Monarhismul ca religie laică privată

princeradublog.ro

Regele (de drept) al României, Mihai I, împlinește astăzi 91 de ani. Prilej pentru mine să mă gândesc de ce n-om fi revenit noi la monarhie, în condițiile în care mulți politicieni (de la cel mai înalt nivel) își manifestă fățiș simpatiile pro-monarhiste. Și în condițiile în care pe facebook au mare trecere toate postările cu iz monarhist.

Sunt convins că sunt oameni cu convingeri monarhiste în România. Dar se pare că nu au decât să și le țină pentru ei, pentru sfera vieții lor private. Unii sunt monarhiști poate și pentru că e mai simandicos să te dai altfel decât majoritatea. Contează mai puțin motivațiile. Important e că monarhismul nu are efecte.

Și nu poate avea efecte deoarece, în ciuda simpatiei pe care i-o poartă unii politicieni regelui, nu cred că există vreun interes ca România să revină la această formă de guvernământ. Probabil că nici susținerea populară pentru Casa Regală nu e chiar semnificativă, că altfel s-ar simți presiunea și mai sus, pe la alde prezidențiabilii noștri.

Așa, viitorul candidat la președinție – recte Antonescu – își exprimă cu multă nonșalanță admirația pentru monarhie, ba chiar crede că ar fi mai bine pentru România să aibă un rege, dar știm cu toții că n-ar da nici măcar un minut dintr-un virtual mandat de președinte pentru a instaura acest regim mult mai dezirabil.

Să fii pro-monarhist (atunci când faci parte dintr-un partid liberal) e de bonton: mai câștigi niște voturi ale unor alegători care țin la rege (și chiar te iau de bun), dar nu superi pe nimeni cu adevărat, fiindcă se știe că vorbele tale sunt fără efecte concrete.

E ca și cu religia: foarte bine că tu crezi în Dumnezeu, că ești pios, că ești evlavios, numai nu cumva asta să afecteze viața noastră publică. În sfera privată, poți și să ai tablouri cu regele, poți să-i colectezi autografele, poți să-l respecți, să-l omagiezi, să-l decorezi, să-l adulezi. Numai nu cumva acest fapt să se răsfrângă asupra intereselor de partid.

Regele a devenit, din păcate, un fel de amuletă norocoasă cu care se afișează politicienii mai libertini. Ceea ce e Che pentru stângiști a devenit Regele Mihai pentru politicienii de dreapta. Un accesoriu de clătit ochii și gura de invective aruncate adversarilor.

Adevărul e că, într-adevăr, invocarea Majestății-Sale e revigorantă într-un spațiu îmbâcsit de bălăcăreli, miștocăreală, minciună, demagogie și silnicii cotidiene. Dar, în gura unui demagog, chiar și cuvintele frumoase, numele nobile și virtuțile capătă un iz de hazna, căci niciun om de bună credință și cu simț critic nu poate crede în sinceritatea aprecierilor pe care un politician mârlan le îndreaptă spre o personalitate publică de certă valoare.

Politicienii noștri cam la fel procedează cu toate lucrurile de valoare: le apreciază ca să obțină voturi, ca să seducă alegători. Și întinează cam tot ce ating. Se duc la moaște, umblă pe la praznice, se pozează cu statuile eroilor, invocă plin de patos nume de care sunt absolut nedemni etc.

Cum spuneam mai sus, cu monarhia e întocmai precum cu religia. Poți să fii mare admirator al Sf. Nicolae, să vorbești toată ziua despre el și totodată să fii un zgârcit avar fără scrupule. Nimeni nu te poate opri. Tot astfel, poți să declari că îl admiri pe rege, că socoți monarhia o soluție, dar să ocupi scaunul confortabil al președintelui (Antonescu întruchipează doar forma extremă a acestei religii).

Păcat de pro-monarhiștii cinstiți, cei care ar face orice e necesar ca regele să fie reînscăunat și care cred cu sinceritate și speră că, la un moment dat, se va face dreptate și în această chestiune. E păcat pentru că imaginea lor e compromisă de monarhiștii de circumstanță (mai ales politicieni), care mâine pot deveni, dacă-i nevoie, socialiști, creștin-democrați, ecologiști, mistici sau liber-cugetători.

2 gânduri despre “Monarhismul ca religie laică privată

  1. Reblogged this on Persona and commented:
    Si eu sunt monarhist, dar circul pe care-l fac acum liberalii in jurul regelui, ci monarhismul lor fatarnic este o adevarata batjocura. Ma tem ca Radu Duda a juat un rol nefast in aceasta apropiere toxica de liberali, din care casa regala va avea numai de pierdut.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s