dacă e mai seacă, îmi conferă un anume confort psihic necesar în țicneala generală.
- Pentru că nevoia (mea) de informație nu are nimic în comun cu setea de spectacol grotesc și sânge proaspăt.
- Pentru că are emisiuni precum „Profesioniștii” sau „Garantat 100%” care fac cât toate talk-show-urile lui Gâdea și Țibrea laolaltă. Nu degeaba oameni precum Raed Arafat, de pildă, se păstrează departe de lacheii politicienilor care sunt în stare să-și disece și familia în direct pentru un punct de rating.
- Pentru că filmele nu sunt întrerupte de reclame.
- Pentru că, în ciuda vitregiilor din vremea lui Iliescu, Lucia Hossu Longin a reușit să facă „Memorialul durerii” și să-l difuzeze, chiar dacă la ore mici, cu audiență redusă.
- Pentru (defunctul) canal cultural. Mare pierdere!
- Pentru că nu (mai) difuzează telenovele și are emisiuni imbecilizante destul de puține.
Ciao!
Din siglele ce le observ mai sus vad ca lipseste radio3net, vechiul Radio Romania Tineret. Eu am fost un mare consumator de radio. Ascultam aproape in fiecare dimineata emisiunea „Matinal” realizata de Paul Grigoriu. Apoi urmaream „tineretul” ce o vreme a fost condus de Jeana Gheorghiu. O mai tii minte? Venirea lui Pittis la „tineret” a insemnat apogeul, dar si sfarsitul. Pentru ca el a tinut mult la emisia pe net, doar pe net. Si asa a iesit din circuitul meu de receptie. Sebastian Sarca facea o emisiune „vorbeste-mi despre tine”, iar acolo erau o gramada de raspunsuri la „nevointele” adolescentilor. In sfarsit, as putea sa mai dau nume, dar „toate au fost la vremea lor ceva…” Ramai pe receptie!
Da, eu știu doar despre. Din păcate, n-am prins nimic din toate astea. Dar când faci tu o evocare, adesea au talentul să stârnești nostalgii după lucruri necunoscute altora.
Pe Jeana Gheorghiu o știu, că avea eminsiuni pe la tv în anii ’90. Și Paul Grigoriu îmi place. Este unul acum, pe România Actualități, care, la emisiunea „Romanticii”, are un discurs foarte interesant. Trebuie să îmi amintesc cum îl cheamă.
Să vin şi eu cu ce nu îmi place:
1. Că la România Cultural sunt ore nesfârşite de jazz. În loc de muzica clasică de acum 5 ani.
Şi atât. Doar un lucru nu îmi place. În rest numai ++++
Ei, nici nu știți ce bine mi-a prins mie jazz-ul ăla (soft) în câteva nopți. Dar e o poveste ce rămâne nespusă… Cred că și muzica clasică mi-ar fi putut sluji pentru scopul de atunci. 🙂
Mie nu îmi place jazz-ul. Şi atunci punctul meu de vedere devine foarte subiectiv. 🙂
Pentru ca la Romania Actualitati auzi de tot felul de locuri din Romania care mai de care mai interesante. De exemplu asa am auzit eu pentru prima oara de Balanyos si ca acolo se face ciorba de fasole cu ciolan in paine – kenyir babgulyas- am si facut la dreapta cand am ajuns in dreptul intersectiei si am mancat.
Drept îi.
Sunt de acord in cea mai mare parte cu motivele pentru care va exprimati acordul cu caracterul celor doua posturi nationale. Oricum sunt de acord cu ideea ca ele reprezinta altceva, mai echilibrat, mai select uneori, mai de bun simt. Dar nu e oare trist sa constatam ca dupa mai bine de doua decenii de la revolutie ne simtim mai bine in compania unor posturi care reprezinta intr-o oarecare masura trecutul (am in vedere stilul si nu mesajul) si nu in compania unora care sunt ale prezentului si viitorului ? Trist pentru societate, nu neaparat pentru noi.
Poate că nu… Poate că e mai bună tristețea asta decât tristețea de a nu mai avea nimic. La faza asta eu am fost optimistul și dvs pesimistul 🙂
Cam pesimist comentariul meu ce-i drept. Dar intr-adevar ne-a mai ramas ceva, mai avem de ce sa ne ,,agatam”. Totusi imi este greu sa ma gandesc prea relaxat la viitor. Sau poate sunt eu prea retrograd. Nu stiu.